2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

OKÉT: Nem hozott semmit a Mikulás...

Hosz  |  2013. 12. 04., 13:26

A foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár december 6-ra hívta össze az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) plenáris ülését. Az egyeztetés napirendjén a szakszervezeti oldal előzetesen megküldött felvetéseire adott kormányzati válaszok, valamint a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2014. évi kompenzációjáról szóló konzultáció szerepelt. Emellett persze napirend előtti kérdéseket is megfogalmazott a munkavállalói oldal. Szakszervezetünket Czövek János elnök képviselte...  

Az OKÉT plenáris ülésre történő felkészülés jegyében - december 5-én - oldalülést tartott a munkavállalói oldal.

A Liga részéről Gaskó István elnök elmondta: a 20%-os bérkövetelés irreális. Ha az OKÉT munkavállalói oldala képes volna az átlagos (3,5%-os) keresetnövelési információs egyezségre, akkor valószínü, hogy erősebb lenne a hangunk. A Liga egyébként a teljes munka világában követeli a béremelést, a közszférában is a 3,5%-os emelés érhető el.

Bajor Tamás, a Liga Szakszervezetek gazdasági szakértője hozzátette: ha sikerül a 2,3%-os bérkompenzációs mértéket átnyomni, akkor már 5,8%-os emelésről beszélhetünk.

Varga László SZEF elnök kiemelte: Mi nem akarhatjuk, hogy a közszférás munkavállalóink kevesebbet keressenek jövőre, mint 2014-ben. Nekünk általános és radikális bérfejlesztést kell elérnünk. A hagyományos bérstrukrúra előbb-utóbb feloldódik, ez pedig ágazatok közötti szakadékot idézhet elő. 

Bazsik István Hosz alelnök: a béremelés, mint követelés a KÖZDEMOSZ asztalán is ott szerepel. A bértáblák összeomlottak, ki kell mondatni a kormánnyal, hogy meddig kívánja fenntartani a jelenlegi rendszert, illetve, hogy mikor akar új bértáblákat bevezetni. A Hosz fenntartja 20%-os követelést! 

Ezután Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke is azt hangsúlyozta, hogy ők is a 20%-s követeléshez tartják magukat.

Ilyen előzményeket követően került sor, de cember 6-án, az OKÉT plenáris ülésére. A szakszervezetünket képviselő Czövek János elnöktől megtudtuk, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldal álláspontjai nem közeledtek.

A tárgyalások folytatódnak, az OKÉT azonban várhatóan már csak 2014-ben ül majd össze újra. Hiába vártuk tehát, a Mikulás nem hozott semmit...

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.