2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Példaértékű győzelem

Hosz  |  2014. 09. 30., 09:15

A 166 évvel ezelőtti győztes pákozdi csatára és annak hőseire emlékeztek az 5. Honvédfesztivál részeként megtartott ünnepségen szeptember 28-án, vasárnap a Katonai Emlékparkban. A Honvédszakszervezet nevében Czövek János elnök helyezte el a megemlékezés koszorúját...

A rendezvényen elhangzott: a pákozdi csata korántsem volt az 1848-49-es szabadságharc legnagyobb fegyverténye, de eszmei értéke méltán emelte híres győzelmeink közé. A Móga János altábornagy vezette honvédseregek sikeresen megállították az emberfölényben támadó Jellasics horvát bán csapatait. A példaértékü győzelem adta üzenet megmutatta a Habsburg-háznak a magyarok szabadságvágyát és tettre készségét.

Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta: vitathatatlan, hogy az 1848-49-es eseménysorozat a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb időszaka. A magyar nép jövőbe vetett hittel és reménnyel vállalta a szabadságharc küzdelmeit.

„A pákozdi győzelemmel Magyarország megvédte az áprilisi törvényekkel kivívott szuverenitását” − tette hozzá Kun Szabó István.

A pákozdi hősök emléke előtt tisztelgő emlékmü megkoszorúzását követően a jelenlévők megemlékeztek dr. Gyuricza Béla vezérezredesről, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök örökös elnökéről is, akinek emléktáblája a pákozdi Katonai Emlékparkban található.

Az ünnepséget hagyományőrzők látványos, történelemidéző csatája zárta.

Hivatkozás: honvedelem.huFotó: Galovtsik Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.