2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Visegrádi Négyek, Krakkó: Közös közlemény és elnöki feladatok

Hosz  |  2013. 05. 14., 14:48

Május 6-9 között Krakkóban rendezték meg a Visegrádi országok katonai érdekképviseleti szervezetei delegációinak soros találkozóját. A lengyel elnökséghez kapcsolódó házgazdai szerep egy nagyon jól szervezett és tartalmas programot biztosító tanácskozás alapfeltételeit teremtette meg, melyen közös közleményt is elfogadtak a Visegrádi Négyek. Szakszervezetünket Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök és dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező képviselte…

 

A megbeszélés elején a lengyel védelmi miniszter levélben köszöntötte a tanácskozás résztvevőit, melyben hangsúlyozta a négy ország katonai érdekképviseleti szervezetei közötti együttmüködés jelentéségét, valamint azt, hogy az átadott információk és a tapasztalatok cseréje segítheti az egyes országok védelmi szektorainak és benne a hadseregeik jobb müködését. 

 

 

 

Az egyes delegációk az előadásaik során összefoglalták az elmúlt egy évben a haderőben, a kapcsolódó szabályozókban, a katonák szociális helyzetében, valamint az érdekvédelem területén végbement főbb változásokat. A lengyel vezérkar képviselője pedig ismertette a lengyel hadsereg 2013-2022 közötti időszakra szóló átalakítási stratégia koncepcióját.

 

 

 

A tanácskozás résztvevőinek lehetősége volt megismerkedni Krakkó történelmi nevezetességeivel, melynek keretében a delegáció vezetői katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták az ismeretlen katona emlékmüvét.

 

 

 

 

 

 

A második napon a tanácskozás a közös közlemény elfogadásával és a négy delegáció vezetője általi aláírásával ért véget. A résztvevő szervezetek hangsúlyozták, hogy: „Nagyobb figyelem és megértés kell,  hogy irányuljon mind az aktív, mind a nyugdíjas katonák irányába. Az érdekképviseleti szervezetek pedig elkötelezettek amellett, hogy nagyobb társadalmi figyelmet váltsanak ki a katonai szolgálat feltételrendszere és követelményei iránt.

 

Egyetértettek abban, hogy a gazdasági világválság az aktív és nyugdíjas katonákra is hatással van, melyek reményeik szerint csak időlegesek. A katonáknak, mint egyenruhás állampolgároknak speciális és stabil támogatás szükséges a védelmi szektor és a katonai szolgálat feltételei vonatkozásában. Ezeknek a feltételeknek a meghatározása az állami vezetők feladatkörébe tartozik.”

 

 

Az ünnepélyes záró esemény keretében a Visegrádi országok katonai érdekképviseleti szervezetei elnökségi feladatát a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök vette át és bejelentette, hogy a következő XVI. találkozó, 2014-ben Budapesten lesz. A találkozón történtekről további részleteket olvashatnak majd az Egység újság júniusi számában.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.