2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakszervezetünk elnöksége megtárgyalta a közszolgálati életpályamodell katonai életpályával történő összehangolásával kapcsolatos feladatait

Hosz  |  2014. 09. 05., 14:54

A Honvédszakszervezet elnöksége 2014. szeptember 03-án tartotta elnökségi ülését, ahol döntöttek többek között a 2014. november 19-i Küldöttgyűlés összehívásáról, a Szabályzatszerkesztő Bizottság létrehozásáról, a halottak napi megemlékezésekről, valamint tájékoztatót hallgatott meg a Honvédszakszervezet szekciói átalakításának lehetőségéről, a nyugállományú tagozat és a jogsegélyszolgálat munkájával kapcsolatosan, továbbá a szeptemberi nemzetközi rendezvényekről…

Az elnökség tagjai tájékoztatót hallgattak meg a közszolgálati életpályamodellel kapcsolatos Honvédelmi Minisztériumi egyeztetésekről, valamint Bakondi György miniszteri biztossal történt tárgyalásról. Az elnökség olyan életpályamodell kialakítását tartja szükségesnek, amely a szaktudás - a betöltött beosztás - szolgálatban eltöltött idő tekintetében a mérhető teljesítmény figyelembevételével biztosítja az egyének pályán tartását és az azon belüli előrejutást, valamint vonzerőt jelent a célzott társadalmi csoportok köréből történő toborzáshoz. Az így kialakított közép- és hosszútávon müködtetett életpályamodell lehet képes a katonai szolgálat presztizsének és társadalmi megbecsültségének megteremtésére.

Az életpályamodell bevezetésével egyidejüleg olyan illetményemelést is szükségesnek tart, amely a közszférás jövedelmi viszonyokhoz az átjárhatóság miatt illeszkedik, azonban pozitívan kompenzálja az egyes szolgálatok teljesítéséből fakadó többlet kötelezettségeket.

Az önhibájukon kívül hivatásos szolgálati viszonyból kiválni kényszerülők részére javasolja az államilag támogatott juttatások kialakítását, járadékszolgáltatás formájában.  Javasolják az egységes (heti 40 órás) munkaidő bevezetését minden katona részére, valamint a hivatásos és szerződéses állomány részére kedvezményes lakáshitel lehetőségének megteremtését.

Tájékoztatót hallgattak meg az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntésével kapcsolatban. Az ügyben érintett ügyvédi irodák és szervezetek véleményét kikértük, a megfelelő szakmai vélemények beérkezése után az elnökség újból napirendre tüzi a témát.

Szendrei Zoltán alelnök tájékoztatta a jelenlévőket a 2014. szeptember 09-14-én az EUROMIL/OSCE/ODHIR által szervezett “A katonai szövetségek szerepe az emberi jogok érvényrejuttatásában  a fegyveres erők személyi állományánál Közép- és Kelet-Európában” címü konferencia és a Visegrádi Országokban müködő katonák reprezentatív szervezetei vezetőinek XVI. találkozójának előkészületeiről:

2014. szeptember 09. (kedd) Euromil ügyvezetés ülés

2014. szeptember 10. (szerda) az EUROMIL/OSCE/ODHIR által szervezett “A katonai szövetségek szerepe az emberi jogok érvényrejuttatásában  a fegyveres erők személyi állományánál Közép- és Kelet-Európában” címü konferencia

2014. szeptember 11. (csütörtök) a Visegrádi Országokban müködő katonák reprezentatív szervezetei vezetőinek XVI. találkozója (V4-ek) szakmai előadásai (Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, KEMPP)

2014. szeptember 12. (péntek) V4-ek szakmai konzultáció (MH ÖHP – Székesfehérvár)

A rendezvény alatt „A Honvédszakszervezet napjainkban” címü kiállítás nyílik a KEMPP-ben, amely 2014. szeptember 27-ig lesz látogatható, ugyanezen a napon az I. Pákozdi Honvéd Babgulyásfőző verseny kerül megtartásra (versenykiírás a honlapon található).

Előzetes terveinknek megfelelően 2014. szeptember 20-án (09.00 – 19.00) a Hosz születésnapja alkalmából látogatást szervez a Fővárosi Állat- és Növénykertben, melynek időpontja egybeesik a Nemzeti Vágta programjával. A Fővárosi Állatkert a Holnemvolt Parkkal a régi vidámpark területével és látványosságaival bővült.

A következő napirendben a női és szerződéses szekció átalakítására folytatott megbeszélést az elnökség a jelenlévő szekciótagokkal közösen. Mint ismeretes Bozzayné Horkay Renáta katonanői szekcióvezető augusztus hónapban lemondott szekcióvezetői tisztségéről. Az elnökség megköszönte Reni hosszú időn keresztül végzett lelkiismeretes munkáját, további tevékenységéhez sok sikert kívánt!

Megállapodtak arról, hogy a Honvédszakszervezet elnöke együttes ülést hív össze mind a női, mind a szerződéses szekció tagjai részére még október hónapban, ahol a szekciók eldöntik, hogy milyen módon kívánnak tovább dolgozni.

Az elnökség döntött a Küldöttgyülés 2014. november 19-i összehívásáról és napirendjéről. Az ülés helyszíne Budapest, HM II. Nagytanácsterem.

Döntés született még a Szabályzatszerkesztő Bizottság létrehozásáról és feladatáról. A Bizottság elnöke Bazsik István alelnök, tagjai a szárazföld képviselet Horváth Józsefné, légierő képviselet Bácskai István, logisztika képviselet Mészáros Mária, közigazgatás képviselet Gáspár Tamásné, dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető, és az Ellenőrző Bizottság részéről később kerül kijelölésre a bizottsági tag. Első ülését 2014. szeptember 22-én 14.00 órakor tartja.

Az elnökség meghatározta a halottak napi koszorúzásokkal kapcsolatos teendőket, a koszorúzások időpontjait és a résztvevőket.

A nyugállományú tagozat munkájáról és további tevékenységéről élénk vita bontakozott ki az elnökségi ülésen. Az új Ptk. bevezetése kapcsán foglalkoztak a nyugállományú tagozat önálló gazdálkodásával, kiemelten a segélyezés és a tagozat tagnyilvántartásának kérdésével és a biztosításokhoz tartozó kedvezményezetti nyilatkozatok tárolásával kapcsolatban.

Egyebek napirendben Bazsik István alelnök tájékoztatta az elnökséget a taglétszámmal kapcsolatos augusztusig feldolgozott adatokról, befizetésekről és a tagszervezés további feladatairól.

dr. Karakas Attila ügyvéd beszámolt a Hosz jogsegélyszolgálatának munkájáról, feladatairól.

Szendrei Zoltán alelnök a segélyezéssel kapcsolatosan elmondta, hogy szeptember hónapban kerül összesítésre az elmúlt negyedévben beérkezett segélykérelmek és a Katonákért Közhasznú Alapítvánnyal közösen - várhatóan még ebben a hónapban - kerülnek kifizetésre az összegek.

Szöveg: HoszFotó: Dr. Hajós Dezső

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.