2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

MTI: A kormány segíti a leszerelt katonák továbbfoglalkoztatását

Hosz  |  2013. 05. 29., 08:52

A kormány segíti a Magyar Honvédségtől kikerülők továbbfoglalkoztatását. Az erről szóló együttműködési megállapodást Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter május 29-én írta alá Budapesten...

A kormány arról döntött, hogy az egységes közszolgálati életpályamodell keretei között ki kell alakítani a hivatásos katonák honvédségtől való kilépését követő, a közszolgálatban történő foglalkoztatásuk szabályait, ezáltal megnyitva az utat "második" közszolgálati pályafutásuknak.A most megkötött megállapodás alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hozzájárulását adja a társaságok és a Honvédelmi Minisztérium (HM) közötti együttmüködési megállapodások megkötéséhez, támogatja és elősegíti a társaságok számára az állásfelajánlás lehetőségét.Az NFM-HM közös közleménye szerint ezt a célt szolgálja az a közelmúltban kialakított szabályozás, amely a Magyary Zoltán közigazgatási-fejlesztési programban foglaltaknak megfelelően a közszolgálati életpályák összehangolásával, a hivatásos szolgálati jogviszonyból a közigazgatás más területére történő átlépés lehetőségének alapjait teremti meg.Németh Lászlóné a rendezvényen kitért arra, hogy a katonai pályáról kilépni kényszerülő tiszti rendfokozatúak legalább egy felsőfokú végzettséggel, vezetői tapasztalatokkal, valamint megfelelő idegennyelv-ismerettel rendelkeznek.Mint kiemelte: a most aláírt megállapodás - a többségi állami tulajdonba tartozó társaságokkal együttmüködésben - tovább bővíti a Magyar Honvédség állományából kiválni kényszerülő hivatásos katonák foglalkoztatásának lehetőségét. Így már nem csak a közigazgatásban, hanem az állami társaságoknál is lehetőségük lesz elhelyezkedni egykori katonáknak.Hende Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai pálya sajátossága miatt a katonák egy része nem szolgálhat a honvédség kötelékében a nyugdíjba vonuláshoz szükséges felső korhatárig, vagyis kiválik a rendszerből. "Nem ők tehetnek róla, hogy ki kell válniuk, hanem a hierarchiából fakadó "felfelé vagy kifelé" elv értelmében kell befejezniük szolgálatukat" - fogalmazott a tárcavezető. "Az államnak kötelessége van abban, hogy leszerelésük után se engedje el katonái kezét" - tette hozzá a miniszter. A közszolgálati életpályák összehangolása keretében alapvetően a közigazgatásba történő elhelyezkedés elősegítése a cél, a többségi állami tulajdonba tartozó társaságoknál való továbbfoglalkoztatás ezen túlmenően egy további lehetőséget jelenthet a katonai szolgálatukat befejezők számára - emelte ki a HM közleménye."A honvédségtől kilépő katonák olyan tudás és képességek birtokában vannak, melyek mindenhol a nemzet hasznára válnak: fegyelmezettség, lojalitás, szervezni és tervezni, valamint végrehajtani tudás jellemzi őket" - hangsúlyozta Hende Csaba.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.