2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A V4-es országok érdekképviseleti vezetőinek találkozója és a 19. nemzetközi katonai Kriván hegymászó túra Szlovákiában

Hosz  |  2014. 08. 27., 13:49

Augusztus 22-24. között került megrendezésre a V4-es országok érdekképviseleti vezetőinek találkozója Szlovákiában valamint a 19. nemzetközi katonai Kriván hegymászó túra, melyre a Hosz delegátusát Czövek János elnököt, Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivőt és Dr. Hajós Dezsőt is meghívta a Szlovák Katonai Szövetség (ZVAZ).

A résztvevők tárgyalásokat folytattak az egyes országok védelmi szektorait érintő törvényi változásokról, az éves feladatok végrehatását érintő költségvetési változásokról valamint aktuális szervezeti kérdésekről. Egyeztettek az Európai Katonai Érdekvédelmi Szövetséggel (EUROMIL) folytatott együttmüködés kérdéseiről, valamint a 2014 szeptember 11-13. között Budapesten megrendezésre kerülő V4-es országok érdekképviseleti vezetőinek találkozójáról. Az eseményen részt vett meghívottként a BEOSZ képviseletében Búza Vince a túra- szakosztály vezetője és Farkas Zoltán a szabadszállási egyesület elnöke.

Augusztus 23.-a délelőttjén a 19. nemzetközi katonai Kriván hegymászó túra hivatalos programja a Csorba tónál (1300 m) lévő Szlovák Nemzeti Felkelés emlékmüvének megkoszorúzásával vette kezdetét, ahol a Honvédszakszervezet képviselői is elhelyezték a megemlékezés virágait.

A Magas-Tátra nyugati szegletének jellemző impozáns csúcsa a Kriván (2494 m), amely a Magas-Tátra főgerincéből a Csubrinánál (Èubrina) kiágazó szárnyvonulat utolsó kiemelkedése. A hegycsúcs a szlávság és a szlovákok szabadságának jelképe, megmászását pedig több évtizede minden évben a Szlovák Nemzeti Felkelés Kriván környéki hőseinek szentelik. A több mint kilenc órás hegyi túra alatt a résztvevők számára nem csak az 1200 m-es szintkülönbség jelentett komoly kihívást, hanem a több mint 20 km-es távolság is. A túra kedvező csapadék mentes 8-15 ºC-os időben zajlott, mely ideális körülményt jelentett a nehéz fizikai próbához. Az esemény elismertségét jelzi, hogy többek között a túrát teljesítette a Szlovák vezérkari főnök valamint a cseh parlament  felsőházának tagja is. A Hosz képviselői közül Czövek János a kis-Kriván (2200m) csúcs megmászását, míg Lippai Csaba és Dr. Hajós Dezső a teljes túrát (2494m) teljesítette. Az ünnepi napon összesen közel 900 fő hódította meg a csúcsot, a túrázók doyenje pedig 85 éves kora ellenére is képes volt a kitüzött cél elérésére.

Az eseményen kötetlen beszélgetésekre is lehetősége volt a Hosz képviselőinek. Így baráti eszmecserét folytattak több szlovák és cseh hivatásos-és nyugállományú katonával is. A találkozó programja esti tábortüzzel és további kétoldalú megbeszélésekkel zárult.

Szöveg és fotó: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.