2018. 01. 20. szombat
Fábián, Sebestyén
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Az emlékezés a lelket erősíti a fásultsággal szemben”

Hosz  |  2015. 02. 26., 08:50

Az Országgyűlés 2000-ben hozott határozata február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a megszálló szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Az országgyűlési képviselőt megfosztották mentelmi jogától, majd a Szovjetunióba hurcolták. Nyolc évet töltött különböző börtönökben és munkatáborokban...

A Lánchíd budai hídfőjénél szerdán délután tartott megemlékezésen elsőként Krasznay Béla, a Recski Szövetség Egyesület országos elnöke mondott beszédet. „A történelem vastörvénye szerint csak azok a nemzetek maradnak életben, akiknek fiai hajlandóak a hazáért az életüket is feláldozni. Mi 1100 éve vagyunk itt, mérhetetlen véráldozatokat fizetve azért, hogy ez a nemzet ma is nemzet legyen, hogy ez a nép ma is magyar legyen” – mondta, majd a kommunizmus áldozataira utalva hozzátette: „Rettenetes kimondani is, hogy a történészek arról vitatkoznak, 80 vagy 100 millió embert gyilkoltak le világszerte ennek a szörnyü eszmének a nevében, és még nem beszéltünk azokról, akiket megnyomorítottak, évtizedekre bebörtönöztek vagy deportáltak.”

Trócsányi László igazságügyi miniszter beszédében az emléknap fontosságát hangsúlyozva kiemelte: „A kommunizmus halálos áldozatainak száma sok tízmillióra rúg. Ezt szinte lehetetlen elképzelni. Ha mégis felfognánk a felfoghatatlant, abba könnyen beleszédülhetünk és belefásulunk. Az emlékezés azonban megmenthet a fásultságtól. A lélek immunrendszerét erősíti a megalkuvással és a fásultsággal szemben.”

A kommunizmus áldozatai kapcsán a miniszter kiemelte: nem csak azokat tekintjük áldozatnak, akiket meggyilkoltak egy ordas eszme nevében. „A kommunizmus áldozatai közé egész népeket sorolhatunk, így a magyar nemzetet is. Áldozatául esett intézményrendszerünk, ezeréves alkotmányosságunk. Az önkény a jog halálával járt. A jogállammal együtt szálltak sírba a szabadságjogok, a vallás és a lelkiismeret szabadsága, a szólás- és a gyülekezési szabadság. A kommunizmus áldozatának tekinthetünk mindenkit, akinek félnie kellett ettől a hatalomtól. Azokat is, akik elhagyták országukat azzal a tudattal, hogy talán soha nem látják viszont, és azokat is, akik önként áldozták fel karrierjüket és álltak félre, mert nem akartak lelkiismeretük ellen tenni.”

„A kommunizmus napjaink Magyarországán már nem jelent veszélyt, más szélsőséges ideológiák azonban igen. Felelősségünk nem csökkent. Ennek jegyében kell emlékeznünk az áldozatokra, ennek jegyében kell nemet mondanunk a totalitárius eszmékre” – hangsúlyozta Trócsányi László.

A résztvevők, - köztük Szendrei Zoltán a Honvédszakszervezet alelnöke - a megemlékezés után elhelyezték a megemlékezés virágait, és gyertyagyújtással, néma főhajtással tisztelegtek az áldozatok előtt idősebb és ifjabb Hollán Sándor egykori államtitkárok emléktáblájánál a Lánchíd budai pilonján. A Hollán Sándort a Tanácsköztársaság idején, 1919. április 22-én éjjel a Vörös Őrség különítményesei apjával együtt elhurcolták lakásából, majd a Lánchídon mindkettőjüket agyonlőtték. Holttestüket a Dunába lökték.

 A kormány és a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) által szervezett emléknaphoz kapcsolódva a kommunista rezsim Budapestjét „a boldog békeidők” és a ’20-as, ’30-as évek városképével, hangulatával szembeállító, az MTI archívumából válogató, egy héten át látható fotókiállítás nyílt a Clark Ádám téren.

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.