2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Benkő Tibor: a Magyar Honvédségnek a legjobbak kellenek

Hosz  |  2014. 08. 19., 15:03

„Az idén 119-en tesznek honvédtiszti esküt augusztus 20-án a felújított Kossuth téren. Harmaduk jeles, illetve kiemelkedő eredménnyel végzett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE)” − mondta Benkő Tibor az MTI-nek adott interjújában. A Honvéd Vezérkar főnöke arról is szólt, hogy a Magyar Honvédségen belüli „farkastörvények” szerint csak a legjobbak maradnak a katonai pályán.

A vezérezredes ismertette: évről évre egyre több honvédtisztet avathatnak augusztus 20-án. 2011-ben még 61, az idén már csaknem kétszer annyi (119) katona teszi le ünnepi esküjét. A katonai pálya iránti érdeklődés is egyre nagyobb. Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai alapképzésére idén tizenháromszoros volt a túljelentkezés, a legnépszerübb katonai vezető szakra pedig tizenhétszer annyian jelentkeztek, mint amennyi a meghirdetett létszám volt. Benkő Tibor szerint a leendő honvédtiszteknek nagy kihívást jelent majd, hogy olyan katonákat fognak irányítani, olyan katonáknak fognak parancsot adni, akik sokéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Ma már az altisztek között is egyre több a felsőfokú végzettségü, több nyelven beszélő, akik többször is szolgáltak külföldön. Nem látszódhat, hogy a vezető esetleg kevesebbet tud, mint a beosztottja − hangsúlyozta Benkő Tibor. Hozzátette: ahhoz, hogy a most végzett honvéd tisztjelöltek jó parancsnokok legyenek, a szakmai felkészültségen túl jó emberismerőnek, szigorúnak kell lenniük, intézkedéseikben, viselkedésükben és munkájukban pedig következetesnek, példamutatónak és emberségesnek.

Benkő Tibor fontosnak tartja, hogy folyamatosan értékeljék, elemezzék a katonai képzés tapasztalatait, hogy még jobbá tegyék. A jövő évtől erősíteni fogják a gyakorlati oktatást, továbbá átalakítják, korszerüsítik az előmenetel érdekében szükséges és a szakmai tanfolyamrendszerü képzéseket is.

A vezérkari főnök elmondta: az előmeneteli képzések lényege, hogy senki ne kerüljön úgy magasabb beosztásba, hogy a szükséges elméleti és gyakorlati követelményekre előzőleg nem készítették fel. Egy századparancsnok például csak akkor lehet zászlóaljparancsnok, ha minden, a beosztáshoz szükséges ismerettel rendelkezik. Vannak a honvédségen belül szakmai tanfolyamok is, ugyanis egyes szakterületekre az NKE katonai képzése nem terjed ki. Így a honvédségnél több, a polgári életből jövő − például informatikus vagy jogász − szakembert is foglalkoztatnak, akik tanfolyamrendszerü képzésen sajátítják el a szükséges katonai ismereteket.

Az elmúlt években több változás is történt a katonai képzésben. Az általános elméleti ismereteket az NKE-n szerezhetik meg, míg a katonai életre az MH Ludovika Zászlóaljban készülhetnek fel a fiatalok. Benkő Tibor szerint ez a kettős képzést sikerült jól összehangolni. A vezérkari főnök fontosnak tartja, hogy azok, akik az NKE-n szereznek diplomát, megismerik a közszolgálatot. Ez a tudás segít abban, hogy ha a katona kiválik a honvédség rendszeréből, megtalálhatja szakmai helyét a közszférában is.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy a katonai pálya összetett és bonyolult. A katonai életet meghatározza az országon belüli, valamint a szövetségeken belüli gazdasági, politikai, biztonság- és védelempolitikai helyzet, továbbá a világban bekövetkező események. Egy katonának és családjának sok kihívással, lemondással kell szembenéznie.

Elmondta: a Magyar Honvédségnél utoljára 2002-ben volt illetményemelés. Egy katonai életpályamodell viszont nem csak fizetésemelésről szól. A toborzástól − egy hivatásos katona esetében − a végtisztesség megadásáig kell végigkövetni az állomány tagjának életét. Ha például egy katonát külföldre vezényelnek vagy az országon belül kell elköltöznie, annak meg kell teremteni a feltételeit.

Figyelembe kell venni továbbá, hogy a bérezésnél a rendfokozaton túl különbséget kell tenni a betöltött beosztással járó felelősség és a honvédségnél eltöltött szolgálati évek szerint is. Hiszen, mint fogalmazott, a Magyar Honvédségen belüli szigorú hierarchikus rendtől függetlenül a katonák is állampolgárok, akiknek ugyanannyit kell fizetniük az áruért a piacon. Mindehhez anyagi forrás is kell.

Benkő Tibor szerint sokan nem ismerik a Magyar Honvédséget, nem tudják, mi a feladata, mi a rendeltetése. Ezért tartja lényegesnek, hogy a szervezet nyitott legyen a társadalom felé. Ahhoz azonban, hogy a Magyar Honvédség kivívja a társadalom elismerését, elsősorban az kell, hogy a katonákról jó véleménnyel legyenek, „mert felkészültek, intelligensek, jó a megjelenésük, s példaképek tudnak lenni. Ehhez kiváló emberekre van szükség, a kiváló embereket pedig meg kell fizetni” − mondta a vezérkari főnök.

A vezérezredes azt is elmondta, hogy a Magyar Honvédségnél minden évben teljesítményalapú értékelést tartanak. Lehet, hogy ezek „farkastörvények”, de céljuk, hogy a legjobbak maradjanak a katonai pályán. Hozzátette: nem sok katona szolgál 65 éves koráig. Annak, aki például nem akar vagy nem tud a családjával sokadszorra is elköltözni, vagy fizikailag, egészségileg nem bírja a katonalét által megköveteltek teljesítését, segítenek, hogy megtalálja hasznos helyét a civil életben − hangsúlyozta Benkő Tibor.

Hivatkozás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.