2024. 06. 14. péntek
Vazul
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet kezdeményezésére az ügyelet és készenlét díjazása visszaáll a 2013-as szintre

Hosz  |  2014. 03. 18., 16:08

A honvédek illetményéről, illetményjellegű juttatásairól, jutalmazásáról, valamint a honvédelmi ágazatban foglalkoztatott közalkalmazottak jutalmazásáról szóló 21/2013. HM rendelet java részt 2013. szeptember 17-én hatályba lépett. Néhány paragrafus esetében azonban 2014. január 01-ig kellett várni.

Ezek többek között a készenléti és ügyeleti pótlékok mértékét is szabályozó rendelkezések. Az érintettek szomorúan tapasztalhatták a január havi fizetés kézhezvételekor, hogy az intézkedés csökkenthette az említett pótlékok mértékét a korábbihoz viszonyítva.

Szakszervezetünk még 2013 júliusában véleményezte a rendelet első tervezetének verzióját a tagságtól beérkezett észrevételek alapján. Akkor már javasoltuk, hogy ne csökkenjenek a készenléti és ügyeleti pótlékok, azóta folyamatosan napirenden tartottuk a kérdést.

Mindenki előtt ismeretes, hogy ezek után az elmúlt hetekben, hónapokban milyen sok észrevétel és elkeseredett panasz érkezett akár a parancsnokokhoz, akár a szakszervezethez a pótlékok csökkenése miatt.

Szakszervezetünk folyamatosan jelezte a felmerülő problémát a Honvédelmi Minisztériumban folytatott különböző tárgyalásokon.

Egyrészt törekvésünk eredményeként, másrészt viszont a HM tárca utánkövetési munkájának köszönhetően komoly előrelépések történtek. A szakértői tárgyalásokon, a Honvédszakszervezet központi irodájában lezajlott Vezérkar Főnöki fórumon, illetve az ezeket követő HÉF ülésen hangsúlyoztuk, hogy akut problémakörré vált az ügyelet és a készenlét díjazásának helyzete. A tárcát képviselők nyitottan és megértően álltak a felvetett problémához. Több tárgyalás után kiderült, hogy sem a tárca politikai, sem a katonai vezetésének nem állt szándékában a pótlékok csökkentése, mindössze a napi pótlékok mértékének órába történő átszámítása, és ezzel igazságosabbá tétele volt a cél. Ezt támasztja alá a 2014. évi tárca költségvetése is, amelyben az érintett pótlékok előirányzata nem csökkent a 2013-hoz képest.

A tárcánál egy munkabizottságot hoztak létre azzal az alapvető feladattal, hogy a juttatások mértéke indokolatlan mértékben ne csökkenjen, illetve, hogy a már bekövetkezett csökkenés korrekciója megtörténjen.Reményeink szerint a munka során a Honvédszakszervezet véleményét és tanácsait is figyelembe vevő döntések születnek meg hamarosan, amelyek a korábbi pótlék mértékeket alapul véve kerülnek kialakításra. A Honvédelmi Minisztérium által szakszervezetünkhöz a napokban eljuttatott 21/2013–as HM rendelet módosításának tervezete a készenléti pótlék óránkénti mértékét a 2013. évben hatályos szorzó számok alapulvételével határozza meg. A rendelet hatálya a tervezet szerint visszamenőleges, azaz akik 2014. január 01-től a hatályba lépésig kisebb összeget kaptak kézhez, azokat is megilleti utólag a pótlékok különbözete. Bármilyen változás esetén honlapunk azonnal tudósít a fejleményekről.

Bazsik IstvánFotó: www.promenad.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.