2018. 02. 20. kedd
Aladár, Álmos
: 311 Ft   : 251 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Brüsszeli robbantás: kettes, magas terrorfokozatot léptettek érvénybe Magyarországon

Hosz  |  2016. 03. 22., 16:22

Kettős robbanás történt március 22-én, kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd nem sokkal később a Maelbeek nevű metróállomáson. A detonációknak − a legfrissebb jelentések szerint − legalább 34 halottja és több mint 200 sérültje van, köztük két magyar is. A Honvédszakszervezet aggodalmát fejezi ki a Brüsszelben tartózkodó magyarokért, és együtt érez a sérültekkel, valamint az áldozatok hozzátartozóival. A brüsszeli székhelyű EUROMIL tagjaként hivatalos levélben fejeztük ki aggodalmunkat Emmanuel Jacob EUROMIL elnöknek a Brüsszelben történt robbantásokkal kapcsolatban…  

16:10

Két vasútállomást újranyitnak Brüsszelben helyi idő szerint délután 4 órakor, a központi pályaudvar azonban továbbra is zárva marad - jelentette be a rendőrség kedden, miután reggel három helyszínen is terrortámadást hajtottak végre a belga fővárosban. A La Libre Belgique címü helyi újság értesülései szerint fokozott biztonsági óvintézkedések közepette nyitják meg a déli és az északi pályaudvart a hatóságok. A két vasútállomásra ötszáz katonát vezényeltek - közölte honlapján a francia nyelvü napilap.

Belgiumban korábban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintü terrorkészültséget az eddigi információk szerint harmincnégy halálos áldozatot követelő támadások miatt. A hatóságok délelőtt teljesen leállították a tömegközlekedési hálózatot és lezárták az összes metróállomást és a vasútállomásokat is.

* * *

16:01

Több légitársaság, így a magyar hátterü Wizz Air, a Ryanair és a Lufthansa-csoport is ingyenes átfoglalást, vagy jegytörlést biztosít a Brüsszelbe utazóknak. A Wizz Air tájékoztatása szerint azok, akik kedden utaznának Charleroi-ra, visszakaphatják a jegy árát, amennyiben lemondják az utazást, akik pedig átfoglalják a jegyüket, ingyen tehetik ezt meg. Az intézkedés egyelőre a keddi járatokra érvényes. A légicég korábban közleményben arra kérte Brüsszelbe tartó, vagy onnan induló utasait, hogy öt órával a járat indulása előtt jelenjenek meg a belga repülőtéren.

A Lufthansa az MTI megkeresésére azt közölte, hogy 25 brüsszeli járatát törölte a csoport, amelybe a Brussels Airlines is beletartozik. Akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes. A társaság közölte továbbá, hogy kedden az összes Zaventembe tartó járatát törölte, ami közel 2 ezer utas érintett.

Ingyenessé tette a törlést, illetve módosítást a Ryanair is. A cégnél, azok, akiknek nem keddre szól a jegyük, csak telefonon keresztül tudják átfoglaltatni jegyüket. Arról a légitársaság nem adott tájékoztatást, hogy mely további napokra érvényes az ingyenes törlés és dátummódosítás. Budapest és Brüsszel között közvetlenül a Brussels Airlines, a Wizz Air és a Ryanair közlekedik, a légitársaságok naponta menetrendtől függően 5-6 járatot indítanak Budapestről.

15:58

A szíriai kormány határozottan elítélte kedden a brüsszeli merényleteket, de a Nyugat elhibázott politikájára, és a terroristákkal vállalt szolidaritására vezette vissza őket. A SANA hivatalos hírügynökségnek egy meg nem nevezett külügyminisztériumi tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a támadások „az elhibázott politika és a terrorizmussal való szolidaritás elkerülhetetlen következményei”. A tisztségviselő szerint „egyesek politikai érdekektől vezényelve mérsékelt (lázadóknak) neveznek terrorcsoportokat”.

Damaszkusz a szíriai polgárháborúban a kormányerők ellen harcoló minden fegyveres csoportot terrorszervezetnek minősít, miközben nyugati kormányok számos lázadócsoportot mérsékeltnek tartanak. „Szíria, amely öt éve harcol a takfíri terror ellen, újból arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy erőit egyesítve szálljon szembe a terrorizmus jelentette veszéllyel”. (A takfír a muzulmánok hitehagyottá és a vérontások legitim célpontjává nyilvánítása.)

