2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kiegészítő juttatást kap a honvédség altiszti és legénységi állománya

Hosz  |  2014. 02. 10., 14:46

A Magyar Távirati Iroda közleménye Az új közszolgálati életpályamodell teljes körű bevezetéséig havi bruttó 10 ezer forintos kiegészítő juttatást kap a Magyar Honvédség altiszti és legénységi állománya - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn, éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén.

A miniszter elmondta: az érintett mintegy 12 600 katona januárig visszamenőlegesen márciussal kezdődően kapja meg emelt juttatását egészen addig, amíg életbe nem lép az új, magasabb illetményrendszert tartalmazó életpályamodell. Mint Hende Csaba kiemelte: a kormány múlt szerdai döntésében vállalta, hogy az illetménykiegészítéshez szükséges - 1,8 milliárd forintos - többletforrást biztosítja a honvédelmi költségvetés számára.

Hende Csaba kitért arra is, hogy a kormány elkötelezett az új közszolgálati dolgozóknak szóló lakáshitel program kidolgozásában is, de még keresik a megfelelő alternatívát. Akár már ebben az évben számolni lehet vele - mondta a miniszter, kiemelve: ez az intézkedés sokat jelent a hivatásos állomány anyagi biztonságának megteremtésében, a katonacsaládok lakhatását meg fogja oldani.

A honvédelmi miniszter a feladatszabó értekezleten hangsúlyozta, hogy bár választási év van, a honvédség munkáját nem politikai ciklusoknak rendelik alá. Egyúttal mindenkit arra kért, hogy egyenruhában tartózkodjanak a politikai véleménynyilvánítástól.

A miniszter felidézve a tavalyi év legfontosabb eseményeit kiemelte: a honvédség ismét bebizonyította, hogy minden körülmények között lehet rá számítani. Két természeti katasztrófa, a márciusi hóhelyzet kezelését, és a Dunán júniusban végigvonuló árvíz elleni védekezést is sikeres küldetésnek nevezte. Ekkor, az önkéntes tartalékosok első bevetése is igazolta, hogy az önkéntes tartalékos rendszer egy valódi képesség, ami hozzáad a honvédség erejéhez. Hende Csaba azt mondta: terveik szerint ebben az évben befejezik a rendszer teljes kiépítését.

Hende Csaba az értekezleten szólt arról is, hogy a Századvég közvélemény-kutatóintézet legutóbbi reprezentatív felmérése szerint a magyar emberek 99,5 százaléka elfogadhatónak, jónak, vagy kiválónak értékelte a Magyar Honvédség munkáját.

Jelenleg csaknem 700 katona teljesít békemissziós feladatokat a Nyugat-Szaharában, Ugandában, Cipruson, Kongóban, Maliban, Grúziában, a Sínai-félszigeten, Koszovóban, Bosznia-Hercegovinában és Afganisztánban. Hende Csaba kitért arra, hogy az elmúlt évben nagy változások voltak az afganisztáni misszióban. Hazatért Magyarországra a tartomány újjáépítési csoport (PRT), a kabuli nemzetközi repülőtér védelmét ellátó egység és a Mi-35-ös helikopter-kiképzőcsoport is. Az ISAF küldetés idén véget ér, a 2015-ben induló "Resolute support" elnevezésü müvelet részletei egyelőre nem ismertek.

A miniszter szerint a magyar katonák mindenhol kivívták a mind a helybeliek, mind a szövetségesek elismerését. Ennek nyomán a Magyar Honvédség új feladatokat is kapott, így Szlovénia és rövidesen a Balti légtér védelmének biztosításáért is felelnek majd a magyar katonák.

Hende Csaba azt is kiemelte, hogy tavaly tovább javult a honvédség gazdálkodása. A Honvédkórház megindult a konszolidációi útján, de fontos eredményeket hozott a hadiipar is. Mint kiemelte: utóbbinak nem csak üzleti jelentősége van, hiszen a drónok (pilóta nélküli repülőeszközök) például az árvízi védekezésben is fontos szerepet játszottak. Mindezek mellett idén a Medinán épülő 3 dimenziós radarkomplexum ügyének végére is sikerül pontot tenni - hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető arra is kitért, hogy idén sok jeles dátum lesz az ország és a honvédség történetében. A NATO csatlakozás 15., az Európai Unióhoz való csatlakozás 10., s a vasfüggöny lebontásának negyedszázados jubileumát ünnepeljük idén. Az első világháború száz éves évfordulójának méltó megemlékezésére kitünően felkészült a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is.

Hende Csaba feladatszabó beszédében hangsúlyozta, hogy az egyes alakulatok, katonai szervezetek, minisztériumi főosztályok és csoportfőnökségek ugyanazért a célért dolgoznak: a haza védelméért. Nem elfogadható, ha egy feladat végrehajtása valamilyen felesleges versengés, vagy rivalizálás miatt késik. Az ilyen "fogaskereket kicserélem" - szögezte le a miniszter, kifejtve: egy fogaskeréknek önmagában nincs értelme, csak ha többivel együtt, azokat hajtva tud dolgozni.

A Honvédelmi Minisztérium II.-es objektumában tartott éves feladatszabó értekezleten jelen volt mások mellett a Honvédelmi Minisztérium valamennyi államtitkára, Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök, és Orosz Zoltán altábornagy, vezérkari főnök-helyettes. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke; Szemerkényi Réka, a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója; Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője; Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke; Boldizsár Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának dékánja.

(MTI)

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-10 10:53:05
A szakszervezetek szerint a reálbérek értékének megőrzése érdekében év közben minimum 5-7 százalékos korrekcióra lenne szükség a minimálbér és a garantált bérminimum esetében. Múlt csütörtökön már tárgyalóasztalhoz ültek a munkáltatók és a munkavállalók – mondta az InfoRádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke.
2023-07-10 10:50:07
2023. június 19-én a kormány kihirdette, hogy augusztustól SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert vásárolni. A szakszervezetek, köztük a LIGA Szakszervezetek, többször sürgették már ezt a megoldást...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.