2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kiegészítő juttatást kap a honvédség altiszti és legénységi állománya

Hosz  |  2014. 02. 10., 14:46

A Magyar Távirati Iroda közleménye Az új közszolgálati életpályamodell teljes körű bevezetéséig havi bruttó 10 ezer forintos kiegészítő juttatást kap a Magyar Honvédség altiszti és legénységi állománya - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn, éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén.

A miniszter elmondta: az érintett mintegy 12 600 katona januárig visszamenőlegesen márciussal kezdődően kapja meg emelt juttatását egészen addig, amíg életbe nem lép az új, magasabb illetményrendszert tartalmazó életpályamodell. Mint Hende Csaba kiemelte: a kormány múlt szerdai döntésében vállalta, hogy az illetménykiegészítéshez szükséges - 1,8 milliárd forintos - többletforrást biztosítja a honvédelmi költségvetés számára.

Hende Csaba kitért arra is, hogy a kormány elkötelezett az új közszolgálati dolgozóknak szóló lakáshitel program kidolgozásában is, de még keresik a megfelelő alternatívát. Akár már ebben az évben számolni lehet vele - mondta a miniszter, kiemelve: ez az intézkedés sokat jelent a hivatásos állomány anyagi biztonságának megteremtésében, a katonacsaládok lakhatását meg fogja oldani.

A honvédelmi miniszter a feladatszabó értekezleten hangsúlyozta, hogy bár választási év van, a honvédség munkáját nem politikai ciklusoknak rendelik alá. Egyúttal mindenkit arra kért, hogy egyenruhában tartózkodjanak a politikai véleménynyilvánítástól.

A miniszter felidézve a tavalyi év legfontosabb eseményeit kiemelte: a honvédség ismét bebizonyította, hogy minden körülmények között lehet rá számítani. Két természeti katasztrófa, a márciusi hóhelyzet kezelését, és a Dunán júniusban végigvonuló árvíz elleni védekezést is sikeres küldetésnek nevezte. Ekkor, az önkéntes tartalékosok első bevetése is igazolta, hogy az önkéntes tartalékos rendszer egy valódi képesség, ami hozzáad a honvédség erejéhez. Hende Csaba azt mondta: terveik szerint ebben az évben befejezik a rendszer teljes kiépítését.

Hende Csaba az értekezleten szólt arról is, hogy a Századvég közvélemény-kutatóintézet legutóbbi reprezentatív felmérése szerint a magyar emberek 99,5 százaléka elfogadhatónak, jónak, vagy kiválónak értékelte a Magyar Honvédség munkáját.

Jelenleg csaknem 700 katona teljesít békemissziós feladatokat a Nyugat-Szaharában, Ugandában, Cipruson, Kongóban, Maliban, Grúziában, a Sínai-félszigeten, Koszovóban, Bosznia-Hercegovinában és Afganisztánban. Hende Csaba kitért arra, hogy az elmúlt évben nagy változások voltak az afganisztáni misszióban. Hazatért Magyarországra a tartomány újjáépítési csoport (PRT), a kabuli nemzetközi repülőtér védelmét ellátó egység és a Mi-35-ös helikopter-kiképzőcsoport is. Az ISAF küldetés idén véget ér, a 2015-ben induló "Resolute support" elnevezésü müvelet részletei egyelőre nem ismertek.

A miniszter szerint a magyar katonák mindenhol kivívták a mind a helybeliek, mind a szövetségesek elismerését. Ennek nyomán a Magyar Honvédség új feladatokat is kapott, így Szlovénia és rövidesen a Balti légtér védelmének biztosításáért is felelnek majd a magyar katonák.

Hende Csaba azt is kiemelte, hogy tavaly tovább javult a honvédség gazdálkodása. A Honvédkórház megindult a konszolidációi útján, de fontos eredményeket hozott a hadiipar is. Mint kiemelte: utóbbinak nem csak üzleti jelentősége van, hiszen a drónok (pilóta nélküli repülőeszközök) például az árvízi védekezésben is fontos szerepet játszottak. Mindezek mellett idén a Medinán épülő 3 dimenziós radarkomplexum ügyének végére is sikerül pontot tenni - hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető arra is kitért, hogy idén sok jeles dátum lesz az ország és a honvédség történetében. A NATO csatlakozás 15., az Európai Unióhoz való csatlakozás 10., s a vasfüggöny lebontásának negyedszázados jubileumát ünnepeljük idén. Az első világháború száz éves évfordulójának méltó megemlékezésére kitünően felkészült a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is.

Hende Csaba feladatszabó beszédében hangsúlyozta, hogy az egyes alakulatok, katonai szervezetek, minisztériumi főosztályok és csoportfőnökségek ugyanazért a célért dolgoznak: a haza védelméért. Nem elfogadható, ha egy feladat végrehajtása valamilyen felesleges versengés, vagy rivalizálás miatt késik. Az ilyen "fogaskereket kicserélem" - szögezte le a miniszter, kifejtve: egy fogaskeréknek önmagában nincs értelme, csak ha többivel együtt, azokat hajtva tud dolgozni.

A Honvédelmi Minisztérium II.-es objektumában tartott éves feladatszabó értekezleten jelen volt mások mellett a Honvédelmi Minisztérium valamennyi államtitkára, Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök, és Orosz Zoltán altábornagy, vezérkari főnök-helyettes. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke; Szemerkényi Réka, a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója; Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője; Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke; Boldizsár Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának dékánja.

(MTI)

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.