* * *

15:56

Tájékoztatták Barack Obama amerikai elnököt a keddi brüsszeli robbantásokról, az amerikai hatóságok kapcsolatban állnak a belga kollégáikkal - közölte a Fehér Ház. Amerikai tisztviselők elmondták, hogy az Egyesült Államok katonai és igazságügyi vezetői is tudnak a történtekről, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) pedig együttmüködik belga hatóságokkal és más amerikai ügynökségekkel.

Ted Cruz republikánus elnökjelölt-aspiráns a terrortámadásra reagálva Facebook-oldalán részvétét nyilvánította Brüsszel lakosainak. A szenátor úgy vélte, hogy a robbantások nem különálló incidensek, hanem radikális iszlamista terroristák koordinált támadásairól van szó. Cruz kijelentette, hogy a radikális iszlám háborúban áll azokkal, akik nem fogadják el szélsőséges nézeteiket. Azt mondta, hogy ha novemberben elnöknek választják meg, legyőzi a radikális iszlámot.

Az elnökjelöltségért szintén küzdő John Kasich ohiói kormányzó ugyancsak részvétét fejezte ki közleményében. Hangsúlyozta, hogy csakúgy, mint minden amerikai, ő is émelyeg a vérontástól, amit a robbantások okoztak Brüsszelben. Leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek újból el kell kötelezniük magukat a terrortámadások célpontjává vált demokratikus értékek mellett, amelyek politikai rendszerük alapját képezik.

Donald Trump üzletember a tőle megszokott stílussal reagált a brüsszeli történtekre. „Emlékeznek milyen szép és biztonságos volt Brüsszel?” - tette fel a kérdést Twitter-bejegyzésében a aspiráns, hozzátéve, hogy többé már nem az, és az Egyesült Államoknak ébernek és dörzsöltnek kell lennie.

* * *

15:44

A brit hatóságok növelik a kikötők, repülőterek, metróállomások és nemzetközi pályaudvarok rendőri védelmét - mondta kedden a brit miniszterelnök. David Cameron, aki előzőleg a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó csoportjának (COBRA) értekezletén elnökölt, az ülés után a BBC televíziónak kijelentette: a brüsszeli terrortámadás megtörténhetett volna akár Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban vagy máshol Európában is, ezért az európai országoknak össze kell tartaniuk annak érdekében, hogy „az életformánkra támadó terroristák” soha ne győzhessenek.

Cameron kijelentette: a COBRA értekezletének célja annak biztosítása volt, hogy a brit szolgálatok mindent megtegyenek Nagy-Britannia biztonságának fokozásáért, és ezt szolgálja a rendőri jelenlét erősítése a kikötőkben, repülőtereken, metróállomásokon és a nemzetközi pályaudvarokon. Hozzátette: Nagy-Britanniában is „igencsak valós” a terrorfenyegetettség, a brit hatóságok folyamatosan vizsgálják a beérkező információkat, és ha közvetlen terrortámadási veszélyről érkezne értesülés, akkor megemelnék a készültségi szintet. Nagy-Britanniában 2014 augusztusa óta a második legmagasabb szintü terrorkészültség van hatályban. E készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint „súlyos” terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint „jelentős valószínüséggel” lehet számítani terrortámadási kísérletre.

A legmagasabb készültségi szint a „kritikus”, amelyet akkor rendelnek el, ha a biztonsági szolgálatok küszöbönálló terrortámadás veszélyéről kapnak konkrét információt. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka azonban nem sokkal Cameron nyilatkozata előtt hangsúlyozta: a rendőri jelenlét megerősítésértől hozott döntés olyan óvintézkedés, amely a lakosság megnyugtatására szolgál, és nem kapcsolódik semmilyen konkrét elhárítási vagy hírszerzési értesüléshez.

* * *

15:40

A keddi brüsszeli robbantásokat követően Ausztriában is fokozták a biztonsági intézkedéseket, az államfő pedig „mélységesen” elítélte a több tucat halálos áldozatot követelő merényleteket. Heinz Fischer úgy fogalmazott, nem szabad, hogy a terrorizmus és a támadások senkit sem téríthetnek le a demokratikus útról. Christoph Schönborn, Bécs érseke megfontoltságra és elszántságra intett a „gonosz elleni küzdelemben”, és azt mondta, hogy nem győzhet a gyülölet.

