2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Banai Péter: „A belső indíttatás nem változott”

Hosz  |  2015. 08. 11., 09:26

 Mintegy kétszázötven társával együtt tette le katonaesküjét augusztus 7-én Banai Péter a szentendrei MH Altiszti Akadémián. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára lapunk érdeklődésére elmondta, kemény kiképzésen van túl.

Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében írta alá még a tavasszal önkéntes müveleti tartalékos katonai szerződését Banai Péter. A Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a nyár folyamán teljesítette a kiképzést, és pénteken, Szentendrén letette katonaesküjét is. „1998 óta dolgozom a minisztériumban, és akkor is arra tettem esküt, hogy a hazámat szolgáljam. Most ugyanezt fogadtam meg, hogy egy más módon is Magyarországért dolgozom majd. A belső indíttatás tehát nem változott” – mondta az ünnepélyes pillanatokat követően a honvedelem.hu-nak Banai Péter, aki azt is elárulta, hogy annak idején három dédapja is harcolt az első világháborúban.

 Ami a felkészülést és a kiképzést illeti, az államtitkár természetesen pontosan ugyanazokat a lépcsőfokokat járta végig, mint akárki más, aki önkéntes müveleti tartalékosnak jelentkezik: ugyanazokon az alkalmassági teszteken kellett megfelelnie, mint több ezer társának, és ugyanazokat az ismereteket kellett elsajátítania az elmúlt két hét során Szentendrén, illetve az Altiszti Akadémia csobánkai és izbégi lőterén, amit a többieknek is.

„Az első hét mindenképpen komolyabb és nagyobb fizikai megterhelést jelentett, mint amit előzetesen feltételeztem. A minisztériumi munka mellett sajnos kevesebb időm jut a sportra, de hétvégenként mindig elmegyek mozogni. A jelentkezéskor jól teljesítettem a felméréseken, de ahhoz képest lényegesen nagyobb volt az itteni terhelés. A folytatásban már más jellegü feladatokat hajtottunk végre: például robbantási gyakorlatokat Izbégen, valamint három napot töltöttünk Csobánkán, terepen. Ezek kifejezetten érdekesek voltak” – árulta el Banai Péter, aki szerint a kiképzendő állomány tagjai között igazi bajtársi légkör alakult ki. Hozzátette még: „Ez az éles szituációkban elengedhetetlen. Akármilyen szervezeti egységről is beszélünk, mindegyik csak töretlen közös munka mellett haladhat előre.”

 Az államtitkár emellett kiemelte, hogy mivel munkája része a honvédelmi tárca büdzséjének ismerete, e szempontból is hasznosak voltak az elmúlt hetek: „Ebben az időszakban most mélyebben, életközeli helyzetben láttam, mi rejlik a költségvetési fejezetek nagy számai mögött.”

Banai Péter szerint a két hét rövid idő, de ennek alapján testközelből is megállapíthatta, hogy a katonai pálya valóban hivatás: „Ahhoz, hogy valaki igazán jó katonává váljék, nagyon hosszú kiképzésre, az ismeretek és a képességek folyamatos szinten tartására van szükség.”

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.