2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Legfontosabb a tagszervezés, tagság nélkül nincs szakszervezet

Hosz  |  2013. 11. 06., 18:40

A jövő évi költségvetés és a tagtoborzás volt a november 6-i elnökségi ülés két legfontosabb témája. A döntéshozó fórumon Czövek János elnök ezért fel is hívta a figyelmet a jövő évi költségvetés alapos megtervezésének fontosságára, de azt is hangsúlyozta, hogy továbbra is a hatékony tagtoborzás a legfontosabb szakszervezeti feladat. Az értekezleten az elnökségi tagok mellett az érdekvédelmi ügyvivők, és a szekcióelnökök is részt vettek...  

 

Napirend előtt Czövek János elnök tájékoztatott az ülés előtti, a közigazgatási államtitkárral történő - a jövő évi béren kívüli juttatásokkal összefüggő - találkozójáról, de megköszönte a november 5-i képviseleti üléseken végzett munkát is.  

Az elnökségi ülés elején - a hagyományoknak megfelelően - aktuális tájékoztatót tartottak a vezető tisztségviselők. Czövek János elmondta, hogy Lukácsházy Gergely távozása után - a tervek szerint - Balázsik Zsófia lesz az új HÉF titkár, a fórum következő ülését pedig november 28-án rendezik meg. A tájékoztatót folytatva Szendrei Zoltán alelnök a jövő évi béren kívüli juttatásokról beszélt (levél a KÁT-nak), de kiemelten szólt Bazsik István alelnökkel együtt a tagtoborzás eredményeiről, és a havi tagdíjbevételekről is. Czövek János elnök a tájékoztató során azt is hangsúlyozta, hogy a következő időszak legfontosabb feladata a hatékony tagszervezés, hiszen ,,tagság nélkül nincs szakszervezet, megfelelő létszámú tagság nélkül pedig érdemi müködés sem" - mondta.  

Továbbra is erős szakszervezet kívánunk maradni, ehhez viszont szükséges minimálisan 5000 aktív tag. Minden alapszervezetnél el kell érni, hogy minél több katona Hosz tag legyen, ezáltal pedig sikeres lesz, illetve lehet a tagszervezés. A Honvédszakszervezet megújulása érdekében teljesen más kapcsolatot, új bizalmi viszonyt kell kialakítani a tagokkal, ez pedig teljesen újfajta munkára kötelez bennünket – tette hozzá az elnök.

Czövek János arról is tájékoztatott, hogy az MH ÖHP vezetésében változást állt be, Fucsku Sándor vezérőrnagy személyében új parancsnoka lett a katonai szervezetnek. 

Aktuális jogi ügyekről is tájékoztatott a Hosz elnöke. Ezt követően dr. Fodor Zita, jogsegélyszolgálatunk vezetője is hasznos információkat adott, többek között a ciprusi missziós katonák ügyéről. Ebben az esetben az Alkotmánybírósághoz fordult szakszervezetünk, beadványunkat az AB már be is fogadta.

Ezt követően az elnökség pártolói tagi kérelemről döntött. Doszpolyné dr. Mészáros Melinda kérelmét egyhangú szavazással támogatták a szakszervezeti döntéshozók.

Ezt követően a Küldöttgyülés határozattervezeteinek megvitatása, illetve a Küldöttgyülésre történő előterjesztése volt a téma.

Bazsik István alelnök vezetésével a 2013. évi költségvetés módosítása, a 2014. évi költségvetés küldöttgyülési határozattervezetének megvitatása, majd Szendrei Zoltán alelnök előterjesztésében a Hosz 2014. évi fontosabb feladatairól szóló, és a Hosz elnökségének 2014. évi munkatervéről szóló, valamint a Hosz 2014. évi rendezvénytervéről szóló küldöttgyülési határozattervezetének megvitatása volt napirenden. Valamennyi tervezetet Küldöttgyülés elé kerülését - a képviseleti értekezleteken felvetett több kiegészítéssel együtt - támogatta az elnökség.

Ezután a Honvédszakszervezet Szervezeti és Müködési Szabályzat tervezete, majd az Etikai Kódex megvitatása szerepelt az ülés napirendjén. Miután a képviseletvezetők, köztük Bálint Ákos elnökségi tag is elmondta véleményét, ezeket a tervezeteket is elfogadta az elnökség.   