Az osztrák alkotmányvédelmi és terror-elhárítási hivatal (BVT) vezetője az osztrák közszolgálati rádióban (Ö1) úgy fogalmazott, hogy a szélsőséges iszlamizmus miatt magas a terrorfenyegetettség. Peter Gridling szerint a teljes biztonság csupán illúzió, a hatóságok pedig nagy kihívás előtt állnak, hogy időben felismerjék a veszélyt. Számos európai polgár csatlakozott már az iszlám államhoz, ezért nem aludhatunk nyugodtan - mondta. Közölte, hogy a tavaly novemberi párizsi terrortámadások megszervezésével és lebonyolításával vádolt Salah Abdeslam, akit a napokban fogtak el Brüsszelben, az ősszel kétszer is megfordult Ausztriában. Gridling tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok a protokollnak megfelelően jártak el, és értesítették erről a belga hatóságokat, azonban nem terrorizmus gyanúja, hanem kisebb büncselekmény miatt. A hivatal vezetője hangsúlyozta: Abdeslam nem toborzott híveket Ausztriában.

Ausztriában a keddi brüsszeli robbantásokat követően megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket a köztereken, tömegközlekedési csomópontoknál, a reptereken, pályaudvarokon, a nemzetközi szervezetek székhelyeinél. A belügyminisztérium szóvivője szerint a fokozott biztonsági intézkedés nem lesz kihatással a lakosok mindennapjaira. Délután a bécsi Hofburg, a parlament és a fontosabb állami épületek osztrák zászlaját félárbocra engedték. Az ausztriai Iszlám Hitközség is elítélte a robbantásokat, és reményét fejezte ki, hogy a politikusok és a véleményformálók részt vesznek a szíriai háború kérdésének megoldásában. * * *

15:38

Tovább nőtt a kedd reggeli brüsszeli terrortámadások áldozatainak száma: a legfrissebb hírekszerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban. Yvan Mayeur brüsszeli polgármester arról számolt be, hogy az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt robbantás legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek. A belga főváros tüzoltóságának szóvivője pedig azt közölte, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.

A polgármester tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása. Korábban huszonhat halottról és közel száznegyven sebesültről számoltak be a hatóságok. * * *

15:30

Nagy erőkkel folyik a nyomozás a brüsszeli merényletek elkövetőinek előkerítésére, de a hatóságok attól tartanak, hogy további elkövetők tevékenykedhetnek a fővárosban - közölte Didier Reynders belga külügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornának adott nyilatkozatában kedden. Leszögezte: a nyomozás folyamatban van és annak minden részlete a rendőrségre tartozik. A hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy azonosítsák az elkövetőket és felderítsék azok segítői csoportjait.

Frédéric Van Leeuw belga szövetségi ügyész korábban tett nyilatkozatában arra kérte rendőrök munkáját követő médiumok képviselőit, hogy a nagy erejü nyomozások sikere érdekében azonnal hagyjanak fel a helyszíni közvetítésekkel és ne szolgáltassanak ki olyan információkat, amelyeket a lehetséges, vagy a szökésben lévő elkövetők is használni tudnak.

A belga hatóságok arról mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. Az Iszlám Állam dzsihadista csoport hívei a közösségi hálókon ünnepelték a brüsszeli robbantásokat. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt kedd reggeli robbantásoknak a legfrissebb közlések szerint 26 halálos áldozata és számos sebesültje van.

