2018. 02. 18.
Bernadett
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

MTI: A kormány segíti a leszerelt katonák továbbfoglalkoztatását

Hosz  |  2013. 05. 29., 08:52

A kormány segíti a Magyar Honvédségtől kikerülők továbbfoglalkoztatását. Az erről szóló együttműködési megállapodást Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter május 29-én írta alá Budapesten...

A kormány arról döntött, hogy az egységes közszolgálati életpályamodell keretei között ki kell alakítani a hivatásos katonák honvédségtől való kilépését követő, a közszolgálatban történő foglalkoztatásuk szabályait, ezáltal megnyitva az utat "második" közszolgálati pályafutásuknak.A most megkötött megállapodás alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hozzájárulását adja a társaságok és a Honvédelmi Minisztérium (HM) közötti együttmüködési megállapodások megkötéséhez, támogatja és elősegíti a társaságok számára az állásfelajánlás lehetőségét.Az NFM-HM közös közleménye szerint ezt a célt szolgálja az a közelmúltban kialakított szabályozás, amely a Magyary Zoltán közigazgatási-fejlesztési programban foglaltaknak megfelelően a közszolgálati életpályák összehangolásával, a hivatásos szolgálati jogviszonyból a közigazgatás más területére történő átlépés lehetőségének alapjait teremti meg.Németh Lászlóné a rendezvényen kitért arra, hogy a katonai pályáról kilépni kényszerülő tiszti rendfokozatúak legalább egy felsőfokú végzettséggel, vezetői tapasztalatokkal, valamint megfelelő idegennyelv-ismerettel rendelkeznek.Mint kiemelte: a most aláírt megállapodás - a többségi állami tulajdonba tartozó társaságokkal együttmüködésben - tovább bővíti a Magyar Honvédség állományából kiválni kényszerülő hivatásos katonák foglalkoztatásának lehetőségét. Így már nem csak a közigazgatásban, hanem az állami társaságoknál is lehetőségük lesz elhelyezkedni egykori katonáknak.Hende Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai pálya sajátossága miatt a katonák egy része nem szolgálhat a honvédség kötelékében a nyugdíjba vonuláshoz szükséges felső korhatárig, vagyis kiválik a rendszerből. "Nem ők tehetnek róla, hogy ki kell válniuk, hanem a hierarchiából fakadó "felfelé vagy kifelé" elv értelmében kell befejezniük szolgálatukat" - fogalmazott a tárcavezető. "Az államnak kötelessége van abban, hogy leszerelésük után se engedje el katonái kezét" - tette hozzá a miniszter. A közszolgálati életpályák összehangolása keretében alapvetően a közigazgatásba történő elhelyezkedés elősegítése a cél, a többségi állami tulajdonba tartozó társaságoknál való továbbfoglalkoztatás ezen túlmenően egy további lehetőséget jelenthet a katonai szolgálatukat befejezők számára - emelte ki a HM közleménye."A honvédségtől kilépő katonák olyan tudás és képességek birtokában vannak, melyek mindenhol a nemzet hasznára válnak: fegyelmezettség, lojalitás, szervezni és tervezni, valamint végrehajtani tudás jellemzi őket" - hangsúlyozta Hende Csaba.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.