2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Közakarat az illetményemelés!

Hosz  |  2013. 09. 04., 19:00

Közakarat a hivatásos és szerződéses állomány illetményemelése. Ezért a katonák megbecsülése, anyagi elismerése érdekében szükséges az érdemi és nyomatékos fellépés - hangzott el szakszervezetünk elnökségi ülésén. A szeptember 4-i - Czövek János Hosz elnök vezette - esemény napirendjén, a következő hetek kiemelt feladatai között szerepelt még a saját tagdíjfizetési rendszerre történő áttérés eredményes folytatása is...  

Czövek János köszöntői szavai után, de még a napirenden szereplő témák megtárgyalása előtt a Vodafone szolgáltatásainak változásairól tartott tájékoztatót Pintér Zoltán. A Vodafone Magyarország Zrt. ügyfélkapcsolati menedzsere elmondta, hogy díjszabási változások lépnek életbe október 1-től. A Honvédszakszervezet tagjait érintő módosítás lesz, hogy amennyiben nem hosszabbít tagtársunk szerződést, akkor perc alapú számlázásra tér át a szolgáltató, a lebeszélhető összegek pedig - ez esetben - csak saját hálózaton belül értendőek majd. Jó hír viszont, hogy a Liga Szakszervezetek tagjaként, Liga-tarifaként ez a kedvezmény mégis megmarad. A kivétel tarifa részleteiről hamarosan, de a szeptember 14-i születésnapi családi napon is bővebb tájékoztatást ad majd a Vodafone Magyarország Zrt.

A napirendi témák elfogadása után elsőként Czövek János tájékoztatott a nyár legfontosabb történéseiről. Külön megköszönte a nemzetközi repülőnapon történő megjelenésünkben aktív szerepet vállaló Torner Emília, Lippai Csaba, Dr. Hajós Dezső és Jakubik András munkáját. Elmondta, hogy a hazánkba akkreditált amerikai katonai attasé és a HM kabinetfőnöke is meglátogatta a Hosz sátrát.

Nemzetközi kapcsolatokról kiemelte, hogy a közelmúltban a V4-ek is részt vettek a Szlovákiában megrendezett nemzetközi találkozón. A lengyel helyzetről történő tájékoztatás után azt hangsúlyozta, hogy továbbra is szükséges a nemzetközi kapcsolatok ápolása. A jövőbeni Euromil-tagságról is szó esett. Erről is olvashat további részleteket, ha a http://www.hsz.hu/rovatok/akt/krivan0826/ linkre kattint.

Ezután beszámolt a HM vezető beosztású személyeivel lezajlott megbeszélésekről is, így többek között a közigazgatási államtitkárral a bankkártya tranzakciós díj kompenzálásáról folytatott egyeztetésről is. A megbeszélések a közeli napokban tovább folytatódnak.  

Az OTP és a HM közötti lakástámogatással összefüggésben dr. Jelen Gábor ezredessel tárgyaltunk - tette hozzá. A lakástámogatásról szóló rendelet-tervezet jelenleg belső köröztetésen fut. Szeptember 24-re Jelen ezredest is meghívtuk - és remélhetőleg ott is - lesz Badacsonylábdiban és részletesen is informálja majd tisztségviselőinket a szükséges tudnivalókról. Kiemelte azt is, hogy emellett a jogi és a humánpolitikai főosztályvezetők, vagyis dr. Balogh András és Kovács Tamás is előadást, valamint fórumot tart.   

Bazsik István alelnök ennél a témánál hozzátette, hogy érdemes a pénzpiacon körülnézni, hiszen mind a lízing, mind a lakáshitel esetében a legjobb konstrukciót ajánló bankot kell felkutatni, de azt is nyomatékosította, hogy a lízinget tekintve az FHB aktuális, a Hosz tagjai részére kidolgozott ajánlat a legkedvezőbb.

Ezután munkaügyi kérdésekről tájékoztatott az elnök, majd az OKÉT legutóbbi ülésén történtekről számolt be. Erről egyébként a http://www.hsz.hu/rovatok/akt/oket0830/ linkre kattintva olvashat részletesebben.

Bazsik István alelnök kijelentette, hogy szeptember 30-ig kerül a parlament elé a jövő évi költségvetés, ezért az illetményemelésünk érdekében addig kell megtennünk a szükséges lépéseket.

A javaslatra reagálva Bácskai István elnökségi tag azt mondta, hogy a Liga Hon- és Rendvédelmi Szövetségét (Liga HRSZ) is bevonva kell nyomást gyakorolni.

A napirendi téma során elhangzott, hogy a mintegy hatszázezres közszféra fele, vagyis a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók már jelentős béremelésben részesültek.

Szendrei Zoltán alelnök ekkor tette hozzá, hogy nyitnunk kell a közszféra más ágazatai felé, ha kell, velük együtt kell tiltakozni a jobb sorsunk érdekében. 

