2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÖZDEMOSZ egyeztető tárgylás

Hosz  |  2013. 12. 20., 13:42

2013. december 16-án a Nemzetgazdasági Minisztérium József Nádor utcai épületének Vadász termében a KÖZDEMOSZ ágazati szakszervezeteinek vezetői egyeztettek a kormány által kijelölt Dr. Modori László fogalakoztatásért felelős helyettes államtitkárral, Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkárral, Dr. Borbíró Zoltán védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkárral, valamint Sulyok János dandártábornokkal, a Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály főosztályvezetőjével.  A fentieken kívül a rendezvényen képviseltették magukat az érintett ágazati minisztériumok képviselői is. Az érintett szakszervezetek között a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Szendrei Zoltán alelnök képviselte…

A KÖZDEMOSZ ügyvivője Fehér József ismertette, hogy 28 ágazati szakszervezet és 5 országos konföderáció alkotja a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottságát.

2006. óta nem volt a közszférában illetményemelés, az elmúlt évek adóváltozásai miatt mindegy 400.000 közszférás munkavállaló kompenzációt kap és a bérek tekintetében jelentős lemaradásunk van a versenyszférától. A munkavállalók túlterheltek, a szabadságaikat sem tudják kivenni. A versenyszféra elszívja a jól felkészült kollégákat. A bérek emelése, az egészségügyi, a pedagógusi és a szociális ágazaton kívül is szükségesek. A követelések között megfogalmazta az egységes a 20%-os béremelést. A három órás találkozón minden egyes ágazati érdekképviseleti vezető elmondta a bérkövetelés rájuk vonatkozó részletes indokait.

Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke nyilatkozatában kiemelte, hogy a Honvédelmi Minisztériumban folyamatos érdekegyeztetés folyik, de a honvédelmi tárca költségvetési főösszege rögzített 2016-ig, azért fordulunk a kormányzathoz, hogy a béremelés fedezete, központi keret terhére valósulhasson meg. Indoklásul elmondta, hogy a katonáknak több mint 10 éve nem volt érdemi béremelése és ez által a bérek reálértéke 45%-al csökkent. A kezdő szerződéses legénységi állomány nettó keresete 75.000 forint. A jól képzett, külszolgálatot megjárt és nyelveket beszélő katona állomány pályaelhagyása óriási nehézségeket okoz.

Sulyok János dandártábornok megerősítette, hogy a Honvédelmi Minisztériumban folyamatos érdekegyeztetés folyik és jelezte, hogy a HM Védelemgazdasági Hivatalnál 2013. december 18-án a 2014. évi béren kívüli juttatásokról kezdődnek meg a szakmai egyeztetések.

 Az ágazati minisztériumok válaszát követően Dr. Modori László helyettes államtitkár összegzésként elmondta, hogy bár a gazdaság bővül, de jelenleg nem lát lehetőséget az érintett (pedagógus, egészségügyi) területeken kívül a többi közszférás ágazat béremelésre. A közszférában nem volt létszámcsökkentés több európai országhoz hasonlóan és a kompenzáció miatt nettó bércsökkentés sem történt.

Szendrei ZoltánFotó: Kiséri-Nagy Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.