2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Vargha államtitkár: Csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!

Hosz  |  2013. 09. 26., 17:26

Ha a kormány tavasszal újra bizalmat kap, akkor meglesz a lehetősége a katonák illetményemelésének is – hangzott el a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) – munkavállalói oldalának kezdeményezésére összehívott – soron kívüli ülésén. A szeptember 26-i eseményen Vargha Tamás több alkalommal sem adott konkrét választ, és csak annyit mondott, hogy hitelből nem akarnak béreket emelni. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Szendrei Zoltán alelnök képviselte…

 

Az érdekegyeztetésen a munkáltató részéről hat vezető (államtitkár, vezérkar-főnök helyettes, csoportfőnök, főosztályvezetők és a HM VGH igazgatója) vett részt a napirenden szereplő témák tárgyalásán. A HÉF soros elnöke ezúttal is Kádár Pál ezredes, a HM TKO megbízott vezetője volt, aki külön is köszöntötte a parlamenti államtitkárt, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesét, valamint a munkavállalói oldalon helyet foglaló szakszervezeti vezetőket, közöttük is Czövek János oldalügyvivőt.

Napirend előtt az államtitkár megköszönte a munkavállalói oldal türelmét, hiszen a kezdeményezéstől számított 8 napon túl hívták össze a HÉF ülését. Az első napirendi téma a 2014. évi illetményemelés szükségességéről szólt.

Czövek János Hosz miután bevezetőjében megindokolta, miért is kezdeményezték a szakszervezetek a mai ülés összehívását, azt hangsúlyozta, hogy a katonák, a közalkalmazottak és a köztisztviselők, szóval mindenki, aki a tárcánál dolgozik, teljesítette a kötelességét, méghozzá eredményesen.

Immár 11 éve nem volt illetményemelésünk. Akkor is az Orbán Viktor vezette kormány volt hatalmon, és ez most is így van. Kérjük, hogy a közszféra pedagógus és egészségügyis tagjai mellett a katonákat, mint különleges feladatokat teljesítő közszolgákat is részesítse illetményemelésben a kormányzat. Lesz-e 2014-ben illetményemelés vagy nem? Ha igen, akkor kinek és mikor – szólt az előterjesztés és végén a Hosz elnöke által megfogalmazott kérdés.

Vargha Tamás parlamenti államtitkár elmondta: Két dologban egyetértünk: egyrészt a munkát az állomány minden tagja rendfokozatra való tekintet nélkül elvégezte, másrészt valóban 2002-ben volt utoljára béremelés. Ugyanakkor a mostani költségvetés nem biztosít lehetőséget teljes és széleskörü, átfogó béremelésre.

Ezt követő tájékoztatójában felsorolta, hogy milyen pozitív változások következtek be a személyi állomány jövedelmi és szociális helyzetére tekintettel, 2011-2013 között. Sorolta az eredményeket, az egykulcsos adó bevezetését, a szuperbruttó kivezetését, a bérkompenzációt, a családi adókedvezmény létrejöttét.

Elmondta, hogy 2012-ben 11389 fő, 2013-ban pedig 5784 fő nettó illetménye emelkedett érezhetően. Ezt követően beszélt az szja változásokról, kétgyermekes százados és kétgyermekes alezredes példáján szemléltette a keresetek növekedését. Majd rátért a gazdaságpolitikai eredményekre, először az infláció alakulásáról, majd a devizahitelesek megsegítésének fázisairól (végtörlesztés, árfolyamgát, segítség 360 ezer családnak) is szólt. Kiemelte: Az MH esetében 2011 decemberében 4174 fő 22 milliárd forint devizahitellel rendelkezett.  

A pedagógus bérfejlesztés mellett az egészségügyi bérfejlesztés is megtörtént, s ennek keretében 2012-ben 2679, 2013-ban pedig ennél is többen kaptak megemelt illetményt a Honvéd Kórház dolgozói közül.

Ezután beszélt a rezsicsökkentés folyamatáról, az szja változások miatt a nagycsaládosok támogatásáról, a gyed extráról, majd a kedvezményes lakásértékesítésről (a tiszti és altiszti állomány ötödét érinti mindez) és a kedvezményes banki szolgáltatásokról (OTP-HM együttmüködés) is. Hozzátette azt is, hogy a kormány már megtárgyalta az otthonteremtési támogatással kapcsolatos előterjesztést is, de még a döntés nem született meg. Az elért gazdasági sikereket tovább sorolva, nyomatékosította, hogy kikerültünk a túlzott deficiteljárás alól és az IMF hitelt még határidő előtt is visszafizettük.

Csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. A magyar költségvetésnek is van határa. Ha azonban a takarót tovább szőjük és majd ezáltal hosszabb lesz, akkor a közszolgák életét is megkönnyíthetjük az illetményemeléssel. De ehhez még sokat kell tennünk. Ha a kormány tavasszal újra bizalmat kap, akkor meglesz a lehetősége a katonák illetményemelésének is – tette hozzá Vargha államtitkár.

Czövek János reakciójában kiemelte, hogy a katonák és a közalkalmazottak is kivették részüket az erőfeszítésekből. És az már nem pozitívum, hogy bérkompenzáció kell ahhoz, hogy az illetményeket szinten tarthassuk.

A Hosz elnöke hozzátette: az állomány elhagyja a Magyar Honvédséget, sokan már máshol keresik a boldogulást, akik helyettük jönnek, azok pedig már nem kapnak kompenzációt sem, hiszen példának okáért a most bevonuló szerződéses legénységi állományú katonák csupán 67 ezer forintot keresnek. Már van olyan alakulat, ahol csupán 60%-os a feltöltöttség. A kormány pozitív intézkedései sokakra, főleg a fiatal, egyedülálló szerződéses állományú katonákra semmilyen hatást nem gyakorolnak.

Az oldalügyvivő reakciója végén újra megkérdezte, hogy lesz-e illetményemelés.

Szendrei Zoltán alelnök hozzátette: az, hogy mi ,,mindig” béremelést követelünk, annak oka van. Az állomány ugyanis arról értesült, hogy lesz bérfejlesztés, ezek elhangzottak az állománygyüléseken. Nem tudjuk, hogy megerősíthetjük-e ezeket az információkat vagy cáfolnunk kell azokat.

Czövek János a Hodosz és a BEOSZ elnök hozzászólásai után összefoglalta a munkavállalói oldal véleményét: Újra kérjük, hogy emeljék meg a munkabéreket, az illetményeket!  A HM vezetése pedig tegyen meg mindent azért, hogy legyen forrás az illetményemelésre! Újra kérdezzük: lesz-e illetményemelés és mikor?

Vargha Tamás válaszában elmondta, hogy amennyiben az állomány bizonyos részeit vizsgáljuk, valóban találunk orvosolni való bajokat.

Új gondolkodásmódot teremtettünk, az érdekeket akarjuk egyesíteni, nem pedig a nemzet különböző rétegeit megosztani. Hitelből nem akarunk bért emelni – zárta mondandóját az államtitkár.

A második napirendi téma a 2013. évi béren kívüli megállapodás időarányos teljesülése – címet viselte. Előterjesztője dr. Bársony Krisztina ezredes asszony, a HM VGH igazgatója volt. Miután tájékoztatott a HM és a szakszervezetek közötti megállapodás időarányos teljesüléséről (bővebben olvashat erről, ha http://www.hsz.hu/rovatok/akt/elore0906/ linkre kattint), hozzátette, hogy jelentős változás volt a béren kívüli juttatások terén, hogy bruttó 200 ezer forint volt a keretösszeg.

Czövek János elnök az előterjesztést megköszönve azt kérte, hogy újra tekintse át a két oldal októberben a bérmaradványokat, s ezek terhére kérte, hogy egyösszegü juttatásban részesítse a HM a munkavállalókat.

Elnökünk hozzátette: a Hosz nemcsak itt, de az OKÉT-on is érvényesíteni akarta a katonák érdekeit. Minden fórumon elmondtuk, hogy érdemi béremelésre van szükség.   

Orosz altábornagy reakciójában elmondta, hogy egyetért, nem kell várni 2014-ig, hanem már ebben az évben meg lehet kezdeni a szakértői egyeztetéseket  abéren kívüli juttatásokkal kapcsolatban.

A HÉF ülés végén Czövek János megfogalmazta, hogy sajnálattal vette tudomásul a munkavállalói oldal, hogy nem kapott választ az eredeti kérdésre, lesz-e illetményemelés 2014-ben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.