2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A honvédeken is múlt, hogy a háború tobzódása véget érhetett

Hosz  |  2016. 02. 15., 16:24

 „A magyar katonáknak is köszönhető, hogy 1945. február 13-án véget érhetett a második világháború tobzódása a fővárosban” – jelentette ki Baráth Ernő ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka február 12-én, pénteken a Vérmezőn, a Budai Önkéntes Ezred megalakulásának évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen...

Az ezred emlékmüvénél tartott megemlékezésen a parancsnok elmondta: a Vérmező olyan bátor emberek mártíromságának történelmi színtere a XVIII. századtól kezdve, akik meg merték tenni az első lépést a függetlenség felé. „Ezt a nagy és bátor lépést tették meg 1945 januárjának és februárjának hideg hónapjaiban a később Budai Önkéntes Ezredként híressé vált alakulatok” – tette hozzá.

Felidézte, hogy a szovjetek február 12-én Budai Önkéntes Ezred néven több, kisebb-nagyobb szövetséges magyar alakulatot önállósítottak, így összesen mintegy 2500 magyar katona harcolt Variházy Oszkár alezredes parancsnoksága alatt a németek ellen. „Mert nekik volt lehetőségük és volt bátorságuk hozzá” – hangsúlyozta a parancsnok, azzal együtt, hogy a honvédelmi tárca ugyanakkor nem tesz különbséget a magyar katonaáldozatok között, ezért évek óta azokról is megemlékeznek, akik a németek oldalán maradtak.

Szólt arról is, hogy a budapesti épületek közül a 71 évnél régebbi és

még mindig épségben állók megmaradása a magyar honvédek döntésének is

köszönhető. Ha Hitler parancsán múlik, akkor a főváros Varsó sorsára jut, amelyet

a németek bosszúból a földdel tettek egyenlővé. „Rajtunk, magyarokon és

elődeinken, a magyar honvédeken is múlott, hogy a háború tobzódása 1945.

február 13-án, Budapesten véget ért” – mondta. A rendezvény végén elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait a Vérmezőn

álló emlékmünél.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.