2023. 12. 08. péntek
Mária
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A illetményemelés érdekében: Háromoldalú egyeztetés a Nemzetgazdasági Minisztériumban

Hosz  |  2013. 10. 10., 10:45

Szakszervezetünk vezetése október 9-én hivatalos szakértői egyeztetésen vett részt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) József nádor téri épületében. Czövek János elnököt, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnököket Banai Péter Benő, az NGM költségvetésért felelős helyettes államtitkár fogadta. Az egyeztetésen a honvédelmi tárcát Sulyok János dandártábornok, a HM gazdasági, tervezési és szabályozási főosztályvezető képviselte...

 

A Honvédszakszervezet által kezdeményezett megbeszélésen helyzetértékeléssel és az igényeink megfogalmazásával kezdte mondandóját Czövek János elnök, melynek során szó esett többek között a katonai állomány jelenlegi és jövő évre prognosztizálható kereseti helyzetéről is.

Ezt követően Szendrei Zoltán alelnök a katonákat sújtó egyéni élethelyzeteket ecsetelte a tárcák képviselőinek, míg Bazsik István alelnök a béremelés technikai megvalósításának lehetőségeit, illetve az emelés szükségességét alátámasztó konkrét adatokat mutatta be.

Ezután vezető tisztségviselőink a minden részletre kiterjedő konstruktív béremelési javaslatot, a korábban is hangsúlyozott 20%-os mértékü bérkövetelést is újra megfogalmazták. Mondandójuk emellett több érdemi javaslatot is tartalmazott az emelés költségvetésben fellelhető forrásainak tekintetében is. Napirendre került még a költségvetés esetleges további jövedelemnövelő intézkedéseinek lehetősége, és annak esetleges forrásai is.

 

A Honvédszakszervezet konstruktív javaslatait az NGM helyettes államtitkára meghallgatta, írásos előkészítő anyagunkat átvette, majd arról tájékoztatott, hogy javaslatainkról, illetve a megbeszélésen elhangzottakról tájékoztatja saját tárcája vezetését. Válaszában kitért még az ország 2002 és 2013 közötti gazdasági helyzetére, tájékoztatást adott a lakosságot általánosan érintő költségcsökkentő, valamint jövedelemnövelő intézkedésekről, illetve a katonai állomány kereseteinek közszférás összevetésének eredményéről.

 

A tervezett időkereten túlnyúló tárgyalás során több fontos kérdésben nem sikerül közös álláspontot kialakítani, azonban egyes folyamatban levő intézkedések, illetve jogszabályi változások mégis visszafogott bizakodásra adhatnak okot, annak tekintetében, hogy a 2014. évi bértárgyalás továbbra sem tekinthető lefutottnak. Mindezek tükrében a tárcák és szakszervezetünk képviselői megállapodtak abban, hogy a jövőben hasonló szintü érdemi egyeztetéseket folytatnak. A tárgyalás lezárásaként a Honvédszakszervezet jelezte, hogy az elhangzottak tükrében továbbra is nyitottnak tekinti a 2014. évi bértárgyalást, valamint igyekszik minden rendelkezésre álló eszközzel a jövő évi béremelés megvalósulását elősegíteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.