2023. 12. 06. szerda
Miklós
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvéd Vezérkar főnökének fóruma a Hosz központi irodában

Hosz  |  2014. 03. 07., 11:44

A Honvédszakszervezet 2014. március 05-én érdekképviseleti továbbképzést tartott a központi irodában. A továbbképzés keretén belül lehetőség nyílt a Honvéd Vezérkar főnökével a katonák mindennapjait érintő kérdésekben egy fórum keretében a kötetlen beszélgetésre. A jelenlévő elnökségi tagok, alapszervezeti vezetők és tisztségviselők először meghallgatták Dr. Benkő Tibor vezérezredes úr tájékoztatóját, majd kérdéseiket közvetlenül tehették fel…

A központi iroda előtt Czövek János elnök és Bazsik István alelnök fogadta Dr. Benkő Tibor vezérezredes urat. Ezután a Honvédszakszervezet elnöke röviden ismertette szakszervezetünk céljait és törekvéseit.

A Zrínyi Média munkatársai kihasználták az alkalmat és interjút készítettek a Honvédszakszervezet és a Honvéd Vezérkar együttmüködéséről.

Az elnökségi tagok, alapszervezeti vezetők és tisztségviselők a tárgyaló teremben találkozhattak vezérezredes úrral. A Hosz elnöke köszöntötte a vendéget, megköszönte, hogy elfogadta a felkérést és ellátogatott a Honvédszakszervezet tisztségviselőihez. A fórum első részében az alapszervezetektől beérkező és összegyüjtött kérdésekre válaszolt a Honvéd Vezérkar főnöke.

Szó esett a HM struktúrájáról, létszámáról, rövid és középtávú terveiről. A NATO nemzetközi feladatrendszerében történt változások miatt a MH külszolgálati feladatairól, azok létszámáról.   A MH hazai és nemzetközi feladataiból következő technikai feltételek biztosítottságáról. Katonai életpályamodell bevezetésének lehetőségeiről, illetve az ezzel összefüggő illetményrendszer fejlesztéséről. A 2014. január 1-től bekövetkezett pótlékrendszer átalakítása kapcsán az ügyeleti szolgálatok ellátása megváltozott, ezért a javaslatok alapján jelenleg munkabizottság vizsgálja a megoldási lehetőségeket, ugyanúgy, mint a munkába történő utazás munkaidőként történő beszámíthatóságát.

 A második részben Bácskai István elnökségi tag az ügyeleti szolgálat ellátására szervezett beosztások szolgálatteljesítési idejét vizsgáló munkacsoportba javasolta, hogy egy a MH LVIK-nél szolgálatot teljesítő személyt is vonjanak be, akinek megfelelő rálátása és tapasztalata van a váltásos munkarendü szolgálatok müködésére, szolgálatteljesítésére vonatkozóan.  Jelezte, hogy a probléma már régóta fennáll és az új Hjt. bevezetése óta újból előtérbe került és mindenképpen fontos lenne a megoldás megkeresése.

Ezt követően Molnár Béla a szentendrei alapszervezet vezetője jelezte, hogy a Magyar Honvédségben szükség van az újítási eljárási rend megteremtésére, mivel ezzel kapcsolatosan jelenleg ismeretei szerint nincs érvényes szabályzó.

Mészáros Tibor szolnoki alapszervezeti vezető az informatikai infrastruktúrával kapcsolatban jelezte a gépek elavultságát, melyek rontják a munka hatékonyságát. Megítélése szerint a gépeken futó operációs rendszerek biztonságtechnikai szempontból nem tartoznak a világ élvonalába. Ezzel kapcsolatban részletezte véleményét, majd összefoglalta az általa javasolt operációs rendszer előnyeit, amely meglátása szerint a jelenlegi elavult gépeken is megfelelően müködne.

Ferenczi Attila budapesti alapszervezeti vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a közbeszerzés nehézkessé teszi a MH beszerzési rendszerét, ezért javasolta, hogy a Tárca a közbeszerzés hatálya alól esetenként kérjen mentességet.

A Honvéd Vezérkar főnök részvételével megtartott fórum újból rávilágított arra, hogy a Honvédszakszervezetnek fontos szerepe van az állomány érdekében végzett mindennapi problémák felkutatásában és azoknak a döntéshozók elé terjesztésében. Mindkét fél megállapította, hogy az együttmüködés tovább szélesíthető, nemcsak a problémák megoldása, hanem a megoldási javaslatok közös keresésével.

A fórumról részletesebben az Egység újság következő számában olvashatnak

HoszFotó: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.