2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nem lehetünk elég hálásak az elesetteknek

Hosz  |  2015. 05. 28., 15:19

 Emlékezni kell a hősökre, akik más népek szabadságáért adták életüket, azokra a magyar katonákra, akik a békéért adták életüket – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes május 27-én, szerdán, a pákozdi katonai emlékparkban, a békefenntartók napja alkalmából rendezett ünnepségen. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a megemlékezésen…

A Honvéd Vezérkar főnök beszédében nemes küldetésnek nevezte azt, hogy a magyar honvéd - aki Magyarország, a magyar nép érdekeit hivatott szolgálni - ha kell, életét áldozza azért, hogy esküjének szellemében teljesítse feladatát: más népek szabadságának biztosítását.

Benkő Tibor felidézte, hogy a magyar katonák már a XIX. században is részt vettek békefenntartó misszióban, sőt az első, krétai kiküldetésnek magyar hősi halottja is volt. Szólt arról is, hogy a  békefenntartók emlékmüvén az áll: „Végakaratuk a béke volt”, és mint rámutatott: ez az egyetlen út, az egyetlen megoldás, vagyis a békés egymás mellett élés, hiszen csak a megegyezés vezethet a konfliktusok nélküli létezéshez. „Mi katonák pedig arra vagyunk hivatottak és ezt vállaljuk, hogy ha kell, ebben rendelkezésére állunk az országnak és a nagyobb nemzeti közösségeknek” – füzte hozzá a Honvéd Vezérkar főnök.

 Benkő vezérezredes szerint mindenkinek kötelessége emlékezni az elesett hősökre még akkor is, ha idegen országok és emberek szabadságáért adták az életüket, vagy azért, hogy katonatársukat megvédjék, mert „nem lehetünk eléggé hálásak az elesetteknek” – mondta, hozzátéve, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezt elfeledjük, sőt nincs olyan helyzetben a világ sem.

 A rendezvényen elismeréseket adtak át és megkoszorúzták a parkban álló emlékmüvet is. Az ünnepségen - mások mellett - jelen voltak a missziókban elhunyt katonák családtagjai, Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és helyi politikai vezetők is.

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.