2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

MTI: A kormány segíti a leszerelt katonák továbbfoglalkoztatását

Hosz  |  2013. 05. 29., 08:52

A kormány segíti a Magyar Honvédségtől kikerülők továbbfoglalkoztatását. Az erről szóló együttműködési megállapodást Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter május 29-én írta alá Budapesten...

A kormány arról döntött, hogy az egységes közszolgálati életpályamodell keretei között ki kell alakítani a hivatásos katonák honvédségtől való kilépését követő, a közszolgálatban történő foglalkoztatásuk szabályait, ezáltal megnyitva az utat "második" közszolgálati pályafutásuknak.A most megkötött megállapodás alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hozzájárulását adja a társaságok és a Honvédelmi Minisztérium (HM) közötti együttmüködési megállapodások megkötéséhez, támogatja és elősegíti a társaságok számára az állásfelajánlás lehetőségét.Az NFM-HM közös közleménye szerint ezt a célt szolgálja az a közelmúltban kialakított szabályozás, amely a Magyary Zoltán közigazgatási-fejlesztési programban foglaltaknak megfelelően a közszolgálati életpályák összehangolásával, a hivatásos szolgálati jogviszonyból a közigazgatás más területére történő átlépés lehetőségének alapjait teremti meg.Németh Lászlóné a rendezvényen kitért arra, hogy a katonai pályáról kilépni kényszerülő tiszti rendfokozatúak legalább egy felsőfokú végzettséggel, vezetői tapasztalatokkal, valamint megfelelő idegennyelv-ismerettel rendelkeznek.Mint kiemelte: a most aláírt megállapodás - a többségi állami tulajdonba tartozó társaságokkal együttmüködésben - tovább bővíti a Magyar Honvédség állományából kiválni kényszerülő hivatásos katonák foglalkoztatásának lehetőségét. Így már nem csak a közigazgatásban, hanem az állami társaságoknál is lehetőségük lesz elhelyezkedni egykori katonáknak.Hende Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai pálya sajátossága miatt a katonák egy része nem szolgálhat a honvédség kötelékében a nyugdíjba vonuláshoz szükséges felső korhatárig, vagyis kiválik a rendszerből. "Nem ők tehetnek róla, hogy ki kell válniuk, hanem a hierarchiából fakadó "felfelé vagy kifelé" elv értelmében kell befejezniük szolgálatukat" - fogalmazott a tárcavezető. "Az államnak kötelessége van abban, hogy leszerelésük után se engedje el katonái kezét" - tette hozzá a miniszter. A közszolgálati életpályák összehangolása keretében alapvetően a közigazgatásba történő elhelyezkedés elősegítése a cél, a többségi állami tulajdonba tartozó társaságoknál való továbbfoglalkoztatás ezen túlmenően egy további lehetőséget jelenthet a katonai szolgálatukat befejezők számára - emelte ki a HM közleménye."A honvédségtől kilépő katonák olyan tudás és képességek birtokában vannak, melyek mindenhol a nemzet hasznára válnak: fegyelmezettség, lojalitás, szervezni és tervezni, valamint végrehajtani tudás jellemzi őket" - hangsúlyozta Hende Csaba.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.