2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

OKÉT: Nem hozott semmit a Mikulás...

Hosz  |  2013. 12. 04., 13:26

A foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár december 6-ra hívta össze az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) plenáris ülését. Az egyeztetés napirendjén a szakszervezeti oldal előzetesen megküldött felvetéseire adott kormányzati válaszok, valamint a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2014. évi kompenzációjáról szóló konzultáció szerepelt. Emellett persze napirend előtti kérdéseket is megfogalmazott a munkavállalói oldal. Szakszervezetünket Czövek János elnök képviselte...  

Az OKÉT plenáris ülésre történő felkészülés jegyében - december 5-én - oldalülést tartott a munkavállalói oldal.

A Liga részéről Gaskó István elnök elmondta: a 20%-os bérkövetelés irreális. Ha az OKÉT munkavállalói oldala képes volna az átlagos (3,5%-os) keresetnövelési információs egyezségre, akkor valószínü, hogy erősebb lenne a hangunk. A Liga egyébként a teljes munka világában követeli a béremelést, a közszférában is a 3,5%-os emelés érhető el.

Bajor Tamás, a Liga Szakszervezetek gazdasági szakértője hozzátette: ha sikerül a 2,3%-os bérkompenzációs mértéket átnyomni, akkor már 5,8%-os emelésről beszélhetünk.

Varga László SZEF elnök kiemelte: Mi nem akarhatjuk, hogy a közszférás munkavállalóink kevesebbet keressenek jövőre, mint 2014-ben. Nekünk általános és radikális bérfejlesztést kell elérnünk. A hagyományos bérstrukrúra előbb-utóbb feloldódik, ez pedig ágazatok közötti szakadékot idézhet elő. 

Bazsik István Hosz alelnök: a béremelés, mint követelés a KÖZDEMOSZ asztalán is ott szerepel. A bértáblák összeomlottak, ki kell mondatni a kormánnyal, hogy meddig kívánja fenntartani a jelenlegi rendszert, illetve, hogy mikor akar új bértáblákat bevezetni. A Hosz fenntartja 20%-os követelést! 

Ezután Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke is azt hangsúlyozta, hogy ők is a 20%-s követeléshez tartják magukat.

Ilyen előzményeket követően került sor, de cember 6-án, az OKÉT plenáris ülésére. A szakszervezetünket képviselő Czövek János elnöktől megtudtuk, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldal álláspontjai nem közeledtek.

A tárgyalások folytatódnak, az OKÉT azonban várhatóan már csak 2014-ben ül majd össze újra. Hiába vártuk tehát, a Mikulás nem hozott semmit...

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.