2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Adatvèdelem és a civil szervezetek

2018. 07. 17., 10:01

A 2018. május 25. napjával alkalmazhatóvá váló 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) bonyolult szabályozást vezet be minden adatkezelő számára. A szabályozás célja az adatkezelések jogszerűségének, illetve átláthatóságának a biztosítása. A szabályozás célja tehát fontos, ugyanakkor kifejezetten időigényes folyamat a szabályoknak való megfelelés.

A 2018. május 25. napjával alkalmazhatóvá váló 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) bonyolult szabályozást vezet be minden adatkezelő számára. A szabályozás célja az adatkezelések jogszerűségének, illetve átláthatóságának a biztosítása. A szabályozás célja tehát fontos, ugyanakkor kifejezetten időigényes folyamat a szabályoknak való megfelelés.

A felügyeleti hatóság szerepét betöltő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jogszabály-módosítás eredményeképpen - tekintettel a megfelelések lassú menetére - az adatkezelőkkel szemben a fokozatosság elvének figyelembe vételével jár el, első esetben történő jogsértés esetén az adatkezelővel szemben figyelmeztetést alkalmaz. Jelenleg tehát a hatóság türelmes és időt biztosít a megfeleléshez (bár bizonyos szabályzatoknak már eddig is rendelkezésre kellett volna állniuk). Ehhez természetesen az is hozzájárul, hogy jelenleg még az Infotv. módosítása sem került elfogadásra, így a szabályozás változóban van.

A LIGA Szakszervezetek fontosnak tartja, hogy segítséget nyújtson a tagszervezeteinek az adatvédelmi megfeleléshez. Ennek érdekében egy adatvédelemmel kapcsolatos rendezvény is megszervezésre került. Jelenleg egy alap-mintagyűjtemény van kidolgozás alatt, mely az alapadat-kezelések adatvédelmi megfelelőségéhez fog segítséget nyújtani.

Ezzel összefüggésben két dologra hívjuk fel a figyelmet. Egyrészt a mintákat az adott tagszervezetre kell szabni, ez a tagszervezetek feladata. Másrészt pedig az adott minták szakszervezetekre (civil szervezetekre) kerülnek kidolgozásra, más adatkezelőkre nem alkalmazhatóak. A minták egyebekben szerzői jogi védelem alatt is állnak, azok vállalkozások vagy más adatkezelők számára történő átadása/értékesítése esetén a LIGA szakszervezetek, illetve a szerző jogi úton is fellép.

dr. Kéri Ádám

ügyvéd

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.