2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Egy ezred katona és öt ezred civil

Hosz  |  2013. 07. 27., 20:11

Statikus és dinamikus bemutatók, könnyűzenei koncertek, a Honvédszakszervezet szolgáltatásai és persze hajózás és rohamcsónakázás színesítette a százhatvanöt éves magyar folyami hadihajózás tiszteletére rendezett nyílt napot. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadikikötőjét – július 27-én – közel ötezren keresték fel. Szakszervezetünk iránt érdeklődő katonákat és családtagjaikat Szendrei Zoltán alelnök és Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő várta…

A nagy hőség miatt már a reggeli kapunyitás után ezrek vették birtokba az ezred hadikikötőjét. Igyekezett mindenki a délelőtti - még elviselhető hőmérsékletet és - programokat kihasználni. 

Szinte 2-3 óránként cserélődött a közönség, meglepően nagy volt az érdeklődés.

Az ünnepélyes zászlófelvonás, majd a Himnusz hangjai után ünnepi köszöntő hangzott el, aztán elismeréseket adtak át, de megkoszorúzták a kikötőben lévő emlékmüvet is. A résztvevő szakmabeliek - közöttük egykori haditengerész veteránok is - és civilek megemlékeztek az 1950 és 1958 között kiképzés közben hősi halált halt hadihajósokról, amelynek végén egy aknamentesítő hajó tatfedélzetéről vízbe dobták az emlékezés koszorúját, melyet légvédelmi gépágyú díszlövése kísért.

Aztán kifutott az AM32-es, de volt katonazenekari koncert, díszzászlóalj-, tüzszerész-, kutyás-, közelharc-, és íjászbemutató is.

A kísérő programok között pedig - a teljesség igénye nélkül - ott szerepelt az ugrálóvár, a gyermek foglalkoztató, az arcfestés, az egészségügyi szürőpont, a hajómodellezés és a toborzás is. 

A szervezők gondoltak a kánikulára is. A Hosz helyi alapszervezetének köszönhetően - már a bejáratnál - hüsítő vízpermet várta az érkezőket, de ventilátorok és rengeteg sátor is szolgálta a tikkasztó hőségtől kifáradt vendégek kényelmét.

A helyi parancsnok Csurgó Attila ezredes honlapunknak elmondta: Az 1848-49-es szabadságharc idején bocsátották vízre a Mészáros Lázár hadigőzöst. Innen datáljuk a jelenleg már 165 esztendős magyar folyami hadihajózás történetét, és mi is ennek tiszteletére rendeztük meg nyílt napunkat. A legutóbbi, 2010-es laktanya-napunk után a mostani közel ötezres közönségünk jó igazolást adott: érdemes kinyitni a kapukat, érdemes tovább szélesíteni a Magyar Honvédség és a civil társadalom közötti kapcsolatainkat. Az ezredparancsnok külön köszönetét fejezte ki a Honvédszakszervezet minden aktivistájának - személyesen is Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivőnek - azért, hogy szolgáltatásokkal, technikai eszközökkel támogatták az ezred nyílt napjának megszervezését és lebonyolítását.   

Az ezred legközelebi feladata egyébként az augusztus 3-4-i kecskeméti nemzetközi repülőnap biztosítása lesz. Az ezredparancsnokkal készült teljes interjút az Egység újság szeptemberi száma közli majd - a szerk.

Szendrei Zoltán alelnök és Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő fogadta a Hosz sátrában a nyílt napra kilátogató tagokat és családtagokat.

- Egy egész hetet készültünk a rendezvényre, és azt hiszem megérte a fáradtságot. Arra is lehetőséget biztosítottunk, hogy itt, a helyi Hosz sátorban újítsák meg tagjaink a tagsági viszonyukat. Akik áttértek a saját tagdíjfizetési rendszerre, karpánttal és sapkával lettek megajándékozva. Emellett három új taggal is bővült a Hosz népes tábora - tájékoztatta honlapunkat Lippai Csaba.

Itteni alapszervezetünk felelt a gyermekek foglalkoztatásáért, az arcfestésért, a légvárakért. Minden Hosz tagnak és gyermekének jégbe hütött üdítővel, a kicsiknek pedig Hosz-os lufikkal kedveskedtünk.  

Daruka Norbert főhadnagy az 1980-as években rendszeresített aknamentesítő hajó parancsnokaként kalauzolta a hajózás iránt érdeklődőket. Óránként indult mintegy harminc utassal a fedélzetén.

- Sajnos a korábbi hatból már csak három darab maradt ebből a hajótípusból, ez az AM 22 ,,Óbuda\\\\\", az AM 31 Dunaújváros és az AM 32 Dunaföldvár. Váltott legénységgel teljesítünk szolgálatot, feladatunk a magyarországi vizek aknamentesítésének végrehajtása, de ott voltunk az évszázad dunai árvízének védekezési munkálataiban is.

A nem mellesleg 150 fős Hosz alapszervezet vezetője - a hajókormány mellett - elmondta nekünk, hogy az elmúlt időszakban stabilizálódott a müködés, az új, saját tagdíjfizetési rendszerre történő áttérés is szépen halad, a tervek szerint szeptemberre már mindenki kitölti és leadja a szükséges nyilatkozatokat.

A programsorozat, akárcsak a hőség este 6 óráig kitartott. A hadihajózás és rohamcsónakázás mellett minden korosztály megtalálta a maga számára kedvező müsort. A gyerekek bábmüsort tekinthettek meg, majd fellépett a Honvéd Müvész Együttes is és könnyüzenei koncertek - Czető Band, Military Girls, Gregus Anikó és a Nyári lányok - is megpróbáltak a résztvevők kedvében járni.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.