2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Honvédbandák szóltak Tatán

Hosz  |  2015. 05. 26., 09:19

 Mint tudjuk, az időjárás a katona barátja. Ez a mondás azonban nem mindig vonatkozik a katonazenekarokra, hangszereikre, és persze a közönségre sem. A Noé korát idéző körülmények ugyanis zárt térbe kényszerítették május 22-én a tatai Regionális Katona-zenekari Fesztivált, amely egyben a Patara Török Kori Történelmi Fesztivál nyitórendezvénye volt. A Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt a rendezvényen…

A földön színes forgatag, fenn az égen szürkeség, a levegőben vihar – bent a müvelődési házban pedig hangorkán és tapsvihar.

A katona-zenekari fesztivál megnyitóján Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy a jelent csak a múltból lehet megérteni, és a jövőt is csupán a múlt alapján lehet felépíteni.

„A tatai Patara küldetése az, hogy a múltat mutassa meg számunkra. Olyan másik korba tekinthetünk bele, ahol hozzánk hasonló emberek élték mindennapi életüket. Magyarország megújításához elengedhetetlenül szükséges, hogy a lelkekben is végbemenjen a megújulás. Az, hogy minden nemzedék jól értse: összetartozunk. Ezt a cél szolgálja a nyolcadik alkalommal megrendezett történelmi fesztivál is” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki külön köszönetet mondott a katonazenekarok szolgálatáért, illetve az MH 25. Klapka György Lövészdandár fesztivál során nyújtott közremüködéséért.

A köszönetnyilvánításhoz csatlakozott Michl József, Tata polgármestere is, aki úgy fogalmazott: noha jelenleg neki éppen Ukrajnában kellene lennie, mégis egy „békésebb helyszínt”, a katona-zenekari fesztivált választotta.

„Azt kívánom, hogy a katonazenészek hangszerei mindig a béke eszközei maradjanak” – tette hozzá.

 A korlátozott színpadi mozgástér ellenére az MH Szentendre Helyőrségi Zenekar, az MH Budapest Helyőrségi Zenekar, az MH Debrecen Helyőrségi Zenekar, valamint a házigazda MH Tata Helyőrségi Zenekar rendkívül sokszínü müsorral késztette vastapsra a közönséget. A hagyományosabb indulók mellett felcsendültek közismert dallamokból összeszőtt egyvelegek; hallhattunk énekbetétet, láttunk táncos-mozzanatot és némi alaki bemutatóval füszerezett előadást is. A hangorkán csúcspontját természetesen a négy zenekarból összeállt, Csizmadia Zsolt ezredes, az MH főkarmestere (egyben a fesztivál müvészeti vezetője) vezényelte, alkalmi nagyzenekar előadása jelentette.

 A katona-zenekari fesztivál előtt ünnepélyes körülmények között megkoszorúzták az Öreg-vár török kori átjárójánál található Pálffy Miklós-emléktáblát. A tatai várat bravúros és szerencsés – mondjuk így – különleges müveleti manőverrel visszafoglaló hős előtt tisztelegve koszorút helyezett el többek között Kun Szabó István vezérőrnagy, Sipos Antal ezredes, a tatai dandár törzsfőnöke, illetve Szloszjár Balázs alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese.

 Szintén a program részeként a tábori lelkészek munkáját bemutató, illetve középkori emlékeket felvonultató kiállítás nyílt az Esterházy-kastélyban. A megnyitóünnepségen Markovics Milán Mór főhadnagy, a „huszonötösök” tábori lelkésze arról beszélt, hogy a szolgálat tagjainak szerepe többek között: „értelmet vinni a halálba”.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.