2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Banai Péter: „A belső indíttatás nem változott”

Hosz  |  2015. 08. 11., 09:26

 Mintegy kétszázötven társával együtt tette le katonaesküjét augusztus 7-én Banai Péter a szentendrei MH Altiszti Akadémián. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára lapunk érdeklődésére elmondta, kemény kiképzésen van túl.

Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében írta alá még a tavasszal önkéntes müveleti tartalékos katonai szerződését Banai Péter. A Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a nyár folyamán teljesítette a kiképzést, és pénteken, Szentendrén letette katonaesküjét is. „1998 óta dolgozom a minisztériumban, és akkor is arra tettem esküt, hogy a hazámat szolgáljam. Most ugyanezt fogadtam meg, hogy egy más módon is Magyarországért dolgozom majd. A belső indíttatás tehát nem változott” – mondta az ünnepélyes pillanatokat követően a honvedelem.hu-nak Banai Péter, aki azt is elárulta, hogy annak idején három dédapja is harcolt az első világháborúban.

 Ami a felkészülést és a kiképzést illeti, az államtitkár természetesen pontosan ugyanazokat a lépcsőfokokat járta végig, mint akárki más, aki önkéntes müveleti tartalékosnak jelentkezik: ugyanazokon az alkalmassági teszteken kellett megfelelnie, mint több ezer társának, és ugyanazokat az ismereteket kellett elsajátítania az elmúlt két hét során Szentendrén, illetve az Altiszti Akadémia csobánkai és izbégi lőterén, amit a többieknek is.

„Az első hét mindenképpen komolyabb és nagyobb fizikai megterhelést jelentett, mint amit előzetesen feltételeztem. A minisztériumi munka mellett sajnos kevesebb időm jut a sportra, de hétvégenként mindig elmegyek mozogni. A jelentkezéskor jól teljesítettem a felméréseken, de ahhoz képest lényegesen nagyobb volt az itteni terhelés. A folytatásban már más jellegü feladatokat hajtottunk végre: például robbantási gyakorlatokat Izbégen, valamint három napot töltöttünk Csobánkán, terepen. Ezek kifejezetten érdekesek voltak” – árulta el Banai Péter, aki szerint a kiképzendő állomány tagjai között igazi bajtársi légkör alakult ki. Hozzátette még: „Ez az éles szituációkban elengedhetetlen. Akármilyen szervezeti egységről is beszélünk, mindegyik csak töretlen közös munka mellett haladhat előre.”

 Az államtitkár emellett kiemelte, hogy mivel munkája része a honvédelmi tárca büdzséjének ismerete, e szempontból is hasznosak voltak az elmúlt hetek: „Ebben az időszakban most mélyebben, életközeli helyzetben láttam, mi rejlik a költségvetési fejezetek nagy számai mögött.”

Banai Péter szerint a két hét rövid idő, de ennek alapján testközelből is megállapíthatta, hogy a katonai pálya valóban hivatás: „Ahhoz, hogy valaki igazán jó katonává váljék, nagyon hosszú kiképzésre, az ismeretek és a képességek folyamatos szinten tartására van szükség.”

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.