2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÖZDEMOSZ egyeztető tárgylás

Hosz  |  2013. 12. 20., 13:42

2013. december 16-án a Nemzetgazdasági Minisztérium József Nádor utcai épületének Vadász termében a KÖZDEMOSZ ágazati szakszervezeteinek vezetői egyeztettek a kormány által kijelölt Dr. Modori László fogalakoztatásért felelős helyettes államtitkárral, Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkárral, Dr. Borbíró Zoltán védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkárral, valamint Sulyok János dandártábornokkal, a Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály főosztályvezetőjével.  A fentieken kívül a rendezvényen képviseltették magukat az érintett ágazati minisztériumok képviselői is. Az érintett szakszervezetek között a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Szendrei Zoltán alelnök képviselte…

A KÖZDEMOSZ ügyvivője Fehér József ismertette, hogy 28 ágazati szakszervezet és 5 országos konföderáció alkotja a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottságát.

2006. óta nem volt a közszférában illetményemelés, az elmúlt évek adóváltozásai miatt mindegy 400.000 közszférás munkavállaló kompenzációt kap és a bérek tekintetében jelentős lemaradásunk van a versenyszférától. A munkavállalók túlterheltek, a szabadságaikat sem tudják kivenni. A versenyszféra elszívja a jól felkészült kollégákat. A bérek emelése, az egészségügyi, a pedagógusi és a szociális ágazaton kívül is szükségesek. A követelések között megfogalmazta az egységes a 20%-os béremelést. A három órás találkozón minden egyes ágazati érdekképviseleti vezető elmondta a bérkövetelés rájuk vonatkozó részletes indokait.

Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke nyilatkozatában kiemelte, hogy a Honvédelmi Minisztériumban folyamatos érdekegyeztetés folyik, de a honvédelmi tárca költségvetési főösszege rögzített 2016-ig, azért fordulunk a kormányzathoz, hogy a béremelés fedezete, központi keret terhére valósulhasson meg. Indoklásul elmondta, hogy a katonáknak több mint 10 éve nem volt érdemi béremelése és ez által a bérek reálértéke 45%-al csökkent. A kezdő szerződéses legénységi állomány nettó keresete 75.000 forint. A jól képzett, külszolgálatot megjárt és nyelveket beszélő katona állomány pályaelhagyása óriási nehézségeket okoz.

Sulyok János dandártábornok megerősítette, hogy a Honvédelmi Minisztériumban folyamatos érdekegyeztetés folyik és jelezte, hogy a HM Védelemgazdasági Hivatalnál 2013. december 18-án a 2014. évi béren kívüli juttatásokról kezdődnek meg a szakmai egyeztetések.

 Az ágazati minisztériumok válaszát követően Dr. Modori László helyettes államtitkár összegzésként elmondta, hogy bár a gazdaság bővül, de jelenleg nem lát lehetőséget az érintett (pedagógus, egészségügyi) területeken kívül a többi közszférás ágazat béremelésre. A közszférában nem volt létszámcsökkentés több európai országhoz hasonlóan és a kompenzáció miatt nettó bércsökkentés sem történt.

Szendrei ZoltánFotó: Kiséri-Nagy Ferenc

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.