2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Küldöttgyűlés május 14-én elfogadta a Honvédszakszervezet 2013. évi zárszámadását és számviteli beszámolóját

Hosz  |  2014. 05. 19., 17:44

A Honvédszakszervezet legfőbb döntéshozó fóruma május 14-én az új alapszabály elfogadása óta immár második alkalommal ülésezett, amelyen elfogadásra került a Hosz 2013. évi zárszámadása és számviteli beszámolója. Döntött arról is, hogy az új Ptk-hoz igazított Hosz alapszabályát legkésőbb 2015. novemberig kell megalkotni, majd tájékoztató hangzott el a szövetségi és nemzetközi kapcsolatokról…

A küldöttek a HM Zrínyi Nonprofit Kft. jóvoltából tájékoztató anyagokat vehettek át, melyeket hasznosítani tudnak alapszervezeti munkájuk során.

A Küldöttgyülés megnyitásakor Czövek János elnök köszöntötte a megjelent alapító tagokat, szakszervezeti munkáért díjasokat, a LIGA Szakszervezetek főtitkárát Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, valamint Szekeres Istvánt a Katonákért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnökét és Bódis Sándort az Egység 2002 Kft. ügyvezetőjét.

Köszönetet mondott Csetényi László alapító tagnak - más irányú elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az eseményen – aki a MH Szociálpolitikai Közalapítvány kuratóriumi tagjaként 24 éven keresztül képviselte szakszervezetünket a testületben.Sörös István a Mandátumvizsgáló Bizottság elnöke tájékoztatta a fórumot, hogy 80,3%-al a Küldöttgyülés határozatképes, ezután Czövek János elnök megnyitotta a Küldöttgyülést. Napirend előtt elhangzott, hogy a korábbi Küldöttgyülés döntésének megfelelően az alapszabályt a jelenlegi Küldöttgyülésen kellett volna pontosítani. A nyugállományú tagozat elvégezte a munkát, de közben az új Ptk. a civil szervezetek részére szabályozta, hogy 2016. március 15-ig az új jogszabályhoz kell igazítani a civil szervezetek alapszabályát. Amennyiben ezen időpont előtt bármilyen változást eszközölnek az alapszabályon, akkor is végre kell hajtani ezeket a módosításokat. A döntéshozók azt határozták meg, hogy legkésőbb 2015. novemberig kell előkészíteni az új jogszabályokhoz teljes körüen igazított alapszabályt. A döntéshozó fórum tisztségviselőinek megválasztására került sor. Levezető elnök Dr. Hajós Dezső lett, aki ismertette a Küldöttgyülés lefolyásának rendjét. A napirend elfogadása után az elnökség tájékoztatójára hangzott el.

Czövek János elnök jelezte, hogy a szervezeti élet területén az új hjt. bevezetésével egy időben a tagdíjfizetési rendszert újjá kellett építeni. A saját tagdíjfizetési rendszerre történő áttérést a „Honvédszakszervezet megújul” kampánnyal hirdettük meg. Az elmúlt időszakban közösen nagyon komoly munkát végeztünk, melynek eredményeképpen taglétszámunk jelenleg közel 5000 fő. Ezzel a Honvédszakszervezet a fegyveres- és rendvédelmi szektor érdekvédelmi szervezetei között a legnagyobb taglétszámúnak számít. A Hosz taglétszámában elért eredményekkel nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, 2014. évben folytatni kell a tagtoborzást. LIGA tagként részt veszünk a testületek munkájában, minden alkalmat megragadva arra, hogy a katonák érdekeit képviselni tudjuk. Állandó résztvevői vagyunk az OKÉT üléseknek, ahol az országos érdekegyeztetésen tudjuk a katonák illetményemelését képviselni.A KÖZDEMOSZ munkájához is csatlakoztunk,  28 közszférás szakszervezettel együttmüködve hívtuk fel a figyelmet a közszférában dolgozók alacsony bérére.Ismételten elfoglaltuk helyünket az EUROMIL-ben. 2014. szeptember 09-10-én Budapesten Regionális Konferenciát szervezünk az EUROMIL-el, az EBESZ-szel és az ODHIR-rel közösen, valamint a Visegrádi 4-ek házigazdájaként két napos konferencia kerül megszervezésre Magyarországon.A HÉF üléseken a Tárcával folyamatosan egyeztettünk az érdekvédelmi kérdésekben. Szervezetünk alapvető célja, hogy a közszolgálati életpályamodell bevezetésével egy időben 20%-os illetményemelést kapjanak a katonák, valamint a katonák nyugdíjrendszerének megreformálása. Továbbra is fontos feladat a tagszervezés.A második napirendi pontot Bazsik István alelnök terjesztette be „Döntés a Hosz 2013. évi zárszámadásáról és számviteli beszámolási kötelezettségéről” címmel.

