2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A illetményemelés érdekében: Háromoldalú egyeztetés a Nemzetgazdasági Minisztériumban

Hosz  |  2013. 10. 10., 10:45

Szakszervezetünk vezetése október 9-én hivatalos szakértői egyeztetésen vett részt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) József nádor téri épületében. Czövek János elnököt, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnököket Banai Péter Benő, az NGM költségvetésért felelős helyettes államtitkár fogadta. Az egyeztetésen a honvédelmi tárcát Sulyok János dandártábornok, a HM gazdasági, tervezési és szabályozási főosztályvezető képviselte...

 

A Honvédszakszervezet által kezdeményezett megbeszélésen helyzetértékeléssel és az igényeink megfogalmazásával kezdte mondandóját Czövek János elnök, melynek során szó esett többek között a katonai állomány jelenlegi és jövő évre prognosztizálható kereseti helyzetéről is.

Ezt követően Szendrei Zoltán alelnök a katonákat sújtó egyéni élethelyzeteket ecsetelte a tárcák képviselőinek, míg Bazsik István alelnök a béremelés technikai megvalósításának lehetőségeit, illetve az emelés szükségességét alátámasztó konkrét adatokat mutatta be.

Ezután vezető tisztségviselőink a minden részletre kiterjedő konstruktív béremelési javaslatot, a korábban is hangsúlyozott 20%-os mértékü bérkövetelést is újra megfogalmazták. Mondandójuk emellett több érdemi javaslatot is tartalmazott az emelés költségvetésben fellelhető forrásainak tekintetében is. Napirendre került még a költségvetés esetleges további jövedelemnövelő intézkedéseinek lehetősége, és annak esetleges forrásai is.

 

A Honvédszakszervezet konstruktív javaslatait az NGM helyettes államtitkára meghallgatta, írásos előkészítő anyagunkat átvette, majd arról tájékoztatott, hogy javaslatainkról, illetve a megbeszélésen elhangzottakról tájékoztatja saját tárcája vezetését. Válaszában kitért még az ország 2002 és 2013 közötti gazdasági helyzetére, tájékoztatást adott a lakosságot általánosan érintő költségcsökkentő, valamint jövedelemnövelő intézkedésekről, illetve a katonai állomány kereseteinek közszférás összevetésének eredményéről.

 

A tervezett időkereten túlnyúló tárgyalás során több fontos kérdésben nem sikerül közös álláspontot kialakítani, azonban egyes folyamatban levő intézkedések, illetve jogszabályi változások mégis visszafogott bizakodásra adhatnak okot, annak tekintetében, hogy a 2014. évi bértárgyalás továbbra sem tekinthető lefutottnak. Mindezek tükrében a tárcák és szakszervezetünk képviselői megállapodtak abban, hogy a jövőben hasonló szintü érdemi egyeztetéseket folytatnak. A tárgyalás lezárásaként a Honvédszakszervezet jelezte, hogy az elhangzottak tükrében továbbra is nyitottnak tekinti a 2014. évi bértárgyalást, valamint igyekszik minden rendelkezésre álló eszközzel a jövő évi béremelés megvalósulását elősegíteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.