2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megemlékezés az Ideiglenes Intéző Bizottság megalakulásának 25. évfordulójáról

Hosz  |  2015. 10. 02., 09:16

 25 év telt el azóta, hogy a katonák küldöttei elhatározták, hogy megalakítják önálló érdekvédelmi szervezetüket, ennek érdekében megalakították az Ideiglenes Intéző Bizottságot, amelynek munkája során létrejött a Honvédszakszervezet jogelődje, a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége, a KÉSZ…

Az Ideiglenes Intéző Bizottság megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést és baráti beszélgetést a Bizottság egykori tagjai Csetényi László, Felker Lajos, Ujvári Mihály, Volentér Mihály, Sörös István a Hosz Nyugállományú Tagozat elnöke részvételével, valamint a Hosz jelenlegi vezetői közül Czövek János elnök, Bazsik István és Szendrei Zoltán alelnökök, Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő és Dr. Kántor Raimund a Nyugállományú Tagozat titkára 2015. szeptember 29-én a Honvédszakszervezet központi irodájában. A Bizottság további tagjai Horovitz Ferenc, Bagdi Sándor, dr. Bozsó Albert, dr. Paraizs József, Juhász Mihály, dr. Németh Ernő, Gróf Ferenc sajnos egyéb elfoglaltságok miatt nem tudtak részt venni a megemlékezésen. 

Néhányan az egykori tagok közül sajnos már nem lehetnek közöttünk, ezért a résztvevők egy perces néma csenddel emlékeztek meg róluk.

Az összejövetelt Czövek János elnök nyitotta meg, majd Bazsik István alelnök a baráti beszélgetés témaindítójaként röviden bemutatta azon dokumentumokat, melyek a Hosz központi irodában fellelhetők a Katonák Érdekvédelmi Szövetségének (KÉSZ) megalakulásának előzményeiről.

A rendezvény résztvevői megemlékeztek az 1990. szeptember 15-én a Szervező Bizottság által összehívott első országos tanácskozásról, ahol elfogadták a célkitüzéseket, az Alapszabály tervezeteket és megválasztották az Ideiglenes Intéző Bizottságot. Ezen a tanácskozáson kapta feladatául az IIB, hogy hárítsa el a szerveződés előtt levő jogi akadályokat, segítse azokat tanácsaival, akik egyesületeket akarnak alakítani, végül a politikai helyzetet kihasználva, a sajtót felhasználva tájékoztassa a közvéleményt a katonák helyzetéről, gondjairól. A hivatásos katonák körében egyre népszerübb lett a független érdekvédelem gondolata, az IIB egyre határozottabban lépett fel a katonákat megillető jogokért. 1991 júniusában elhatározták, hogy a már megalakult és bejegyzett egyesületek, a nyugdíjas egyesületek és egyéni tagok részvételével megalakítják az országos szövetséget a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége néven.

Az összejövetel során a meghívottak megtekinthették az emlékek felelevenítése érdekében összeállított bemutató kiállítást, melyen többek között szerepeltek a KÉSZ logó tervei is.

 Felker Lajos segítségével feleleveníthettük a Honvédszakszervezet megalakításának eseményeit. Beszélt a mostani és a 90-es években felmerült problémákról is.

Volentér Mihály felelevenítette a veszprémi tagszervezés eseményeit, külön megemlékezett azokról a kollegákról, akik akkor segítették a munkát.

Csetényi László nagy örömmel konstatálta, hogy a kiállított dokumentumok között a nyomdai termékek elkészítésében személyesen vett részt. Elmondta továbbá, hogy a parancsnokok az érdekképviseleti szervezethez történő pozitív hozzáállása nagymértékben segítette az akkori szerveződést.

Sörös István visszaemlékezett a kezdeti időben a mind politikai, mind katonai vezetőkkel történt tárgyalásokra, amelynek eredményeképpen sikerült a jogszabályok módosítását úgy elvégezni, hogy megalakulhasson a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége.

Ujvári Mihály, aki szakszervezetünk megalakításának egyik ötletgazdája volt, gyönyörü verseket ír, melyek közül felolvasta „A nyugodt alvás titka” címüt, melyet az alábbiakban olvashatnak és hallhatnak a szerző előadásában:

A nyugodt alvás titka mp3

A nagyon jó hangulatú beszélgetés végén az IIB tagjai nemcsak a múlt történéseiről emlékeztek meg, hanem a jövő kihívásaihoz nagyon sok sikert kívántak a Honvédszakszervezetnek.

Szöveg és fotó: Klopfer Szandra

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.