Ezt követően Bácskai István, Bálint Ákos, Gáspár Tamásné (képünkön balra) és Sörös István elnökségi tagok, valamint Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő is amellett érvelt, hogy szükséges a nyomatékos fellépés. Közakarat a közös fellépés - tette hozzá Gáspár Tamásné. Bazsik István pedig a kiadandó nyilatkozatról, az ütemtervről és az akciótervről is beszélt.

Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő szerint első lépcsőben egyedül, saját erőinkre és eszközeinkre támaszkodva kellene fellépnünk, a hivatásos és szerződéses katonák érdekében.

Míg Dr. Kántor Raimund nyugállományú tagozat titkár a Liga tagszervezeteinek, különösen a közszférás szakszervezetek összefogására buzdított. Szekeres István, a Katonákért Alapítvány elnöke pedig egy közlemény közzététele mellett érvelt.  

Miután elhangzott, hogy csupán huszonhat napunk van koordinált egyeztetéseket folytatni az ágazati szakszervezetekkel és a munkáltatóval, döntést hozott az elnökség. Eszerint a munkavállalói oldalon helyet foglaló szakszervezetek közös javaslatára soron kívüli HÉF-et kell összehívni - 8 napon belül, vagyis legkésőbb szeptember 13-ig - a honvédelmi miniszter jelenlétével.

Ezután az is elhangzott, hogy szeptember 5-én a HM KPH vezető munkatársaival tárgyal a Hosz vezetése a jövő évi illetményekről, a béren kívüli juttatásokról, valamint a bankkártya tranzakciós díj kompenzálásáról is. Erről hamarosan részletesen is beszámolunk - a szerk.  

Az elnökségi ülésen szó esett még az abádszalóki belterületi és a Deseda-tavi zárt kerti ingatlanok eladási lehetőségéről is. Ezt követően Kissné Erdős Helga és Kis István György pártoló tagi felvételéről hozott pozitív döntést az elnökség.

A tagszervezés helyzete, „Honvédszakszervezet megújul” kampány további feladatai témakörben elhangzott, hogy mindezidáig nagyon sikeres munkát végeztünk, hiszen az elmúlt 2 nyári hónapban 2122 tagunk már az új, saját tagdíjfizetési rendszerhez csatlakozott. Czövek János kiemelte: a siker ellenére azonban sajnos vannak olyan alakulatok is, ahol még nem teljes erőbedobással müködik az átléptetés.  

A Hosz elnöke hozzátette: most, a nyári szabadságolások után nagyon nagy teher fog hárulni a három érdekvédelmi ügyvivőre. Pozitív attitüddel, hozzáállással, üzenetekkel azonban biztos, hogy sikeresek leszünk. December végéig el kell érni, hogy 70-80%-a a tagságnak lépjen át az új rendszerbe!

A napirendi téma tárgyalása során elhangzott, hogy azoknál az alapszervezeteknél, ahol már jártak a Hosz vezető tisztségviselői, ott beindult az átjelentkezés, de sajnos vannak olyan helyek is, ahol még van mit javítani a jelenlegi helyzeten. Megtudtuk azt is, hogy szeptember 4-én először vonta le a rendszer a tagdíjat. Sajnos néhány tagtársunk tagdíja a banki rendszer hibája miatt nem került levonásra. Tőlük azt kérjük, hogy az e-bankon kersztül pontosítsák az átutalást.

Ezt követően Szendrei Zoltán és Bazsik István alelnökök külön-külön is elmondták személyes tapasztalataikat az átléptetéssel összefüggésben. Az őszi küldöttgyülésre igazolnunk kell az erőnket, ehhez viszont tagság kell, aktív alapszervezetek, csoportok szükségeltetnek - emelték ki mindketten.

Ezután az elnökségi tagok - közöttük Bálint Ákos - is hozzátették tapasztalataikat. A szárazföldi képviseletvezető a rendszer hibaforrásaira is felhívta a figyelmet, majd azt is kiemelte, hogy - a szakszervezet jövője érdekében - minden tisztségviselőnek komolyan kell venni ezt a tagszervezési munkát.

A következő napirendi téma a Szervezeti és Müködési Szabályzat volt. A jelenlegi helyzetről Bazsik István terjesztett elő javaslatot. Az alelnök után Sörös István tagozatelnök is elmondta a nyugállományúak javaslatát. E fontos témára a szeptember 23-24-i badacsonylábdi továbbképzésen még visszatérünk.    

A 2014. évi költségvetés tervezéséről szintén Bazsik István terjesztett elő javaslatot. Az alelnök elmondta, hogy takarékos költségvetéssel számolva, a szolgáltatások felülvizsgálata után minden területen költséghatékonyságot kell elérni. Ezt követően az Ellenőrző Bizottság (EB) elnökét helyettesítő Mátyási Ferenc EB tag azt kérte, hogy az alapszervezetek is kapcsoljanak takarékos üzemmódra, és rendezvényszervezés esetén már ne a régi taglétszámokkal, hanem a jelenlegi, aktuális tagsággal számoljanak. 

