2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kollektív szerződés a Magyar Honvédségben?

Hosz  |  2015. 09. 01., 16:20

Köthet-e a Magyar Honvédségben dolgozó munkavállaló kollektív szerződést? Igen, lehetséges, de csak a közalkalmazottak esetében. A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái kollektív szerződést nem tudnak kötni, sajátos jogállásuknál fogva. Érdekvédelmüket és érdekképviseletüket szakszervezetbe tömörülve tudják érvényesíteni… 

A Magyar Honvédségen belül két szervezet, a Honvédszakszervezet (továbbiakban: Hosz), és a Honvédségi dolgozók szakszervezete (továbbiakban: HODOSZ) rendelkezik reprezentatív képviselettel. A HODOSZ honvédségi közalkalmazottakat, míg a Hosz a hivatásos, a szerződéses, önkéntes tartalékos illetve nyugállományú katonákat valamint pártoló tagokat tömörítő szervezet.

Mi is a kollektív szerződés?

A kollektív szerződést egyrészről a munkáltató, a munkáltatói érdekképviseleti szervezet, vagy több munkáltató, másrészről a szakszervezet, illetve több szakszervezet köthet. A kollektív szerződés úgy jön létre mint egy szerződés, de a gyakorlatban úgy müködik, mint egy jogszabály, azaz jogok és kötelezettségek származhatnak belőle. A kollektív szerződés munkaviszonyra vonatkozó szabály.Mit tartalmazhat a kollektív szerződés?

Általánosságban elmondható, hogy minden olyan elemet tartalmazhat, ami a két fél munkaviszonnyal kapcsolatos együttes érdek- és hatáskörébe tartozik. Vagyis ami a munkavállalói érdekek szempontjából fontos, és megvalósítása a munkaadó hatáskörébe tartozik, vagy amiben a munkaadó szeretné a munkavállalókkal, munkaviszonnyal kapcsolatos érdekeit érvényesíteni, és természetesen amiben a két fél meg tud állapodni.

Többek között,- a munka díjazásával összefüggő kérdéseket és a bérpótlékokat,- a szervezeti és személyi összeférhetetlenséget,- a nyugdíjpénztárral összefüggő kérdéseket,- a túlmunka felső határát,és folytathatnánk még a felsorolást.

Kollektív szerződést kötni nem kötelező. A kollektív szerződés megkötését általában a szakszervezetek kezdeményezik. A kollektív szerződés megkötésére irányuló tárgyalási ajánlatot azonban egyik fél sem utasíthatja vissza. A kollektív szerződés megkötését megelőző tárgyalások kötelezőek, de magát a szerződést nem kell megkötni. Ezen szerződések a honvédség esetében az alakulat és a helyi szakszervezet között létrejövő kollektív szerződések. A katonák esetében a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (Hjt.) nem teszi lehetővé kollektív szerződés megkötését, az Ő esetükben kétoldalú megállapodásra van lehetőség.

A Magyar Honvédségben a szakszervezeti érdekképviselet tevékenységét a Hjt. szabályozza, a IV. fejezetben (az érdekképviselet és érdekvédelem). Itt kerül szabályozásra a képviseletek tevékenysége, kapcsolatrendszer, az érdekegyeztetés, jogok és kötelezettségek.

Érdekegyeztetés hivatalos formája esetükben a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (továbbiakban: HÉF) mely évente 4 alkalommal kerül megtartásra, illetve soron kívüli ülést kérhet a munkaadó és a munkavállalói oldal az állományt érintő fontos kérdésekben. Ez a fórum részben Ágazati Párbeszéd Bizottság (továbbiakban: ÁPB)szerepét tölti be azonban semmilyen formában nem tartozik az ÁPB-ék müködését rendező jogszabályok hatálya alá. Az érintett állomány képviselete országos szinten is biztosított. A Honvédszakszervezet a LIGA konföderáció tagjaként az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) munkájában is részt vesz, képviselve a honvédek és a közalkalmazottak érdekeit.

Kétoldalú megállapodás a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédszakszervezet között legutoljára 2012. április 20-án került aláírásra, mely ma is hatályos.A megállapodás a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos, valamint a korábban szolgálatot teljesített katonák anyagi, szociális és kulturális, valamint az élet- és szolgálati körülményeit, szolgálati viszonyát, jogaikat, és kötelezettségeiket érintő jogszabály tervezetek készítése során biztosítja a HOSZ szakértőinek bevonását.A Hosz müködéséhez a tárca a hozzájárulását és támogatását is biztosítja.A szakszervezet és a tárca a munkabéke megteremtése érdekében az érdekegyeztetés folyamatában megszerzett információt folyamatosan cseréli és arról az állományt tájékoztatja. A felmerülő érdek-, és jogsérelmek orvoslását, illetve megszüntetését a felek törekednek tárgyalásos úton rendezni.

A HM a csoportos létszámleépítésekre vonatkozó szabályok szerinti bejelentési kötelezettségét a HOSZ elnöksége felé teljesíti.

A tárca és a Hosz által megkötött együttmüködési szerződés aláírása után, az alakulatok jelentős részében az állományilletékes parancsnokok és a Hosz helyi alapszervezeti vezetői megújították a saját kétoldalú megállapodásaikat.

Évente a HÉF munkavállalói oldal képviselői béren kívüli tárgyalásokat folytatnak az állomány juttatásaival kapcsolatban. A hivatalos tárgyalásokon folyamatosan szakmai egyeztetés folyik az állomány anyagi, szociális valamint az élet - és szolgálati körülményeinek javításáról. E tárgyalások eredményeinek rögzítésére évente bérmegállapodást és béren kívüli megállapodást köthetnek a felek. A megállapodás egyes esetekben közép és hosszú távú elemeket is tartalmazhat.

Megállapítható, hogy a honvédek részére a sajátos törvényi szabályozás miatt a kollektív szerződés megkötése nem lehetséges, azonban ennek hiánya pótolható kétoldalú megállapodásokkal. A munkavállalók részére megfelelő színvonalú érdekvédelem és érdekképviselet valamint az élet – és szolgálati körülmények javításának lehetősége így biztosítható.

A „Munkáért!” címü Európai Unió által finanszírozott projekt kollektív szerződés (KSZ) pillérjének feladata az ágazati és munkahelyi kollektív szerződések megkötésének támogatása, lefedettségük növelése, valamint a kollektív szerződések megfelelő alkalmazásának elősegítése. A LIGA Szakszervezetek Érdekvédelmi tanácsadói az elmúlt időszakban 45 – KSZ-szel már rendelkező – munkahelyen adtak tanácsot a kollektív szerződés modernizálására, KSZ-el nem rendelkező munkahelyeken pedig a kollektív szerződés megkötésére, többek között kéményseprőknél, vízmüveknél, oktatási intézményeknél, logisztikai cégeknél, színházakban, vagyonőrőknél, szociális munkásoknál, kórházakban és a húsiparban.

Forrás: liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
2017-10-31 11:12:21
Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.