* * *

15:13

A rendőrséget erősíti, annak munkáját segíti a teljes készültségbe helyezett Terrorelhárítási Központ (TEK) - közölte a szervezet főigazgatója az M1 aktuális csatorna keddi müsorában. Hajdu János elmondta, hogy a Magyarország területére ideiglenesen kihirdetett kettes terrorfokozat miatt a TEK-esek fokozottan vannak jelen azokon a közterületeken, amelyeket a rendőrség eddig is védett, így a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a pályaudvarokon és a belvárosban. A TEK a stratégiai csomópontokat is őrzi a jövőben, így például a paksi atomerőmüvet - tette hozzá.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések addig tartanak, amíg meg nem tudják, hogy fenyegeti-e Magyarországot terrorveszély. Hajdu János elmondta, hogy a TEK nem vizsgálja át az utasok csomagjait a repülőtéren, mert ez nem feladata, erre külön személyzet van. A TEK a repülőtérhez vezető utat blokkolja fizikailag, tüzszerészeti feladatokat lát el, valamint az utasok beszállításánál végez egy rendkívüli ellenőrzést. Hozzátette, hogy talán még ennél is fontosabb a TEK-nek az a tevékenysége, amely nem látható: a hírszerzési és a titkosszolgálati szervek kimondottan a magyar vonatkozású információkat gyüjtik a terrorveszély lehetséges forrásairól, és soron kívül egyeztetnek ezekről a TEK-kel.

* * *

15:09

Legalább húsz ember meghalt, százhatan pedig megsebesültek az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt kedd reggeli robbantásban - közölte Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere. A politikus tájékoztatása szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Mint mondta, jelenleg is folyik az áldozatok azonosítása. Korábban tizenöt halottról és ötvenöt sebesültről számoltak be a hatóságok.

* * *

15:06

Elítélte „az oly sok szenvedést okozó vad erőszakot” Ferenc pápa a keddi brüsszeli robbantásokat követően a Jozef De Keselnek, Malines-Brüsszel érsekének küldött részvétüzenetében. A Vatikán honlapján közölt francia nyelvü üzenetet Ferenc pápa nevében Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár küldte a belga főváros érsekének. A katolikus egyházfő imájával megemlékezett a terrorista támadások áldozatairól, és együttérzését fejezte ki a halottak családtagjainak.

Giacinto Berloco brüsszeli apostoli nuncius a TV2000 olasz katolikus televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, a támadók „tragédiát teremtő” helyszíneket választottak, hogy minél több áldozatot szedjenek. A terrorista támadások elkövetőiről szólva hozzátette: „Nehéz ezeknek az embereknek a fejével gondolkodni. Gyakran magukat kiközösítettnek érző személyekről van szó, vagy olyanokról, akiknek az együttélésről nagyon más az elképzelésük, mint nekünk”.

* * *

14:58

Egy belső kamera vette fel, ahogy a bomba felrobban a brüsszeli Maelbeek állomásnál.

* * *

14:47

Egyiptomi sajtóértesülések szerint az Iszlám Állam (IÁ) vállalta magára a terrorcselekmény elkövetését. Az IÁ hívei a világhálón ünnepelnek. A hírt a dzsihadisták közkedvelt médiaterjesztő felülete is közzétette - állítja az RT egyiptomi információkra hivatkozva, melyeket a kurd média jelentései is megerősítettek. Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban.

„Úgy látszik, az Iszlám Államban (harcoló) testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe” - áll egy arab nyelvü Twitter-üzenetben. „A minap elfogták (a párizsi támadások fő szervezőjének számító) Salah Abdeslamot, ma meg már meg is bosszulták őt a társai. Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmü: nem hagyunk békén titeket!” - írta a milícia egy másik támogatója.

A brüsszeli merényletek kapcsán egy szimpatizáns azt írta: „Ha a hitetlenek muzulmánokat bombáznak, azt terrorellenes harcnak hívjátok, de ha az Iszlám Állam hitetleneket öl meg, arra azt mondjátok: terrorcselekmény.”

A belga hatóságok időközben terrorcselekménynek minősítették a Brüsszelben történteket, arról azonban mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. A robbantásokat még egyetlen szervezet sem vállalta magára.

* * *

14:32

Kiürítik a belgiumi Tihange-ban található atomerőmüvet - jelentette a VTM flamand nyelvü belga közszolgálati televízió kedden. A helyi sajtó hírei szerint a kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényleteket követően azonnal fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a belga nukleáris létesítményeknél. Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait.

A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem müködnek Brüsszelben. Charles Michel kormányfő közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Mint mondta, a kormány számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb.

* * *

14:31

Egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás is történt - jelentette a VRT nevü helyi közszolgálati televízió. A csatorna tájékoztatása szerint a robbanóövet hatástalanítani fogják a tüzszerészek. A hatóságok találtak egy gyanús csomagot a Brüsszeli Egyetemen is, jelenleg azt is vizsgálják. A VRT emellett arról is beszámolt, hogy kiürítették a Tihange település közelében található atomerőmüvet. Korábbi hírek szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél.

