2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Czövek János: nem halogatható az illetményemelés!

Hosz  |  2013. 09. 27., 14:00

A Liga Szakszervezetek kezdeményezi a 2014. évi bértárgyalások megkezdését, ahol a bérből és a fizetésből élők részére a jövő évi inflációs várakozás és a várható GDP növekedés összegének megfelelő bruttó béremelést tart szükségesnek elérni – hangzott el a Liga Szakszervezetek szeptember 27-i budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen Gaskó István Liga elnök ismertette a Liga Tanácson elfogadott követeléseket. A tájékoztatón Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke és Pongó Géza, az FRSZ főtitkára is elmondta saját ágazata legfőbb gondjait...

A Liga Tanács szeptember 27-i ülése egyhangú szavazással elfogadta a 2014. évi őszi tárgyalások indítványát. Gaskó István elnök azt hangsúlyozta, hogy érzékelhető reálbérnövekedést kell eredményezni a 2014. évi bérfejlesztésnek. A Liga javaslata szerint az éves bérajánlás következtében megvalósuló béreknek fedezni kell a várható inflációt és a GDP 2%-os növekedését is. Ez azt jelenti, hogy mintegy 4,5%-os bruttó keresetnövelést kell elérni.

A Liga Szakszervezetek szükségesnak tartja a minimálbéresek felzárkóztatását is, ezért az ő esetükben, az általános béremeléshez képest +1%-os növekedést tart kívánatosnak.

A Liga Szakszervezetek szerint újra kell tárgyalni a tavaly júliusban hatályba lépett új munka törvénykönyvét (Mt.), a 2010-ben módosított sztrájktörvényt, és meg kell kezdeni a 2014-es bértárgyalásokat is, amelynek ezúttal hangsúlyozottan kell kiterjednie a közszférára.

A Liga elnöke hozzátette: Az új Munka Törvénykönyve hatálybalépése óta bebizonyosodott, hogy a szabályozás nem járult hozzá a foglalkoztatás növeléséhez, ellenben rontotta a munkavállalók jövedelmi helyzetét, növelte kiszolgáltatottságukat. Emiatt aktuális a törvény felülvizsgálata és a szükséges korrekciók elvégzése. A korábban 250 pontban felsorolt kifogás legfontosabb 25 pontját tárjuk a partnereink elé. Január 1-től az Mt. ennek megfelelően kell módosítani. A sztrájktörvény megkérdezésünk nélküli módosítására is vissza akarunk térni. A sztrájk új szabályozásának tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a közszolgáltatást végző munkavállalók gyakorlatilag nem tudják jogszerüen gyakorolni, ezt az alapvető jogukat. A sztrájkjog a demokratikus jogállamiság egyik lényegi eleme, ezért szükséges a probléma áttekintése és a vonatkozó törvények módosítása. Ez azt jelenti, hogy szeretnénk kivetetni a törvényből a szigorító tételeket. Magyarán: a 2011. decemberi állapotba akarjuk téríteni a sztrájktörvényt.

A Liga elnöke - folytatva a Liga Tanácson hozott döntésekről szóló tájékoztatóját, - elmondta azt is, hogy a társadalmi párbeszéd helyzetét is tovább kell fejleszteni.

A társadalmi párbeszéd új rendszerének müködési tapasztalatai azt mutatják, hogy a jelenleg müködő szektoriális érdekegyeztető fórumok (VKF, OKÉT) nem fedik le teljes mértékben a munka világát, ezért célszerü létrehozni egy a közszolgáltató szektor problémáival foglalkozó fórumot is, ez egyesíthet a szakági fórumokat makroszinten.

Gaskó István arról is szót ejtett, hogy tovább kell tárgyalni a korhatár előtti ellátások kérdését, ezen belül a korengedményes, a korkedvezményes nyugdíjról. Kiemelte: A munkavállalók jelentős része számára a társadalombiztosítás által nyújtható nyugdíj nem elegendő az időskori biztonság megteremtéséhez. A 1281/2010. (XII.15.) számú Kormány határozatban rögzítésre került, hogy fenntartják és erősítik az önkéntes kölcsönös nyugdíjbiztosító pénztárakat. A Liga Szakszervezetek javasolja, hogy a Kormány jelentős adókedvezményekkel segítse elő az öngondoskodás elterjedését.

Mivel a Liga Szakszervezet hangsúlyosan kívánja képviselni a közszféra munkavállalóinak érdekeit, ezért lehetőséget adott két ágazati tagszervezet vezetőjének, véleménye kifejtésére. Czövek János Hosz elnök elmondta, hogy noha a katonák hősiesen helytálltak az elmúlt időszakban, itthon és külföldön is, a honvédségnél érdemi béremelés immár 11 éve nem történt. A katonák reprezentatív szakszervezetének elnöke szerint elkerülhetetlen, tovább nem halogatható, hogy 2014-ben illetményemelésben részesüljenek a katonák. A jelenlegi helyzetet szemléltetése érdekében elmondta, hogy a Magyar Honvédséghez bevonuló fiatal, egyedülálló szerződéses állományú katonáink helyzete egészen tragikus, mindössze nettó 67 ezer forintos illetményt kapnak. Rajtuk nem segítenek a kormány gazdaságpolitikai intézkedései, sem a rezsicsökkentés, de még a családi adókedvezmények sem.  

Pongó Géza, FRSZ főtitkár beszámolt az elmúlt időszak OKÉT-os tárgyalásairól, és a munkavállalói oldal javaslatairól. Hozzátette: a Liga abban érdekelt, hogy egységes béremelést kapjon minden közszolga, olyan bérrendszert kell adni a közszolgálati dolgozóknak, amiből el tudják látni családjukat.

E sorok írójának kérdésére válaszolva a Liga elnöke elmondta, egyelőre nem terveznek komolyabb nyomásgyakorló eszköz bevetését, egyelőre a bértárgyalásokat szeretnék megkezdeni a munkaadókkal.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.