2018. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Honvédelmi Napi megemlékezés a Budai Várban

Hosz  |  2014. 05. 22., 16:35

Hende: „a magyarok tudnak harcolni és ki tudnak állni magukért” Budapest, 2014. május 21., szerda - A honvédelmi miniszter szerint az 1848-49-es szabadságharc és tetőpontja, Buda várának visszavétele azt üzeni, érdemes küzdeni, harcolni közös jogainkért, a szabadságért, érdemes küzdeni az önrendelkezésért.

    "Mi, magyarok tudunk harcolni, ki tudunk állni magunkért" - hangsúlyozta Hende Csaba a honvédelem napi rendezvények megnyitóján, szerdán a Budai Várban.    A miniszter kitért arra is, hogy Budavár visszavétele egyfelől hatalmas szakmai teljesítmény, másfelől hatalmas áldozat volt: 370 honvéd az életét adta, 670 a testi épségét áldozta fel.   

"Budavár miénk!" - idézett Hende Csaba a Kossuth Lajos által jegyzett 165 évvel ezelőtti hivatalos kormányközleményből. Hozzátette: Buda várából messzire látni, "látjuk, hogy mi történt azóta a honvédséggel és a honvédek által".    Hende Csaba kifejtette: a Magyar Honvédség jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt néhány évben. Az ott szolgálók elkötelezett munkájának eredményeként alapvetően változtak meg a dolgok. A nemzet komoly erőfeszítések árán lépésről lépésre teremti meg a továbblépés, az újrafegyverzés, a honvédelmi életpálya létrehozásának feltételeit - fogalmazott a miniszter.    Kiemelte, hogy a Magyar Honvédség az elmúlt években is bizonyította, minden időben és minden helyzetben lehet rá számítani. A 2010-es vörösiszap-katasztrófára, a múlt év márciusi hóhelyzetre, illetve a dunai árvízre utalva Hende Csaba hangsúlyozta, hogy a jövőben is készen kell állni minden eshetőségre.    Hende Csaba a közeljövő feladatai közül a legfontosabbnak az V4-EU harccsoportban való méltó részvételt nevezte. Ezzel kapcsolatban felidézte, a kormány az elmúlt hetekben úgy határozott, jelentős anyagi áldozatot vállalva továbbfejleszti a Magyar Honvédség Gripen repülőit, hogy azok alkalmassá váljanak a földi célok elleni csapásmérésre is.    Százhatvanöt éve, a tavaszi hadjárat végén, 1849. május 21-én a magyar katonáknak három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a Budai várat. Ennek emléket állítva 1992 óta a honvédelem napja május 21.

A Dísz téren szerdán tartott megemlékezés után a Honvédemlékmünél koszorút helyezett el mások mellett Hende Csaba, Vargha Tamás parlamenti államtitkár, Orosz Zoltán vezérkari főnök-helyettes, Kun Szabó István, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandár parancsnoka, Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke és Bazsik István alelnök, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, valamint Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) I. kerületi polgármester.    Ezt követően koszorúzást tartottak a Fehérvári rondellánál, a Görgey-szobornál, az Esztergomi rondellánál ünnepélyes zászlófelvonással és ágyúlövéssel emlékeztek meg a diadalról. Délután a Fiumei úti temetőben, Görgey Artúr sírjánál Kun Szabó István dandártábornok mond beszédet.

Hivatkozás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.