2024. 02. 25.
Géza
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Adatvèdelem és a civil szervezetek

2018. 07. 17., 10:01

A 2018. május 25. napjával alkalmazhatóvá váló 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) bonyolult szabályozást vezet be minden adatkezelő számára. A szabályozás célja az adatkezelések jogszerűségének, illetve átláthatóságának a biztosítása. A szabályozás célja tehát fontos, ugyanakkor kifejezetten időigényes folyamat a szabályoknak való megfelelés.

A 2018. május 25. napjával alkalmazhatóvá váló 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) bonyolult szabályozást vezet be minden adatkezelő számára. A szabályozás célja az adatkezelések jogszerűségének, illetve átláthatóságának a biztosítása. A szabályozás célja tehát fontos, ugyanakkor kifejezetten időigényes folyamat a szabályoknak való megfelelés.

A felügyeleti hatóság szerepét betöltő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jogszabály-módosítás eredményeképpen - tekintettel a megfelelések lassú menetére - az adatkezelőkkel szemben a fokozatosság elvének figyelembe vételével jár el, első esetben történő jogsértés esetén az adatkezelővel szemben figyelmeztetést alkalmaz. Jelenleg tehát a hatóság türelmes és időt biztosít a megfeleléshez (bár bizonyos szabályzatoknak már eddig is rendelkezésre kellett volna állniuk). Ehhez természetesen az is hozzájárul, hogy jelenleg még az Infotv. módosítása sem került elfogadásra, így a szabályozás változóban van.

A LIGA Szakszervezetek fontosnak tartja, hogy segítséget nyújtson a tagszervezeteinek az adatvédelmi megfeleléshez. Ennek érdekében egy adatvédelemmel kapcsolatos rendezvény is megszervezésre került. Jelenleg egy alap-mintagyűjtemény van kidolgozás alatt, mely az alapadat-kezelések adatvédelmi megfelelőségéhez fog segítséget nyújtani.

Ezzel összefüggésben két dologra hívjuk fel a figyelmet. Egyrészt a mintákat az adott tagszervezetre kell szabni, ez a tagszervezetek feladata. Másrészt pedig az adott minták szakszervezetekre (civil szervezetekre) kerülnek kidolgozásra, más adatkezelőkre nem alkalmazhatóak. A minták egyebekben szerzői jogi védelem alatt is állnak, azok vállalkozások vagy más adatkezelők számára történő átadása/értékesítése esetén a LIGA szakszervezetek, illetve a szerző jogi úton is fellép.

dr. Kéri Ádám

ügyvéd

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.