2018. 02. 25.
Géza
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nekünk kell folytatni Szent István munkáját

Hosz  |  2014. 08. 21., 16:52

„A múlt tapasztalataiból okulva ma nekünk kell Szent István magyarjainak munkáját folytatni, nekünk kell közös megoldásokat találni közös kérdéseinkre és elkerülni a múltunkból ismert veszélyes csapdákat” – mondta Áder János köztársasági elnök az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án az ünnepélyes zászlófelvonást követően a Kossuth Lajos téren tartott tisztavatáson.

Hende Csaba honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy csak a nemzet által szeretett és az állam által megbecsült honvédség lehet sikeres. Az ünnepségen részt vett Gaskó István a LIGA Szakszervezetek elnöke és Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke is…

Áder János a téren felsorakozott tisztjelöltek előtt azt mondta: a mi közös feladatunk megtartani és új, XXI. századi értékekkel gyarapítani államiságunkat. „Mint ahogy nekünk, mai magyaroknak kell képesnek lenni arra, hogy olyan magasra emeljük országunkat, amint erőnkből és tehetségünkből telik” – hangsúlyozta.

A köztársasági elnök szerint a közös sikerhez négy dolgot érdemes szem előtt tartani: a hétköznapok minden nehézsége ellenére méltányolnunk kell annak jelentőségét, hogy békében és szabadságban élhetünk, több tiszteletet kell adnunk egymásnak, örülnünk kell mások sikerének, vissza kell állítanunk jogaiba a teljesítmény megbecsülését, mert csak ez viheti előre személyes és közös sorsunk alakulását, és úgy kell gazdálkodnunk természetes erőforrásainkkal, hogy azokat megóvjuk gyermekeink és unokáink számára is.

Áder János kiemelte, hogy minden ünnep egy-egy fontos alkalom az életünkben, ilyen augusztus 20-a is, amely nemzeti önbecsülésünk napja, és amelynek politikai nemzetünk az ünnepeltje. „Ennek a napnak mi magunk vagyunk az ünnepeltjei, mi mindannyian, kik magyarként együtt alkotjuk államunkat, együtt alkotjuk nemzetünket” – füzte hozzá.

„Amikor augusztus 20-át ünnepeljük, akkor nem csupán államalapító szent királyunk előtt hajtunk fejet, nem csupán azoknak adunk tiszteletet, akik az elmúlt ezer esztendőben előttünk jártak, megőrizték államiságunkat, de tiszteletet adunk egymásnak is, minden magyarnak, hazánk minden egyes polgárának” – mondta, hozzátéve, hogy alig több mint harminc emberöltőnyi idő telt el Szent István államalapítása óta, ez a több mint ezer esztendő pedig itt lüktet ereinkben, itt munkál szokásainkban, jellemünkben, hitünkben, reményeinkben, itt munkál egész kultúránkban.

„Az egymás nyomdokába élő népek sorsából mi, magyarok megtanulhattuk, hogy a mi igazságunkat, a mi érdekeinket nekünk magunknak kell képviselni, és azt is, hogy a mi érdekeink gyakran csak mások érdekeivel együtt érvényesülhetnek” – hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki szerint megtanulhattuk azt is, hogy tévedéseinkért, hibáinkért és büneinkért mindig nagy árat kell fizetnünk. „Hibáinkból nekünk kell okulnunk, büneinkért nekünk kell vezekelnünk” – tette hozzá.

A tisztjelöltekhez szólva azt mondta: az elmúlt ezer évből megtanulhattuk azt is, hogy a szövetségeseink számának gyarapításán érdemes dolgozni, ez a legjobb módja annak, hogy megvédjük országunkat és megvédjük hazánkat. „Az ország gyarapodásának alapvető feltétele, hogy képesek legyünk megvédeni mindazt, ami a miénk, ezért fejezem ki megkülönböztetett tiszteletemet azoknak a honvédtiszteknek, akik ma esküt tesznek arra, hogy életük árán is megvédik Magyarországot, megóvják hazánkat” – mondta Áder János.

„Tisztelt esküt tevők, az önök legfontosabb feladata békénk biztosítása, szolgálat azért, hogy hazánk a NATO szövetségeseként mindig elegendő erővel rendelkezzen ahhoz, hogy békénket senki sem merje háborgatni” – hangsúlyozta.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Parlament előtt elmondta: csak a nemzet által szeretett és az állam által megbecsült honvédség lehet sikeres. Az az ország, amelynek polgárai nem hajlandóak kiállni önmagukért és egymásért, elveszítheti mindazt, amit együtt és külön-külön megszereztek és felépítettek.

Idehaza azonban „megfordult a szél”, és évről évre többen választják a tiszti pályát: 2011-hez képest kétszer annyi tisztet avatnak most a Kossuth téren. Egyre több és több fiatal találja meg az utat, hogy megismerje a honvédséget és részt vállaljon a haza védelméből. „Csak az az ország élhet szabadon, csak az a nemzet maradhat meg, amely képes gondoskodni a maga védelméről” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Hende Csaba a téren felsorakozott 119 tisztjelölthöz szólva hangsúlyozta: arra vállalkoznak, hogy ennek az országnak és ennek a nemzetnek a pallosai legyenek, „a biztonságunkat bízzuk rátok, a nemzet bízik bennetek, és ti is bizton számíthattok a magyar államra”.

A miniszter emlékeztetett: egy évvel ezelőtt senki sem gondolta, hogy egy szomszédos államban háború tör ki, sem azt, hogy egy terrorszervezet új államot hoz létre Irakban. „Elmondhatjuk hát, hogy a világ nem lett sem kiszámíthatóbb, sem békésebb, és ma sem tudjuk, mit hoz a jövő” – füzte hozzá. Szavai szerint ugyanakkor emlékezni kell a magyar katonák helytállására, a bátorságra és hősiességre, amit a legnehezebb helyzetekben is felmutattak, emlékezni kell a katonai teljesítményekre is.

A 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt, fogadalmukat kardrántással, „A hazáért mindhalálig!” felkiáltással erősítették meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett tisztjei. Az eskü szövegét Takács Márk, az MH Ludovika Zászlóalj kiválóan végzett ifjú hadnagya mondta elő. Az ünnepen mások mellett jelen volt Kövér László, az Országgyülés elnöke és dr. Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke.

Hivatkozás: honvedelem.huFotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária és Tóth László Képgaléria: Dr. Hajós Dezső 

Galéria: Nekünk kell folytatni Szent István munkáját

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.

  Háború Művészete magazin

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg (Bundeswehr), a felszerelésben és a személyi állományban is hiányosságok mutatkoznak, illetve sok katona túlterhelt.