2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Visegrádi Négyek, Krakkó: Közös közlemény és elnöki feladatok

Hosz  |  2013. 05. 14., 14:48

Május 6-9 között Krakkóban rendezték meg a Visegrádi országok katonai érdekképviseleti szervezetei delegációinak soros találkozóját. A lengyel elnökséghez kapcsolódó házgazdai szerep egy nagyon jól szervezett és tartalmas programot biztosító tanácskozás alapfeltételeit teremtette meg, melyen közös közleményt is elfogadtak a Visegrádi Négyek. Szakszervezetünket Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök és dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező képviselte…

 

A megbeszélés elején a lengyel védelmi miniszter levélben köszöntötte a tanácskozás résztvevőit, melyben hangsúlyozta a négy ország katonai érdekképviseleti szervezetei közötti együttmüködés jelentéségét, valamint azt, hogy az átadott információk és a tapasztalatok cseréje segítheti az egyes országok védelmi szektorainak és benne a hadseregeik jobb müködését. 

 

 

 

Az egyes delegációk az előadásaik során összefoglalták az elmúlt egy évben a haderőben, a kapcsolódó szabályozókban, a katonák szociális helyzetében, valamint az érdekvédelem területén végbement főbb változásokat. A lengyel vezérkar képviselője pedig ismertette a lengyel hadsereg 2013-2022 közötti időszakra szóló átalakítási stratégia koncepcióját.

 

 

 

A tanácskozás résztvevőinek lehetősége volt megismerkedni Krakkó történelmi nevezetességeivel, melynek keretében a delegáció vezetői katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták az ismeretlen katona emlékmüvét.

 

 

 

 

 

 

A második napon a tanácskozás a közös közlemény elfogadásával és a négy delegáció vezetője általi aláírásával ért véget. A résztvevő szervezetek hangsúlyozták, hogy: „Nagyobb figyelem és megértés kell,  hogy irányuljon mind az aktív, mind a nyugdíjas katonák irányába. Az érdekképviseleti szervezetek pedig elkötelezettek amellett, hogy nagyobb társadalmi figyelmet váltsanak ki a katonai szolgálat feltételrendszere és követelményei iránt.

 

Egyetértettek abban, hogy a gazdasági világválság az aktív és nyugdíjas katonákra is hatással van, melyek reményeik szerint csak időlegesek. A katonáknak, mint egyenruhás állampolgároknak speciális és stabil támogatás szükséges a védelmi szektor és a katonai szolgálat feltételei vonatkozásában. Ezeknek a feltételeknek a meghatározása az állami vezetők feladatkörébe tartozik.”

 

 

Az ünnepélyes záró esemény keretében a Visegrádi országok katonai érdekképviseleti szervezetei elnökségi feladatát a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök vette át és bejelentette, hogy a következő XVI. találkozó, 2014-ben Budapesten lesz. A találkozón történtekről további részleteket olvashatnak majd az Egység újság júniusi számában.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.