2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Korai nyugdíj helyett szolgálati járandóság

Hosz  |  2014. 11. 07., 12:54

2012.évi nyugdíjreform, melynek keretében a jövőben a teljes öregségi nyugdíjkorhatárt megelőzően csak a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása esetén van mód nyugdíjba vonulni, nem csak a „civil”szférát, hanem a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjainak nyugdíjazási lehetőségeit is érintette…

 Korábban a hivatásos állományi státusz szolgálati jogviszonyából eredő sajátosságai miatt szolgálati nyugdíj igénybevételével történt a nyugdíjba vonulás.

A szolgálati nyugdíj nem a teljes nyugdíjkorhatárhoz képesti életkor csökkentéssel, a nyugdíjkorhatárból levonással előrehozott életkorral került meghatározásra, hanem az aktív életpálya oldaláról megközelítve a kérdést, a hivatásos szolgálatban eltöltött időtartam hosszaadta meg az ellátásra való jogosultságot.

 

A hivatásos állomány tagja főszabályként huszonöt év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött szolgálati idő után vált jogosulttá szolgálati nyugdíjra, életkorára tekintet nélkül.

Ez a korai nyugdíjazási lehetőség a 2011. évi CLXVII. törvény rendelkezései  alapján azonosan a többi korhatár előtti nyugdíjjal, megszünt.

A korábban már megállapított szolgálati nyugdíjak 2012. január 1-től szolgálati járandóságként kerültek tovább folyósításra, kivéve a a 2011. december 31-ig ötvenhetedik életévüket betöltött szolgálati nyugdíjasokat, akiknek szolgálati nyugdíja öregségi nyugdíjjá alakult át. (Az ötvenhetedik életév betöltése a korábbi nyugdíjszabályok szerint a hivatásos állományú személyek részére a szolgálati viszony felső határa, egyben nyugdíjkorhatáruk is volt.)

A szolgálati járandóságként tovább folyósított ellátás a nyugdíjkorhatár betöltésig terjedő átmeneti időszakban a következők szerint fizetik ki:

 

2012. január 1-jétől az 1955.évben vagy azt követően született, szolgálati nyugdíjban részesülő személynek a szolgálati nyugdíját a személyi jövedelemadó mértékével csökkentett és a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben hivatalból szolgálati járandóságként kell tovább folyósítani a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjszüneteltetésére vonatkozó szabályok figyelembe vételével.

 

Nem csökkenthető a szolgálati járandóság összege, ha

a szolgálati viszony megszüntetésére egészségi, pszichikai, fizikai alkalmatlanság miatt került sor és az alkalmatlanság megállapítását megalapozó baleset, betegség szolgálati kötelmekkel összefüggő jellegét a jogviszony megszüntetésekor a Hszt. 18.§-a, vagy a Hjt. 201.§-a alapján minősítő határozattal megállapították,

a 2011. decemberére járó szolgálati nyugdíj a 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályok alapján csökkentett mértékben folyósított szolgálati nyugdíj kivételével – nem haladta meg a 2011. december 31-én hatályos kötelező legkisebb munkabér havi összegének 150 százalékát, vagy

a jogosult önkéntes tartalékos szerződést kötött, a szerződés megkötését követő hónap első napjától a szerződés megszünése hónapjának utolsó napjáig.

A továbbfolyósítás mellett rendezést nyert az is, ki jogosult 2012-től szolgálati járandóságra.

Szolgálati járandóság megállapítása újonnan

2011. december 31-étkövető kezdő naptól szolgálati járandóságra jogosult az a személy,

akivel a Hszt., illetve a Hjt. (ezek a jogszabályok a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjainak helyzetét szabályozzák a rendvédelmi szerveknél, illetve a honvédségnél) alapján a felmentését, nyugállományba helyezését 2012. január 1-jét megelőzően írásban közölték, ha a szolgálati viszony megszünését követő napon a Hszt., illetve a Hjt. 2011. december 31-én hatályos szabályai alapján folyósított szolgálati nyugdíjra lett volna jogosult,

aki 2011. december 31-én a Hszt., vagy a Hjt. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai, vagy a fegyveres erők és a fegyveres testületek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló 1971. évi 10. törvényerejü rendelet alapján megállapított rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesült, ha a szolgálati nyugdíjjogosultság szempontjából figyelembe vehető szolgálati ideje 2011. december 31-én eléri a huszonöt évet, beleszámítva a szolgálati időbe a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban eltöltött időt is, vagy

aki 1954-ben vagy azt megelőzően született, 2011. december 31-én a Hszt,. vagy a Hjt. szerinti szolgálati viszonyban állt, és a szolgálati nyugdíjjogosultság szempontjából figyelembe vehető szolgálati ideje 2011. december 31-én eléri a huszonöt évet.

