2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Hosz kibővített Elnökségi ülést tartott

A Hosz kibővített Elnökségi ülést tartott
2023. 02. 15., 14:19

A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

Czövek János elnök köszöntő szavai után az Elnökség elfogadta a napirendi pontokat majd a 8/2023. számú Kormány rendeletről és az abból adódó feladatok megvitatásával kezdődött az ülés. Számos különböző vélemény és helyenként élénk vita alakult ki a továbbiakban képviselendő irányról.

A szervezet elnöke elmondta, hogy a 8/2023. Kormány rendelet kihirdetését követően milyen szakértői egyeztetéseket és tárgyalásokat folytatott le  szervezetünk.

A témában a honlapunkon megjelent kiadványunk kérdései és főbb javaslataink írásban is a tárgyalásokon átadásra kerültek a HM képviselői részére, illetve a szakértői megbeszélések folytatódnak. A Hosz elérendő céljai kapcsán szakszervezetünk tisztségviselői konszenzussal jelentették ki, hogy a honvédelmi szolgálati juttatás törvényi szabályozása és tartós jogintézménnyé tétele alapvető fontosságú ügy. Ugyanakkor kritikai észrevételek is elhangzottak, amelyek elsősorban a kormányrendelet kihirdetésének váratlanságát és az intézkedés kidolgozatlanságát hangsúlyozták.

Doszpolyné dr. Mészáros Melinda a LIGA Szakszervezetek elnöke aktuális tájékoztatót tartott az országos szakszervezeti ügyekkel kapcsolatban, majd az alapszervezet vezetők által feltett kérdésekre válaszolt. A LIGA elnöke felajánlotta, hogy akiknek a szolgálati viszonyát megszüntették, azok részére a konföderáció segít az álláskeresésben.

Összességében elmondható, hogy az Elnökség felhatalmazást kapott a további tárgyalások folytatására, illetve a „Gyakran ismételt kérdések és  válaszok a 8/2023. Kormány rendelethez” című kiadvány honlapon történő megjelentetésére. A Honvédelmi Szolgálati Juttatással kapcsolatban a Hosz szabályzóinak módosítását is napirendre kell tűzni a következő Küldöttgyűlésen. Az Elnökség feladata lesz többek között tagjainknak az álláskeresésben történő segítségnyújtása.

A következő napirendi pont tekintetében tájékoztató hangzott el  a 2023. évi illetményen kívüli juttatásokról. Ennek keretében elhangzott, hogy a juttatások jelentősebb emelésére idén nem számolhatunk, illetve az étkezési díj elkerülhetetlen 1365 Ft-ra történő emeléséről is szó esett. A munkába járás címén adható költségtérítésről jelenleg is szakértői egyeztetések folynak.

Tájékoztató hangzott el a Honvédszakszervezet tavaszi küldöttgyűlésének várható időpontjáról (május 14.) valamint a képviseleti ülések és a Nyugállományú választmányi ülés május 3-án történő megtartásáról.

A nemzetközi feladatok kapcsán szóba került a következő EUROMIL ülésre történő delegálás, illetve az Elnökség döntött a 2024. évi EUROMIL küldöttgyűlés budapesti megtartásáról.

Az Elnökség kiemelten fontosnak tartja a Katonákért Közhasznú Alapítvány 1%-os támogatását, amely biztosítja a tagjaink szociális és temetési segélyezésének pénzügyi hátterét. Kérjük Tagjainkat, hogy ők is támogassák az Alapítvány karitatív tevékenységét.

Bazsik István alelnök tájékoztatott a 2022. évvégén a tagdíj nyilvántartó rendszerben beállt rendszerhiba kijavítására tett intézkedésekről, várható, hogy áprilisig a tagdíj levonásban a megszokottaktól eltérő kisebb összegű levonások, illetve a hó közben korrekciózó levonás is lehetségesek. Előre láthatólag áprilisra áll helyre a rendszer. Addig az esetleges kellemetlenségekért a Tagság szíves elnézését kérjük.

Ezt követően a kibővített elnökségi ülés bezárásra került. A következő elnökségi ülés tervezett időpontja 2023. április 04-én lesz. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

A világ legnagyobb nemzetközi légitársasága az utazási kereslet növekedése és szélestörzsű flottájának bővítése miatt tapasztalt pilótákat toboroz Magyarországról is.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.