2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 379 Ft   : 350 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felszámolás alatt a MH ARB káli anyagraktára

Hosz  |  2014. 06. 12., 14:03

2000-ben megkezdődtek a szervezeti átalakítások a takarékosság, valamint a NATO-kompatibilitás jegyében. Önálló ellátó központok kerültek összevonásra és megalakult a MH Haditechnikai Ellátó Központ (MH HTEK), a MH Hadtápanyag Ellátó Központ (MH HTPEK) és az MH Harcanyag Ellátó Központ (MH HEK).

Öt évvel később MH Harcanyag Ellátó Központ. 2005. április 1-én MH Veszélyesanyag Ellátó Központtá (MH VEK) alakult.

A Magyar Honvédség egészét érintő 2007. évi átalakítás során a MH Haditechnikai Ellátó Központ és MH Hadtápanyag Ellátó Központ, mint költségvetési szervezetek megszüntetésre kerültek, létrejött a MH Logisztikai Ellátó Központ (MH LEK).

A MH LEK és MH VEK feladatait a MH Összhaderőnemi Parancsnokság szolgálati alárendeltségében hajtotta végre 2007. március 1-jétől 2013. június 23-ig.

A Magyar Honvédség védelemgazdasági és központi logisztikai feladatokat ellátó szervezeteinek 2013. évi átalakításakor a MH VEK 2013. június 23-i hatállyal megszünt, feladatai és személyi állománya a MH LEK-hez került, amelynek megnevezése MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) megnevezésre módosult.

A MH Anyagellátó Raktárbázis jogutód szervezete a MH Haditechnikai Ellátó Központnak, a MH Hadtápanyag Ellátó Központnak és a MH Veszélyesanyag Ellátó Központnak.

Ez csak rövid és tömör tényszerü áttekintése a folyamatos átszervezésekkel tarkított éveknek, melyek mögött kollégáink sorsa a legfontosabb.

Most egy újabb átszervezés következtében a MH ARB egyik raktára (Kál) is megkezdte a felszámolást.

Az itt szolgálatot teljesítők szomorúan vették tudomásul, hogy a munkahelyük, ahol hosszú éveket, esetleg évtizedeket dolgoztak megszünik. A Hosz elnöke Czövek János és Jakubik András ügyvivő a helyszínen találkozott az érintett állománnyal, hogy első kézből értesülhessenek a legfontosabbról, az itt szolgálatot teljesítők helyzetéről.

A fórum résztvevői többek között felvetették a beosztások megszünését követően más fegyveres, illetve rendvédelmi testülethez történő áthelyezés lehetőségét és annak folyamatáról érdeklődtek. Akik más katonai szervezetnél kívánnak tovább szolgálni - a költséghatékonyság miatt - azok a szolgálati autóbusz járat indítását kezdeményezték. A helyőrségváltást vállalók a honvédszállókon történő „spártai” elhelyezések körülményei miatt emeltek szót.  Azok viszont, akik nem tudják vállalni a helyőrségváltásból adódó terheket, a szolgálati viszony megszünésekor járó ellátások folyósítása után érdeklődtek.

A Hosz tisztségviselői felhívták az érintett állomány figyelmét, hogy kérjenek jogi és szakmai segítséget az átszervezésből adódó problémáik megoldásához, melyhez támogatást nyújt a katonák érdekvédelmi szervezete is.

Szöveg: Jakubik András 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

2023. december 2-án, szombaton került sor a Veszprém vármegyei Pápateszér községben Marjay Tamás huszár hadnagy emléktáblájának ünnepélyes avatására születésének 100. évfordulóján.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.