* * *

14:29

Támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a belga kormányt a kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényleteket követően Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Közölte, hogy törölte valamennyi keddi és szerdai programját, a parlament dolgozói pedig szerdán távmunkában végzik feladataikat. A tájékoztatás szerint fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be azonnali hatállyal az uniós parlamentben és valamennyi hozzá tartozó intézmény épületeiben.

Miután a belga hatóságok a legmagasabb, négyes riasztási fokozatra emelték az ország terrorfenyegettségi szintjét, Martin Schulz bejelentette, hogy az Európai Parlament védelmét is az annak megfelelő fokozatúra emelik. Az Európai Parlament központi épülete sem található messze a Maelbeek metróállomástól, ahol kedden - a repülőtéri terrortámadást követően - robbantásos merényletet követtek el, amelynek hivatalos közlések szerint 15, friss sajtóinformációk szerint 20 halálos áldozata és 55 sebesültje volt.

* * *

14:27

Magyarországon a reggeli brüsszeli események elemzését és értékelését követően kettes, magas terrorfokozatot léptettek érvénybe - közölte az MTI-vel a Belügyminisztérium. A tárca közleménye szerint Pintér Sándor utasította a Terrorelhárítási Központot, hogy a készültségi szintjét növelje meg, valamint a rendőrséget arra, hogy Magyarország nemzetközi repülőterein és a fővárosi metróállomásokon emelt szintü szolgálatot lásson el.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden a Parlamentben elmondta: a brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes fokozatát. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjármüveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség. Eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben.

A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban. Az Országgyülés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésére érkezve korábban Papp Károly országos rendőrfőkapitány is beszámolt arról, hogy a brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendeltek el a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a metróállomások területén.

A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást. Hozzátette: a társszervekkel folyamatosan egyeztetnek, s ennek függvényében döntenek a további intézkedésekről.

* * *

14:12

Nem érte váratlanul a belga hatóságokat a keddi brüsszeli merényletsorozat, számítottak arra, hogy bosszú követi Salah Abdeslam letartóztatását - írta a Der Tagesspiegel címü német lap a hírportálján német biztonsági körökre hivatkozva. Az újság egy másik, még a brüsszeli támadások előtt készült jelentésében azt írta, hogy Abdeslam Németországban is tervezhetett terrortámadást. A tavaly novemberi párizsi merényletek legfőbb gyanúsítottjaként számon tartott francia állampolgár múlt pénteki letartóztatása után belga illetékesek jelezték, hogy a terroristák újabb támadásokkal válaszolhatnak - tájékoztatták német források a Der Tagesspiegelt.

Hozzátették, hogy a keddi kettős merényletet valószínüleg Salah Abdeslam cinkosai követték el. Értékelésük szerint a németországi terrorfenyegetettség egyelőre nem változik a Brüsszelben történtek hatására. Németországban évek óta nagy a terrorveszély, de a hatóságok szerint elméleti fenyegetettségről van szó, vagyis ugyan bármikor történhet terrortámadás, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok.

A Der Tagesspiegel keddi nyomtatott számában egy magas beosztású német biztonsági szakértőre hivatkozva azt írta, hogy Salah Abdeslam a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet egy olyan hálózatának vezetői közé tartozik, amelyet „kifejezetten” arra hoztak létre, hogy Németországban is elkövessen merényleteket. A nyugat-európai támadások végrehajtására szervezett hálózat nagyjából 30 emberből állt, és három csoportot alkotott. Az első csoport több tagja meghalt az IÁ fővárosaként számon tartott szíriai Rakkában egy amerikai légitámadásban. A második csoport vagy annak egy része követte el a párizsi támadásokat tavaly novemberben. Az egyelőre nem ismert, hogy kik tartoznak a harmadik csoportba - mondta a berlini lap forrása.

