2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nem lehetünk elég hálásak az elesetteknek

Hosz  |  2015. 05. 28., 15:19

 Emlékezni kell a hősökre, akik más népek szabadságáért adták életüket, azokra a magyar katonákra, akik a békéért adták életüket – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes május 27-én, szerdán, a pákozdi katonai emlékparkban, a békefenntartók napja alkalmából rendezett ünnepségen. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte a megemlékezésen…

A Honvéd Vezérkar főnök beszédében nemes küldetésnek nevezte azt, hogy a magyar honvéd - aki Magyarország, a magyar nép érdekeit hivatott szolgálni - ha kell, életét áldozza azért, hogy esküjének szellemében teljesítse feladatát: más népek szabadságának biztosítását.

Benkő Tibor felidézte, hogy a magyar katonák már a XIX. században is részt vettek békefenntartó misszióban, sőt az első, krétai kiküldetésnek magyar hősi halottja is volt. Szólt arról is, hogy a  békefenntartók emlékmüvén az áll: „Végakaratuk a béke volt”, és mint rámutatott: ez az egyetlen út, az egyetlen megoldás, vagyis a békés egymás mellett élés, hiszen csak a megegyezés vezethet a konfliktusok nélküli létezéshez. „Mi katonák pedig arra vagyunk hivatottak és ezt vállaljuk, hogy ha kell, ebben rendelkezésére állunk az országnak és a nagyobb nemzeti közösségeknek” – füzte hozzá a Honvéd Vezérkar főnök.

 Benkő vezérezredes szerint mindenkinek kötelessége emlékezni az elesett hősökre még akkor is, ha idegen országok és emberek szabadságáért adták az életüket, vagy azért, hogy katonatársukat megvédjék, mert „nem lehetünk eléggé hálásak az elesetteknek” – mondta, hozzátéve, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezt elfeledjük, sőt nincs olyan helyzetben a világ sem.

 A rendezvényen elismeréseket adtak át és megkoszorúzták a parkban álló emlékmüvet is. Az ünnepségen - mások mellett - jelen voltak a missziókban elhunyt katonák családtagjai, Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és helyi politikai vezetők is.

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.