2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Iskolakezdési támogatás és nevelési segély

Hosz  |  2013. 08. 23., 15:35

Közeledik az iskolakezdés. Az iskolakezdési támogatást – béren kívüli juttatásként – az idei évtől csak (papír vagy elektronikus) utalvány formájában adhatják a foglalkoztatók. Ajánljuk figyelmükbe a katonai szervezetekhez kiküldött, a HM Humánpolitikai Főosztály 246-39/2013. nyt. számú tájékoztató körlevelét az egyes pénzbeli, természetbeni és szociális juttatásokról szóló 12/2013. (VIII. 15.) HM rendelet hatályba lépéséről. Az alábbiakban egy általános tájékoztatót olvashatnak...  

2013-tól arra már nincs lehetőség, hogy számla ellenében történjen meg az elszámolás. Kedvező változás, hogy a tanévkezdés előtti 60. naptól december 31-ig lehet írószerre, füzetre, ruházatra felhasználni az utalványt. Mivel a személyi jövedelemadó törvény nem tartalmaz részletes felsorolást, ezért például a tankönyveken, füzeteken kívül iskolatáskára, kötelező olvasmányokra, tornafelszerelésre és felsőruházati termékekre is lehet költeni.

A munkáltató gyermekenként és szülőnként 29.400 Ft-ig, (a minimálbér 30%-ig) adhat kedvezményes adózással iskolakezdési utalványt. A támogatást mindkét szülő megkaphatja a tanköteles korú gyermeke után, így egy diák iskolakezdését akár 58.800 Ft-tal is támogathatja a munkáltató.

A kedvezményes adóteher az idén 35,7%, ami a béren kívüli juttatás értékének 119%-a után, a munkáltató által fizetendő 16% személyi jövedelemadóból és a 14% egészségügyi hozzájárulásból tevődik össze. Ehhez a kedvezményes lehetőséghez a következő feltételeknek kell megfelelni: a gyermeknek közoktatásban (vagy bármely EGT- államban ennek megfelelő oktatásban) kell tanulnia (általános vagy középiskola) a 2013/2014-es tanévben, továbbá a gyermek nem lépheti át a családi pótlékra jogosultság korhatárát.

A juttatásban részesülőnek a támogatást nyújtó olyan munkavállalójának kell lennie, aki az előzőekben említett gyermekre tekintettel családi pótlékra (vagy bármely EGT-állam hasonló jogszabálya alapján ilyen jellegü ellátásra) jogosult szülőnek vagy-e szülővel egy háztartásban élő házastársnak minősül. Ebből következően a munkáltatójától az a házastárs is kaphat kedvezményes adózás mellett iskolakezdési támogatást, aki a gyermeknek nem vérszerinti szülője. Ugyanakkor, ha a munkavállaló élettársa a családi pótlékra jogosultnak, nem teljesülnek a feltételek. Az is kizáró körülmény, ha a vérszerinti szülők nem egy háztartásban élnek. A kedvezőbb adózási feltételek csak a családi pótlékra jogosult szülő, valamint a vele közös háztartásban élő házastárs vonatkozásában teljesülnek.

A munkáltatónak nyilatkoztatnia kell a munkavállalót, hogy megfelel-e a feltételeknek. Ennek hiányában nem alkalmazható a kedvezményes adózás. A feltételeknek egyébként megfelelő, de a törvényi mértéket (minimálbér 30%-a) meghaladó juttatás esetén, a meghaladó rész 119%-a után összességében 51,17%-os (16% személyi jövedelemadó és 27% egészségügyi hozzájárulás) közteher fizetési kötelezettsége keletkezik a juttatónak. Ez a szabály vonatkozik arra az esetre is, ha a béren kívül juttatások együttes összege az adott magánszemélynél meghaladja az ötszázezer forintot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.