2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Adatvèdelem és a civil szervezetek

2018. 07. 17., 10:01

A 2018. május 25. napjával alkalmazhatóvá váló 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) bonyolult szabályozást vezet be minden adatkezelő számára. A szabályozás célja az adatkezelések jogszerűségének, illetve átláthatóságának a biztosítása. A szabályozás célja tehát fontos, ugyanakkor kifejezetten időigényes folyamat a szabályoknak való megfelelés.

A 2018. május 25. napjával alkalmazhatóvá váló 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) bonyolult szabályozást vezet be minden adatkezelő számára. A szabályozás célja az adatkezelések jogszerűségének, illetve átláthatóságának a biztosítása. A szabályozás célja tehát fontos, ugyanakkor kifejezetten időigényes folyamat a szabályoknak való megfelelés.

A felügyeleti hatóság szerepét betöltő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jogszabály-módosítás eredményeképpen - tekintettel a megfelelések lassú menetére - az adatkezelőkkel szemben a fokozatosság elvének figyelembe vételével jár el, első esetben történő jogsértés esetén az adatkezelővel szemben figyelmeztetést alkalmaz. Jelenleg tehát a hatóság türelmes és időt biztosít a megfeleléshez (bár bizonyos szabályzatoknak már eddig is rendelkezésre kellett volna állniuk). Ehhez természetesen az is hozzájárul, hogy jelenleg még az Infotv. módosítása sem került elfogadásra, így a szabályozás változóban van.

A LIGA Szakszervezetek fontosnak tartja, hogy segítséget nyújtson a tagszervezeteinek az adatvédelmi megfeleléshez. Ennek érdekében egy adatvédelemmel kapcsolatos rendezvény is megszervezésre került. Jelenleg egy alap-mintagyűjtemény van kidolgozás alatt, mely az alapadat-kezelések adatvédelmi megfelelőségéhez fog segítséget nyújtani.

Ezzel összefüggésben két dologra hívjuk fel a figyelmet. Egyrészt a mintákat az adott tagszervezetre kell szabni, ez a tagszervezetek feladata. Másrészt pedig az adott minták szakszervezetekre (civil szervezetekre) kerülnek kidolgozásra, más adatkezelőkre nem alkalmazhatóak. A minták egyebekben szerzői jogi védelem alatt is állnak, azok vállalkozások vagy más adatkezelők számára történő átadása/értékesítése esetén a LIGA szakszervezetek, illetve a szerző jogi úton is fellép.

dr. Kéri Ádám

ügyvéd

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.