Hozzátette, hogy németországi merényletek elkövetésének szándékára utalhat Salah Abdeslam tavaly októberi titokzatos utazása a Baden-Württemberg tartományi Ulmba, ahonnan elszállított három férfit a város egyik menedékkérőket befogadó otthonából. Az ügyről csak annyit tudni, hogy Salah Abdeslam leadta a Belgiumban bérelt autót, amellyel Ulmban járt. Meglehet, hogy a három férfi részt vett a november 13-án elkövetett párizsi támadásokban, de az is lehet, hogy megbízatásuk egy másik országban tervezett támadás végrehajtásáról szól. A szóba jöhető országok Belgium és Németország - mondta a Der Tagesspiegel forrása.

* * *

13:57

Kósa Lajos, az Országgyülés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerint napnál világosabban kiderült: fokozza a terrorveszélyt az a folyamat, hogy illegális bevándorlók ellenőrizetlenül, tömegével áramlanak be az Európai Unió területére. Kósa Lajos kedden a bizottság zárt ülése után újságíróknak azt mondta: az ülésén szó esett a brüsszeli robbantásokról, amelyeknek két magyar sérültje is van. Ők magyar kormányalkalmazottak, akik Brüsszelben dolgoznak - tájékoztatott.

Pintér Sándor belügyminiszter arról számolt be, hogy a terrorkészültséget átmenetileg kettes fokozatra emeli, amíg nem derülnek ki további adatok a brüsszeli terrortámadásról. Az intézkedés a metró és a nemzetközi repülőterek védelmét erősíti meg, ami érinti a ferihegyi, a debreceni és a sármelléki repteret - tette hozzá Kósa Lajos, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a budapesti mellett a debreceni reptérnek van jelentős, havi 20-30 ezer fős nemzetközi forgalma.

Kérdésre válaszolva azt mondta: Magyarországon tömegrendezvények korlátozására nem kell készülni, arról pedig csak néhány nap elteltével lehet nyilatkozni, hogy a brüsszeli merényleteknek van-e olyan „leágazása”, amely más európai nagyvárosok elleni támadást valószínüsíthet. „Kiderült az, most már napnál világosabban (...) , hogy az a folyamat, hogy illegális bevándorlók, ellenőrizetlenül, regisztrálatlanul, tömegével áramlanak be az Európai Unió területére a világ száz-egynéhány országából, az fokozza a terrorveszélyt - ami most már meg is valósult többedik esetben -, rontja az európai emberek biztonságát, az európai életminőséget, veszélyezteti azt a mindennapi átlagéletet, amelyet az európai polgárok szeretnének élni” - összegzett a politikus.

Kósa Lajos elmondta azt is, hogy az ülésen a belügyminiszter beszámolt az egész országra kihirdetett, bevándorlás okozta válsághelyzet indokairól is, és az ülésen meghallgatott nemzetbiztonsági és hírszerzési adatok alapján világos, hogy nem fog csökkenni a déli határainkra nehezedő nyomás, illetve a határsértők aktivitása. Hozzátette: a szomszédos országok szerveivel történt konzultációk és hírszerzési adatok szerint azt sem lehet kizárni, hogy megindul egy romániai útvonal is. Ismertetése szerint a válsághelyzettel kapcsolatban a bizottság tárgyal több közbeszerzés alóli felmentést, ami ahhoz szükséges, hogy ha kell, két héten belül a román-magyar határszakasznál biztonsági határzárat valósítsanak meg.

Kósa Lajos az ülésen elhangzottakról beszámolva elmondta azt is: idén ötezer megkeresés érkezett európai uniós országokból, hogy Magyarországra szeretnének telepíteni bevándorlókat, arra hivatkozva, hogy van magyar regisztrációjuk. Ugyanakkor továbbra is az az álláspont, hogy őket tovább kell küldeni Görögországba, hiszen nem Magyarország területén léptek be az Európai Unióba - jelentette ki.

* * *

13:38

Törökország elítéli a Brüsszelben történt robbantásos merényleteket - mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kedden Ankarában. Davutoglu részvétét fejezte ki Belgium kormánynak és az áldozatok családjainak. A miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy múlt pénteken az Európai Unió és Törökország közötti migrációs csúcstalálkozó kapcsán a török küldöttséggel a belga fővárosban járt. Hangsúlyozta: a terrorizmus globális problémává vált.

