2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Vezérkarfőnöki fórum a Hosz központi irodában

Hosz  |  2014. 12. 11., 16:42

 Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a Honvédszakszervezet alapszervezeti vezetőknek tartott tájékoztatót és fórumot a katonai életpályáról, valamint a hozzá kapcsolódó illetményrendszer bevezetéséről Budapesten, a Hosz székházában december 9-én. A fórumot megelőzően Erdélyi Lajos dandártábornok a HVK Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnöke a személyügyi rendszer 2015. évi feladatait ismertette, Kun Szabó István vezérőrnagy, társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes-államtitkár pedig az újonnan megalakult Államtitkárság feladatait vázolta, különös tekintettel az érdekképviseleti szervezetekkel történő kapcsolattartásról…

Erdélyi Lajos dandártábornok tájékoztatta a jelenlévő tisztségviselőket a 2015. évi várható személyügyi feladatokról. Kiemelte az életpálya-modellhez kapcsolódó határidők fontosságát, melyek betartása nélkülözhetetlen a fontos döntések meghozatalához. A tájékoztatón még elhangzottak a személyi állomány összetételével, valamint a kilépők és a bevonulók arányával kapcsolatos információk.

Ezután a tisztségviselők kérdéseket tettek fel a hivatásos és a szerződéses katonák helyzetéről, a nyelvi képzés tapasztalatairól, a vertikális és horizontális karrier lehetőségeiről, a jelenlegi pótlékrendszerről és a lakhatási támogatás rendszeréről. A csoportfőnök Úr minden kérdésre részletes választ adott.

A következő előadó Kun Szabó István vezérőrnagy, társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes-államtitkár volt. A tábornok Úr bemutatta az Államtitkárság feladatait és szervezeti felépítését. Ennek részeként elmondta, hogy a nemzeti ünnepek, nevezetes évfordulók és állami protokoll rendezvények szervezése is az Államtitkárság hatáskörébe tartozik.

Értékelte a Honvédszakszervezet törekvéseit, látva az életpálya-modell és az illetményfejlesztés érdekében végzett eddigi munkát. A felmerült kérdésekre minden esetben konkrét válaszokat adott, valamint a további együttmüködés lehetőségét ajánlotta fel az érdekképviselet és a HÉF munkájához kapcsolódóan.

A nap zárásaként Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök tartott fórumot, aki ebben az évben immár második alkalommal járt a Hosz központi irodájában.  Tájékoztatóját a jelenlegi helyzet felvázolásával kezdte, megemlítette a NATO tárgyalásokon felajánlott erők fontosságát.

Eredményként értékelte a honvédelmi kiadások 2015. évi emelkedését. Fontosnak tartotta az életpálya-modell bevezetését, amellyel a Tárca világos, tervezhető karrier lehetőségét kívánja biztosítani. Kiemelte, hogy az előmenetel alapja a tudás, a tapasztalat és a teljesítmény lesz.

Megteremtik annak lehetőségét, hogy a katonai életpályán nemcsak magasabb beosztásba kerülhessenek a katonák, hanem egy új elemként úgynevezett „horizontális” karriert futhassanak be. A kialakítandó illetményrendszer mindkét utat emelkedő illetménnyel fogja honorálni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kommunikáció nagyon fontos a jelenlegi helyzetben. Arra kérte a Honvédszakszervezet tisztségviselőit, segítsék a kidolgozói munkát azzal, hogy a tájékoztatók során őszintén beszéljék meg a kialakuló új életpálya-modellről és annak elemeiről felmerülő véleményeket. Az összegyüjtött tapasztalatokat pedig juttassák el a döntéshozókhoz, mely alapja lehet egy olyan életpálya-modell megteremtésének, ami hosszútávon megalapozottan lesz képes müködni.

Szöveg: Szendrei ZoltánFotó: Dr. Hajós Dezső

Galéria: Vezérkarfőnöki fórum a Hosz központi irodában

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.