A befektetések alakulásáról szóló tájékoztatóban Szendrei Zoltán a Concorde és a CIG Pannónia értékpapír- és alapkezelővel folytatott tárgyalássorozatról informálta a megjelenteket. A kongresszus által meghatározott forrásokat már az alapkezelők kezelik.

Ezt követően az évzáró és a soron következő rendezvényekről tájékoztatta az elnökség tagjait Szendrei Zoltán. Szakszervezetünk alelnöke miután a szeptember 14-i Hosz 22. születésnapi, Fővárosi Állatkerti rendezvényről, valamint a Fővárosi Nagycirkuszban megrendezendő évzáró programról is beszélt, hozzátette, hogy támogatjuk a szeptember 21-i várpalotai kerékpártúrát is. A szeptember 23-24-i badacsonylábdi továbbképzés sikere érdekében elhangzott, hogy gyüjtsük össze tagjainktól a kérdéseket, ez legalább irányítja majd az előadók mondanivalóját is. A programok sorát gazadagítja, hogy szeptember 26-án országos honvéd kispályás labdarúgó-bajnokság, október 7-én pedig Pápán lesz nyílt nap. Itt a Hosz külön is tájékoztatja tagjait szolgáltatásairól.  

A költségvetés II. negyedéves helyzetének megtárgyalása során Bazsik István elmondta, hogy tartottuk az irányszámokat, az előirányzatok időarányosan teljesültek.

Az üdültetés helyzetéről és további feladatairól Bódis Sándor tájékoztatott. Az Egység 2002 Kft. ügyvezetője az alsóörsi lakókocsi igénybevételéről elmondta, hogy a tavalyihoz hasonló, tehát minimális veszteséggel zár, a hajdúszoboszlói apartmanok az MNUA rendszernek köszönhetően – december 15-ig – telt házzal müködnek, itt várhatóan minimális haszon lesz. A békésszentandrási szállásértékesítési adatok bemutatását követő rövid vita után az elnökség úgy határozott, hogy mivel veszteséges a pihenőhely üzemeltetése, ezért - a lejáró szerződést nem hosszabbítjuk meg, hanem - visszaadjuk azt a tárcának. Az üdülő szeptember 30-ig még müködik a Hosz, illetve az Egység 2002 Kft. kezelésében. Erről döntésről a HM vagyonfelügyeleti főosztályt is értesíti a Hosz. Az üdülőhelyen lévő tárgyi eszközöket felajánljuk az alapszervezetek részére. Érdeklődni az Egység 2002 Kft.-nél lehet.       

A közelgő Halottak napi megemlékezésről Czövek János elnök terjesztett elő javaslatot, majd az is elhangzott, hogy szakszervezetünk halottainak sírjainál mikor rójuk le kegyeletünket.

Az egyebek napirendi téma során tájékoztató hangzott el a Katonákért Közhasznú Alapítványról és aktuális müködéséről. Szekeres István az alapítvány aktuális helyzetéről, majd a pertársasági hírekről számolt be. Nagyon sok emberen próbálunk segíteni a pertársaságon keresztül. A létünkhöz, de az alapítványunk fennmaradásához szükséges eszközként is fontos a pertársaság.

Miután a pertársasági költségekről beszámolt, aláhúzta: a vállalkozási és a közhasznúsági bevétel arányában kell a müködési költségeket megtervezni. Az AB-hez fordultunk kollektív beadvánnyal, egyéni jogsérelmi panasszal éltünk, az AB nem tudott mindezidáig döntést hozni, ám szeptember 10-én újra összeül az AB. Peren kívül is hajlandóak lennénk megállapodni, ha visszaállítanák a szolgálati nyugdíjrendszert - hangzott el.

A vállalkozási bevételeket úgy kell alakítani, hogy az előírt 40:60%-os arányt tartani tudjuk - tette hozzá Szekeres István, majd azt kérte, hogy a Hosz alakítsa ki a segélyezési keretet őszig, hogy ez alapján dolgozhasson tovább majd az Alapítvány. 

Ezt követően Czövek János arról tájékoztatott, hogy eddig milyen forrásokkal támogatta a Hosz az alapítványt. Mára a közhasznúság veszélybe került - emelte ki az Alapítvány vezetője. Mivel a pertársaság további müködéséhez szükséges összeget a Hosz - a jelenlegi költségvetéséből - már nem tudja biztosítani, ezért nyugállományú tagjainkat tömörítő alapszervezeteinket és csoportjainkat felkérjük, hogy - lehetőségeik függvényében - járuljanak hozzá a pertársaság költségeihez.

Bácskai István a lakhatás támogatásával kapcsolatos 8/2013-as HM rendelet részleteiről esett szó.

Az elnökség következő ülése október 2-án lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.