2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvéd Vezérkar főnökének fóruma a Hosz központi irodában

Hosz  |  2014. 03. 07., 11:44

A Honvédszakszervezet 2014. március 05-én érdekképviseleti továbbképzést tartott a központi irodában. A továbbképzés keretén belül lehetőség nyílt a Honvéd Vezérkar főnökével a katonák mindennapjait érintő kérdésekben egy fórum keretében a kötetlen beszélgetésre. A jelenlévő elnökségi tagok, alapszervezeti vezetők és tisztségviselők először meghallgatták Dr. Benkő Tibor vezérezredes úr tájékoztatóját, majd kérdéseiket közvetlenül tehették fel…

A központi iroda előtt Czövek János elnök és Bazsik István alelnök fogadta Dr. Benkő Tibor vezérezredes urat. Ezután a Honvédszakszervezet elnöke röviden ismertette szakszervezetünk céljait és törekvéseit.

A Zrínyi Média munkatársai kihasználták az alkalmat és interjút készítettek a Honvédszakszervezet és a Honvéd Vezérkar együttmüködéséről.

Az elnökségi tagok, alapszervezeti vezetők és tisztségviselők a tárgyaló teremben találkozhattak vezérezredes úrral. A Hosz elnöke köszöntötte a vendéget, megköszönte, hogy elfogadta a felkérést és ellátogatott a Honvédszakszervezet tisztségviselőihez. A fórum első részében az alapszervezetektől beérkező és összegyüjtött kérdésekre válaszolt a Honvéd Vezérkar főnöke.

Szó esett a HM struktúrájáról, létszámáról, rövid és középtávú terveiről. A NATO nemzetközi feladatrendszerében történt változások miatt a MH külszolgálati feladatairól, azok létszámáról.   A MH hazai és nemzetközi feladataiból következő technikai feltételek biztosítottságáról. Katonai életpályamodell bevezetésének lehetőségeiről, illetve az ezzel összefüggő illetményrendszer fejlesztéséről. A 2014. január 1-től bekövetkezett pótlékrendszer átalakítása kapcsán az ügyeleti szolgálatok ellátása megváltozott, ezért a javaslatok alapján jelenleg munkabizottság vizsgálja a megoldási lehetőségeket, ugyanúgy, mint a munkába történő utazás munkaidőként történő beszámíthatóságát.

 A második részben Bácskai István elnökségi tag az ügyeleti szolgálat ellátására szervezett beosztások szolgálatteljesítési idejét vizsgáló munkacsoportba javasolta, hogy egy a MH LVIK-nél szolgálatot teljesítő személyt is vonjanak be, akinek megfelelő rálátása és tapasztalata van a váltásos munkarendü szolgálatok müködésére, szolgálatteljesítésére vonatkozóan.  Jelezte, hogy a probléma már régóta fennáll és az új Hjt. bevezetése óta újból előtérbe került és mindenképpen fontos lenne a megoldás megkeresése.

Ezt követően Molnár Béla a szentendrei alapszervezet vezetője jelezte, hogy a Magyar Honvédségben szükség van az újítási eljárási rend megteremtésére, mivel ezzel kapcsolatosan jelenleg ismeretei szerint nincs érvényes szabályzó.

Mészáros Tibor szolnoki alapszervezeti vezető az informatikai infrastruktúrával kapcsolatban jelezte a gépek elavultságát, melyek rontják a munka hatékonyságát. Megítélése szerint a gépeken futó operációs rendszerek biztonságtechnikai szempontból nem tartoznak a világ élvonalába. Ezzel kapcsolatban részletezte véleményét, majd összefoglalta az általa javasolt operációs rendszer előnyeit, amely meglátása szerint a jelenlegi elavult gépeken is megfelelően müködne.

Ferenczi Attila budapesti alapszervezeti vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a közbeszerzés nehézkessé teszi a MH beszerzési rendszerét, ezért javasolta, hogy a Tárca a közbeszerzés hatálya alól esetenként kérjen mentességet.

A Honvéd Vezérkar főnök részvételével megtartott fórum újból rávilágított arra, hogy a Honvédszakszervezetnek fontos szerepe van az állomány érdekében végzett mindennapi problémák felkutatásában és azoknak a döntéshozók elé terjesztésében. Mindkét fél megállapította, hogy az együttmüködés tovább szélesíthető, nemcsak a problémák megoldása, hanem a megoldási javaslatok közös keresésével.

A fórumról részletesebben az Egység újság következő számában olvashatnak

HoszFotó: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.

  Háború Művészete magazin

Már 2017 végén is volt szó arról, hogy Brazília megvásárolhatja a Brit Királyi Haditengerészet 2018-ban nyugdíjba vonuló HMS Ocean névre keresztelt helikopter-hordozóját. A brit védelmi miniszter napokban közzétett beszámolója szerint az üzlet megvalósul, Brazília megvásárolja a hadihajót.