2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy ezred katona és öt ezred civil

Hosz  |  2013. 07. 27., 20:11

Statikus és dinamikus bemutatók, könnyűzenei koncertek, a Honvédszakszervezet szolgáltatásai és persze hajózás és rohamcsónakázás színesítette a százhatvanöt éves magyar folyami hadihajózás tiszteletére rendezett nyílt napot. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadikikötőjét – július 27-én – közel ötezren keresték fel. Szakszervezetünk iránt érdeklődő katonákat és családtagjaikat Szendrei Zoltán alelnök és Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő várta…

A nagy hőség miatt már a reggeli kapunyitás után ezrek vették birtokba az ezred hadikikötőjét. Igyekezett mindenki a délelőtti - még elviselhető hőmérsékletet és - programokat kihasználni. 

Szinte 2-3 óránként cserélődött a közönség, meglepően nagy volt az érdeklődés.

Az ünnepélyes zászlófelvonás, majd a Himnusz hangjai után ünnepi köszöntő hangzott el, aztán elismeréseket adtak át, de megkoszorúzták a kikötőben lévő emlékmüvet is. A résztvevő szakmabeliek - közöttük egykori haditengerész veteránok is - és civilek megemlékeztek az 1950 és 1958 között kiképzés közben hősi halált halt hadihajósokról, amelynek végén egy aknamentesítő hajó tatfedélzetéről vízbe dobták az emlékezés koszorúját, melyet légvédelmi gépágyú díszlövése kísért.

Aztán kifutott az AM32-es, de volt katonazenekari koncert, díszzászlóalj-, tüzszerész-, kutyás-, közelharc-, és íjászbemutató is.

A kísérő programok között pedig - a teljesség igénye nélkül - ott szerepelt az ugrálóvár, a gyermek foglalkoztató, az arcfestés, az egészségügyi szürőpont, a hajómodellezés és a toborzás is. 

A szervezők gondoltak a kánikulára is. A Hosz helyi alapszervezetének köszönhetően - már a bejáratnál - hüsítő vízpermet várta az érkezőket, de ventilátorok és rengeteg sátor is szolgálta a tikkasztó hőségtől kifáradt vendégek kényelmét.

A helyi parancsnok Csurgó Attila ezredes honlapunknak elmondta: Az 1848-49-es szabadságharc idején bocsátották vízre a Mészáros Lázár hadigőzöst. Innen datáljuk a jelenleg már 165 esztendős magyar folyami hadihajózás történetét, és mi is ennek tiszteletére rendeztük meg nyílt napunkat. A legutóbbi, 2010-es laktanya-napunk után a mostani közel ötezres közönségünk jó igazolást adott: érdemes kinyitni a kapukat, érdemes tovább szélesíteni a Magyar Honvédség és a civil társadalom közötti kapcsolatainkat. Az ezredparancsnok külön köszönetét fejezte ki a Honvédszakszervezet minden aktivistájának - személyesen is Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivőnek - azért, hogy szolgáltatásokkal, technikai eszközökkel támogatták az ezred nyílt napjának megszervezését és lebonyolítását.   

Az ezred legközelebi feladata egyébként az augusztus 3-4-i kecskeméti nemzetközi repülőnap biztosítása lesz. Az ezredparancsnokkal készült teljes interjút az Egység újság szeptemberi száma közli majd - a szerk.

Szendrei Zoltán alelnök és Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő fogadta a Hosz sátrában a nyílt napra kilátogató tagokat és családtagokat.

- Egy egész hetet készültünk a rendezvényre, és azt hiszem megérte a fáradtságot. Arra is lehetőséget biztosítottunk, hogy itt, a helyi Hosz sátorban újítsák meg tagjaink a tagsági viszonyukat. Akik áttértek a saját tagdíjfizetési rendszerre, karpánttal és sapkával lettek megajándékozva. Emellett három új taggal is bővült a Hosz népes tábora - tájékoztatta honlapunkat Lippai Csaba.

Itteni alapszervezetünk felelt a gyermekek foglalkoztatásáért, az arcfestésért, a légvárakért. Minden Hosz tagnak és gyermekének jégbe hütött üdítővel, a kicsiknek pedig Hosz-os lufikkal kedveskedtünk.  

Daruka Norbert főhadnagy az 1980-as években rendszeresített aknamentesítő hajó parancsnokaként kalauzolta a hajózás iránt érdeklődőket. Óránként indult mintegy harminc utassal a fedélzetén.

- Sajnos a korábbi hatból már csak három darab maradt ebből a hajótípusból, ez az AM 22 ,,Óbuda\\\\\", az AM 31 Dunaújváros és az AM 32 Dunaföldvár. Váltott legénységgel teljesítünk szolgálatot, feladatunk a magyarországi vizek aknamentesítésének végrehajtása, de ott voltunk az évszázad dunai árvízének védekezési munkálataiban is.

A nem mellesleg 150 fős Hosz alapszervezet vezetője - a hajókormány mellett - elmondta nekünk, hogy az elmúlt időszakban stabilizálódott a müködés, az új, saját tagdíjfizetési rendszerre történő áttérés is szépen halad, a tervek szerint szeptemberre már mindenki kitölti és leadja a szükséges nyilatkozatokat.

A programsorozat, akárcsak a hőség este 6 óráig kitartott. A hadihajózás és rohamcsónakázás mellett minden korosztály megtalálta a maga számára kedvező müsort. A gyerekek bábmüsort tekinthettek meg, majd fellépett a Honvéd Müvész Együttes is és könnyüzenei koncertek - Czető Band, Military Girls, Gregus Anikó és a Nyári lányok - is megpróbáltak a résztvevők kedvében járni.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.