2018. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

"Büszkének kell lennünk a magyar hősök tetteire"

Hosz  |  2016. 03. 21., 10:24

„Tisztában kell lennünk a múlt értékeivel, szüleink, nagyszüleink, őseink véráldozatával, büszkének kell lennünk a magyar hősök tetteire” – köszöntötte a Mészáros Lázár honvéd altábornagy hamvai hazahozatalának 25. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés résztvevőit dr. Simicskó István honvédelmi miniszter március 17-én, Baján. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a megemlékezésen…

Mészáros Lázár honvéd altábornagy emléke előtt tisztelegtek csütörtökön szülővárosa polgárai. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hadügyminisztere 1858. november 16-án halt meg Eywoodban. Végrendeletében úgy rendelkezett, hogy nem kíván hazájába visszatérni mindaddig, amíg az ország területén idegen hatalom katonái tartózkodnak. Hamvait 1991. március 15-én helyezték végső nyugalomra a bajai Szent Rókus-kápolnában. A megemlékezés a kápolnában szentmisével kezdődött, amelyet Binszki József plébános és Takács Tamás alezredes, vezető tábori lelkész celebrált.

Mészáros Lázár emléktáblájának megkoszorúzását követően az ünnepi tiszteletadás a honvéd tábornok egykori szülőháza helyén álló szobornál folytatódott, ahol dr. Simicskó István méltatta avolt hadügyminiszter történelemformáló személyiségét. „Kiváló ember volt, aki mindenét feláldozta a hazája szabadságáért, Magyarország függetlenségéért. Felismerte saját korának a bajait, képesvolt hősies és bátor cselekedetre. Szeretném, ha Mészáros Lázár emléke gyermekeinknek, unokáinknak is ugyanazt jelentené, mint nekünk! Sok magyar hős áldozta vérét ezért a hazáért, azért, hogy most itt magyar nyelven emlékezhessünk dicső elődeinkre. Nem engedhetjük meg, hogy mások éljenek ezen a földön, szeretnénk, ha a Kárpát-medence magyarlakta területein a következő évezredben is magyarok élnének” – mondta a honvédelmi miniszter.

„Emlékeznünk kell, és megcélozni a jövő nagy terveit. De csak akkor tudunk az előttünk álló évek, évtizedek gyorsan változó, viharos, rohanó napjaiban helytállni, ha sosem feledjük, hogy honnan jöttünk. Ismernünk kel a gyökereinket, tisztában kell lennünk a múlt értékeivel, szüleink, nagyszüleink, őseink véráldozatával, és igenis büszkének kell lennünk a magyar hősök tetteire” − fogalmazott Simicskó István.

A megemlékezés a városháza dísztermében, a honvéd tábornok tiszteletére szervezett konferenciával folytatódott. Az előadásokat dr. Hermann Róbert, dr. Gál Zoltán, Dósai Anna Mária és Szabó Erik tartotta. A negyedszázados évforduló emlékére rendezett városi megemlékezésen részt vett többek közt dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese és Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka.

A városi ünnepségnek az MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezred AM32 Dunaföldvár nevü aknamentesítő hajója és a Baja tüzszerésznaszádja is részese volt. A két hajó személyzete a Duna déli szakaszának mederfelderítési gyakorlatát megszakítva, mintegy 250 diáknak adott lehetőséget a hajózás rejtelmeinek megismerésére. Az általános és középiskolás tanulóknak a március 15-i megemlékező ünnepségekben nyújtott munkájuk, kiemelkedő tanulmányi eredményük és a tanulmányi versenyeken való sikeres szereplésük elismeréseként kínálta fel a Magyar Honvédség a lehetőséget.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.