2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kecskemét: ez a repülés igazi ünnepe volt

Hosz  |  2013. 08. 05., 06:43

Huszonkét ország, száznegyvenkettő harci repülőgép és helikopter, a két nap alatt mintegy százezres közönség - ez az idei kecskeméti repülőnap gyorsmérlege. Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan – még a légi bemutató előtt – azt mondta nekünk, hogy ,,ott kell lenni, ezt meg kell nézni”. Megfogadtuk a tanácsát, így aztán szakszervezetünk aktivistái mellett honlapunk szerkesztőjeként és fotóriportereként mi sem hiányozhattunk. Aki augusztus 3-4-én Kecskemétre látogatott látogatott, felejthetetlen élménnyel gazdagodott...

A Kecskeméti Repülőnap - 2010 után újra megtapasztalhattuk, hogy - több mint légi show, egyedülálló esemény Magyarországon és Közép-Európában egyaránt, hiszen nemcsak az égbolt, hanem a földi helyszín, a légibázis is megtelt látnivalókkal. A közel százezer látogatót – a magyar légierő megalakulásának hetvenötödik évfordulója alkalmából – katonai bemutatók, családi és gyermekprogramok, valamint gasztronómiai különlegességek is szórakoztatták.

A repülőnapra már kora reggel érdemes volt elindulni, hiszen nem lett volna kellemes a hőségben araszolni az autópályán. A beléptetés zökkenőmentesen zajlott. Az első napon a repülés mintegy hatvanezer szerelmese már 2 órája láthatta a – többek között Li-2, PO-2, MIG-15 repülők, illetve az osztrák, a szlovén és a cseh légierő által bemutatott – programot, amikor a honvédelmi miniszter hivatalosan is megnyitotta a repülőnapot.

Hende Csaba ünnepi beszédében elmondta, hogy a magyar légierő tagjai minden időben teljesítették kötelességüket a nemzet védelmében. Ezt követően arra hívta fel a résztvevőket, hogy egy pillanatra gondoljanak az elmúlt évszázad pilótáira, illetve az ő elkötelezett szolgálatukra. A honvédelmi miniszter ezt követően mindenkit köszöntött, aki partnere a magyar légierőnek, de nem felejtette el megemlíteni a kétnapos program nélkülözhetetlen közremüködőit, az irányító toronyban, a parkolókban, az utakon, valamint a levegőben értünk dolgozókat sem, de szólt azokról is, akik az elmúlt három évben az idei repülőnapért tevékenykedtek.  

Karin Enström svéd védelmi miniszter miután a pápai és a kecskeméti repülőterek képességeit, a magyar-svéd együttmüködés fontosságát hangsúlyozta, hozzátette: a kecskeméti repülőnap több, mint egy légi show. Jó lehetőség arra, hogy összehozza a katonai képességekért rajongó civileket és a szakembereket.

Végül arról is szólt, hogy a magyar légierő kiválóan alkalmazza a svéd gyártmányú Gripen vadászgépeket. Ezt követően Roberta Pinotti kapott szót. Az olasz szenátor asszony kiemelte: A védelmi szektorra jellemző rendkívül intenzív magyar-olasz kapcsolatok hatékonyan járulnak hozzá az összeurópai biztonsági rendszer szorosabbá tételéhez. Bízom benne, hogy a mieink, a Frecce Tricolori müsora is megörvendezteti majd a repülés szerelmeseit.    

A rendezvényen - a múltra emlékezve - a miniszter külön is köszöntötte vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredest és Frankó Endre nyugállományú főhadnagyot, a legendás „Puma század egykori és még élő pilótáit. Őket egyébként az első nap délutánján a honvédelmi miniszter ki is tüntette.

Az ünnepi beszédek közben ejtőernyős bemutató volt, aztán jött a nyitókép (5 db JAS-39 Gripen, majd AN-26, JAK-52 és Mi-17-es következett).

Ezt követően a spanyol, a cseh és a belga légierő mutatkozott be, majd a lettek L-39-esei, és a románok MIG-21L-jei követően mürepülő világbajnokunk, Besenyei Péter Corvus Racer-rel aratott már-már szokásosan fantasztikus sikert.

Ezután újra a magyar Gripenek, majd az osztrák, a holland (F-16-osok) és a lengyel légierő gépei (Szuhoj-22-es harcászati vadászbombázók) emelkedtek a bázis légterébe, de itt volt a NATO A-3 AWACS légtérellenőrző repülőgépe is.

Idén sem maradhatott el a török (Turkish Stars 6db F-5-ös szuperszonikus vadászrepülőgép) és az olasz légierő (Frecce Tricolori 9db MB-339) müsora.

Aztán a horvát és az osztrák légierő bemutatója és Veress Zoltán (MXS) programja után a várva-várt – idén első alkalommal megtekinthető – orosz légi program, az orosz vitézek (Ruszkije Vityazi) következtek a fantasztikus nagy vasakkal, az 5 db SZU-27-essel.

Más nemzetközi repülőnapokkal ellentétben a kecskeméti nem csak airshow, hanem haditechnikai bemutató is volt, amelyen a látogatók megismerhették a Magyar Honvédség szárazföldi alakulatainak fegyverzetét és technikai eszközeit is. Megnézhettük a szolnoki MH 25/88. Könnyü Vegyes Zászlóalj közelharc- és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség különleges díszelgő csoportjának látványos, fegyveres bemutatóját is.

A számtalan szolgáltató és kiállító között ott voltunk mi is és a velünk kiváló partneri kapcsolatokat ápoló FHB is.

Szakszervezetünk képviseletében Czövek János elnök, Bazsik István alelnök, Lippai Csaba és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivők, Dr. Hajós Dezső szolgáltatás- és tagszervező, valamint Torner Emília, az Egység 2002 Kft. munkatársa fogadta tagjainkat, illetve szakszervezetünk iránt érdeklődőket, közöttük a külföldi egyenruhásokat is.

Kecskeméten sem felejtkeztünk el kiemelt kampányunkról, így aztán itt is lehetőséget biztosítottunk arra, hogy tagjaink áttérjenek az új, immár saját tagdíjfizetési rendszerre. A szükséges nyomtatványokat többen is kitöltötték sátrunkban.  

A technika, a szépség és az erő ünnepén a légi program a rendezvény mindkét napján közel 7 órán keresztül tartott. A szóló repülőbemutatók mellett különlegességnek számított, hogy hét (magyar, orosz, horvát, török, olasz, bolgár és spanyol) katonai kötelék, valamint polgári és oldtimer formációk is láthatóak voltak a levegőben és a földön egyaránt.

Nagy sikert aratott az a kezdeményezés, hogy a kormányhivatalokon keresztül 2000 szociális jegyet ajánlott fel a rászorulóknak a honvédelmi miniszter. Mint megtudtuk a megyei kormányhivatalok vezetőinek közbenjárásával a területükhöz tartozó iskolákban olyan gyerekek kapták a jegyeket, akik a repülés iránt érdeklődő, szorgalmas, kiemelkedően jó tanuló diákok volt ebben a tanévben. Az érintettek a MÁV és a Volán járatain a helyszínre is térítésmentesen utazhattak. Ennél nagyobb sikert már csak a friss víz aratott. A tikkasztó hőségben sorok kígyóztak a vízcsapok és a párakapuk körül.

A Magyar Honvédség katonái körében tetszést váltott ki, hogy a repülőnap második napján ingyen tekinthették meg családjukkal a programot. Ezzel a lehetőséggel mintegy tizenkétezren éltek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.