Michelbergerné Tóth Györgyi könyvvizsgáló hozzászólásában kiemelte a Honvédszakszervezet befektetései - a Concorde Alapkezelőnél, az ING-nél és a CIG Pannóniánál - jó helyen vannak, az átlag banki kamatoknál magasabb hozamot biztosítanak. A veszteségek csökkentése érdekében jelezte, hogy a döntéshozó testületnek érdemes megvizsgálni egy esetleges tagdíjemelést, a bevételek növelését reklám, szolgáltatások, stb. bevonásával, valamint az alapszervezeti kiadások megfontoltabb tervezését. Mindezek alapján az éves beszámolót az érvényes Magyar Nemzeti Könyvvizsgálói szabványoknak megfelelőnek találta, azt elfogadásra javasolta.

Katócs Zsolt az Ellenőrző Bizottság elnöke hozzászólásában jelezte, hogy az EB gazdálkodással foglalkozó albizottsága a beszámolót megvizsgálta. Szólt a korábban elhangzott negatív eredményről és a 2014. évre szóló takarékos gazdálkodásra történő felhívás mellett azt elfogadásra javasolta.

Horváth Józsefné alapszervezeti vezető a beszámolóval kapcsolatban elmondta, hogy a Küldöttgyülést megelőzően egy hónappal korábban javasolja a végleges beszámoló előterjesztését.Bazsik István válaszában elmondta, hogy jövőre a Honvédszakszervezet igyekszik - a könyvelői és könyvvizsgálói egyeztetések függvényében - végleges költségvetést a kérésnek megfelelően előterjeszteni.Jászai László a debreceni nyugállományú csoport vezetője a munkáltató részéről történő tagdíjlevonás megszünése kapcsán keletkezett nehézségekre világított rá. Mátyási Ferenc a tatai nyugállományú alapszervezet vezetője megerősítette Horváth Józsefné véleményét a költségvetés előterjesztésével kapcsolatban.A Küldöttgyülés a vita lefolytatása után egy ellenszavazattal és egy tartózkodással elfogadta a költségvetést.

Harmadik napirendi pontként Szendrei Zoltán alelnök a segélyezés rendjéről szóló határozat tervezetet terjesztette elő, amelyhez módosító javaslatot nyújtott be Sörös István a nyugállományú tagozat elnöke. A tervezetekről élénk vita bontakozott ki, amelyhez hozzászólt Szekeres István a Katonákért Közhasznú Alapítvány elnöke, Bálint Ákos elnökségi tag, Jáger Lajos, Horváth Józsefné, Pásztor Zsolt, Szijártó Zsolt, Szőke Sándor, Szentner Attila, Blaskovics Sándor, és Mészáros Tibor alapszervezeti vezetők. A vita után a Küldöttgyülés abban állapodott meg, hogy 2014 évben még a régi szabályozók maradnak érvényben és 2014 őszén döntünk az esetleges módosításokról.

Az egyebek napirendi pontban Doszpolyné dr. Mészáros Melinda a LIGA Szakszervezetek főtitkára tájékoztatta a jelenlévőket a Jogpont+ szolgáltatásokról. Jelezte, hogy a LIGA két régiót képviselt hét jogterületen és a kétéves projekt május 31-vel véget ért. Pozitívumként értékelte, hogy a LIGA tagságának két régióban továbbra is ingyenes marad a jogi segítségnyújtás. A LIGA belső jogsegélyszolgálata pedig tovább müködik a www.liganet.hu honlapon található elérhetőségeken.

A Hosz alapszabályának módosításának lehetőségéről Czövek János elnök tájékoztatta a Küldöttgyülést. Szendrei Zoltán alelnök a szövetségi és nemzetközi kapcsolatokról tartott tájékoztatót. Dr. Hajós Dezső informálta a Küldöttgyülést a Honvédszakszervezet központi rendezvényeiről. A Küldöttgyülés lezárásaként Czövek János elnök zárszavát hallgathatták meg a küldöttek.HoszFotó: Jakubik András

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.