2023. 05. 31. szerda
Angéla
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Olasz Csendőrök Szövetsége hivatalosan is szakszervezetté alakul

Hosz  |  2015. 09. 09., 10:56

 Az 1998-ban Dr. Antonio Savino csendőr marsall által alapított Nemzeti Csendőr Szövetség, amely közel 200.000 csendőrt képvisel, az elmúlt időszakban hivatalos értesítést kapott Martin Schulz-tól az Európai  Parlament elnökétől arról, hogy az Európai Unió Bíróságának (Luxemburg) határozata szerint, az Európai Emberi Jogok egyezményének 11. cikkelye alapján a szakszervezet alapításának joga minden katonát megillet. A szakszervezeti jogok ugyan részben korlátozhatóak a fegyveres szervek vonatkozásában, azonban teljes körű korlátozás vagy tiltás a Bírósági határozat értelmében nem lehetséges…

Mindezek alapján 2015. október 22-én Romában a Képviselő Házban hivatalos keretek között megtartásra kerül az első és egyetlen csendőröket és katonákat képviselő független olasz szövetség, az UNAC szakszervezetté alakulására. Az eseményre hivatalos meghívást kapott Czövek János elnök is, akit mint az EUROMIL tagszervezetének és a hazánkban a katonai és rendőri területen müködő szakszervezetek egyik vezetőjét felkérték egy rövid köszöntő beszéd megtartására.

Az UNAC átalakulása szakszervezetté, nem csak az olasz szakszervezeti mozgalom erősödését vonhatja maga után, hanem az európai katonai szövetségeknek is megnyitja az utat a szakszervezetté alakulás felé. A V4-es együttmüködés társországaiban hosszú évek óta folyó politikai és jogi vita végére tehet pontot ez a merőben új helyzet, hiszen az Európai Unió-s államoknak az Európai Bíróság vonatkozó döntését semmiképpen nem lehet figyelmen kívül hagyniuk jogharmonizációs munkájuk során. Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is, illetve minden olyan Uniós országban, amelynek jogrendszere tiltja a katonák szakszervezeti tevékenységét hamarosan szükségessé válik a vonatkozó törvények módosítása.

Jól mutatja a változások irányát, hogy Olaszországon kívül már a Litván katonai szövetség helyzetében is sikerült kiemelkedő változásokat elérni a luxemburg-i székhelyü bíróság döntésének következményeképp.

Szöveg: Bazsik István

Fotó: Archív

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.