2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Vargha államtitkár: Csak addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!

Hosz  |  2013. 09. 26., 17:26

Ha a kormány tavasszal újra bizalmat kap, akkor meglesz a lehetősége a katonák illetményemelésének is – hangzott el a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) – munkavállalói oldalának kezdeményezésére összehívott – soron kívüli ülésén. A szeptember 26-i eseményen Vargha Tamás több alkalommal sem adott konkrét választ, és csak annyit mondott, hogy hitelből nem akarnak béreket emelni. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Szendrei Zoltán alelnök képviselte…

 

Az érdekegyeztetésen a munkáltató részéről hat vezető (államtitkár, vezérkar-főnök helyettes, csoportfőnök, főosztályvezetők és a HM VGH igazgatója) vett részt a napirenden szereplő témák tárgyalásán. A HÉF soros elnöke ezúttal is Kádár Pál ezredes, a HM TKO megbízott vezetője volt, aki külön is köszöntötte a parlamenti államtitkárt, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesét, valamint a munkavállalói oldalon helyet foglaló szakszervezeti vezetőket, közöttük is Czövek János oldalügyvivőt.

Napirend előtt az államtitkár megköszönte a munkavállalói oldal türelmét, hiszen a kezdeményezéstől számított 8 napon túl hívták össze a HÉF ülését. Az első napirendi téma a 2014. évi illetményemelés szükségességéről szólt.

Czövek János Hosz miután bevezetőjében megindokolta, miért is kezdeményezték a szakszervezetek a mai ülés összehívását, azt hangsúlyozta, hogy a katonák, a közalkalmazottak és a köztisztviselők, szóval mindenki, aki a tárcánál dolgozik, teljesítette a kötelességét, méghozzá eredményesen.

Immár 11 éve nem volt illetményemelésünk. Akkor is az Orbán Viktor vezette kormány volt hatalmon, és ez most is így van. Kérjük, hogy a közszféra pedagógus és egészségügyis tagjai mellett a katonákat, mint különleges feladatokat teljesítő közszolgákat is részesítse illetményemelésben a kormányzat. Lesz-e 2014-ben illetményemelés vagy nem? Ha igen, akkor kinek és mikor – szólt az előterjesztés és végén a Hosz elnöke által megfogalmazott kérdés.

Vargha Tamás parlamenti államtitkár elmondta: Két dologban egyetértünk: egyrészt a munkát az állomány minden tagja rendfokozatra való tekintet nélkül elvégezte, másrészt valóban 2002-ben volt utoljára béremelés. Ugyanakkor a mostani költségvetés nem biztosít lehetőséget teljes és széleskörü, átfogó béremelésre.

Ezt követő tájékoztatójában felsorolta, hogy milyen pozitív változások következtek be a személyi állomány jövedelmi és szociális helyzetére tekintettel, 2011-2013 között. Sorolta az eredményeket, az egykulcsos adó bevezetését, a szuperbruttó kivezetését, a bérkompenzációt, a családi adókedvezmény létrejöttét.

Elmondta, hogy 2012-ben 11389 fő, 2013-ban pedig 5784 fő nettó illetménye emelkedett érezhetően. Ezt követően beszélt az szja változásokról, kétgyermekes százados és kétgyermekes alezredes példáján szemléltette a keresetek növekedését. Majd rátért a gazdaságpolitikai eredményekre, először az infláció alakulásáról, majd a devizahitelesek megsegítésének fázisairól (végtörlesztés, árfolyamgát, segítség 360 ezer családnak) is szólt. Kiemelte: Az MH esetében 2011 decemberében 4174 fő 22 milliárd forint devizahitellel rendelkezett.  

A pedagógus bérfejlesztés mellett az egészségügyi bérfejlesztés is megtörtént, s ennek keretében 2012-ben 2679, 2013-ban pedig ennél is többen kaptak megemelt illetményt a Honvéd Kórház dolgozói közül.

Ezután beszélt a rezsicsökkentés folyamatáról, az szja változások miatt a nagycsaládosok támogatásáról, a gyed extráról, majd a kedvezményes lakásértékesítésről (a tiszti és altiszti állomány ötödét érinti mindez) és a kedvezményes banki szolgáltatásokról (OTP-HM együttmüködés) is. Hozzátette azt is, hogy a kormány már megtárgyalta az otthonteremtési támogatással kapcsolatos előterjesztést is, de még a döntés nem született meg. Az elért gazdasági sikereket tovább sorolva, nyomatékosította, hogy kikerültünk a túlzott deficiteljárás alól és az IMF hitelt még határidő előtt is visszafizettük.

Csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. A magyar költségvetésnek is van határa. Ha azonban a takarót tovább szőjük és majd ezáltal hosszabb lesz, akkor a közszolgák életét is megkönnyíthetjük az illetményemeléssel. De ehhez még sokat kell tennünk. Ha a kormány tavasszal újra bizalmat kap, akkor meglesz a lehetősége a katonák illetményemelésének is – tette hozzá Vargha államtitkár.

Czövek János reakciójában kiemelte, hogy a katonák és a közalkalmazottak is kivették részüket az erőfeszítésekből. És az már nem pozitívum, hogy bérkompenzáció kell ahhoz, hogy az illetményeket szinten tarthassuk.

A Hosz elnöke hozzátette: az állomány elhagyja a Magyar Honvédséget, sokan már máshol keresik a boldogulást, akik helyettük jönnek, azok pedig már nem kapnak kompenzációt sem, hiszen példának okáért a most bevonuló szerződéses legénységi állományú katonák csupán 67 ezer forintot keresnek. Már van olyan alakulat, ahol csupán 60%-os a feltöltöttség. A kormány pozitív intézkedései sokakra, főleg a fiatal, egyedülálló szerződéses állományú katonákra semmilyen hatást nem gyakorolnak.

Az oldalügyvivő reakciója végén újra megkérdezte, hogy lesz-e illetményemelés.

Szendrei Zoltán alelnök hozzátette: az, hogy mi ,,mindig” béremelést követelünk, annak oka van. Az állomány ugyanis arról értesült, hogy lesz bérfejlesztés, ezek elhangzottak az állománygyüléseken. Nem tudjuk, hogy megerősíthetjük-e ezeket az információkat vagy cáfolnunk kell azokat.

Czövek János a Hodosz és a BEOSZ elnök hozzászólásai után összefoglalta a munkavállalói oldal véleményét: Újra kérjük, hogy emeljék meg a munkabéreket, az illetményeket!  A HM vezetése pedig tegyen meg mindent azért, hogy legyen forrás az illetményemelésre! Újra kérdezzük: lesz-e illetményemelés és mikor?

Vargha Tamás válaszában elmondta, hogy amennyiben az állomány bizonyos részeit vizsgáljuk, valóban találunk orvosolni való bajokat.

Új gondolkodásmódot teremtettünk, az érdekeket akarjuk egyesíteni, nem pedig a nemzet különböző rétegeit megosztani. Hitelből nem akarunk bért emelni – zárta mondandóját az államtitkár.

A második napirendi téma a 2013. évi béren kívüli megállapodás időarányos teljesülése – címet viselte. Előterjesztője dr. Bársony Krisztina ezredes asszony, a HM VGH igazgatója volt. Miután tájékoztatott a HM és a szakszervezetek közötti megállapodás időarányos teljesüléséről (bővebben olvashat erről, ha http://www.hsz.hu/rovatok/akt/elore0906/ linkre kattint), hozzátette, hogy jelentős változás volt a béren kívüli juttatások terén, hogy bruttó 200 ezer forint volt a keretösszeg.

Czövek János elnök az előterjesztést megköszönve azt kérte, hogy újra tekintse át a két oldal októberben a bérmaradványokat, s ezek terhére kérte, hogy egyösszegü juttatásban részesítse a HM a munkavállalókat.

Elnökünk hozzátette: a Hosz nemcsak itt, de az OKÉT-on is érvényesíteni akarta a katonák érdekeit. Minden fórumon elmondtuk, hogy érdemi béremelésre van szükség.   

Orosz altábornagy reakciójában elmondta, hogy egyetért, nem kell várni 2014-ig, hanem már ebben az évben meg lehet kezdeni a szakértői egyeztetéseket  abéren kívüli juttatásokkal kapcsolatban.

A HÉF ülés végén Czövek János megfogalmazta, hogy sajnálattal vette tudomásul a munkavállalói oldal, hogy nem kapott választ az eredeti kérdésre, lesz-e illetményemelés 2014-ben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.