2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Olasz Csendőrök Szövetsége hivatalosan is szakszervezetté alakul

Hosz  |  2015. 09. 09., 10:56

 Az 1998-ban Dr. Antonio Savino csendőr marsall által alapított Nemzeti Csendőr Szövetség, amely közel 200.000 csendőrt képvisel, az elmúlt időszakban hivatalos értesítést kapott Martin Schulz-tól az Európai  Parlament elnökétől arról, hogy az Európai Unió Bíróságának (Luxemburg) határozata szerint, az Európai Emberi Jogok egyezményének 11. cikkelye alapján a szakszervezet alapításának joga minden katonát megillet. A szakszervezeti jogok ugyan részben korlátozhatóak a fegyveres szervek vonatkozásában, azonban teljes körű korlátozás vagy tiltás a Bírósági határozat értelmében nem lehetséges…

Mindezek alapján 2015. október 22-én Romában a Képviselő Házban hivatalos keretek között megtartásra kerül az első és egyetlen csendőröket és katonákat képviselő független olasz szövetség, az UNAC szakszervezetté alakulására. Az eseményre hivatalos meghívást kapott Czövek János elnök is, akit mint az EUROMIL tagszervezetének és a hazánkban a katonai és rendőri területen müködő szakszervezetek egyik vezetőjét felkérték egy rövid köszöntő beszéd megtartására.

Az UNAC átalakulása szakszervezetté, nem csak az olasz szakszervezeti mozgalom erősödését vonhatja maga után, hanem az európai katonai szövetségeknek is megnyitja az utat a szakszervezetté alakulás felé. A V4-es együttmüködés társországaiban hosszú évek óta folyó politikai és jogi vita végére tehet pontot ez a merőben új helyzet, hiszen az Európai Unió-s államoknak az Európai Bíróság vonatkozó döntését semmiképpen nem lehet figyelmen kívül hagyniuk jogharmonizációs munkájuk során. Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is, illetve minden olyan Uniós országban, amelynek jogrendszere tiltja a katonák szakszervezeti tevékenységét hamarosan szükségessé válik a vonatkozó törvények módosítása.

Jól mutatja a változások irányát, hogy Olaszországon kívül már a Litván katonai szövetség helyzetében is sikerült kiemelkedő változásokat elérni a luxemburg-i székhelyü bíróság döntésének következményeképp.

Szöveg: Bazsik István

Fotó: Archív

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.