2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Benkő Tibor: a Magyar Honvédségnek a legjobbak kellenek

Hosz  |  2014. 08. 19., 15:03

„Az idén 119-en tesznek honvédtiszti esküt augusztus 20-án a felújított Kossuth téren. Harmaduk jeles, illetve kiemelkedő eredménnyel végzett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE)” − mondta Benkő Tibor az MTI-nek adott interjújában. A Honvéd Vezérkar főnöke arról is szólt, hogy a Magyar Honvédségen belüli „farkastörvények” szerint csak a legjobbak maradnak a katonai pályán.

A vezérezredes ismertette: évről évre egyre több honvédtisztet avathatnak augusztus 20-án. 2011-ben még 61, az idén már csaknem kétszer annyi (119) katona teszi le ünnepi esküjét. A katonai pálya iránti érdeklődés is egyre nagyobb. Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai alapképzésére idén tizenháromszoros volt a túljelentkezés, a legnépszerübb katonai vezető szakra pedig tizenhétszer annyian jelentkeztek, mint amennyi a meghirdetett létszám volt. Benkő Tibor szerint a leendő honvédtiszteknek nagy kihívást jelent majd, hogy olyan katonákat fognak irányítani, olyan katonáknak fognak parancsot adni, akik sokéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Ma már az altisztek között is egyre több a felsőfokú végzettségü, több nyelven beszélő, akik többször is szolgáltak külföldön. Nem látszódhat, hogy a vezető esetleg kevesebbet tud, mint a beosztottja − hangsúlyozta Benkő Tibor. Hozzátette: ahhoz, hogy a most végzett honvéd tisztjelöltek jó parancsnokok legyenek, a szakmai felkészültségen túl jó emberismerőnek, szigorúnak kell lenniük, intézkedéseikben, viselkedésükben és munkájukban pedig következetesnek, példamutatónak és emberségesnek.

Benkő Tibor fontosnak tartja, hogy folyamatosan értékeljék, elemezzék a katonai képzés tapasztalatait, hogy még jobbá tegyék. A jövő évtől erősíteni fogják a gyakorlati oktatást, továbbá átalakítják, korszerüsítik az előmenetel érdekében szükséges és a szakmai tanfolyamrendszerü képzéseket is.

A vezérkari főnök elmondta: az előmeneteli képzések lényege, hogy senki ne kerüljön úgy magasabb beosztásba, hogy a szükséges elméleti és gyakorlati követelményekre előzőleg nem készítették fel. Egy századparancsnok például csak akkor lehet zászlóaljparancsnok, ha minden, a beosztáshoz szükséges ismerettel rendelkezik. Vannak a honvédségen belül szakmai tanfolyamok is, ugyanis egyes szakterületekre az NKE katonai képzése nem terjed ki. Így a honvédségnél több, a polgári életből jövő − például informatikus vagy jogász − szakembert is foglalkoztatnak, akik tanfolyamrendszerü képzésen sajátítják el a szükséges katonai ismereteket.

Az elmúlt években több változás is történt a katonai képzésben. Az általános elméleti ismereteket az NKE-n szerezhetik meg, míg a katonai életre az MH Ludovika Zászlóaljban készülhetnek fel a fiatalok. Benkő Tibor szerint ez a kettős képzést sikerült jól összehangolni. A vezérkari főnök fontosnak tartja, hogy azok, akik az NKE-n szereznek diplomát, megismerik a közszolgálatot. Ez a tudás segít abban, hogy ha a katona kiválik a honvédség rendszeréből, megtalálhatja szakmai helyét a közszférában is.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy a katonai pálya összetett és bonyolult. A katonai életet meghatározza az országon belüli, valamint a szövetségeken belüli gazdasági, politikai, biztonság- és védelempolitikai helyzet, továbbá a világban bekövetkező események. Egy katonának és családjának sok kihívással, lemondással kell szembenéznie.

Elmondta: a Magyar Honvédségnél utoljára 2002-ben volt illetményemelés. Egy katonai életpályamodell viszont nem csak fizetésemelésről szól. A toborzástól − egy hivatásos katona esetében − a végtisztesség megadásáig kell végigkövetni az állomány tagjának életét. Ha például egy katonát külföldre vezényelnek vagy az országon belül kell elköltöznie, annak meg kell teremteni a feltételeit.

Figyelembe kell venni továbbá, hogy a bérezésnél a rendfokozaton túl különbséget kell tenni a betöltött beosztással járó felelősség és a honvédségnél eltöltött szolgálati évek szerint is. Hiszen, mint fogalmazott, a Magyar Honvédségen belüli szigorú hierarchikus rendtől függetlenül a katonák is állampolgárok, akiknek ugyanannyit kell fizetniük az áruért a piacon. Mindehhez anyagi forrás is kell.

Benkő Tibor szerint sokan nem ismerik a Magyar Honvédséget, nem tudják, mi a feladata, mi a rendeltetése. Ezért tartja lényegesnek, hogy a szervezet nyitott legyen a társadalom felé. Ahhoz azonban, hogy a Magyar Honvédség kivívja a társadalom elismerését, elsősorban az kell, hogy a katonákról jó véleménnyel legyenek, „mert felkészültek, intelligensek, jó a megjelenésük, s példaképek tudnak lenni. Ehhez kiváló emberekre van szükség, a kiváló embereket pedig meg kell fizetni” − mondta a vezérkari főnök.

A vezérezredes azt is elmondta, hogy a Magyar Honvédségnél minden évben teljesítményalapú értékelést tartanak. Lehet, hogy ezek „farkastörvények”, de céljuk, hogy a legjobbak maradjanak a katonai pályán. Hozzátette: nem sok katona szolgál 65 éves koráig. Annak, aki például nem akar vagy nem tud a családjával sokadszorra is elköltözni, vagy fizikailag, egészségileg nem bírja a katonalét által megköveteltek teljesítését, segítenek, hogy megtalálja hasznos helyét a civil életben − hangsúlyozta Benkő Tibor.

Hivatkozás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.