2017. 11. 20. hétfő
Jolán
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Banai Péter: „A belső indíttatás nem változott”

Hosz  |  2015. 08. 11., 09:26

 Mintegy kétszázötven társával együtt tette le katonaesküjét augusztus 7-én Banai Péter a szentendrei MH Altiszti Akadémián. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára lapunk érdeklődésére elmondta, kemény kiképzésen van túl.

Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében írta alá még a tavasszal önkéntes müveleti tartalékos katonai szerződését Banai Péter. A Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a nyár folyamán teljesítette a kiképzést, és pénteken, Szentendrén letette katonaesküjét is. „1998 óta dolgozom a minisztériumban, és akkor is arra tettem esküt, hogy a hazámat szolgáljam. Most ugyanezt fogadtam meg, hogy egy más módon is Magyarországért dolgozom majd. A belső indíttatás tehát nem változott” – mondta az ünnepélyes pillanatokat követően a honvedelem.hu-nak Banai Péter, aki azt is elárulta, hogy annak idején három dédapja is harcolt az első világháborúban.

 Ami a felkészülést és a kiképzést illeti, az államtitkár természetesen pontosan ugyanazokat a lépcsőfokokat járta végig, mint akárki más, aki önkéntes müveleti tartalékosnak jelentkezik: ugyanazokon az alkalmassági teszteken kellett megfelelnie, mint több ezer társának, és ugyanazokat az ismereteket kellett elsajátítania az elmúlt két hét során Szentendrén, illetve az Altiszti Akadémia csobánkai és izbégi lőterén, amit a többieknek is.

„Az első hét mindenképpen komolyabb és nagyobb fizikai megterhelést jelentett, mint amit előzetesen feltételeztem. A minisztériumi munka mellett sajnos kevesebb időm jut a sportra, de hétvégenként mindig elmegyek mozogni. A jelentkezéskor jól teljesítettem a felméréseken, de ahhoz képest lényegesen nagyobb volt az itteni terhelés. A folytatásban már más jellegü feladatokat hajtottunk végre: például robbantási gyakorlatokat Izbégen, valamint három napot töltöttünk Csobánkán, terepen. Ezek kifejezetten érdekesek voltak” – árulta el Banai Péter, aki szerint a kiképzendő állomány tagjai között igazi bajtársi légkör alakult ki. Hozzátette még: „Ez az éles szituációkban elengedhetetlen. Akármilyen szervezeti egységről is beszélünk, mindegyik csak töretlen közös munka mellett haladhat előre.”

 Az államtitkár emellett kiemelte, hogy mivel munkája része a honvédelmi tárca büdzséjének ismerete, e szempontból is hasznosak voltak az elmúlt hetek: „Ebben az időszakban most mélyebben, életközeli helyzetben láttam, mi rejlik a költségvetési fejezetek nagy számai mögött.”

Banai Péter szerint a két hét rövid idő, de ennek alapján testközelből is megállapíthatta, hogy a katonai pálya valóban hivatás: „Ahhoz, hogy valaki igazán jó katonává váljék, nagyon hosszú kiképzésre, az ismeretek és a képességek folyamatos szinten tartására van szükség.”

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Nyugdíjas kollégáikkal együtt ünnepelték alakulatuk napját november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő-hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján, 1950-ben.

  Háború Művészete magazin

Az Ukroboronprom cég arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az An-70 katonai változatából kivesznek minden orosz eredetű fedélzeti berendezést.