2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Példaértékű győzelem

Hosz  |  2014. 09. 30., 09:15

A 166 évvel ezelőtti győztes pákozdi csatára és annak hőseire emlékeztek az 5. Honvédfesztivál részeként megtartott ünnepségen szeptember 28-án, vasárnap a Katonai Emlékparkban. A Honvédszakszervezet nevében Czövek János elnök helyezte el a megemlékezés koszorúját...

A rendezvényen elhangzott: a pákozdi csata korántsem volt az 1848-49-es szabadságharc legnagyobb fegyverténye, de eszmei értéke méltán emelte híres győzelmeink közé. A Móga János altábornagy vezette honvédseregek sikeresen megállították az emberfölényben támadó Jellasics horvát bán csapatait. A példaértékü győzelem adta üzenet megmutatta a Habsburg-háznak a magyarok szabadságvágyát és tettre készségét.

Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta: vitathatatlan, hogy az 1848-49-es eseménysorozat a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb időszaka. A magyar nép jövőbe vetett hittel és reménnyel vállalta a szabadságharc küzdelmeit.

„A pákozdi győzelemmel Magyarország megvédte az áprilisi törvényekkel kivívott szuverenitását” − tette hozzá Kun Szabó István.

A pákozdi hősök emléke előtt tisztelgő emlékmü megkoszorúzását követően a jelenlévők megemlékeztek dr. Gyuricza Béla vezérezredesről, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök örökös elnökéről is, akinek emléktáblája a pákozdi Katonai Emlékparkban található.

Az ünnepséget hagyományőrzők látványos, történelemidéző csatája zárta.

Hivatkozás: honvedelem.huFotó: Galovtsik Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az utazási kereslet növekedése és szélestörzsű flottájának bővítése miatt tapasztalt pilótákat toboroz Magyarországról is.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.