2017. 12. 12. kedd
Gabriella
: 314 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Honvédelmi Napi megemlékezés a Budai Várban

Hosz  |  2014. 05. 22., 16:35

Hende: „a magyarok tudnak harcolni és ki tudnak állni magukért” Budapest, 2014. május 21., szerda - A honvédelmi miniszter szerint az 1848-49-es szabadságharc és tetőpontja, Buda várának visszavétele azt üzeni, érdemes küzdeni, harcolni közös jogainkért, a szabadságért, érdemes küzdeni az önrendelkezésért.

    "Mi, magyarok tudunk harcolni, ki tudunk állni magunkért" - hangsúlyozta Hende Csaba a honvédelem napi rendezvények megnyitóján, szerdán a Budai Várban.    A miniszter kitért arra is, hogy Budavár visszavétele egyfelől hatalmas szakmai teljesítmény, másfelől hatalmas áldozat volt: 370 honvéd az életét adta, 670 a testi épségét áldozta fel.   

"Budavár miénk!" - idézett Hende Csaba a Kossuth Lajos által jegyzett 165 évvel ezelőtti hivatalos kormányközleményből. Hozzátette: Buda várából messzire látni, "látjuk, hogy mi történt azóta a honvédséggel és a honvédek által".    Hende Csaba kifejtette: a Magyar Honvédség jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt néhány évben. Az ott szolgálók elkötelezett munkájának eredményeként alapvetően változtak meg a dolgok. A nemzet komoly erőfeszítések árán lépésről lépésre teremti meg a továbblépés, az újrafegyverzés, a honvédelmi életpálya létrehozásának feltételeit - fogalmazott a miniszter.    Kiemelte, hogy a Magyar Honvédség az elmúlt években is bizonyította, minden időben és minden helyzetben lehet rá számítani. A 2010-es vörösiszap-katasztrófára, a múlt év márciusi hóhelyzetre, illetve a dunai árvízre utalva Hende Csaba hangsúlyozta, hogy a jövőben is készen kell állni minden eshetőségre.    Hende Csaba a közeljövő feladatai közül a legfontosabbnak az V4-EU harccsoportban való méltó részvételt nevezte. Ezzel kapcsolatban felidézte, a kormány az elmúlt hetekben úgy határozott, jelentős anyagi áldozatot vállalva továbbfejleszti a Magyar Honvédség Gripen repülőit, hogy azok alkalmassá váljanak a földi célok elleni csapásmérésre is.    Százhatvanöt éve, a tavaszi hadjárat végén, 1849. május 21-én a magyar katonáknak három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a Budai várat. Ennek emléket állítva 1992 óta a honvédelem napja május 21.

A Dísz téren szerdán tartott megemlékezés után a Honvédemlékmünél koszorút helyezett el mások mellett Hende Csaba, Vargha Tamás parlamenti államtitkár, Orosz Zoltán vezérkari főnök-helyettes, Kun Szabó István, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandár parancsnoka, Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke és Bazsik István alelnök, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, valamint Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) I. kerületi polgármester.    Ezt követően koszorúzást tartottak a Fehérvári rondellánál, a Görgey-szobornál, az Esztergomi rondellánál ünnepélyes zászlófelvonással és ágyúlövéssel emlékeztek meg a diadalról. Délután a Fiumei úti temetőben, Görgey Artúr sírjánál Kun Szabó István dandártábornok mond beszédet.

Hivatkozás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 12. 12., 13:58
A LIGA Szakszervezetek szolgáltatáscsomagja a HungaryCard Turizmus kártyával bővült. Közel 770 partner 1000 elfogadóhelyén érvényes kártyákat a LIGA Szakszervezetek tagjai (kártyától függően) 25-75 százalékos kedvezménnyel tudják megvásárolni.
2017. 12. 12., 14:07
A külföldön munkát vállalók ezentúl egyszerűbben vehetnék igénybe a társadalombiztosítási ellátásokat – legalábbis, ha elfogadják a Bizottság előterjesztését Európai Társadalombiztosítási Szám bevezetéséről.
2017. 12. 01., 11:55
2017. november 30-án a LIGA Tanács tisztújító ülését tartotta Budapesten. A tagszervezetek küldöttei szinte teljes egészében újjáválasztották a korábbi tisztségviselőket, így 99,1 százalékos szavazataránnyal Doszpolyné dr. Mészáros Melindát, a szervezet 2016 májusában megválasztott elnökét.
2017-12-04 13:22:51
Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis alapkiképzésén résztvevő állomány részére a tartottak tájékoztatót a Honvédszakszervezet tisztségviselői 2017. november 27-én. Szendrei Zoltán alelnök és Mészáros Tibor alapszervezeti vezető tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy milyen előnyökkel jár részükre a szakszervezeti tagság.
2017-11-28 12:31:40
2017. november 21-én a HR Portál hosszabb interjút közölt a LIGA Szakszervezetek elnökével. A lap dr. Mészáros Melindát többek között a szakszervezetek terveiről, a munkaerő-piaci változásokról és a szakszervezetek-kormány tárgyalásokról kérdezte.
2017-11-28 12:28:20
Vasárnap kora délután a Vörösmarty téren és környékén szolgálatot teljesítő katonák arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi összeesik az utcán. Az MH Katonai Rendészeti Központ állományába tartozó Bagyura János törzszászlós és Dusnoki István szakaszvezető azonnal értesítette az adventi vásár egészségügyi biztosításáért felelős szakembereit.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.

  Háború Művészete magazin

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.