2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ünnepeltek a tartalékosok

Hosz  |  2015. 10. 05., 11:04

Ünnepi állománygyűlést tartottak a magyar tartalékosok napja alkalmából október 2-án, pénteken, Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Lehel úti objektumában. Az egybegyűlteket Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) parancsnoka köszöntötte. A Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt a rendezvényen…

„A fiatal magyar tartalékos rendszernek egy óriási ürt kellett betöltenie, amely akkor keletkezett, amikor megszünt a kötelező sorkatonai szolgálat” – emlékeztetett ünnepi beszédében Vanyur Tibor ezredes. A parancsnok elmondta: a rendszer az elmúlt években gyors fejlődésen esett át, 2012-ben pedig sikerült végrehajtani az elmúlt húsz-huszonöt év legnagyobb tartalékos behívását, amely csaknem ezer fő mozgósítását jelentette. 2013 óta pedig már rendszerszinten müködik a tartalékosok felkészítése.

Vanyur ezredes kitért arra is, hogy két évvel ezelőtt a nagy dunai árvízi védekezés a tartalékos rendszer számára is nagy megmérettetést jelentett. A köszöntőben elhangzott, a tartalékosok munkájára szükség lesz a határ menti védekezés során is, illetve fontos szerepet kapnak a szerződéses és hivatásos állomány tehermentesítésében.

Vanyur Tibor ezredes kiemelte: a tartalékosok az elmúlt évek soránbebizonyították, hogy a Magyar Honvédség, és Magyarország számíthat rájuk. 

Az ünnepi beszéd után dr. Szabó Péter alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa tartott előadást a magyar királyi honvédség hadkiegészítő rendszeréről, illetve a tartalékos tisztképzés 1927 és 1945 közötti történetéről. Az alezredes felidézte a trianoni békediktátum utáni állapotokat, amikor meg kellett szüntetni az általános védkötelezettséget, illetve rejtve lehetett csak létrehozni a mozgósításhoz szükséges szervezeteket.

Az ünnepi állománygyülést a Honvéd Együttes katonadalokból és háborús versekből összeállított előadása tette színesebbé.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.