2017. 11. 20. hétfő
Jolán
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Honvédbandák szóltak Tatán

Hosz  |  2015. 05. 26., 09:19

 Mint tudjuk, az időjárás a katona barátja. Ez a mondás azonban nem mindig vonatkozik a katonazenekarokra, hangszereikre, és persze a közönségre sem. A Noé korát idéző körülmények ugyanis zárt térbe kényszerítették május 22-én a tatai Regionális Katona-zenekari Fesztivált, amely egyben a Patara Török Kori Történelmi Fesztivál nyitórendezvénye volt. A Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt a rendezvényen…

A földön színes forgatag, fenn az égen szürkeség, a levegőben vihar – bent a müvelődési házban pedig hangorkán és tapsvihar.

A katona-zenekari fesztivál megnyitóján Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy a jelent csak a múltból lehet megérteni, és a jövőt is csupán a múlt alapján lehet felépíteni.

„A tatai Patara küldetése az, hogy a múltat mutassa meg számunkra. Olyan másik korba tekinthetünk bele, ahol hozzánk hasonló emberek élték mindennapi életüket. Magyarország megújításához elengedhetetlenül szükséges, hogy a lelkekben is végbemenjen a megújulás. Az, hogy minden nemzedék jól értse: összetartozunk. Ezt a cél szolgálja a nyolcadik alkalommal megrendezett történelmi fesztivál is” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki külön köszönetet mondott a katonazenekarok szolgálatáért, illetve az MH 25. Klapka György Lövészdandár fesztivál során nyújtott közremüködéséért.

A köszönetnyilvánításhoz csatlakozott Michl József, Tata polgármestere is, aki úgy fogalmazott: noha jelenleg neki éppen Ukrajnában kellene lennie, mégis egy „békésebb helyszínt”, a katona-zenekari fesztivált választotta.

„Azt kívánom, hogy a katonazenészek hangszerei mindig a béke eszközei maradjanak” – tette hozzá.

 A korlátozott színpadi mozgástér ellenére az MH Szentendre Helyőrségi Zenekar, az MH Budapest Helyőrségi Zenekar, az MH Debrecen Helyőrségi Zenekar, valamint a házigazda MH Tata Helyőrségi Zenekar rendkívül sokszínü müsorral késztette vastapsra a közönséget. A hagyományosabb indulók mellett felcsendültek közismert dallamokból összeszőtt egyvelegek; hallhattunk énekbetétet, láttunk táncos-mozzanatot és némi alaki bemutatóval füszerezett előadást is. A hangorkán csúcspontját természetesen a négy zenekarból összeállt, Csizmadia Zsolt ezredes, az MH főkarmestere (egyben a fesztivál müvészeti vezetője) vezényelte, alkalmi nagyzenekar előadása jelentette.

 A katona-zenekari fesztivál előtt ünnepélyes körülmények között megkoszorúzták az Öreg-vár török kori átjárójánál található Pálffy Miklós-emléktáblát. A tatai várat bravúros és szerencsés – mondjuk így – különleges müveleti manőverrel visszafoglaló hős előtt tisztelegve koszorút helyezett el többek között Kun Szabó István vezérőrnagy, Sipos Antal ezredes, a tatai dandár törzsfőnöke, illetve Szloszjár Balázs alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese.

 Szintén a program részeként a tábori lelkészek munkáját bemutató, illetve középkori emlékeket felvonultató kiállítás nyílt az Esterházy-kastélyban. A megnyitóünnepségen Markovics Milán Mór főhadnagy, a „huszonötösök” tábori lelkésze arról beszélt, hogy a szolgálat tagjainak szerepe többek között: „értelmet vinni a halálba”.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.