2017. 11. 24. péntek
Emma
: 312 Ft   : 263 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Vargha államtitkár: Csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!

Hosz  |  2013. 09. 26., 17:26

Ha a kormány tavasszal újra bizalmat kap, akkor meglesz a lehetősége a katonák illetményemelésének is – hangzott el a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) – munkavállalói oldalának kezdeményezésére összehívott – soron kívüli ülésén. A szeptember 26-i eseményen Vargha Tamás több alkalommal sem adott konkrét választ, és csak annyit mondott, hogy hitelből nem akarnak béreket emelni. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Szendrei Zoltán alelnök képviselte…

 

Az érdekegyeztetésen a munkáltató részéről hat vezető (államtitkár, vezérkar-főnök helyettes, csoportfőnök, főosztályvezetők és a HM VGH igazgatója) vett részt a napirenden szereplő témák tárgyalásán. A HÉF soros elnöke ezúttal is Kádár Pál ezredes, a HM TKO megbízott vezetője volt, aki külön is köszöntötte a parlamenti államtitkárt, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesét, valamint a munkavállalói oldalon helyet foglaló szakszervezeti vezetőket, közöttük is Czövek János oldalügyvivőt.

Napirend előtt az államtitkár megköszönte a munkavállalói oldal türelmét, hiszen a kezdeményezéstől számított 8 napon túl hívták össze a HÉF ülését. Az első napirendi téma a 2014. évi illetményemelés szükségességéről szólt.

Czövek János Hosz miután bevezetőjében megindokolta, miért is kezdeményezték a szakszervezetek a mai ülés összehívását, azt hangsúlyozta, hogy a katonák, a közalkalmazottak és a köztisztviselők, szóval mindenki, aki a tárcánál dolgozik, teljesítette a kötelességét, méghozzá eredményesen.

Immár 11 éve nem volt illetményemelésünk. Akkor is az Orbán Viktor vezette kormány volt hatalmon, és ez most is így van. Kérjük, hogy a közszféra pedagógus és egészségügyis tagjai mellett a katonákat, mint különleges feladatokat teljesítő közszolgákat is részesítse illetményemelésben a kormányzat. Lesz-e 2014-ben illetményemelés vagy nem? Ha igen, akkor kinek és mikor – szólt az előterjesztés és végén a Hosz elnöke által megfogalmazott kérdés.

Vargha Tamás parlamenti államtitkár elmondta: Két dologban egyetértünk: egyrészt a munkát az állomány minden tagja rendfokozatra való tekintet nélkül elvégezte, másrészt valóban 2002-ben volt utoljára béremelés. Ugyanakkor a mostani költségvetés nem biztosít lehetőséget teljes és széleskörü, átfogó béremelésre.

Ezt követő tájékoztatójában felsorolta, hogy milyen pozitív változások következtek be a személyi állomány jövedelmi és szociális helyzetére tekintettel, 2011-2013 között. Sorolta az eredményeket, az egykulcsos adó bevezetését, a szuperbruttó kivezetését, a bérkompenzációt, a családi adókedvezmény létrejöttét.

Elmondta, hogy 2012-ben 11389 fő, 2013-ban pedig 5784 fő nettó illetménye emelkedett érezhetően. Ezt követően beszélt az szja változásokról, kétgyermekes százados és kétgyermekes alezredes példáján szemléltette a keresetek növekedését. Majd rátért a gazdaságpolitikai eredményekre, először az infláció alakulásáról, majd a devizahitelesek megsegítésének fázisairól (végtörlesztés, árfolyamgát, segítség 360 ezer családnak) is szólt. Kiemelte: Az MH esetében 2011 decemberében 4174 fő 22 milliárd forint devizahitellel rendelkezett.  

A pedagógus bérfejlesztés mellett az egészségügyi bérfejlesztés is megtörtént, s ennek keretében 2012-ben 2679, 2013-ban pedig ennél is többen kaptak megemelt illetményt a Honvéd Kórház dolgozói közül.

Ezután beszélt a rezsicsökkentés folyamatáról, az szja változások miatt a nagycsaládosok támogatásáról, a gyed extráról, majd a kedvezményes lakásértékesítésről (a tiszti és altiszti állomány ötödét érinti mindez) és a kedvezményes banki szolgáltatásokról (OTP-HM együttmüködés) is. Hozzátette azt is, hogy a kormány már megtárgyalta az otthonteremtési támogatással kapcsolatos előterjesztést is, de még a döntés nem született meg. Az elért gazdasági sikereket tovább sorolva, nyomatékosította, hogy kikerültünk a túlzott deficiteljárás alól és az IMF hitelt még határidő előtt is visszafizettük.

Csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. A magyar költségvetésnek is van határa. Ha azonban a takarót tovább szőjük és majd ezáltal hosszabb lesz, akkor a közszolgák életét is megkönnyíthetjük az illetményemeléssel. De ehhez még sokat kell tennünk. Ha a kormány tavasszal újra bizalmat kap, akkor meglesz a lehetősége a katonák illetményemelésének is – tette hozzá Vargha államtitkár.

Czövek János reakciójában kiemelte, hogy a katonák és a közalkalmazottak is kivették részüket az erőfeszítésekből. És az már nem pozitívum, hogy bérkompenzáció kell ahhoz, hogy az illetményeket szinten tarthassuk.

A Hosz elnöke hozzátette: az állomány elhagyja a Magyar Honvédséget, sokan már máshol keresik a boldogulást, akik helyettük jönnek, azok pedig már nem kapnak kompenzációt sem, hiszen példának okáért a most bevonuló szerződéses legénységi állományú katonák csupán 67 ezer forintot keresnek. Már van olyan alakulat, ahol csupán 60%-os a feltöltöttség. A kormány pozitív intézkedései sokakra, főleg a fiatal, egyedülálló szerződéses állományú katonákra semmilyen hatást nem gyakorolnak.

Az oldalügyvivő reakciója végén újra megkérdezte, hogy lesz-e illetményemelés.

Szendrei Zoltán alelnök hozzátette: az, hogy mi ,,mindig” béremelést követelünk, annak oka van. Az állomány ugyanis arról értesült, hogy lesz bérfejlesztés, ezek elhangzottak az állománygyüléseken. Nem tudjuk, hogy megerősíthetjük-e ezeket az információkat vagy cáfolnunk kell azokat.

Czövek János a Hodosz és a BEOSZ elnök hozzászólásai után összefoglalta a munkavállalói oldal véleményét: Újra kérjük, hogy emeljék meg a munkabéreket, az illetményeket!  A HM vezetése pedig tegyen meg mindent azért, hogy legyen forrás az illetményemelésre! Újra kérdezzük: lesz-e illetményemelés és mikor?

Vargha Tamás válaszában elmondta, hogy amennyiben az állomány bizonyos részeit vizsgáljuk, valóban találunk orvosolni való bajokat.

Új gondolkodásmódot teremtettünk, az érdekeket akarjuk egyesíteni, nem pedig a nemzet különböző rétegeit megosztani. Hitelből nem akarunk bért emelni – zárta mondandóját az államtitkár.

A második napirendi téma a 2013. évi béren kívüli megállapodás időarányos teljesülése – címet viselte. Előterjesztője dr. Bársony Krisztina ezredes asszony, a HM VGH igazgatója volt. Miután tájékoztatott a HM és a szakszervezetek közötti megállapodás időarányos teljesüléséről (bővebben olvashat erről, ha http://www.hsz.hu/rovatok/akt/elore0906/ linkre kattint), hozzátette, hogy jelentős változás volt a béren kívüli juttatások terén, hogy bruttó 200 ezer forint volt a keretösszeg.

Czövek János elnök az előterjesztést megköszönve azt kérte, hogy újra tekintse át a két oldal októberben a bérmaradványokat, s ezek terhére kérte, hogy egyösszegü juttatásban részesítse a HM a munkavállalókat.

Elnökünk hozzátette: a Hosz nemcsak itt, de az OKÉT-on is érvényesíteni akarta a katonák érdekeit. Minden fórumon elmondtuk, hogy érdemi béremelésre van szükség.   

Orosz altábornagy reakciójában elmondta, hogy egyetért, nem kell várni 2014-ig, hanem már ebben az évben meg lehet kezdeni a szakértői egyeztetéseket  abéren kívüli juttatásokkal kapcsolatban.

A HÉF ülés végén Czövek János megfogalmazta, hogy sajnálattal vette tudomásul a munkavállalói oldal, hogy nem kapott választ az eredeti kérdésre, lesz-e illetményemelés 2014-ben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 13., 15:21
Katonai tiszteletadás mellett adták át a kormányzati forrásból felújított első világháborús hadisírokat, illetve a Nagy Háború felújított emlékművét november 11-én, szombaton, Kiskunfélegyházán. Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Csányi József polgármester helyezték el az újjászentelt emlékműnél a tisztelet és az emlékezés koszorúit. A Honvédszakszervezet részéről Bali János Felügyelő Bizottsági tag vett részt a rendezvényen...
2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az afgán légierő minden eddiginél nagyobb fejlesztését jelentették be szeptemberben. Potenciálisan nem kevesebb, mint 120 könnyű harci helikopter beszerzéséről lehet szó.

  Háború Művészete magazin

Az elmúlt néhány esztendőben ismét felértékelődtek a hagyományos védelmi feladatokra optimalizált fegyverrendszerek, így az irányított páncéltörő rakéták. A NATO keleti szárnyának szinte minden országa komoly fejlesztésekbe fogott ezen a területen.