2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvéd Vezérkar főnökének fóruma a Hosz központi irodában

Hosz  |  2014. 03. 07., 11:44

A Honvédszakszervezet 2014. március 05-én érdekképviseleti továbbképzést tartott a központi irodában. A továbbképzés keretén belül lehetőség nyílt a Honvéd Vezérkar főnökével a katonák mindennapjait érintő kérdésekben egy fórum keretében a kötetlen beszélgetésre. A jelenlévő elnökségi tagok, alapszervezeti vezetők és tisztségviselők először meghallgatták Dr. Benkő Tibor vezérezredes úr tájékoztatóját, majd kérdéseiket közvetlenül tehették fel…

A központi iroda előtt Czövek János elnök és Bazsik István alelnök fogadta Dr. Benkő Tibor vezérezredes urat. Ezután a Honvédszakszervezet elnöke röviden ismertette szakszervezetünk céljait és törekvéseit.

A Zrínyi Média munkatársai kihasználták az alkalmat és interjút készítettek a Honvédszakszervezet és a Honvéd Vezérkar együttmüködéséről.

Az elnökségi tagok, alapszervezeti vezetők és tisztségviselők a tárgyaló teremben találkozhattak vezérezredes úrral. A Hosz elnöke köszöntötte a vendéget, megköszönte, hogy elfogadta a felkérést és ellátogatott a Honvédszakszervezet tisztségviselőihez. A fórum első részében az alapszervezetektől beérkező és összegyüjtött kérdésekre válaszolt a Honvéd Vezérkar főnöke.

Szó esett a HM struktúrájáról, létszámáról, rövid és középtávú terveiről. A NATO nemzetközi feladatrendszerében történt változások miatt a MH külszolgálati feladatairól, azok létszámáról.   A MH hazai és nemzetközi feladataiból következő technikai feltételek biztosítottságáról. Katonai életpályamodell bevezetésének lehetőségeiről, illetve az ezzel összefüggő illetményrendszer fejlesztéséről. A 2014. január 1-től bekövetkezett pótlékrendszer átalakítása kapcsán az ügyeleti szolgálatok ellátása megváltozott, ezért a javaslatok alapján jelenleg munkabizottság vizsgálja a megoldási lehetőségeket, ugyanúgy, mint a munkába történő utazás munkaidőként történő beszámíthatóságát.

 A második részben Bácskai István elnökségi tag az ügyeleti szolgálat ellátására szervezett beosztások szolgálatteljesítési idejét vizsgáló munkacsoportba javasolta, hogy egy a MH LVIK-nél szolgálatot teljesítő személyt is vonjanak be, akinek megfelelő rálátása és tapasztalata van a váltásos munkarendü szolgálatok müködésére, szolgálatteljesítésére vonatkozóan.  Jelezte, hogy a probléma már régóta fennáll és az új Hjt. bevezetése óta újból előtérbe került és mindenképpen fontos lenne a megoldás megkeresése.

Ezt követően Molnár Béla a szentendrei alapszervezet vezetője jelezte, hogy a Magyar Honvédségben szükség van az újítási eljárási rend megteremtésére, mivel ezzel kapcsolatosan jelenleg ismeretei szerint nincs érvényes szabályzó.

Mészáros Tibor szolnoki alapszervezeti vezető az informatikai infrastruktúrával kapcsolatban jelezte a gépek elavultságát, melyek rontják a munka hatékonyságát. Megítélése szerint a gépeken futó operációs rendszerek biztonságtechnikai szempontból nem tartoznak a világ élvonalába. Ezzel kapcsolatban részletezte véleményét, majd összefoglalta az általa javasolt operációs rendszer előnyeit, amely meglátása szerint a jelenlegi elavult gépeken is megfelelően müködne.

Ferenczi Attila budapesti alapszervezeti vezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a közbeszerzés nehézkessé teszi a MH beszerzési rendszerét, ezért javasolta, hogy a Tárca a közbeszerzés hatálya alól esetenként kérjen mentességet.

A Honvéd Vezérkar főnök részvételével megtartott fórum újból rávilágított arra, hogy a Honvédszakszervezetnek fontos szerepe van az állomány érdekében végzett mindennapi problémák felkutatásában és azoknak a döntéshozók elé terjesztésében. Mindkét fél megállapította, hogy az együttmüködés tovább szélesíthető, nemcsak a problémák megoldása, hanem a megoldási javaslatok közös keresésével.

A fórumról részletesebben az Egység újság következő számában olvashatnak

HoszFotó: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.