feltéve, hogy a szolgálati járandóság kezdő napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a szolgálati járandóság kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, és a szolgálati járandóság kezdő napján rendszeres pénzellátásban nem részesül. 

A szolgálati járandóság megszüntetése

A jogszabályi rendelkezés szerint a korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság a jogosult kérelmére is megszüntethető, ellentétben a nyugdíjakkal, amelyekről lemondani nem lehet. Meg kell szüntetni a korhatár előtti ellátást és a szolgálati járandóságot akkor is, ha a jogosult bejelentés nélkül végez munkát. Ebben az esetben további szankció, hogy a folyósított korhatár előtti ellátás, illetve szolgálati járandóság folyósított, de legfeljebb egy évi összegét is meg kell fizetnie.

A szolgálati járandóságot akkor is meg kell szüntetni, ha a fegyveres testületben szeniorállományban foglalkoztatott személy szolgálati viszonyát kifogásolható életvitele miatt, vagy arra tekintettel szüntették meg, hogy a szolgálati viszony fennállása alatt elkövetett szándékos büncselekmény miatt (a katonai büncselekmények kivételével) jogerősen elítélték.

A nyugdíjkorhatár betöltése

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől a korhatár előtti ellátást és a szolgálati járandóságot csökkentések nélküli összegben kell öregségi nyugdíjként továbbfolyósítani.

A szolgálati nyugdíjak terén több alkalmazandó kötelező nyugdíjrögzítés volt, az utolsó nyugdíjrögzítés 2011. december 31-i időpontra történt, erre a napra rögzítetni kellett azoknak a fegyveres állományú személyeknek a szolgálati nyugdíját, akik huszonöt évet elérő szolgálati viszonnyal rendelkeztek.

A nyugdíjrögzítésnek a későbbi ellátás összege szempontjából van jelentősége.

A szolgálati járandóságban részesülő személy öregségi nyugdíj jogosultsága szempontjából ugyanis a korhatár előtti ellátásban részesülők öregségi nyugdíjjal kapcsolatos szabályait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy ha a jogosult személy megállapított, vagy rögzített szolgálati nyugdíjjal rendelkezik, öregségi nyugdíja összegét megállapított vagy rögzített szolgálati nyugdíjának az időközben történt éves nyugdíjemelésekkel növelt összegéhez kell hasonlítani, a kedvezőbb összeg jövőbeni folyósíthatósága érdekében.

Több megállapított vagy rögzített nyugdíj esetén az összehasonlítást a magasabb összegü ellátáshoz kell elvégezni.

A hozzátartozói nyugellátások megállapításakor is fentiek szerint meghatározott kedvezőbb összeget kell figyelembe venni.

Szüneteltetés

A szolgálati járandóság folyósítása mellett a korhatár előtti ellátások melletti keresőtevékenység szabályai szerint lehet munkát végezni.

Ennek megfelelően a nyugdíjkorhatár betöltésig a járandóság folyósítása mellett évente a minimálbér tizennyolcszoros összegéig folytatható keresőtevékenység, az összeghatár elérését követő hónap első napjától az adott év végéig a járandóság folyósítása szüneteltetésre kerül.

Ha a keretösszegelérése decemberben történik, a decemberi járandóságot vissza kell fizetni. Fenti korlátozás természetesen itt is csak a nyugdíjkorhatár eléréséig érvényes.

A szolgálati járandóság megszünése

Az ellátás megszünésére a korhatár előtti ellátások megszünésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

 

Molnárné dr. BaloghMárta 

Hivatkozás:HR/Munkajog

Fotó: Archív

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.