2024. 05. 18. szombat
Alexandra, Erik
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Honvédelmi Napi megemlékezés a Budai Várban

Hosz  |  2014. 05. 22., 16:35

Hende: „a magyarok tudnak harcolni és ki tudnak állni magukért” Budapest, 2014. május 21., szerda - A honvédelmi miniszter szerint az 1848-49-es szabadságharc és tetőpontja, Buda várának visszavétele azt üzeni, érdemes küzdeni, harcolni közös jogainkért, a szabadságért, érdemes küzdeni az önrendelkezésért.

    "Mi, magyarok tudunk harcolni, ki tudunk állni magunkért" - hangsúlyozta Hende Csaba a honvédelem napi rendezvények megnyitóján, szerdán a Budai Várban.    A miniszter kitért arra is, hogy Budavár visszavétele egyfelől hatalmas szakmai teljesítmény, másfelől hatalmas áldozat volt: 370 honvéd az életét adta, 670 a testi épségét áldozta fel.   

"Budavár miénk!" - idézett Hende Csaba a Kossuth Lajos által jegyzett 165 évvel ezelőtti hivatalos kormányközleményből. Hozzátette: Buda várából messzire látni, "látjuk, hogy mi történt azóta a honvédséggel és a honvédek által".    Hende Csaba kifejtette: a Magyar Honvédség jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt néhány évben. Az ott szolgálók elkötelezett munkájának eredményeként alapvetően változtak meg a dolgok. A nemzet komoly erőfeszítések árán lépésről lépésre teremti meg a továbblépés, az újrafegyverzés, a honvédelmi életpálya létrehozásának feltételeit - fogalmazott a miniszter.    Kiemelte, hogy a Magyar Honvédség az elmúlt években is bizonyította, minden időben és minden helyzetben lehet rá számítani. A 2010-es vörösiszap-katasztrófára, a múlt év márciusi hóhelyzetre, illetve a dunai árvízre utalva Hende Csaba hangsúlyozta, hogy a jövőben is készen kell állni minden eshetőségre.    Hende Csaba a közeljövő feladatai közül a legfontosabbnak az V4-EU harccsoportban való méltó részvételt nevezte. Ezzel kapcsolatban felidézte, a kormány az elmúlt hetekben úgy határozott, jelentős anyagi áldozatot vállalva továbbfejleszti a Magyar Honvédség Gripen repülőit, hogy azok alkalmassá váljanak a földi célok elleni csapásmérésre is.    Százhatvanöt éve, a tavaszi hadjárat végén, 1849. május 21-én a magyar katonáknak három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a Budai várat. Ennek emléket állítva 1992 óta a honvédelem napja május 21.

A Dísz téren szerdán tartott megemlékezés után a Honvédemlékmünél koszorút helyezett el mások mellett Hende Csaba, Vargha Tamás parlamenti államtitkár, Orosz Zoltán vezérkari főnök-helyettes, Kun Szabó István, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandár parancsnoka, Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke és Bazsik István alelnök, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, valamint Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) I. kerületi polgármester.    Ezt követően koszorúzást tartottak a Fehérvári rondellánál, a Görgey-szobornál, az Esztergomi rondellánál ünnepélyes zászlófelvonással és ágyúlövéssel emlékeztek meg a diadalról. Délután a Fiumei úti temetőben, Görgey Artúr sírjánál Kun Szabó István dandártábornok mond beszédet.

Hivatkozás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.