2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÖZDEMOSZ egyeztető tárgylás

Hosz  |  2013. 12. 20., 13:42

2013. december 16-án a Nemzetgazdasági Minisztérium József Nádor utcai épületének Vadász termében a KÖZDEMOSZ ágazati szakszervezeteinek vezetői egyeztettek a kormány által kijelölt Dr. Modori László fogalakoztatásért felelős helyettes államtitkárral, Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkárral, Dr. Borbíró Zoltán védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkárral, valamint Sulyok János dandártábornokkal, a Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály főosztályvezetőjével.  A fentieken kívül a rendezvényen képviseltették magukat az érintett ágazati minisztériumok képviselői is. Az érintett szakszervezetek között a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Szendrei Zoltán alelnök képviselte…

A KÖZDEMOSZ ügyvivője Fehér József ismertette, hogy 28 ágazati szakszervezet és 5 országos konföderáció alkotja a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottságát.

2006. óta nem volt a közszférában illetményemelés, az elmúlt évek adóváltozásai miatt mindegy 400.000 közszférás munkavállaló kompenzációt kap és a bérek tekintetében jelentős lemaradásunk van a versenyszférától. A munkavállalók túlterheltek, a szabadságaikat sem tudják kivenni. A versenyszféra elszívja a jól felkészült kollégákat. A bérek emelése, az egészségügyi, a pedagógusi és a szociális ágazaton kívül is szükségesek. A követelések között megfogalmazta az egységes a 20%-os béremelést. A három órás találkozón minden egyes ágazati érdekképviseleti vezető elmondta a bérkövetelés rájuk vonatkozó részletes indokait.

Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke nyilatkozatában kiemelte, hogy a Honvédelmi Minisztériumban folyamatos érdekegyeztetés folyik, de a honvédelmi tárca költségvetési főösszege rögzített 2016-ig, azért fordulunk a kormányzathoz, hogy a béremelés fedezete, központi keret terhére valósulhasson meg. Indoklásul elmondta, hogy a katonáknak több mint 10 éve nem volt érdemi béremelése és ez által a bérek reálértéke 45%-al csökkent. A kezdő szerződéses legénységi állomány nettó keresete 75.000 forint. A jól képzett, külszolgálatot megjárt és nyelveket beszélő katona állomány pályaelhagyása óriási nehézségeket okoz.

Sulyok János dandártábornok megerősítette, hogy a Honvédelmi Minisztériumban folyamatos érdekegyeztetés folyik és jelezte, hogy a HM Védelemgazdasági Hivatalnál 2013. december 18-án a 2014. évi béren kívüli juttatásokról kezdődnek meg a szakmai egyeztetések.

 Az ágazati minisztériumok válaszát követően Dr. Modori László helyettes államtitkár összegzésként elmondta, hogy bár a gazdaság bővül, de jelenleg nem lát lehetőséget az érintett (pedagógus, egészségügyi) területeken kívül a többi közszférás ágazat béremelésre. A közszférában nem volt létszámcsökkentés több európai országhoz hasonlóan és a kompenzáció miatt nettó bércsökkentés sem történt.

Szendrei ZoltánFotó: Kiséri-Nagy Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.