2018. 02. 19. hétfő
Zsuzsanna
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kecskemét: ez a repülés igazi ünnepe volt

Hosz  |  2013. 08. 05., 06:43

Huszonkét ország, száznegyvenkettő harci repülőgép és helikopter, a két nap alatt mintegy százezres közönség - ez az idei kecskeméti repülőnap gyorsmérlege. Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan – még a légi bemutató előtt – azt mondta nekünk, hogy ,,ott kell lenni, ezt meg kell nézni”. Megfogadtuk a tanácsát, így aztán szakszervezetünk aktivistái mellett honlapunk szerkesztőjeként és fotóriportereként mi sem hiányozhattunk. Aki augusztus 3-4-én Kecskemétre látogatott látogatott, felejthetetlen élménnyel gazdagodott...

A Kecskeméti Repülőnap - 2010 után újra megtapasztalhattuk, hogy - több mint légi show, egyedülálló esemény Magyarországon és Közép-Európában egyaránt, hiszen nemcsak az égbolt, hanem a földi helyszín, a légibázis is megtelt látnivalókkal. A közel százezer látogatót – a magyar légierő megalakulásának hetvenötödik évfordulója alkalmából – katonai bemutatók, családi és gyermekprogramok, valamint gasztronómiai különlegességek is szórakoztatták.

A repülőnapra már kora reggel érdemes volt elindulni, hiszen nem lett volna kellemes a hőségben araszolni az autópályán. A beléptetés zökkenőmentesen zajlott. Az első napon a repülés mintegy hatvanezer szerelmese már 2 órája láthatta a – többek között Li-2, PO-2, MIG-15 repülők, illetve az osztrák, a szlovén és a cseh légierő által bemutatott – programot, amikor a honvédelmi miniszter hivatalosan is megnyitotta a repülőnapot.

Hende Csaba ünnepi beszédében elmondta, hogy a magyar légierő tagjai minden időben teljesítették kötelességüket a nemzet védelmében. Ezt követően arra hívta fel a résztvevőket, hogy egy pillanatra gondoljanak az elmúlt évszázad pilótáira, illetve az ő elkötelezett szolgálatukra. A honvédelmi miniszter ezt követően mindenkit köszöntött, aki partnere a magyar légierőnek, de nem felejtette el megemlíteni a kétnapos program nélkülözhetetlen közremüködőit, az irányító toronyban, a parkolókban, az utakon, valamint a levegőben értünk dolgozókat sem, de szólt azokról is, akik az elmúlt három évben az idei repülőnapért tevékenykedtek.  

Karin Enström svéd védelmi miniszter miután a pápai és a kecskeméti repülőterek képességeit, a magyar-svéd együttmüködés fontosságát hangsúlyozta, hozzátette: a kecskeméti repülőnap több, mint egy légi show. Jó lehetőség arra, hogy összehozza a katonai képességekért rajongó civileket és a szakembereket.

Végül arról is szólt, hogy a magyar légierő kiválóan alkalmazza a svéd gyártmányú Gripen vadászgépeket. Ezt követően Roberta Pinotti kapott szót. Az olasz szenátor asszony kiemelte: A védelmi szektorra jellemző rendkívül intenzív magyar-olasz kapcsolatok hatékonyan járulnak hozzá az összeurópai biztonsági rendszer szorosabbá tételéhez. Bízom benne, hogy a mieink, a Frecce Tricolori müsora is megörvendezteti majd a repülés szerelmeseit.    

A rendezvényen - a múltra emlékezve - a miniszter külön is köszöntötte vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredest és Frankó Endre nyugállományú főhadnagyot, a legendás „Puma század egykori és még élő pilótáit. Őket egyébként az első nap délutánján a honvédelmi miniszter ki is tüntette.

Az ünnepi beszédek közben ejtőernyős bemutató volt, aztán jött a nyitókép (5 db JAS-39 Gripen, majd AN-26, JAK-52 és Mi-17-es következett).

Ezt követően a spanyol, a cseh és a belga légierő mutatkozott be, majd a lettek L-39-esei, és a románok MIG-21L-jei követően mürepülő világbajnokunk, Besenyei Péter Corvus Racer-rel aratott már-már szokásosan fantasztikus sikert.

Ezután újra a magyar Gripenek, majd az osztrák, a holland (F-16-osok) és a lengyel légierő gépei (Szuhoj-22-es harcászati vadászbombázók) emelkedtek a bázis légterébe, de itt volt a NATO A-3 AWACS légtérellenőrző repülőgépe is.

Idén sem maradhatott el a török (Turkish Stars 6db F-5-ös szuperszonikus vadászrepülőgép) és az olasz légierő (Frecce Tricolori 9db MB-339) müsora.

Aztán a horvát és az osztrák légierő bemutatója és Veress Zoltán (MXS) programja után a várva-várt – idén első alkalommal megtekinthető – orosz légi program, az orosz vitézek (Ruszkije Vityazi) következtek a fantasztikus nagy vasakkal, az 5 db SZU-27-essel.

Más nemzetközi repülőnapokkal ellentétben a kecskeméti nem csak airshow, hanem haditechnikai bemutató is volt, amelyen a látogatók megismerhették a Magyar Honvédség szárazföldi alakulatainak fegyverzetét és technikai eszközeit is. Megnézhettük a szolnoki MH 25/88. Könnyü Vegyes Zászlóalj közelharc- és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség különleges díszelgő csoportjának látványos, fegyveres bemutatóját is.

A számtalan szolgáltató és kiállító között ott voltunk mi is és a velünk kiváló partneri kapcsolatokat ápoló FHB is.

Szakszervezetünk képviseletében Czövek János elnök, Bazsik István alelnök, Lippai Csaba és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivők, Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező, valamint Torner Emília, az Egység 2002 Kft. munkatársa fogadta tagjainkat, illetve szakszervezetünk iránt érdeklődőket, közöttük a külföldi egyenruhásokat is.

Kecskeméten sem felejtkeztünk el kiemelt kampányunkról, így aztán itt is lehetőséget biztosítottunk arra, hogy tagjaink áttérjenek az új, immár saját tagdíjfizetési rendszerre. A szükséges nyomtatványokat többen is kitöltötték sátrunkban.  

A technika, a szépség és az erő ünnepén a légi program a rendezvény mindkét napján közel 7 órán keresztül tartott. A szóló repülőbemutatók mellett különlegességnek számított, hogy hét (magyar, orosz, horvát, török, olasz, bolgár és spanyol) katonai kötelék, valamint polgári és oldtimer formációk is láthatóak voltak a levegőben és a földön egyaránt.

Nagy sikert aratott az a kezdeményezés, hogy a kormányhivatalokon keresztül 2000 szociális jegyet ajánlott fel a rászorulóknak a honvédelmi miniszter. Mint megtudtuk a megyei kormányhivatalok vezetőinek közbenjárásával a területükhöz tartozó iskolákban olyan gyerekek kapták a jegyeket, akik a repülés iránt érdeklődő, szorgalmas, kiemelkedően jó tanuló diákok volt ebben a tanévben. Az érintettek a MÁV és a Volán járatain a helyszínre is térítésmentesen utazhattak. Ennél nagyobb sikert már csak a friss víz aratott. A tikkasztó hőségben sorok kígyóztak a vízcsapok és a párakapuk körül.

A Magyar Honvédség katonái körében tetszést váltott ki, hogy a repülőnap második napján ingyen tekinthették meg családjukkal a programot. Ezzel a lehetőséggel mintegy tizenkétezren éltek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.