2023. 12. 03.
Ferenc, Olívia
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Csak a nemzet érdeke adhat eligazítást

Hosz  |  2015. 07. 08., 09:29

 A magyar katona számára csak a nemzet megmaradása, érdeke, védelme és boldogulása adhat eligazítást – mondta Hende Csaba július 7-én a budai Várban, Koszorús Ferenc posztumusz vezérezredes szobrának avatási ünnepségén. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen…

A honvédelmi miniszter azt mondta, hogy Koszorús Ferenc a ludovikás katonatiszt mintaképe volt: kitünő a maga hivatásában, amit nem csak az elméleti munkássága, de a harcokban tanúsított professzionalizmusa is bizonyított. „Parancsnok volt a javából: felkészítette és vezette a rábízott honvédeket, gondoskodott a katonáiról, ugyanakkor soha, egyetlen percre sem feledte, hogy mi a küldetése igazi célja és értelme: a hazáért mindhalálig” – tette hozzá.

A posztumusz vezérezredes hü volt a hazájához olyan időkben, amikor az ország belesodródott két totális diktatúra küzdelmébe. Amikor Koszorús Ferenc fellépett a nyilasok ellen, nem csupán a fennálló törvényes rendet, hanem az egész magyar nemzetet védte: mindenekelőtt azokat a magyar embereket, akiket a német megszállók és hazai kollaboránsaik el akartak hurcolni és pusztítani. Koszorús Ferenc határozott és bátor fellépése kikényszerítette a 2100 csillagos házban összezsúfolt mintegy 250-280 ezer zsidó deportálásának leállítását. „Ez sokaknak haladékot, a többségnek pedig a megmenekülést, az életet jelentette” – hangsúlyozta a miniszter.

Hende Csaba szólt arról is, hogy hiába akarták például az előző rendszerben letagadni Koszorús Ferenc tettét, az még most is visszhangzik a magyar szívekben. A tárcavezető megjegyezte: már öt éve dolgoznak a honvédelem rendszerének megújításán, ennek részeként hozták ismét létre a Ludovikát azért, hogy olyan honvédtisztek kerüljenek ki onnan, amilyen Koszorús Ferenc is volt. „Ludovikás tisztjeink küldetése az, hogy hivatásukat a legmodernebb, naprakész tudással, feddhetetlen emberséggel, az ügyhöz méltó alázattal és elhivatottsággal gyakorolják” – mutatott rá a miniszter.

Kövér László, az Országgyülés elnöke beszédében hangsúlyozta: ugyan Magyarország a 20. század vesztese volt, de Koszorús Ferenc mégsem hagyta elveszni a becsületbe és a nemzeti hüségbe vetett hitet. „Egy tragikusan nehéz korszakban személyes példájával segítette emberebbé tenni az embert és magyarabbá a magyart” – füzte hozzá. A történelmi felelősségről szólva a házelnök úgy fogalmazott: abban hisz, hogy képesek vagyunk megkülönböztetni a jót a rossztól, az erényeket a bünöktől, a hősöket a gyáváktól, a vétkeseket a vétlenektől.

Koszorús Ferenc páncélosaival 1944. július 5-6-án meghiúsította az úgynevezett csendőrpuccsot, amivel akadályozni tudta a budapesti zsidóság deportálását. Koszorús Ferencet – aki 1899. február 3-án született Debrecenben és 1974. március 8-án hunyt el a virginiai Arlingtonban – Göncz Árpád köztársasági elnök 1991. március 15-én posztumusz vezérezredessé léptette elő. A most felavatott szobor Varga Imre munkája.

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.