2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

"Büszkének kell lennünk a magyar hősök tetteire"

Hosz  |  2016. 03. 21., 10:24

„Tisztában kell lennünk a múlt értékeivel, szüleink, nagyszüleink, őseink véráldozatával, büszkének kell lennünk a magyar hősök tetteire” – köszöntötte a Mészáros Lázár honvéd altábornagy hamvai hazahozatalának 25. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés résztvevőit dr. Simicskó István honvédelmi miniszter március 17-én, Baján. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a megemlékezésen…

Mészáros Lázár honvéd altábornagy emléke előtt tisztelegtek csütörtökön szülővárosa polgárai. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hadügyminisztere 1858. november 16-án halt meg Eywoodban. Végrendeletében úgy rendelkezett, hogy nem kíván hazájába visszatérni mindaddig, amíg az ország területén idegen hatalom katonái tartózkodnak. Hamvait 1991. március 15-én helyezték végső nyugalomra a bajai Szent Rókus-kápolnában. A megemlékezés a kápolnában szentmisével kezdődött, amelyet Binszki József plébános és Takács Tamás alezredes, vezető tábori lelkész celebrált.

Mészáros Lázár emléktáblájának megkoszorúzását követően az ünnepi tiszteletadás a honvéd tábornok egykori szülőháza helyén álló szobornál folytatódott, ahol dr. Simicskó István méltatta avolt hadügyminiszter történelemformáló személyiségét. „Kiváló ember volt, aki mindenét feláldozta a hazája szabadságáért, Magyarország függetlenségéért. Felismerte saját korának a bajait, képesvolt hősies és bátor cselekedetre. Szeretném, ha Mészáros Lázár emléke gyermekeinknek, unokáinknak is ugyanazt jelentené, mint nekünk! Sok magyar hős áldozta vérét ezért a hazáért, azért, hogy most itt magyar nyelven emlékezhessünk dicső elődeinkre. Nem engedhetjük meg, hogy mások éljenek ezen a földön, szeretnénk, ha a Kárpát-medence magyarlakta területein a következő évezredben is magyarok élnének” – mondta a honvédelmi miniszter.

„Emlékeznünk kell, és megcélozni a jövő nagy terveit. De csak akkor tudunk az előttünk álló évek, évtizedek gyorsan változó, viharos, rohanó napjaiban helytállni, ha sosem feledjük, hogy honnan jöttünk. Ismernünk kel a gyökereinket, tisztában kell lennünk a múlt értékeivel, szüleink, nagyszüleink, őseink véráldozatával, és igenis büszkének kell lennünk a magyar hősök tetteire” − fogalmazott Simicskó István.

A megemlékezés a városháza dísztermében, a honvéd tábornok tiszteletére szervezett konferenciával folytatódott. Az előadásokat dr. Hermann Róbert, dr. Gál Zoltán, Dósai Anna Mária és Szabó Erik tartotta. A negyedszázados évforduló emlékére rendezett városi megemlékezésen részt vett többek közt dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese és Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka.

A városi ünnepségnek az MH 1. Honvéd Tüzszerész és Hadihajós Ezred AM32 Dunaföldvár nevü aknamentesítő hajója és a Baja tüzszerésznaszádja is részese volt. A két hajó személyzete a Duna déli szakaszának mederfelderítési gyakorlatát megszakítva, mintegy 250 diáknak adott lehetőséget a hajózás rejtelmeinek megismerésére. Az általános és középiskolás tanulóknak a március 15-i megemlékező ünnepségekben nyújtott munkájuk, kiemelkedő tanulmányi eredményük és a tanulmányi versenyeken való sikeres szereplésük elismeréseként kínálta fel a Magyar Honvédség a lehetőséget.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.