2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Konferencia a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából

Hosz  |  2014. 11. 26., 15:50

 A nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából rendezett konferenciát a LIGA Esélyegyenlőségért felelős bizottsága. A 2014. november 25-i rendezvényen szakszervezetünket Mészáros Mária Hosz elnökségi tag, Szijártó Zsolt esélyegyenlőségi bizottsági tag és Justin János Fiatalok Ligája bizottsági tag képviselte…

A megnyitó során Dr. Dancsóné dr. Soós Ilona esélyegyenlőségért felelős elnökségi tag bemutatta az előadókat és a hallgatóságot is, ahol a LIGA tagszervezeteinek tisztségviselői, a bizottság tagjai és az önkéntes hálózat segítői vettek részt.A nők elleni erőszak világnapjára 1981-óta emlékezünk. Az ENSZ közgyülése 1999. december 17. óta nyilvánította e napot - a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává - és felkérte a nemzetközi szervezeteket, hogy e napon figyelemfelhívásul szervezzenek programokat ebben a témában, emlékezzenek meg az áldozatokról, illetve hívják fel a figyelmet erre a jelenségre.

 Az Európai Unióban lévő szakszervezetekhez hasonlóan a LIGA Szakszervezetek a konferenciával kíván hozzájárulni a kitüzött célokhoz. Keveházi Katalin – a JÓ-LÉT Közhasznú Alapítvány vezetője a nők elleni erőszak munkaerő piaci vonatkozásait tárta fel. Bemutatta az Alapítványt, miszerint 11 városban nyújtanak tanácsadó szolgáltatást, ahol a pályaújrakezdést segítik a nők számára, vagy diszkriminációval kapcsolatos segítséget nyújtanak, melyet több városban a NÓRA pontok segítenek. Foglalkoznak a nők és férfiak esélyegyenlőségi kérdéseivel is. (Isztambuli egyezmény) Beszélt a magánszférában zajló erőszak hatásáról a munkára, munkahelyekre. Az ENSZ definíciója szerint az erőszak bármi olyan tett, ami a nőkben testi, szexuális, vagy lelki sérülést okoz, okozhat. (Ide tartozik többek között a prostitúció, vagy a pornóipar is). Ezek egyik oka a nemek közötti hatalmi viszonyok vagy a nemi sztereotípiák továbbélése, továbbá a konfliktusok megoldásának elfogadott módja. Előadásában ismertette az erőszak különböző fajtáit is:- szóbeli erőszak: lekicsinylés, sértegetés, megalázás, nevetségessé tevés, fenyegetés (Ezek a fogalmak a párkapcsolatokban is fellelhetőek).- lelki erőszak: érzelmi szükségletek megtagadása, elszigetelés (barátok, hobbi, telefonálás), önbizalom rombolása, hibáztatás, állandó ellenőrzés (zsebek, vagy telefon híváslista)- testi, fizikai erőszak: verés, mozgás szabadság korlátozása- szexuális erőszak- gazdasági erőszak: anyagi függésben tartás (nincs anyagi erőforrása az elszenvedő félnek, hogy kilépjen a kapcsolatból, vagy elveszik a fizetését, elszámoltatják bevásárlásnál, esetleg közös néven lévő céggel sakkban tartják, továbbá a munkavállalásról való lebeszélés, munkavégzés akadályozása meglepetés látogatásokkal, telefonos ellenőrzéssel)Munkahelyi probléma-e a fenti felsorolásból eredő erőszak? Van a munkaadónak felelőssége! Magyarországon minden ötödik nőt bántalmaz a partnere a felmérések alapján. A munkahely fellépése csökkenti az erőszakot, mivel a munkatársak is veszélyeztetettek lehetnek. Az erőszak következményei lehetnek a munkahelyen a stressz, hiányzások, koncentráció hiány.  Az USA-ban a munkahelyen elhalálozott nők között második vezető halálok a nők elleni erőszakból fakad. Magyarországon ilyen statisztika nem ismert. Dr. Pap Enikő – a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség jogi szakértője az új nemzetközi jogi normákról beszélt a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés terén. (Isztambuli Egyezmény a nők és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról). Előadásában kifejtette, hogy a népszámlálási adatok alapján 15 év feletti nők 28%-a, (1,2M) válik fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává. Az egyezmény megszületését a probléma nagyságrendje, a jogi sztenderdek szükségessége indokolta.

Az Isztambuli Egyezményt az Európa Tanács tagjai közül 37 tagállam aláírta, ebből 15 ratifikálta is. Az aláírással a tagállamok politikai kötelezettséget vállalnak, hogy a ratifikáció során az országgyülés által törvényben rögzítik a szükséges jogi követelményeket és konkrét lépéseket tesznek a megvalósítás érdekében. 2014. március 14-én a magyar kormányzat is aláírta az egyezményt.

Az egyezmény jelentősége több területre osztható. Áttörő, mert ez az első kötelező emberjogi norma Európában. Haladó, mert a megszerzett tapasztalatokra, bevált gyakorlatokra reflektál, ezek kerültek bedolgozásra az egyezménybe. Világos, mert a zéró toleranciát alkalmazza, a nők és férfiak esélyegyenlősége kulcsfontosságú a nők elleni erőszak megelőzésében. Átfogó, mert a nők elleni erőszak minden fajtájára vonatkozik és a 4P szempont alapján készült el:1. megelőzés – azaz az előítéletek megváltoztatása, rendszeres kampányok, programok2. védelem3. büntetőjogi felelősségre vonás4. integrált közpolitika- nemzeti cselekvési terv (áldozatok jogai, érintett szereplők bevonása, együttmüködés a civil szervezetekkel, pénzügyi és emberi erőforrás biztosítása, adatgyüjtés és kutatás nemek szerinti csoportosítása)

A harmadik előadó Rácsok Balázs – a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója volt. Szó esett az általuk szervezett kampányok tapasztalatairól, az általuk létrehozott és üzemeltetett krízisközpontokról, ahol az erőszakot, bántalmazást elszenvedett családokat helyezik el átmenetileg. Prevenciós programjaik során több mint 1500 főnek tartottak előadásokat, idén 40 bántalmazott gyermeket táboroztattak. Beszélt a bizonyára mindenki számára ismerős VEDD ÉSZRE kampányról is, ahol a plakátokon különböző családtagokon láthatók zacskók, felhívva a figyelmet, hogy figyeljünk egymásra.

Szöveg: Szijártó Zsolt

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.