Törökországban nagy a feszültség, miután az elmúlt hónapokban több robbantásos merényletet is elkövettek az ország nagyvárosaiban. Múlt szombaton egy öngyilkos merénylő támadást hajtott végre Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi). A tettes négy ember életét oltotta ki, köztük három izraeli állampolgárét. A robbantásban 36-an sebesültek meg. Az elkövető a belügyminisztérium szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel állt kapcsolatban.

Az incidenst megelőző hetekben Ankarában is követtek el merényleteket. Mindkettőért az illegális Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik fiókszervezete vállalta a felelősséget. Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, 29 ember halálát okozva. Múlt vasárnap egy zsúfolt autóbusz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, akkor a két támadóval együtt 38 ember vesztette életét. Azelőtt januárban Isztambul egy turisták által szintén gyakran látogatott részében, a Sultanahmet téren robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A robbantásban tíz ember meghalt - mind német állampolgárok -, tizenheten pedig megsebesültek. A támadásért Törökország az IÁ-t tette felelőssé.

* * *

13:22

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban. „Úgy látszik, az Iszlám Államban (harcoló) testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe” - áll egy arab nyelvü Twitter-üzenetben.

„A minap elfogták (a párizsi támadások fő szervezőjének számító) Salah Abdeslamot, ma meg már meg is bosszulták őt a társai. Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmü: nem hagyunk békén titeket!” - írta a milícia egy másik támogatója. A brüsszeli merényletek kapcsán egy szimpatizáns azt írta: „Ha a hitetlenek muzulmánokat bombáznak, azt terrorellenes harcnak hívjátok, de ha az Iszlám Állam hitetleneket öl meg, arra azt mondjátok: terrorcselekmény.”

A belga hatóságok időközben terrorcselekménynek minősítették a Brüsszelben történteket, arról azonban mindeddig nem tettek jelentést, hogy ki állhat a támadások hátterében. A robbantásokat még egyetlen szervezet sem vállalta magára. * * *

13:12

„Megtörtént, amitől tartottunk, sötét nap ez Belgium számára” - jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokra utalva. A miniszterelnök elítélte a „gyáva és erőszakos, válogatás nélküli” támadásokat, és arról számolt be, tisztában vannak vele, hogy „sok a halott, és sokan megsebesültek” a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásnál elkövetett három robbantásban. A kormányfő elmondta, hogy a sebesülteket kórházba szállították. „A merénylők egész Európa ellen támadást intéztek” - mondta a kormányfő, és leszögezte, hogy a tragédia ellenére higgadtságra és szolidaritásra van szükség.

Charles Michel közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Mint mondta, a kormány számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb. Korábbi hírek szerint 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét. A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is.

Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait. A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem müködnek Brüsszelben. Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt bejelentette, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintü terrorkészültséget. Frédéric Van Leeuw, a belga szövetségi ügyészség vezetője mindhárom brüsszeli robbantást terrortámadásnak minősítette, és elmondta, hogy az egyik repülőtéri detonációt nagy valószínüséggel öngyilkos merénylő okozta.

Az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke élesen elítélte a brüsszeli terrortámadásokat és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Donald Tusk közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy megrendítették a számos ártatlan ember életét követelő robbantások. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján kijelentette: ez egy rendkívül szomorú nap Európa számára. A legfrissebb hivatalos közlések szerint huszonhat halálos áldozatot követeltek a két helyszínen elkövetett robbantások, 136 ember pedig megsebesült. * * *

13:31

A román csendőrség megerősítette a repülőterek és nagykövetségek védelmét kedden a brüsszeli terrortámadások után, de a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyelőre az ötfokozatú skála második, „elővigyázatos” szintjén tartja a terrorveszély miatti riasztást. „Európát érte terrortámadás, ez egy gyászos nap a civilizált világ számára” - állapította meg Klaus Iohannis államfő. A román elnök elítélte az erőszakos cselekményeket, együttérzéséről biztosította Belgiumot, és az ottani hatóságoknak felajánlotta Románia segítségét.

Dacian Ciolos román kormányfő szerint az eddigi információik szerint Romániát nem fenyegeti közvetlen veszély, és nincs román a brüsszeli támadás halálos áldozatai vagy sebesültjei között. Elmondta: a bukaresti hatóságok teljes szolidaritásukról biztosították a brüsszeli kormányt és az Európai Unió intézményeit, a Brüsszelben élő vagy ideiglenesen ott tartózkodó román állampolgárok számára pedig felajánlották a román nagykövetségen, illetve a bukaresti külügyminisztériumban alakult válságstáb segítségét.

