2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Visegrádi Négyek, Krakkó: Közös közlemény és elnöki feladatok

Hosz  |  2013. 05. 14., 14:48

Május 6-9 között Krakkóban rendezték meg a Visegrádi országok katonai érdekképviseleti szervezetei delegációinak soros találkozóját. A lengyel elnökséghez kapcsolódó házgazdai szerep egy nagyon jól szervezett és tartalmas programot biztosító tanácskozás alapfeltételeit teremtette meg, melyen közös közleményt is elfogadtak a Visegrádi Négyek. Szakszervezetünket Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök és dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező képviselte…

A megbeszélés elején a lengyel védelmi miniszter levélben köszöntötte a tanácskozás résztvevőit, melyben hangsúlyozta a négy ország katonai érdekképviseleti szervezetei közötti együttmüködés jelentéségét, valamint azt, hogy az átadott információk és a tapasztalatok cseréje segítheti az egyes országok védelmi szektorainak és benne a hadseregeik jobb müködését.

Az egyes delegációk az előadásaik során összefoglalták az elmúlt egy évben a haderőben, a kapcsolódó szabályozókban, a katonák szociális helyzetében, valamint az érdekvédelem területén végbement főbb változásokat. A lengyel vezérkar képviselője pedig ismertette a lengyel hadsereg 2013-2022 közötti időszakra szóló átalakítási stratégia koncepcióját.

A tanácskozás résztvevőinek lehetősége volt megismerkedni Krakkó történelmi nevezetességeivel, melynek keretében a delegáció vezetői katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták az ismeretlen katona emlékmüvét.

A második napon a tanácskozás a közös közlemény elfogadásával és a négy delegáció vezetője általi aláírásával ért véget. A résztvevő szervezetek hangsúlyozták, hogy: „Nagyobb figyelem és megértés kell,  hogy irányuljon mind az aktív, mind a nyugdíjas katonák irányába. Az érdekképviseleti szervezetek pedig elkötelezettek amellett, hogy nagyobb társadalmi figyelmet váltsanak ki a katonai szolgálat feltételrendszere és követelményei iránt.

Egyetértettek abban, hogy a gazdasági világválság az aktív és nyugdíjas katonákra is hatással van, melyek reményeik szerint csak időlegesek. A katonáknak, mint egyenruhás állampolgároknak speciális és stabil támogatás szükséges a védelmi szektor és a katonai szolgálat feltételei vonatkozásában. Ezeknek a feltételeknek a meghatározása az állami vezetők feladatkörébe tartozik.”

Az ünnepélyes záró esemény keretében a Visegrádi országok katonai érdekképviseleti szervezetei elnökségi feladatát a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök vette át és bejelentette, hogy a következő XVI. találkozó, 2014-ben Budapesten lesz. A találkozón történtekről további részleteket olvashatnak majd az Egység újság júniusi számában.

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.