2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 308 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Visegrádi 4-ek XVII. találkozója, Piestany

Hosz  |  2015. 10. 12., 15:12

 2015. október 08-09-ig a Visegrádi Országokban működő katonák reprezentatív szervezetei vezetőinek XVII. találkozója (V4-ek) került megrendezésre Piestany-ben. A tanácskozáson Czövek János elnök, Szendrei Zoltán alelnök és Bácskai István elnökségi tag képviselték a Honvédszakszervezetet…

A szlovák katonai érdekvédelmi szövetség (ZVSR) rendezte meg a 17-ik találkozót 2015. október 8-11-ig. A rendezvényt Tomás SVEC  elnök nyitotta meg  és köszöntötte a megjelent szervezetek delegációit, valamint Piestany város polgármesterét és a szlovák hadsereg Granit Hotelek vezérigazgatóját, akik megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt.  Tomás Svec rövid tájékoztatást adott az egy éves szlovák elnöksége alatt történt eseményekről és ismertette a találkozó programját.

A visegrádi országok reprezentatív, érdekképviseleti katonai szervezeteinek vezetői, tisztségviselői, valamint a litván katonai érdekképviseleti szövetség elnöke látogatott Szlovákiába. A vendégek megtárgyalták a fegyveres erőknél katonai szolgálatot teljesítők szolgálati körülményeikben bekövetkezett változásokat és azok hatásait az elmúlt egy év során, valamint megtárgyalták a kialakult migráns helyzettel kapcsolatos intézkedéseket és annak kezelését. Külön napirendben foglalkoztak a katonák élet-, és szociális körülményeinek javításával és a szolgálati nyugdíj és korkedvezménnyel.

 A nap folyamán csatlakozott a szlovák hadsereg Vezérkari Főnöke, Milan Maxim tábornok, aki élénken érdeklődött a V4-ek érdekvédelmi szövetségének munkája iránt.

Bácskai István a Honvédszakszervezet elnökségi tagja tájékoztatott a Honvédszakszervezet szervezeti felépítéséről, az elmúlt év során elvégzett feladatokról és jövőbeni terveiről.

Marian BABUSKA  a lengyel delegáció vezetője beszámolt arról, hogy szervezetük a Minisztériummal megfelelő kapcsolatot épített ki. Tájékoztatott, hogy a miniszter a katonák illetményemelését jelentette be.

 Zdenko BARANEC a szlovák érdekképviseleti szervezet tisztségviselője elmondta, hogy a 2013-ban a tisztújítás után újjászervezték a szervezetüket, nagy hangsúlyt fektettek az aktív állomány munkába történő bevonására. Munkájukkal elérték azt is, hogy a katonákat érintő kérdésekben a Minisztérium kikéri, meghallgatja véleményüket.

Jozef Kalivoda a cseh érdekképviseleti szervezet tisztségviselője előadásában ismertette, hogy a cseh érdekképviseleti szervezet munkamódszerében is jelentős változás történt az elmúlt időszakban. Informális találkozókkal erősítették szervezetük és a Minisztérium közötti kapcsolatot, aktívan vesznek részt az érdekképviseleti tevékenységben.

Laimonas Jakas a litván érdekképviseleti szervezet vezetője beszámolt arról, hogy a szervezet 2009-es megalakulása után 2011-ben csatlakozott az EUROMIL-hez, akik segítségével sikerült megerősíteni a képviseletet, melynek tagjai jelenleg is folyamatosan bővülnek. A katonák szociális, lakhatási problémáinak megoldására fektetnek nagy hangsúlyt.

A találkozón részt vevő delegációk közös közleményben foglalták össze tapasztalataikat, melyet a cikkhez csatolva megjelenítünk.

 Másnap a korai reggeli után a Piestany reptéren múzeumlátogatással kezdték a programot a delegációk, ahol a Magyar Honvédségben is rendszeresített eszközökkel találkozhattunk.

 A következő helyszínKosariska volt, ahol M. R. Stefanik tábornok emlékmüvét katonaitiszteletadással koszorúzták meg a résztvevők. Több érdekes előadás hangzott elerről a történelmi időszakról.

               

Trenèínben szárazföldi erők parancsnokságára utaztak a delegációk, ahol Andrej NOVOSAD tábornok, a szervezet parancsnoka fogadta a résztvevőket. A tábornok bemutatta a parancsnokság felépítését és a szervezet előtt álló fontosabb feladatokat.

               

Az előadás után a konferencia résztvevőivel történt kötetlen beszélgetésen a szárazföldi haderőnem parancsnoka megismerkedett a Visegrádi Országokban müködő katonák reprezentatív szervezeteinek céljaival és kifejezte elismerését munkájukkal kapcsolatban.

A tábornok kitért a Magyarország déli határain kialakult helyzetre, a Honvédségnél szolgálatot teljesítő katonák helytállására, erőfeszítéseire a migráns helyzettel kapcsolatban. A delegációkat egyébként is a migráns helyzet élénken érdekelte, többször került napirendre, tapasztalatainkat érdeklődéssel hallgatták és méltatták a magyar katonák embert próbáló munkáját.

     

A találkozó résztvevői döntöttek arról is, hogy 2016-ban a XVIII. V4-es konferencia Csehországban kerül megrendezésre és a találkozó idejéig a soros elnöki tisztséget Roman DOBA látja el.

Szöveg: Szendrei Zoltán

A V4-ek közös közleménye:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.