2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÖZDEMOSZ egyeztető tárgylás

Hosz  |  2013. 12. 20., 13:42

2013. december 16-án a Nemzetgazdasági Minisztérium József Nádor utcai épületének Vadász termében a KÖZDEMOSZ ágazati szakszervezeteinek vezetői egyeztettek a kormány által kijelölt Dr. Modori László fogalakoztatásért felelős helyettes államtitkárral, Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkárral, Dr. Borbíró Zoltán védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkárral, valamint Sulyok János dandártábornokkal, a Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály főosztályvezetőjével.  A fentieken kívül a rendezvényen képviseltették magukat az érintett ágazati minisztériumok képviselői is. Az érintett szakszervezetek között a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Szendrei Zoltán alelnök képviselte…

A KÖZDEMOSZ ügyvivője Fehér József ismertette, hogy 28 ágazati szakszervezet és 5 országos konföderáció alkotja a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottságát.

2006. óta nem volt a közszférában illetményemelés, az elmúlt évek adóváltozásai miatt mindegy 400.000 közszférás munkavállaló kompenzációt kap és a bérek tekintetében jelentős lemaradásunk van a versenyszférától. A munkavállalók túlterheltek, a szabadságaikat sem tudják kivenni. A versenyszféra elszívja a jól felkészült kollégákat. A bérek emelése, az egészségügyi, a pedagógusi és a szociális ágazaton kívül is szükségesek. A követelések között megfogalmazta az egységes a 20%-os béremelést. A három órás találkozón minden egyes ágazati érdekképviseleti vezető elmondta a bérkövetelés rájuk vonatkozó részletes indokait.

Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke nyilatkozatában kiemelte, hogy a Honvédelmi Minisztériumban folyamatos érdekegyeztetés folyik, de a honvédelmi tárca költségvetési főösszege rögzített 2016-ig, azért fordulunk a kormányzathoz, hogy a béremelés fedezete, központi keret terhére valósulhasson meg. Indoklásul elmondta, hogy a katonáknak több mint 10 éve nem volt érdemi béremelése és ez által a bérek reálértéke 45%-al csökkent. A kezdő szerződéses legénységi állomány nettó keresete 75.000 forint. A jól képzett, külszolgálatot megjárt és nyelveket beszélő katona állomány pályaelhagyása óriási nehézségeket okoz.

Sulyok János dandártábornok megerősítette, hogy a Honvédelmi Minisztériumban folyamatos érdekegyeztetés folyik és jelezte, hogy a HM Védelemgazdasági Hivatalnál 2013. december 18-án a 2014. évi béren kívüli juttatásokról kezdődnek meg a szakmai egyeztetések.

 Az ágazati minisztériumok válaszát követően Dr. Modori László helyettes államtitkár összegzésként elmondta, hogy bár a gazdaság bővül, de jelenleg nem lát lehetőséget az érintett (pedagógus, egészségügyi) területeken kívül a többi közszférás ágazat béremelésre. A közszférában nem volt létszámcsökkentés több európai országhoz hasonlóan és a kompenzáció miatt nettó bércsökkentés sem történt.

Szendrei ZoltánFotó: Kiséri-Nagy Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.

  Háború Művészete magazin

Már 2017 végén is volt szó arról, hogy Brazília megvásárolhatja a Brit Királyi Haditengerészet 2018-ban nyugdíjba vonuló HMS Ocean névre keresztelt helikopter-hordozóját. A brit védelmi miniszter napokban közzétett beszámolója szerint az üzlet megvalósul, Brazília megvásárolja a hadihajót.