2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Honvédbandák szóltak Tatán

Hosz  |  2015. 05. 26., 09:19

 Mint tudjuk, az időjárás a katona barátja. Ez a mondás azonban nem mindig vonatkozik a katonazenekarokra, hangszereikre, és persze a közönségre sem. A Noé korát idéző körülmények ugyanis zárt térbe kényszerítették május 22-én a tatai Regionális Katona-zenekari Fesztivált, amely egyben a Patara Török Kori Történelmi Fesztivál nyitórendezvénye volt. A Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt a rendezvényen…

A földön színes forgatag, fenn az égen szürkeség, a levegőben vihar – bent a müvelődési házban pedig hangorkán és tapsvihar.

A katona-zenekari fesztivál megnyitóján Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy a jelent csak a múltból lehet megérteni, és a jövőt is csupán a múlt alapján lehet felépíteni.

„A tatai Patara küldetése az, hogy a múltat mutassa meg számunkra. Olyan másik korba tekinthetünk bele, ahol hozzánk hasonló emberek élték mindennapi életüket. Magyarország megújításához elengedhetetlenül szükséges, hogy a lelkekben is végbemenjen a megújulás. Az, hogy minden nemzedék jól értse: összetartozunk. Ezt a cél szolgálja a nyolcadik alkalommal megrendezett történelmi fesztivál is” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki külön köszönetet mondott a katonazenekarok szolgálatáért, illetve az MH 25. Klapka György Lövészdandár fesztivál során nyújtott közremüködéséért.

A köszönetnyilvánításhoz csatlakozott Michl József, Tata polgármestere is, aki úgy fogalmazott: noha jelenleg neki éppen Ukrajnában kellene lennie, mégis egy „békésebb helyszínt”, a katona-zenekari fesztivált választotta.

„Azt kívánom, hogy a katonazenészek hangszerei mindig a béke eszközei maradjanak” – tette hozzá.

 A korlátozott színpadi mozgástér ellenére az MH Szentendre Helyőrségi Zenekar, az MH Budapest Helyőrségi Zenekar, az MH Debrecen Helyőrségi Zenekar, valamint a házigazda MH Tata Helyőrségi Zenekar rendkívül sokszínü müsorral késztette vastapsra a közönséget. A hagyományosabb indulók mellett felcsendültek közismert dallamokból összeszőtt egyvelegek; hallhattunk énekbetétet, láttunk táncos-mozzanatot és némi alaki bemutatóval füszerezett előadást is. A hangorkán csúcspontját természetesen a négy zenekarból összeállt, Csizmadia Zsolt ezredes, az MH főkarmestere (egyben a fesztivál müvészeti vezetője) vezényelte, alkalmi nagyzenekar előadása jelentette.

 A katona-zenekari fesztivál előtt ünnepélyes körülmények között megkoszorúzták az Öreg-vár török kori átjárójánál található Pálffy Miklós-emléktáblát. A tatai várat bravúros és szerencsés – mondjuk így – különleges müveleti manőverrel visszafoglaló hős előtt tisztelegve koszorút helyezett el többek között Kun Szabó István vezérőrnagy, Sipos Antal ezredes, a tatai dandár törzsfőnöke, illetve Szloszjár Balázs alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese.

 Szintén a program részeként a tábori lelkészek munkáját bemutató, illetve középkori emlékeket felvonultató kiállítás nyílt az Esterházy-kastélyban. A megnyitóünnepségen Markovics Milán Mór főhadnagy, a „huszonötösök” tábori lelkésze arról beszélt, hogy a szolgálat tagjainak szerepe többek között: „értelmet vinni a halálba”.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.