2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Visegrádi 4-ek XVII. találkozója, Piestany

Hosz  |  2015. 10. 12., 15:12

 2015. október 08-09-ig a Visegrádi Országokban működő katonák reprezentatív szervezetei vezetőinek XVII. találkozója (V4-ek) került megrendezésre Piestany-ben. A tanácskozáson Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök és Bácskai István elnökségi tag képviselték a Honvédszakszervezetet…

A szlovák katonai érdekvédelmi szövetség (ZVSR) rendezte meg a 17-ik találkozót 2015. október 8-11-ig. A rendezvényt Tomás SVEC  elnök nyitotta meg  és köszöntötte a megjelent szervezetek delegációit, valamint Piestany város polgármesterét és a szlovák hadsereg Granit Hotelek vezérigazgatóját, akik megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt.  Tomás Svec rövid tájékoztatást adott az egy éves szlovák elnöksége alatt történt eseményekről és ismertette a találkozó programját.

A visegrádi országok reprezentatív, érdekképviseleti katonai szervezeteinek vezetői, tisztségviselői, valamint a litván katonai érdekképviseleti szövetség elnöke látogatott Szlovákiába. A vendégek megtárgyalták a fegyveres erőknél katonai szolgálatot teljesítők szolgálati körülményeikben bekövetkezett változásokat és azok hatásait az elmúlt egy év során, valamint megtárgyalták a kialakult migráns helyzettel kapcsolatos intézkedéseket és annak kezelését. Külön napirendben foglalkoztak a katonák élet-, és szociális körülményeinek javításával és a szolgálati nyugdíj és korkedvezménnyel.

 A nap folyamán csatlakozott a szlovák hadsereg Vezérkari Főnöke, Milan Maxim tábornok, aki élénken érdeklődött a V4-ek érdekvédelmi szövetségének munkája iránt.

Bácskai István a Honvédszakszervezet elnökségi tagja tájékoztatott a Honvédszakszervezet szervezeti felépítéséről, az elmúlt év során elvégzett feladatokról és jövőbeni terveiről.

Marian BABUSKA  a lengyel delegáció vezetője beszámolt arról, hogy szervezetük a Minisztériummal megfelelő kapcsolatot épített ki. Tájékoztatott, hogy a miniszter a katonák illetményemelését jelentette be.

 Zdenko BARANEC a szlovák érdekképviseleti szervezet tisztségviselője elmondta, hogy a 2013-ban a tisztújítás után újjászervezték a szervezetüket, nagy hangsúlyt fektettek az aktív állomány munkába történő bevonására. Munkájukkal elérték azt is, hogy a katonákat érintő kérdésekben a Minisztérium kikéri, meghallgatja véleményüket.

Jozef Kalivoda a cseh érdekképviseleti szervezet tisztségviselője előadásában ismertette, hogy a cseh érdekképviseleti szervezet munkamódszerében is jelentős változás történt az elmúlt időszakban. Informális találkozókkal erősítették szervezetük és a Minisztérium közötti kapcsolatot, aktívan vesznek részt az érdekképviseleti tevékenységben.

Laimonas Jakas a litván érdekképviseleti szervezet vezetője beszámolt arról, hogy a szervezet 2009-es megalakulása után 2011-ben csatlakozott az EUROMIL-hez, akik segítségével sikerült megerősíteni a képviseletet, melynek tagjai jelenleg is folyamatosan bővülnek. A katonák szociális, lakhatási problémáinak megoldására fektetnek nagy hangsúlyt.

A találkozón részt vevő delegációk közös közleményben foglalták össze tapasztalataikat, melyet a cikkhez csatolva megjelenítünk.

 Másnap a korai reggeli után a Piestany reptéren múzeumlátogatással kezdték a programot a delegációk, ahol a Magyar Honvédségben is rendszeresített eszközökkel találkozhattunk.

 A következő helyszínKosariska volt, ahol M. R. Stefanik tábornok emlékmüvét katonaitiszteletadással koszorúzták meg a résztvevők. Több érdekes előadás hangzott elerről a történelmi időszakról.

               

Trenèínben szárazföldi erők parancsnokságára utaztak a delegációk, ahol Andrej NOVOSAD tábornok, a szervezet parancsnoka fogadta a résztvevőket. A tábornok bemutatta a parancsnokság felépítését és a szervezet előtt álló fontosabb feladatokat.

               

Az előadás után a konferencia résztvevőivel történt kötetlen beszélgetésen a szárazföldi haderőnem parancsnoka megismerkedett a Visegrádi Országokban müködő katonák reprezentatív szervezeteinek céljaival és kifejezte elismerését munkájukkal kapcsolatban.

A tábornok kitért a Magyarország déli határain kialakult helyzetre, a Honvédségnél szolgálatot teljesítő katonák helytállására, erőfeszítéseire a migráns helyzettel kapcsolatban. A delegációkat egyébként is a migráns helyzet élénken érdekelte, többször került napirendre, tapasztalatainkat érdeklődéssel hallgatták és méltatták a magyar katonák embert próbáló munkáját.

     

A találkozó résztvevői döntöttek arról is, hogy 2016-ban a XVIII. V4-es konferencia Csehországban kerül megrendezésre és a találkozó idejéig a soros elnöki tisztséget Roman DOBA látja el.

Szöveg: Szendrei Zoltán

A V4-ek közös közleménye:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.