2017. 11. 21. kedd
Olivér
: 313 Ft   : 267 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megemlékezés az Ideiglenes Intéző Bizottság megalakulásának 25. évfordulójáról

Hosz  |  2015. 10. 02., 09:16

 25 év telt el azóta, hogy a katonák küldöttei elhatározták, hogy megalakítják önálló érdekvédelmi szervezetüket, ennek érdekében megalakították az Ideiglenes Intéző Bizottságot, amelynek munkája során létrejött a Honvédszakszervezet jogelődje, a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége, a KÉSZ…

Az Ideiglenes Intéző Bizottság megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést és baráti beszélgetést a Bizottság egykori tagjai Csetényi László, Felker Lajos, Ujvári Mihály, Volentér Mihály, Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke részvételével, valamint a Hosz jelenlegi vezetői közül Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök, Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő és Dr. Kántor Raimund a Nyugállományú Tagozat titkára 2015. szeptember 29-én a Honvédszakszervezet központi irodájában. A Bizottság további tagjai Horovitz Ferenc, Bagdi Sándor, dr. Bozsó Albert, dr. Paraizs József, Juhász Mihály, dr. Németh Ernő, Gróf Ferenc sajnos egyéb elfoglaltságok miatt nem tudtak részt venni a megemlékezésen. 

Néhányan az egykori tagok közül sajnos már nem lehetnek közöttünk, ezért a résztvevők egy perces néma csenddel emlékeztek meg róluk.

Az összejövetelt Czövek János elnök nyitotta meg, majd Bazsik István alelnök a baráti beszélgetés témaindítójaként röviden bemutatta azon dokumentumokat, melyek a Hosz központi irodában fellelhetők a Katonák Érdekvédelmi Szövetségének (KÉSZ) megalakulásának előzményeiről.

A rendezvény résztvevői megemlékeztek az 1990. szeptember 15-én a Szervező Bizottság által összehívott első országos tanácskozásról, ahol elfogadták a célkitüzéseket, az Alapszabály tervezeteket és megválasztották az Ideiglenes Intéző Bizottságot. Ezen a tanácskozáson kapta feladatául az IIB, hogy hárítsa el a szerveződés előtt levő jogi akadályokat, segítse azokat tanácsaival, akik egyesületeket akarnak alakítani, végül a politikai helyzetet kihasználva, a sajtót felhasználva tájékoztassa a közvéleményt a katonák helyzetéről, gondjairól. A hivatásos katonák körében egyre népszerübb lett a független érdekvédelem gondolata, az IIB egyre határozottabban lépett fel a katonákat megillető jogokért. 1991 júniusában elhatározták, hogy a már megalakult és bejegyzett egyesületek, a nyugdíjas egyesületek és egyéni tagok részvételével megalakítják az országos szövetséget a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége néven.

Az összejövetel során a meghívottak megtekinthették az emlékek felelevenítése érdekében összeállított bemutató kiállítást, melyen többek között szerepeltek a KÉSZ logó tervei is.

 Felker Lajos segítségével feleleveníthettük a Honvédszakszervezet megalakításának eseményeit. Beszélt a mostani és a 90-es években felmerült problémákról is.

Volentér Mihály felelevenítette a veszprémi tagszervezés eseményeit, külön megemlékezett azokról a kollegákról, akik akkor segítették a munkát.

Csetényi László nagy örömmel konstatálta, hogy a kiállított dokumentumok között a nyomdai termékek elkészítésében személyesen vett részt. Elmondta továbbá, hogy a parancsnokok az érdekképviseleti szervezethez történő pozitív hozzáállása nagymértékben segítette az akkori szerveződést.

Sörös István visszaemlékezett a kezdeti időben a mind politikai, mind katonai vezetőkkel történt tárgyalásokra, amelynek eredményeképpen sikerült a jogszabályok módosítását úgy elvégezni, hogy megalakulhasson a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége.

Ujvári Mihály, aki szakszervezetünk megalakításának egyik ötletgazdája volt, gyönyörü verseket ír, melyek közül felolvasta „A nyugodt alvás titka” címüt, melyet az alábbiakban olvashatnak és hallhatnak a szerző előadásában:

A nyugodt alvás titka mp3

A nagyon jó hangulatú beszélgetés végén az IIB tagjai nemcsak a múlt történéseiről emlékeztek meg, hanem a jövő kihívásaihoz nagyon sok sikert kívántak a Honvédszakszervezetnek.

Szöveg és fotó: Klopfer Szandra

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 11. 09., 15:54
A Halottak Napja alkalmából, - a közösségért munkálkodó tagtárs emlékét szimbolizáló kopjafánál-, megemlékezést tartott özv. Borka Istvánné Margó, a Honvédszakszervezet képviseletében Czövek János elnök, Németh Nándor érdekvédelmi ügyvivő, valamint Klopfer Szandra személyi asszisztens...
2017. 10. 31., 10:13
„Soha többé ne legyen olyan helyzet, amely a hősöket és az áldozatokat teremti” – mondta Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára október 30-án, hétfőn, Budapesten. A megemlékezésen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke képviselte...
2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-10-31 11:14:51
2017. október 12-én tartott ülést a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A munkáltatók szociális hozzájárulási adója 2018-ban 2,5 százalékkal csökken. A LIGA Szakszervezetek kiállt a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörléséért. Törvénymódosítás születhet arról, hogy a jövőben a szakszervezeti tisztségviselőt visszahelyezhesse a bíróság.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2017. november 18-án, szombaton, levegőbe emelkedett az első A-100 típusú légtérellenőrző repülőgép prototípusa a taganrogi Berijev repülőgépgyár (TANTK) területéről.

  Háború Művészete magazin

2017. november 06 ‒ 09. között a NATO Görögországban (pontosabban Kréta szigetén) található légvédelmi rakéta lőterén (NATO Missile Firing Installation – NAMFI) az Amerikai Egyesült Államok (a továbbiakban: USA) és Németország katonái közös harcászati légvédelmi rakéta éleslövészetet hajtottak végre Patriot, Avenger, Ozelot és Stinger fegyverrendszerekkel.