2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kollektív szerződés a Magyar Honvédségben?

Hosz  |  2015. 09. 01., 16:20

Köthet-e a Magyar Honvédségben dolgozó munkavállaló kollektív szerződést? Igen, lehetséges, de csak a közalkalmazottak esetében. A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái kollektív szerződést nem tudnak kötni, sajátos jogállásuknál fogva. Érdekvédelmüket és érdekképviseletüket szakszervezetbe tömörülve tudják érvényesíteni… 

A Magyar Honvédségen belül két szervezet, a Honvédszakszervezet (továbbiakban: Hosz), és a Honvédségi dolgozók szakszervezete (továbbiakban: HODOSZ) rendelkezik reprezentatív képviselettel. A HODOSZ honvédségi közalkalmazottakat, míg a Hosz a hivatásos, a szerződéses, önkéntes tartalékos illetve nyugállományú katonákat valamint pártoló tagokat tömörítő szervezet.

Mi is a kollektív szerződés?

A kollektív szerződést egyrészről a munkáltató, a munkáltatói érdekképviseleti szervezet, vagy több munkáltató, másrészről a szakszervezet, illetve több szakszervezet köthet. A kollektív szerződés úgy jön létre mint egy szerződés, de a gyakorlatban úgy müködik, mint egy jogszabály, azaz jogok és kötelezettségek származhatnak belőle. A kollektív szerződés munkaviszonyra vonatkozó szabály.Mit tartalmazhat a kollektív szerződés?

Általánosságban elmondható, hogy minden olyan elemet tartalmazhat, ami a két fél munkaviszonnyal kapcsolatos együttes érdek- és hatáskörébe tartozik. Vagyis ami a munkavállalói érdekek szempontjából fontos, és megvalósítása a munkaadó hatáskörébe tartozik, vagy amiben a munkaadó szeretné a munkavállalókkal, munkaviszonnyal kapcsolatos érdekeit érvényesíteni, és természetesen amiben a két fél meg tud állapodni.

Többek között,- a munka díjazásával összefüggő kérdéseket és a bérpótlékokat,- a szervezeti és személyi összeférhetetlenséget,- a nyugdíjpénztárral összefüggő kérdéseket,- a túlmunka felső határát,és folytathatnánk még a felsorolást.

Kollektív szerződést kötni nem kötelező. A kollektív szerződés megkötését általában a szakszervezetek kezdeményezik. A kollektív szerződés megkötésére irányuló tárgyalási ajánlatot azonban egyik fél sem utasíthatja vissza. A kollektív szerződés megkötését megelőző tárgyalások kötelezőek, de magát a szerződést nem kell megkötni. Ezen szerződések a honvédség esetében az alakulat és a helyi szakszervezet között létrejövő kollektív szerződések. A katonák esetében a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (Hjt.) nem teszi lehetővé kollektív szerződés megkötését, az Ő esetükben kétoldalú megállapodásra van lehetőség.

A Magyar Honvédségben a szakszervezeti érdekképviselet tevékenységét a Hjt. szabályozza, a IV. fejezetben (az érdekképviselet és érdekvédelem). Itt kerül szabályozásra a képviseletek tevékenysége, kapcsolatrendszer, az érdekegyeztetés, jogok és kötelezettségek.

Érdekegyeztetés hivatalos formája esetükben a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (továbbiakban: HÉF) mely évente 4 alkalommal kerül megtartásra, illetve soron kívüli ülést kérhet a munkaadó és a munkavállalói oldal az állományt érintő fontos kérdésekben. Ez a fórum részben Ágazati Párbeszéd Bizottság (továbbiakban: ÁPB)szerepét tölti be azonban semmilyen formában nem tartozik az ÁPB-ék müködését rendező jogszabályok hatálya alá. Az érintett állomány képviselete országos szinten is biztosított. A Honvédszakszervezet a LIGA konföderáció tagjaként az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) munkájában is részt vesz, képviselve a honvédek és a közalkalmazottak érdekeit.

Kétoldalú megállapodás a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédszakszervezet között legutoljára 2012. április 20-án került aláírásra, mely ma is hatályos.A megállapodás a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos, valamint a korábban szolgálatot teljesített katonák anyagi, szociális és kulturális, valamint az élet- és szolgálati körülményeit, szolgálati viszonyát, jogaikat, és kötelezettségeiket érintő jogszabály tervezetek készítése során biztosítja a HOSZ szakértőinek bevonását.A Hosz müködéséhez a tárca a hozzájárulását és támogatását is biztosítja.A szakszervezet és a tárca a munkabéke megteremtése érdekében az érdekegyeztetés folyamatában megszerzett információt folyamatosan cseréli és arról az állományt tájékoztatja. A felmerülő érdek-, és jogsérelmek orvoslását, illetve megszüntetését a felek törekednek tárgyalásos úton rendezni.

A HM a csoportos létszámleépítésekre vonatkozó szabályok szerinti bejelentési kötelezettségét a HOSZ elnöksége felé teljesíti.

A tárca és a Hosz által megkötött együttmüködési szerződés aláírása után, az alakulatok jelentős részében az állományilletékes parancsnokok és a Hosz helyi alapszervezeti vezetői megújították a saját kétoldalú megállapodásaikat.

Évente a HÉF munkavállalói oldal képviselői béren kívüli tárgyalásokat folytatnak az állomány juttatásaival kapcsolatban. A hivatalos tárgyalásokon folyamatosan szakmai egyeztetés folyik az állomány anyagi, szociális valamint az élet - és szolgálati körülményeinek javításáról. E tárgyalások eredményeinek rögzítésére évente bérmegállapodást és béren kívüli megállapodást köthetnek a felek. A megállapodás egyes esetekben közép és hosszú távú elemeket is tartalmazhat.

Megállapítható, hogy a honvédek részére a sajátos törvényi szabályozás miatt a kollektív szerződés megkötése nem lehetséges, azonban ennek hiánya pótolható kétoldalú megállapodásokkal. A munkavállalók részére megfelelő színvonalú érdekvédelem és érdekképviselet valamint az élet – és szolgálati körülmények javításának lehetősége így biztosítható.

A „Munkáért!” címü Európai Unió által finanszírozott projekt kollektív szerződés (KSZ) pillérjének feladata az ágazati és munkahelyi kollektív szerződések megkötésének támogatása, lefedettségük növelése, valamint a kollektív szerződések megfelelő alkalmazásának elősegítése. A LIGA Szakszervezetek Érdekvédelmi tanácsadói az elmúlt időszakban 45 – KSZ-szel már rendelkező – munkahelyen adtak tanácsot a kollektív szerződés modernizálására, KSZ-el nem rendelkező munkahelyeken pedig a kollektív szerződés megkötésére, többek között kéményseprőknél, vízmüveknél, oktatási intézményeknél, logisztikai cégeknél, színházakban, vagyonőrőknél, szociális munkásoknál, kórházakban és a húsiparban.

Forrás: liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.