2023. 10. 03. kedd
Helga
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztelgés a hősi halált halt katonák előtt

Hosz  |  2015. 10. 30., 09:24

A Honvédelmi Minisztérium szervezésében, a Halottak Napja alkalmából, kegyeleti koszorúzásokkal emlékeztek a hazánk területén hősi halált halt katonákra október 29-én, csütörtökön. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök és Sörös István a Nyugállományú Tagozat elnöke vett részt a megemlékezésen…

A rákoskeresztúri Új Köztemetőben, az Imádkozó katona szobránál kezdődött a kegyeleti koszorúzás, amelyen részt vett Baráth Ernő ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka, Budapest helyőrség parancsnoka; dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettese; valamint a Budapestre akkreditált katonai attasétestület tagjai is.

A megemlékezés az olasz katonai sírkertben folytatódott, majd a résztvevők koszorúkat helyeztek el a lengyel, a török, a román, és az egykori szovjet katonai parcelláknál is.

Baráth Ernő ezredes a Budaörsi úti Petőfi Sándor laktanyában tartott ünnepi beszédében hangsúlyozta: azokra a katonákra emlékezünk, akik itt Magyarországon estek el. „Ezek a katonák bátran, önfeláldozóan végrehajtották feladatukat, bátran harcoltak és bátran estek el ezen a földön” – fogalmazott, hozzátéve: a hősi halottak minden elismerést és tiszteletet megérdemelnek, hiszen a legtöbbet adták, amit egy katona adhat, az életüket.

Az ezredes kiemelte, hogy a hősi halottak két dolgot üzennek a jelen katonái számára. „Az egyik a béke, amely a legdrágább kincsünk, ezért mindent meg kell tennünk, hogy ezt a drága kincset megőrizzük magunknak és utódainknak. A másik: ha a haza hívószava megtalál bennünket, akkor nekünk is készen kell lennünk arra, hogy akár életünket is áldozzuk a nemzetünk ügyéért” – mondta.

Délután a budaörsi német-magyar katonai temetőben és Solymáron, a brit nemzetközösségi temetőben is lerótták kegyeletüket a résztvevők.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.