2018. 01. 20. szombat
Fábián, Sebestyén
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Konferencia a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából

Hosz  |  2014. 11. 26., 15:50

 A nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából rendezett konferenciát a LIGA Esélyegyenlőségért felelős bizottsága. A 2014. november 25-i rendezvényen szakszervezetünket Mészáros Mária Hosz elnökségi tag, Szijártó Zsolt esélyegyenlőségi bizottsági tag és Justin János Fiatalok Ligája bizottsági tag képviselte…

A megnyitó során Dr. Dancsóné dr. Soós Ilona esélyegyenlőségért felelős elnökségi tag bemutatta az előadókat és a hallgatóságot is, ahol a LIGA tagszervezeteinek tisztségviselői, a bizottság tagjai és az önkéntes hálózat segítői vettek részt.A nők elleni erőszak világnapjára 1981-óta emlékezünk. Az ENSZ közgyülése 1999. december 17. óta nyilvánította e napot - a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává - és felkérte a nemzetközi szervezeteket, hogy e napon figyelemfelhívásul szervezzenek programokat ebben a témában, emlékezzenek meg az áldozatokról, illetve hívják fel a figyelmet erre a jelenségre.

 Az Európai Unióban lévő szakszervezetekhez hasonlóan a LIGA Szakszervezetek a konferenciával kíván hozzájárulni a kitüzött célokhoz. Keveházi Katalin – a JÓ-LÉT Közhasznú Alapítvány vezetője a nők elleni erőszak munkaerő piaci vonatkozásait tárta fel. Bemutatta az Alapítványt, miszerint 11 városban nyújtanak tanácsadó szolgáltatást, ahol a pályaújrakezdést segítik a nők számára, vagy diszkriminációval kapcsolatos segítséget nyújtanak, melyet több városban a NÓRA pontok segítenek. Foglalkoznak a nők és férfiak esélyegyenlőségi kérdéseivel is. (Isztambuli egyezmény) Beszélt a magánszférában zajló erőszak hatásáról a munkára, munkahelyekre. Az ENSZ definíciója szerint az erőszak bármi olyan tett, ami a nőkben testi, szexuális, vagy lelki sérülést okoz, okozhat. (Ide tartozik többek között a prostitúció, vagy a pornóipar is). Ezek egyik oka a nemek közötti hatalmi viszonyok vagy a nemi sztereotípiák továbbélése, továbbá a konfliktusok megoldásának elfogadott módja. Előadásában ismertette az erőszak különböző fajtáit is:- szóbeli erőszak: lekicsinylés, sértegetés, megalázás, nevetségessé tevés, fenyegetés (Ezek a fogalmak a párkapcsolatokban is fellelhetőek).- lelki erőszak: érzelmi szükségletek megtagadása, elszigetelés (barátok, hobbi, telefonálás), önbizalom rombolása, hibáztatás, állandó ellenőrzés (zsebek, vagy telefon híváslista)- testi, fizikai erőszak: verés, mozgás szabadság korlátozása- szexuális erőszak- gazdasági erőszak: anyagi függésben tartás (nincs anyagi erőforrása az elszenvedő félnek, hogy kilépjen a kapcsolatból, vagy elveszik a fizetését, elszámoltatják bevásárlásnál, esetleg közös néven lévő céggel sakkban tartják, továbbá a munkavállalásról való lebeszélés, munkavégzés akadályozása meglepetés látogatásokkal, telefonos ellenőrzéssel)Munkahelyi probléma-e a fenti felsorolásból eredő erőszak? Van a munkaadónak felelőssége! Magyarországon minden ötödik nőt bántalmaz a partnere a felmérések alapján. A munkahely fellépése csökkenti az erőszakot, mivel a munkatársak is veszélyeztetettek lehetnek. Az erőszak következményei lehetnek a munkahelyen a stressz, hiányzások, koncentráció hiány.  Az USA-ban a munkahelyen elhalálozott nők között második vezető halálok a nők elleni erőszakból fakad. Magyarországon ilyen statisztika nem ismert. Dr. Pap Enikő – a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség jogi szakértője az új nemzetközi jogi normákról beszélt a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés terén. (Isztambuli Egyezmény a nők és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról). Előadásában kifejtette, hogy a népszámlálási adatok alapján 15 év feletti nők 28%-a, (1,2M) válik fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává. Az egyezmény megszületését a probléma nagyságrendje, a jogi sztenderdek szükségessége indokolta.

Az Isztambuli Egyezményt az Európa Tanács tagjai közül 37 tagállam aláírta, ebből 15 ratifikálta is. Az aláírással a tagállamok politikai kötelezettséget vállalnak, hogy a ratifikáció során az országgyülés által törvényben rögzítik a szükséges jogi követelményeket és konkrét lépéseket tesznek a megvalósítás érdekében. 2014. március 14-én a magyar kormányzat is aláírta az egyezményt.

Az egyezmény jelentősége több területre osztható. Áttörő, mert ez az első kötelező emberjogi norma Európában. Haladó, mert a megszerzett tapasztalatokra, bevált gyakorlatokra reflektál, ezek kerültek bedolgozásra az egyezménybe. Világos, mert a zéró toleranciát alkalmazza, a nők és férfiak esélyegyenlősége kulcsfontosságú a nők elleni erőszak megelőzésében. Átfogó, mert a nők elleni erőszak minden fajtájára vonatkozik és a 4P szempont alapján készült el:1. megelőzés – azaz az előítéletek megváltoztatása, rendszeres kampányok, programok2. védelem3. büntetőjogi felelősségre vonás4. integrált közpolitika- nemzeti cselekvési terv (áldozatok jogai, érintett szereplők bevonása, együttmüködés a civil szervezetekkel, pénzügyi és emberi erőforrás biztosítása, adatgyüjtés és kutatás nemek szerinti csoportosítása)

A harmadik előadó Rácsok Balázs – a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója volt. Szó esett az általuk szervezett kampányok tapasztalatairól, az általuk létrehozott és üzemeltetett krízisközpontokról, ahol az erőszakot, bántalmazást elszenvedett családokat helyezik el átmenetileg. Prevenciós programjaik során több mint 1500 főnek tartottak előadásokat, idén 40 bántalmazott gyermeket táboroztattak. Beszélt a bizonyára mindenki számára ismerős VEDD ÉSZRE kampányról is, ahol a plakátokon különböző családtagokon láthatók zacskók, felhívva a figyelmet, hogy figyeljünk egymásra.

Szöveg: Szijártó Zsolt

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.