2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 389 Ft   : 360 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Honvédbandák szóltak Tatán

Hosz  |  2015. 05. 26., 09:19

 Mint tudjuk, az időjárás a katona barátja. Ez a mondás azonban nem mindig vonatkozik a katonazenekarokra, hangszereikre, és persze a közönségre sem. A Noé korát idéző körülmények ugyanis zárt térbe kényszerítették május 22-én a tatai Regionális Katona-zenekari Fesztivált, amely egyben a Patara Török Kori Történelmi Fesztivál nyitórendezvénye volt. A Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt a rendezvényen…

A földön színes forgatag, fenn az égen szürkeség, a levegőben vihar – bent a müvelődési házban pedig hangorkán és tapsvihar.

A katona-zenekari fesztivál megnyitóján Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy a jelent csak a múltból lehet megérteni, és a jövőt is csupán a múlt alapján lehet felépíteni.

„A tatai Patara küldetése az, hogy a múltat mutassa meg számunkra. Olyan másik korba tekinthetünk bele, ahol hozzánk hasonló emberek élték mindennapi életüket. Magyarország megújításához elengedhetetlenül szükséges, hogy a lelkekben is végbemenjen a megújulás. Az, hogy minden nemzedék jól értse: összetartozunk. Ezt a cél szolgálja a nyolcadik alkalommal megrendezett történelmi fesztivál is” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki külön köszönetet mondott a katonazenekarok szolgálatáért, illetve az MH 25. Klapka György Lövészdandár fesztivál során nyújtott közremüködéséért.

A köszönetnyilvánításhoz csatlakozott Michl József, Tata polgármestere is, aki úgy fogalmazott: noha jelenleg neki éppen Ukrajnában kellene lennie, mégis egy „békésebb helyszínt”, a katona-zenekari fesztivált választotta.

„Azt kívánom, hogy a katonazenészek hangszerei mindig a béke eszközei maradjanak” – tette hozzá.

 A korlátozott színpadi mozgástér ellenére az MH Szentendre Helyőrségi Zenekar, az MH Budapest Helyőrségi Zenekar, az MH Debrecen Helyőrségi Zenekar, valamint a házigazda MH Tata Helyőrségi Zenekar rendkívül sokszínü müsorral késztette vastapsra a közönséget. A hagyományosabb indulók mellett felcsendültek közismert dallamokból összeszőtt egyvelegek; hallhattunk énekbetétet, láttunk táncos-mozzanatot és némi alaki bemutatóval füszerezett előadást is. A hangorkán csúcspontját természetesen a négy zenekarból összeállt, Csizmadia Zsolt ezredes, az MH főkarmestere (egyben a fesztivál müvészeti vezetője) vezényelte, alkalmi nagyzenekar előadása jelentette.

 A katona-zenekari fesztivál előtt ünnepélyes körülmények között megkoszorúzták az Öreg-vár török kori átjárójánál található Pálffy Miklós-emléktáblát. A tatai várat bravúros és szerencsés – mondjuk így – különleges müveleti manőverrel visszafoglaló hős előtt tisztelegve koszorút helyezett el többek között Kun Szabó István vezérőrnagy, Sipos Antal ezredes, a tatai dandár törzsfőnöke, illetve Szloszjár Balázs alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese.

 Szintén a program részeként a tábori lelkészek munkáját bemutató, illetve középkori emlékeket felvonultató kiállítás nyílt az Esterházy-kastélyban. A megnyitóünnepségen Markovics Milán Mór főhadnagy, a „huszonötösök” tábori lelkésze arról beszélt, hogy a szolgálat tagjainak szerepe többek között: „értelmet vinni a halálba”.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.