2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megemlékezés az Ideiglenes Intéző Bizottság megalakulásának 25. évfordulójáról

Hosz  |  2015. 10. 02., 09:16

 25 év telt el azóta, hogy a katonák küldöttei elhatározták, hogy megalakítják önálló érdekvédelmi szervezetüket, ennek érdekében megalakították az Ideiglenes Intéző Bizottságot, amelynek munkája során létrejött a Honvédszakszervezet jogelődje, a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége, a KÉSZ…

Az Ideiglenes Intéző Bizottság megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést és baráti beszélgetést a Bizottság egykori tagjai Csetényi László, Felker Lajos, Ujvári Mihály, Volentér Mihály, Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke részvételével, valamint a Hosz jelenlegi vezetői közül Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök, Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő és Dr. Kántor Raimund a Nyugállományú Tagozat titkára 2015. szeptember 29-én a Honvédszakszervezet központi irodájában. A Bizottság további tagjai Horovitz Ferenc, Bagdi Sándor, dr. Bozsó Albert, dr. Paraizs József, Juhász Mihály, dr. Németh Ernő, Gróf Ferenc sajnos egyéb elfoglaltságok miatt nem tudtak részt venni a megemlékezésen. 

Néhányan az egykori tagok közül sajnos már nem lehetnek közöttünk, ezért a résztvevők egy perces néma csenddel emlékeztek meg róluk.

Az összejövetelt Czövek János elnök nyitotta meg, majd Bazsik István alelnök a baráti beszélgetés témaindítójaként röviden bemutatta azon dokumentumokat, melyek a Hosz központi irodában fellelhetők a Katonák Érdekvédelmi Szövetségének (KÉSZ) megalakulásának előzményeiről.

A rendezvény résztvevői megemlékeztek az 1990. szeptember 15-én a Szervező Bizottság által összehívott első országos tanácskozásról, ahol elfogadták a célkitüzéseket, az Alapszabály tervezeteket és megválasztották az Ideiglenes Intéző Bizottságot. Ezen a tanácskozáson kapta feladatául az IIB, hogy hárítsa el a szerveződés előtt levő jogi akadályokat, segítse azokat tanácsaival, akik egyesületeket akarnak alakítani, végül a politikai helyzetet kihasználva, a sajtót felhasználva tájékoztassa a közvéleményt a katonák helyzetéről, gondjairól. A hivatásos katonák körében egyre népszerübb lett a független érdekvédelem gondolata, az IIB egyre határozottabban lépett fel a katonákat megillető jogokért. 1991 júniusában elhatározták, hogy a már megalakult és bejegyzett egyesületek, a nyugdíjas egyesületek és egyéni tagok részvételével megalakítják az országos szövetséget a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége néven.

Az összejövetel során a meghívottak megtekinthették az emlékek felelevenítése érdekében összeállított bemutató kiállítást, melyen többek között szerepeltek a KÉSZ logó tervei is.

 Felker Lajos segítségével feleleveníthettük a Honvédszakszervezet megalakításának eseményeit. Beszélt a mostani és a 90-es években felmerült problémákról is.

Volentér Mihály felelevenítette a veszprémi tagszervezés eseményeit, külön megemlékezett azokról a kollegákról, akik akkor segítették a munkát.

Csetényi László nagy örömmel konstatálta, hogy a kiállított dokumentumok között a nyomdai termékek elkészítésében személyesen vett részt. Elmondta továbbá, hogy a parancsnokok az érdekképviseleti szervezethez történő pozitív hozzáállása nagymértékben segítette az akkori szerveződést.

Sörös István visszaemlékezett a kezdeti időben a mind politikai, mind katonai vezetőkkel történt tárgyalásokra, amelynek eredményeképpen sikerült a jogszabályok módosítását úgy elvégezni, hogy megalakulhasson a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége.

Ujvári Mihály, aki szakszervezetünk megalakításának egyik ötletgazdája volt, gyönyörü verseket ír, melyek közül felolvasta „A nyugodt alvás titka” címüt, melyet az alábbiakban olvashatnak és hallhatnak a szerző előadásában:

A nyugodt alvás titka mp3

A nagyon jó hangulatú beszélgetés végén az IIB tagjai nemcsak a múlt történéseiről emlékeztek meg, hanem a jövő kihívásaihoz nagyon sok sikert kívántak a Honvédszakszervezetnek.

Szöveg és fotó: Klopfer Szandra

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.