A román Tarom légitársaság törölte öt keddi és szerdai brüsszeli járatát, de az ezekre váltott jegyeket elfogadják az Amszterdamba, Párizsba, Frankfurtba, Münchenbe vagy Londonba induló járatokon. A Tarom kedd reggeli brüsszeli járatát Amszterdamba irányították.

13:08

A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot - közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli robbantásokat követően kiadott nyilatkozatában kedden. A főtitkár gyáva, „közös értékeink és nyitott társadalmuk” elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket. Hozzátette: együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, és kiáll a nehézségekkel küzdő Belgium mellett.

* * *

13:06

A spanyol belügyminisztérium rendkívüli ülést hívott össze kedd délutánra, hogy értékelje, kell-e emelni az ország terrorvédelmi készültségén - mondta el Mariano Rajoy, ügyvezető spanyol miniszterelnök a TVE közszolgálati televízió délelőtti müsorában telefonon nyilatkozva. Amikor a terror lesújt, lesújt mindannyiunkra” - fogalmazott a kormányfő, kifejezve Spanyolország szolidaritását és részvétét Belgium iránt a reggel végrehajtott brüsszeli robbantásos támadások miatt, amelyekben az eddig ismerté vált hivatalos adatok szerint 15 ember vesztette életét. A spanyol kormány eddigi információi szerint a halálos és sebesült áldozatok között nincsenek spanyolok - tette hozzá.

Spanyolországban a jelenleg érvényes terrorvédelmi készültségi szintnél már csak egy magasabb fokozat létezik, vagyis a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakemberek részvételével zajló délutáni ülésen arról döntenek, hogy indokolt-e a legmagasabb készültségi szintet aktivizálni a dél-európai országban. A spanyol kormány tavaly júniusban emelt utoljára a védelmi fokozaton, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat. A brüsszeli robbantásokkal kapcsolatban José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter a Cadena Cope nevü rádióadó reggeli müsorában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezetet tette felelőssé a történtekért, noha ezt a belga hatóságok nem erősítették meg, és még egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként. „Egyfajta terroristarák terjed az egész világon” - fogalmazott a spanyol diplomácia vezetője.

A spanyol politikai pártok vezetői mind elítélték a történteket, és együttérzésüket fejezték ki a belga nép felé. „Megdöbbentett bennünket a támadás Európa fővárosában, Brüsszelben. Szolidaritásunk és támogatásunk Belgiumnak, intézményeiknek és a belga népnek” - írta Twitter-üzenetében a spanyol királyi pár.

* * *

13:03

A terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni - jelentette ki a miniszterelnök kedden Tatabányán, más témában tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva. Orbán Viktor szerint a történtek tanulsága, hogy erősíteni kell az európai együttmüködést a belbiztonsági szervek között. A kormányfő megerősítette, hogy eddig két magyar sérültről tudni. Egyikükről tudható, hogy a sérülései nem súlyosak, de kórházba került. A miniszterelnök az áldozatok hozzátartozóinak az egész ország nevében részvétét nyilvánította.

Azt is megismételte - mint azt Pintér Sándor belügyminiszter délelőtt bejelentette -, hogy a Brüsszelben történtek miatt ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát. A Terrorelhárítási Központ teljes állománya is készültségben van. „Ezek elővigyázatosságból meghozott intézkedések, amikor helyreáll a kommunikáció Brüsszellel, és minden információ megbízhatóvá válik, akkor tudunk dönteni arról, hogy fenn kell-e tartani az ideiglenes kettes fokozatú terrorkészültséget” - fogalmazott Orbán Viktor.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt kedd reggeli robbantásoknak a legfrissebb közlések szerint 26 halálos áldozata és számos sebesültje van.

(Forrás: szöveg - MTI; képek - MTI, kormany.hu, AP, Twitter, GettyImages, AFP, nato.int)  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

  Háború Művészete magazin

A szingapúri vállalat hamarosan átadja az Amerikai Hadseregnek azt a prototípus harcjárművet, melyet a Mobil Védett Tűzerő (Mobile Protected Firepower) programban szeretne eladni – nagy tételben persze.