2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy ezred katona és öt ezred civil

Hosz  |  2013. 07. 27., 20:11

Statikus és dinamikus bemutatók, könnyűzenei koncertek, a Honvédszakszervezet szolgáltatásai és persze hajózás és rohamcsónakázás színesítette a százhatvanöt éves magyar folyami hadihajózás tiszteletére rendezett nyílt napot. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadikikötőjét – július 27-én – közel ötezren keresték fel. Szakszervezetünk iránt érdeklődő katonákat és családtagjaikat Szendrei Zoltán alelnök és Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő várta…

A nagy hőség miatt már a reggeli kapunyitás után ezrek vették birtokba az ezred hadikikötőjét. Igyekezett mindenki a délelőtti - még elviselhető hőmérsékletet és - programokat kihasználni. 

Szinte 2-3 óránként cserélődött a közönség, meglepően nagy volt az érdeklődés.

Az ünnepélyes zászlófelvonás, majd a Himnusz hangjai után ünnepi köszöntő hangzott el, aztán elismeréseket adtak át, de megkoszorúzták a kikötőben lévő emlékmüvet is. A résztvevő szakmabeliek - közöttük egykori haditengerész veteránok is - és civilek megemlékeztek az 1950 és 1958 között kiképzés közben hősi halált halt hadihajósokról, amelynek végén egy aknamentesítő hajó tatfedélzetéről vízbe dobták az emlékezés koszorúját, melyet légvédelmi gépágyú díszlövése kísért.

Aztán kifutott az AM32-es, de volt katonazenekari koncert, díszzászlóalj-, tüzszerész-, kutyás-, közelharc-, és íjászbemutató is.

A kísérő programok között pedig - a teljesség igénye nélkül - ott szerepelt az ugrálóvár, a gyermek foglalkoztató, az arcfestés, az egészségügyi szürőpont, a hajómodellezés és a toborzás is. 

A szervezők gondoltak a kánikulára is. A Hosz helyi alapszervezetének köszönhetően - már a bejáratnál - hüsítő vízpermet várta az érkezőket, de ventilátorok és rengeteg sátor is szolgálta a tikkasztó hőségtől kifáradt vendégek kényelmét.

A helyi parancsnok Csurgó Attila ezredes honlapunknak elmondta: Az 1848-49-es szabadságharc idején bocsátották vízre a Mészáros Lázár hadigőzöst. Innen datáljuk a jelenleg már 165 esztendős magyar folyami hadihajózás történetét, és mi is ennek tiszteletére rendeztük meg nyílt napunkat. A legutóbbi, 2010-es laktanya-napunk után a mostani közel ötezres közönségünk jó igazolást adott: érdemes kinyitni a kapukat, érdemes tovább szélesíteni a Magyar Honvédség és a civil társadalom közötti kapcsolatainkat. Az ezredparancsnok külön köszönetét fejezte ki a Honvédszakszervezet minden aktivistájának - személyesen is Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivőnek - azért, hogy szolgáltatásokkal, technikai eszközökkel támogatták az ezred nyílt napjának megszervezését és lebonyolítását.   

Az ezred legközelebi feladata egyébként az augusztus 3-4-i kecskeméti nemzetközi repülőnap biztosítása lesz. Az ezredparancsnokkal készült teljes interjút az Egység újság szeptemberi száma közli majd - a szerk.

Szendrei Zoltán alelnök és Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő fogadta a Hosz sátrában a nyílt napra kilátogató tagokat és családtagokat.

- Egy egész hetet készültünk a rendezvényre, és azt hiszem megérte a fáradtságot. Arra is lehetőséget biztosítottunk, hogy itt, a helyi Hosz sátorban újítsák meg tagjaink a tagsági viszonyukat. Akik áttértek a saját tagdíjfizetési rendszerre, karpánttal és sapkával lettek megajándékozva. Emellett három új taggal is bővült a Hosz népes tábora - tájékoztatta honlapunkat Lippai Csaba.

Itteni alapszervezetünk felelt a gyermekek foglalkoztatásáért, az arcfestésért, a légvárakért. Minden Hosz tagnak és gyermekének jégbe hütött üdítővel, a kicsiknek pedig Hosz-os lufikkal kedveskedtünk.  

Daruka Norbert főhadnagy az 1980-as években rendszeresített aknamentesítő hajó parancsnokaként kalauzolta a hajózás iránt érdeklődőket. Óránként indult mintegy harminc utassal a fedélzetén.

- Sajnos a korábbi hatból már csak három darab maradt ebből a hajótípusból, ez az AM 22 ,,Óbuda\\\\\", az AM 31 Dunaújváros és az AM 32 Dunaföldvár. Váltott legénységgel teljesítünk szolgálatot, feladatunk a magyarországi vizek aknamentesítésének végrehajtása, de ott voltunk az évszázad dunai árvízének védekezési munkálataiban is.

A nem mellesleg 150 fős Hosz alapszervezet vezetője - a hajókormány mellett - elmondta nekünk, hogy az elmúlt időszakban stabilizálódott a müködés, az új, saját tagdíjfizetési rendszerre történő áttérés is szépen halad, a tervek szerint szeptemberre már mindenki kitölti és leadja a szükséges nyilatkozatokat.

A programsorozat, akárcsak a hőség este 6 óráig kitartott. A hadihajózás és rohamcsónakázás mellett minden korosztály megtalálta a maga számára kedvező müsort. A gyerekek bábmüsort tekinthettek meg, majd fellépett a Honvéd Müvész Együttes is és könnyüzenei koncertek - Czető Band, Military Girls, Gregus Anikó és a Nyári lányok - is megpróbáltak a résztvevők kedvében járni.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.