Ezután a „Szakszervezeti Munkáért díjra beérkezett jelölések kerültek napirendre. Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő javaslata alapján Bogdány Gábor várpalotai alapszervezeti vezető, Bácskai István elnökségi tag (képünkön balra) javaslata alapján Czövek János elnök, míg Katócs Zsolt ellenőrző bizottsági elnök javaslata alapján Bácskai István elnökségi tag kapott jelölést. Sörös István tagozatelnök javaslata alapján pedig a nyugállományú Pénzes József kapott jelölést.

Az egyebek napirendi téma során a képviseleti gyüléseken felvetett javaslatokról, véleményekről tájékoztattak a nem függetlenített elnökségi tagok, közöttük Mészáros Mária logisztikai képviseletvezető is.

Szó esett a legújabb Vodafone ajánlatról is, ami után az a döntés született, hogy a tisztségviselők telefon-előfizetéseit a Hosz ezentúl önállóan kezeli.

A Katonákért Alapítvány tevékenységéről Szekeres István tájékoztatott. A kuratórium elnöke miután elmondta, hogy a közhasznú bevételek folyamatosan csökkennek, a müködést támogató pályázati lehetőségek kimerültek, a legfontosabb célnak a jövőbeni müködés stabilizálását nevezi. 

Ezt követően a Vodafone szerződés jövőjéről és a pertársaság friss híreiről is informálta a megjelenteket. A nyugdíj elvétele miatt egyedi, nem vagyoni kár megfizetését kérték ügyvédeink – tette hozzá Szekeres István. Elmondta azt is, hogy Veszprémben, Székesfehérvárott, Tatán és Debrecenben is személyesen tájékoztatja az érdeklődő érintetteket az alapítvány egyik munkatársa.

A széleskörü tájékoztatás ellenére elég jelentős zavart érzünk a nyugdíjasok körében, sokan bejönnek, személyesen informálódnak a per állásáról. A pertársaság további müködtetésének témájára akkor kell visszatérnünk, ha 2014-ben sem zárul le a per - tette hozá.

Miután Szendrei Zoltán alelnök a segélyezés aktualitásairól tájékoztatott, a tagok 2013.évi segélyezésével kapcsolatos átcsoportosításról hozott pozitív döntést az elnökség.  

Bódis Sándor ügyvezető - szintén az egyebek napirendi téma során - tartott tájékoztatót az Egység 2002 Kft. jelenlegi tevékenységéről. Felsorolta annak okait, hogy miért nem valósult meg kereskedelmi tevékenység, de a Béke úti ingatlan bérbeadásáról és az üdültetésről is beszélt.

Elmondta, hogy a Kft. rendben, kár nélkül visszaadta a békésszentandrási pihenőhelyet a tárcának, idei árbevétele a több idei vis maior helyzet miatt jelentéktelen, míg a hajdúszoboszlói apartmanok tervezett eredménye – az MNÜA igénybevételeknek köszönhetően – közel 4 milliós, ugyanakkor a lakókocsis alsóörsi üdültetés csekély mínusszal zárt. Az ügyvezető azt is hozzátette, hogy 2014. január 1-től csak a behajtásokból származik jövedelem, ezért sem ügyvezetőt, sem alkalmazottat nem tud eltartani, ezért üzleti tervet sem lehet készíteni. Bódis Sándor miután megfogalmazta, hogy egyetlen kitörési pont az MNÜA, azt javasolta, hogy az Egység 2002 Kft.-nek egy részmunkaidős ügyvezetője maradjon, aki a jövőben csak a Vodafone kivezetésekkel foglalkozik majd. Nem a tevékenység, hanem a terhek letudása a prioritás - tette hozzá. Személyi javaslatát az elnökség elfogadta.

Tisztségviselőválasztásról is javaslatot terjesztett elő a Hosz döntéshozó fóruma. Eszerint az elnökség javaslata alapján támogatjuk jelöltjeinket a Honvéd Nyugdíjpénztár november27-i küldöttgyülésén.   

A Liga Szakszerevezetek társelnöki funkciójába Czövek Jánost, elnökségi tagnak Sörös Istvánt (képünkön balra) és Czövek Jánost, számvizsgáló bizottságba Bazsik Istvánt, mandátumvizsgáló bizottságba Szendrei Zoltánt, a nyugdíjas tagozat elnökségébe Bálint Zoltánt, a Fiatalok Ligájába pedig Justin Jánost javasolta az elnökség.  

A következő elnökségi ülést december 5-én tartjuk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.