2018. 01. 20. szombat
Fábián, Sebestyén
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Benkő Tibor: a Magyar Honvédségnek a legjobbak kellenek

Hosz  |  2014. 08. 19., 15:03

„Az idén 119-en tesznek honvédtiszti esküt augusztus 20-án a felújított Kossuth téren. Harmaduk jeles, illetve kiemelkedő eredménnyel végzett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE)” − mondta Benkő Tibor az MTI-nek adott interjújában. A Honvéd Vezérkar főnöke arról is szólt, hogy a Magyar Honvédségen belüli „farkastörvények” szerint csak a legjobbak maradnak a katonai pályán.

A vezérezredes ismertette: évről évre egyre több honvédtisztet avathatnak augusztus 20-án. 2011-ben még 61, az idén már csaknem kétszer annyi (119) katona teszi le ünnepi esküjét. A katonai pálya iránti érdeklődés is egyre nagyobb. Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai alapképzésére idén tizenháromszoros volt a túljelentkezés, a legnépszerübb katonai vezető szakra pedig tizenhétszer annyian jelentkeztek, mint amennyi a meghirdetett létszám volt. Benkő Tibor szerint a leendő honvédtiszteknek nagy kihívást jelent majd, hogy olyan katonákat fognak irányítani, olyan katonáknak fognak parancsot adni, akik sokéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Ma már az altisztek között is egyre több a felsőfokú végzettségü, több nyelven beszélő, akik többször is szolgáltak külföldön. Nem látszódhat, hogy a vezető esetleg kevesebbet tud, mint a beosztottja − hangsúlyozta Benkő Tibor. Hozzátette: ahhoz, hogy a most végzett honvéd tisztjelöltek jó parancsnokok legyenek, a szakmai felkészültségen túl jó emberismerőnek, szigorúnak kell lenniük, intézkedéseikben, viselkedésükben és munkájukban pedig következetesnek, példamutatónak és emberségesnek.

Benkő Tibor fontosnak tartja, hogy folyamatosan értékeljék, elemezzék a katonai képzés tapasztalatait, hogy még jobbá tegyék. A jövő évtől erősíteni fogják a gyakorlati oktatást, továbbá átalakítják, korszerüsítik az előmenetel érdekében szükséges és a szakmai tanfolyamrendszerü képzéseket is.

A vezérkari főnök elmondta: az előmeneteli képzések lényege, hogy senki ne kerüljön úgy magasabb beosztásba, hogy a szükséges elméleti és gyakorlati követelményekre előzőleg nem készítették fel. Egy századparancsnok például csak akkor lehet zászlóaljparancsnok, ha minden, a beosztáshoz szükséges ismerettel rendelkezik. Vannak a honvédségen belül szakmai tanfolyamok is, ugyanis egyes szakterületekre az NKE katonai képzése nem terjed ki. Így a honvédségnél több, a polgári életből jövő − például informatikus vagy jogász − szakembert is foglalkoztatnak, akik tanfolyamrendszerü képzésen sajátítják el a szükséges katonai ismereteket.

Az elmúlt években több változás is történt a katonai képzésben. Az általános elméleti ismereteket az NKE-n szerezhetik meg, míg a katonai életre az MH Ludovika Zászlóaljban készülhetnek fel a fiatalok. Benkő Tibor szerint ez a kettős képzést sikerült jól összehangolni. A vezérkari főnök fontosnak tartja, hogy azok, akik az NKE-n szereznek diplomát, megismerik a közszolgálatot. Ez a tudás segít abban, hogy ha a katona kiválik a honvédség rendszeréből, megtalálhatja szakmai helyét a közszférában is.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy a katonai pálya összetett és bonyolult. A katonai életet meghatározza az országon belüli, valamint a szövetségeken belüli gazdasági, politikai, biztonság- és védelempolitikai helyzet, továbbá a világban bekövetkező események. Egy katonának és családjának sok kihívással, lemondással kell szembenéznie.

Elmondta: a Magyar Honvédségnél utoljára 2002-ben volt illetményemelés. Egy katonai életpályamodell viszont nem csak fizetésemelésről szól. A toborzástól − egy hivatásos katona esetében − a végtisztesség megadásáig kell végigkövetni az állomány tagjának életét. Ha például egy katonát külföldre vezényelnek vagy az országon belül kell elköltöznie, annak meg kell teremteni a feltételeit.

Figyelembe kell venni továbbá, hogy a bérezésnél a rendfokozaton túl különbséget kell tenni a betöltött beosztással járó felelősség és a honvédségnél eltöltött szolgálati évek szerint is. Hiszen, mint fogalmazott, a Magyar Honvédségen belüli szigorú hierarchikus rendtől függetlenül a katonák is állampolgárok, akiknek ugyanannyit kell fizetniük az áruért a piacon. Mindehhez anyagi forrás is kell.

Benkő Tibor szerint sokan nem ismerik a Magyar Honvédséget, nem tudják, mi a feladata, mi a rendeltetése. Ezért tartja lényegesnek, hogy a szervezet nyitott legyen a társadalom felé. Ahhoz azonban, hogy a Magyar Honvédség kivívja a társadalom elismerését, elsősorban az kell, hogy a katonákról jó véleménnyel legyenek, „mert felkészültek, intelligensek, jó a megjelenésük, s példaképek tudnak lenni. Ehhez kiváló emberekre van szükség, a kiváló embereket pedig meg kell fizetni” − mondta a vezérkari főnök.

A vezérezredes azt is elmondta, hogy a Magyar Honvédségnél minden évben teljesítményalapú értékelést tartanak. Lehet, hogy ezek „farkastörvények”, de céljuk, hogy a legjobbak maradjanak a katonai pályán. Hozzátette: nem sok katona szolgál 65 éves koráig. Annak, aki például nem akar vagy nem tud a családjával sokadszorra is elköltözni, vagy fizikailag, egészségileg nem bírja a katonalét által megköveteltek teljesítését, segítenek, hogy megtalálja hasznos helyét a civil életben − hangsúlyozta Benkő Tibor.

Hivatkozás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.