2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet kezdeményezésére az ügyelet és készenlét díjazása visszaáll a 2013-as szintre

Hosz  |  2014. 03. 18., 16:08

A honvédek illetményéről, illetményjellegű juttatásairól, jutalmazásáról, valamint a honvédelmi ágazatban foglalkoztatott közalkalmazottak jutalmazásáról szóló 21/2013. HM rendelet java részt 2013. szeptember 17-én hatályba lépett. Néhány paragrafus esetében azonban 2014. január 01-ig kellett várni.

Ezek többek között a készenléti és ügyeleti pótlékok mértékét is szabályozó rendelkezések. Az érintettek szomorúan tapasztalhatták a január havi fizetés kézhezvételekor, hogy az intézkedés csökkenthette az említett pótlékok mértékét a korábbihoz viszonyítva.

Szakszervezetünk még 2013 júliusában véleményezte a rendelet első tervezetének verzióját a tagságtól beérkezett észrevételek alapján. Akkor már javasoltuk, hogy ne csökkenjenek a készenléti és ügyeleti pótlékok, azóta folyamatosan napirenden tartottuk a kérdést.

Mindenki előtt ismeretes, hogy ezek után az elmúlt hetekben, hónapokban milyen sok észrevétel és elkeseredett panasz érkezett akár a parancsnokokhoz, akár a szakszervezethez a pótlékok csökkenése miatt.

Szakszervezetünk folyamatosan jelezte a felmerülő problémát a Honvédelmi Minisztériumban folytatott különböző tárgyalásokon.

Egyrészt törekvésünk eredményeként, másrészt viszont a HM tárca utánkövetési munkájának köszönhetően komoly előrelépések történtek. A szakértői tárgyalásokon, a Honvédszakszervezet központi irodájában lezajlott Vezérkar Főnöki fórumon, illetve az ezeket követő HÉF ülésen hangsúlyoztuk, hogy akut problémakörré vált az ügyelet és a készenlét díjazásának helyzete. A tárcát képviselők nyitottan és megértően álltak a felvetett problémához. Több tárgyalás után kiderült, hogy sem a tárca politikai, sem a katonai vezetésének nem állt szándékában a pótlékok csökkentése, mindössze a napi pótlékok mértékének órába történő átszámítása, és ezzel igazságosabbá tétele volt a cél. Ezt támasztja alá a 2014. évi tárca költségvetése is, amelyben az érintett pótlékok előirányzata nem csökkent a 2013-hoz képest.

A tárcánál egy munkabizottságot hoztak létre azzal az alapvető feladattal, hogy a juttatások mértéke indokolatlan mértékben ne csökkenjen, illetve, hogy a már bekövetkezett csökkenés korrekciója megtörténjen.Reményeink szerint a munka során a Honvédszakszervezet véleményét és tanácsait is figyelembe vevő döntések születnek meg hamarosan, amelyek a korábbi pótlék mértékeket alapul véve kerülnek kialakításra. A Honvédelmi Minisztérium által szakszervezetünkhöz a napokban eljuttatott 21/2013–as HM rendelet módosításának tervezete a készenléti pótlék óránkénti mértékét a 2013. évben hatályos szorzó számok alapulvételével határozza meg. A rendelet hatálya a tervezet szerint visszamenőleges, azaz akik 2014. január 01-től a hatályba lépésig kisebb összeget kaptak kézhez, azokat is megilleti utólag a pótlékok különbözete. Bármilyen változás esetén honlapunk azonnal tudósít a fejleményekről.

Bazsik IstvánFotó: www.promenad.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.