2024. 07. 17. szerda
Elek, Endre
: 391 Ft   : 357 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megszületett a kétoldalú megállapodás

2024. 07. 05., 08:25

Megszületett a kétoldalú megállapodás a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet Között A hivatalos aláírási ceremóniára július 1-én 14:30-kor került sor a Honvédelmi Minisztérium Manfred Wörner termében.

Július 1-jén, a honvédek jogállásáról szóló kormányrendelet hatályba lépésének napján Budapesten aláírták a Honvédelmi Minisztérium és Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) együttműködési megállapodását. A tárca képviseletében dr. Czermann János, a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, míg a HÉSZ részéről Bazsik István elnök látta el kézjegyével a dokumentumot, mely a jövőben is garantálja a Magyar Honvédségben szolgáló katonák érdekképviseletét.

Az Országgyűlés 2023. december 12-én módosította az Alaptörvényt, melynek értelmében a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak jogállásáról a parlament helyett a kormány rendelkezhet. A módosított Alaptörvény emellett azt is kimondja, hogy „a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben szakszervezet nem alakulhat és tevékenykedhet”.

Az Alaptörvény-módosítást megelőzően már évekkel korábban is felmerült a tárca és a kormányzat részéről, hogy az 1991 óta működött Honvédszakszervezet és különösen annak 1996 óta meglévő szakszervezeti státusza mennyiben egyeztethető össze a honvédelmi feladatokkal. E folyamat végkifejlete, hogy a Magyar Honvédségben szolgálók érdekképviselete a megváltozott jogi környezetben is változatlanul megvalósul, de a szakszervezeti működés egyértelműen tiltott.

A 2023 novemberében közös közleményben kerül kinyilvánításra, hogy a tárca elismeri a katonák érdekképviseleti jogát, egyben a katonák egyetlen reprezentatív érdekképviseletének alapjogokból adódó működését. A Honvédszakszervezet (HOSZ) jogutódjának, egyesületként történő további működését pedig – a katonák egyetlen reprezentatív érdekképviseleteként – ennek megfelelően a minisztérium továbbra is támogatja. A Honvéd Érdekképviseleti Szervezet ezáltal képes betölteni a HOSZ korábbi szerepkörét. A tárca és a HÉSZ hosszútávú megállapodásának közös kidolgozása, a katonák különleges jogállásának figyelembevételével e folyamat lezárásának tekinthető.

A több hónapos előkészítést követően megszületett megállapodás aláírásakor Bazsik István elnök úgy nyilatkozott, hogy „Az együttműködésünk kiváló volt eddig is, örömmel írtuk alá a megállapodást. Nyilván most egy kicsit nehezebb feladat vár ránk, rengeteg jogszabályi változás van, amelyre nekünk is reagálni kell”. Az érdeklépviseleti szervezet vezetője hozzátette, igyekeznek majd minél több információt gyűjteni a HÉSZ által képviselt állománytól, és a tárcánál jelezni a katonák részéről felmerülő változtatási igényeket, ezzel is aktív együttműködéssel segíteni a közös munkát.

A megállapodás tartalmára vonatkozóan elmondható, hogy az a korábbi hatályos megállapodás tartalmát és szellemiségét követő, ám több ponton aktualizált anyag. A tartalmi változások az érdekképviseleti tevékenység terén  a korábbiaknak megfelelő kereteket biztosítanak, míg a működés területén a támogatási rendszer átstrukturálása mellett is korrekt, mind két fél számára vállalható kondíciókat tartalmaznak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Elegánsak, kiemelkedően figyelmesek, munkájukat pedig mindig a legmagasabb szinten végzik. Az Emirates légiutas-kísérőiről sok mindent lehet tudni, de arról, hogy pontosan mit is tanulnak a dubaji központban, eddig csak keveset lehetett hallani.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.