2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Banai Péter: „A belső indíttatás nem változott”

Hosz  |  2015. 08. 11., 09:26

 Mintegy kétszázötven társával együtt tette le katonaesküjét augusztus 7-én Banai Péter a szentendrei MH Altiszti Akadémián. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára lapunk érdeklődésére elmondta, kemény kiképzésen van túl.

Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében írta alá még a tavasszal önkéntes müveleti tartalékos katonai szerződését Banai Péter. A Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a nyár folyamán teljesítette a kiképzést, és pénteken, Szentendrén letette katonaesküjét is. „1998 óta dolgozom a minisztériumban, és akkor is arra tettem esküt, hogy a hazámat szolgáljam. Most ugyanezt fogadtam meg, hogy egy más módon is Magyarországért dolgozom majd. A belső indíttatás tehát nem változott” – mondta az ünnepélyes pillanatokat követően a honvedelem.hu-nak Banai Péter, aki azt is elárulta, hogy annak idején három dédapja is harcolt az első világháborúban.

 Ami a felkészülést és a kiképzést illeti, az államtitkár természetesen pontosan ugyanazokat a lépcsőfokokat járta végig, mint akárki más, aki önkéntes müveleti tartalékosnak jelentkezik: ugyanazokon az alkalmassági teszteken kellett megfelelnie, mint több ezer társának, és ugyanazokat az ismereteket kellett elsajátítania az elmúlt két hét során Szentendrén, illetve az Altiszti Akadémia csobánkai és izbégi lőterén, amit a többieknek is.

„Az első hét mindenképpen komolyabb és nagyobb fizikai megterhelést jelentett, mint amit előzetesen feltételeztem. A minisztériumi munka mellett sajnos kevesebb időm jut a sportra, de hétvégenként mindig elmegyek mozogni. A jelentkezéskor jól teljesítettem a felméréseken, de ahhoz képest lényegesen nagyobb volt az itteni terhelés. A folytatásban már más jellegü feladatokat hajtottunk végre: például robbantási gyakorlatokat Izbégen, valamint három napot töltöttünk Csobánkán, terepen. Ezek kifejezetten érdekesek voltak” – árulta el Banai Péter, aki szerint a kiképzendő állomány tagjai között igazi bajtársi légkör alakult ki. Hozzátette még: „Ez az éles szituációkban elengedhetetlen. Akármilyen szervezeti egységről is beszélünk, mindegyik csak töretlen közös munka mellett haladhat előre.”

 Az államtitkár emellett kiemelte, hogy mivel munkája része a honvédelmi tárca büdzséjének ismerete, e szempontból is hasznosak voltak az elmúlt hetek: „Ebben az időszakban most mélyebben, életközeli helyzetben láttam, mi rejlik a költségvetési fejezetek nagy számai mögött.”

Banai Péter szerint a két hét rövid idő, de ennek alapján testközelből is megállapíthatta, hogy a katonai pálya valóban hivatás: „Ahhoz, hogy valaki igazán jó katonává váljék, nagyon hosszú kiképzésre, az ismeretek és a képességek folyamatos szinten tartására van szükség.”

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

JAS-39 Gripen & MiG-29 – gyakran felmerülő kérdések, avagy szüksége van-e az országnak légierőre? A dokumentum igyekszik az általában felmerülő kérdésekre választ adni és eloszlatni bizonyos téveszméket.

  Háború Művészete magazin

2017 novemberében látott napvilágot az a hír, mely szerint Szlovákia fejleszti páncélozott harcjármű flottáját, melyben a szlovák hadiipari vállalatoknak is jelentős szerepet szánnának.