2017. 12. 13. szerda
Luca, Otília
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Czövek János: nem halogatható az illetményemelés!

Hosz  |  2013. 09. 27., 14:00

A Liga Szakszervezetek kezdeményezi a 2014. évi bértárgyalások megkezdését, ahol a bérből és a fizetésből élők részére a jövő évi inflációs várakozás és a várható GDP növekedés összegének megfelelő bruttó béremelést tart szükségesnek elérni – hangzott el a Liga Szakszervezetek szeptember 27-i budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen Gaskó István Liga elnök ismertette a Liga Tanácson elfogadott követeléseket. A tájékoztatón Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke és Pongó Géza, az FRSZ főtitkára is elmondta saját ágazata legfőbb gondjait...

A Liga Tanács szeptember 27-i ülése egyhangú szavazással elfogadta a 2014. évi őszi tárgyalások indítványát. Gaskó István elnök azt hangsúlyozta, hogy érzékelhető reálbérnövekedést kell eredményezni a 2014. évi bérfejlesztésnek. A Liga javaslata szerint az éves bérajánlás következtében megvalósuló béreknek fedezni kell a várható inflációt és a GDP 2%-os növekedését is. Ez azt jelenti, hogy mintegy 4,5%-os bruttó keresetnövelést kell elérni.

A Liga Szakszervezetek szükségesnak tartja a minimálbéresek felzárkóztatását is, ezért az ő esetükben, az általános béremeléshez képest +1%-os növekedést tart kívánatosnak.

A Liga Szakszervezetek szerint újra kell tárgyalni a tavaly júliusban hatályba lépett új munka törvénykönyvét (Mt.), a 2010-ben módosított sztrájktörvényt, és meg kell kezdeni a 2014-es bértárgyalásokat is, amelynek ezúttal hangsúlyozottan kell kiterjednie a közszférára.

A Liga elnöke hozzátette: Az új Munka Törvénykönyve hatálybalépése óta bebizonyosodott, hogy a szabályozás nem járult hozzá a foglalkoztatás növeléséhez, ellenben rontotta a munkavállalók jövedelmi helyzetét, növelte kiszolgáltatottságukat. Emiatt aktuális a törvény felülvizsgálata és a szükséges korrekciók elvégzése. A korábban 250 pontban felsorolt kifogás legfontosabb 25 pontját tárjuk a partnereink elé. Január 1-től az Mt. ennek megfelelően kell módosítani. A sztrájktörvény megkérdezésünk nélküli módosítására is vissza akarunk térni. A sztrájk új szabályozásának tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a közszolgáltatást végző munkavállalók gyakorlatilag nem tudják jogszerüen gyakorolni, ezt az alapvető jogukat. A sztrájkjog a demokratikus jogállamiság egyik lényegi eleme, ezért szükséges a probléma áttekintése és a vonatkozó törvények módosítása. Ez azt jelenti, hogy szeretnénk kivetetni a törvényből a szigorító tételeket. Magyarán: a 2011. decemberi állapotba akarjuk téríteni a sztrájktörvényt.

A Liga elnöke - folytatva a Liga Tanácson hozott döntésekről szóló tájékoztatóját, - elmondta azt is, hogy a társadalmi párbeszéd helyzetét is tovább kell fejleszteni.

A társadalmi párbeszéd új rendszerének müködési tapasztalatai azt mutatják, hogy a jelenleg müködő szektoriális érdekegyeztető fórumok (VKF, OKÉT) nem fedik le teljes mértékben a munka világát, ezért célszerü létrehozni egy a közszolgáltató szektor problémáival foglalkozó fórumot is, ez egyesíthet a szakági fórumokat makroszinten.

Gaskó István arról is szót ejtett, hogy tovább kell tárgyalni a korhatár előtti ellátások kérdését, ezen belül a korengedményes, a korkedvezményes nyugdíjról. Kiemelte: A munkavállalók jelentős része számára a társadalombiztosítás által nyújtható nyugdíj nem elegendő az időskori biztonság megteremtéséhez. A 1281/2010. (XII.15.) számú Kormány határozatban rögzítésre került, hogy fenntartják és erősítik az önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztárakat. A Liga Szakszervezetek javasolja, hogy a Kormány jelentős adókedvezményekkel segítse elő az öngondoskodás elterjedését.

Mivel a Liga Szakszervezet hangsúlyosan kívánja képviselni a közszféra munkavállalóinak érdekeit, ezért lehetőséget adott két ágazati tagszervezet vezetőjének, véleménye kifejtésére. Czövek János Hosz elnök elmondta, hogy noha a katonák hősiesen helytálltak az elmúlt időszakban, itthon és külföldön is, a honvédségnél érdemi béremelés immár 11 éve nem történt. A katonák reprezentatív szakszervezetének elnöke szerint elkerülhetetlen, tovább nem halogatható, hogy 2014-ben illetményemelésben részesüljenek a katonák. A jelenlegi helyzetet szemléltetése érdekében elmondta, hogy a Magyar Honvédséghez bevonuló fiatal, egyedülálló szerződéses állományú katonáink helyzete egészen tragikus, mindössze nettó 67 ezer forintos illetményt kapnak. Rajtuk nem segítenek a kormány gazdaságpolitikai intézkedései, sem a rezsicsökkentés, de még a családi adókedvezmények sem.  

Pongó Géza, FRSZ főtitkár beszámolt az elmúlt időszak OKÉT-os tárgyalásairól, és a munkavállalói oldal javaslatairól. Hozzátette: a Liga abban érdekelt, hogy egységes béremelést kapjon minden közszolga, olyan bérrendszert kell adni a közszolgálati dolgozóknak, amiből el tudják látni családjukat.

E sorok írójának kérdésére válaszolva a Liga elnöke elmondta, egyelőre nem terveznek komolyabb nyomásgyakorló eszköz bevetését, egyelőre a bértárgyalásokat szeretnék megkezdeni a munkaadókkal.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.