2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyarország ma is őrzi és vigyázza Európa keresztény értékeit

2018. 02. 01., 15:44

Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...Görgei Artúr születésének kétszázadik évfordulójára emlékeztek kedden délelőtt a budai Várban, a fehérvári rondellán. A tábornok lovas szobra előtt Varga Antal, az I. kerület alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Simicskó István emlékezett az 1848-49-es szabadságharc hősére.

Szeretnünk kell hazánkat, a szeretet azonban nem csupán egy érzelem: mindig tevékeny törődést, cselekvő hazafiságot jelent – fogalmazott a honvédelmi miniszter. Ezért aztán szüntelen nemesítenünk, védenünk kell magyarságunkat: nem mások ellenében, hanem éppen mások érdekében kell cselekednünk, ha bármilyen látható vagy láthatatlan veszély fenyegeti. „A Jóisten ide, Magyarországra küldött minket. Földi küldetésünk csak akkor teljesedhet ki, ha van lelki, spirituális alapja. Egy nemzet akkor válhat nagykorúvá, ha ezt felismeri és mindennap megéli” – mondta dr. Simicskó István.Görgei Artúr küldetése a nemzet öntudatra ébredésének időszakában kezdődött: bátor kiállásával, helytállásával, hazaszeretetével példát mutatott, katonái szerették és becsülték, mert kiérdemelte tiszteletüket. Mint a miniszter hozzátette, néhányan akkor is és ma is bűnbakot kerestek, de Móricz Zsigmond például élő vértanúnak nevezte Görgeit, aki katonai zsenialitása mellett is mindvégig szerény és alázatos ember maradt. Emberfeletti bátorsága mellett alighanem ezen alázat válthatta ki katonái tiszteletét, megbecsülését is. Kivételes képességei révén pedig az akkori korszak két legerősebb hadseregével szemben is helyt tudott állni. Dr. Simicskó István hangsúlyozta: egy hadsereg igazi erejét mindig hite és szellemisége adja, a 170 éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét.

A miniszter kiemelte: Európa ereje mindig is abban állt, hogy nem vett át mindent, ami a világban áramlik. Az európai civilizációra ma is számos veszély leselkedik, így szükség van egy olyan értékszűrőre, amely megszűri a káros folyamatokat, és nem engedi, hogy gyermekeinket ilyen hatások érjék. Mint dr. Simicskó István fogalmazott, Brüsszel ma ezt a szellemi feladatot nap mint nap megtagadja, Magyarország és a magyar nép azonban őrzi és vigyázza Európa keresztény értékeit, kultúráját, hagyományait, mint már annyiszor a történelem során. Hozzátette: küldetésünk ma is az, hogy megmaradjunk magyarként, és bármilyen nehézségek közepette is ápoljuk kultúránkat, hagyományainkat.A koszorúzást követően a megemlékezés a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban folytatódott, ahol tudományos emlékkonferencia keretében emlékeztek meg Görgei Artúrról.

A konferencián Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka köszöntötte a megjelenteket, majd Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára idézte fel a tábornok életútját. A miniszterhelyettes felidézte Görgei Artúr életútját, majd feltette a kérdést: miért lett bűnbak a szabadságharc egyik legkiválóbb tábornokából? Mint fogalmazott, mi, magyarok szeretünk és merünk álmodni, de nagy nemzeti álmaink nem mindig váltak valóra. Így aztán sokan nem a túlerőt, hanem a túlerővel szemben végül a fegyvert letevő tábornokot okolták a kudarcért, és nemzedékek tanulták úgy, hogy történelmünk egyik legkiválóbb hadvezére a nemzet árulója volt. Maga Görgei ezt soha nem fogadta el, és a modern hadtörténeti kutatás, illetve a történelemoktatás erkölcsi kötelessége, hogy méltó módon emlékezzünk a méltatlanul gyalázott tábornokra – fogalmazott Vargha Tamás.A Magyar Nemzeti Bank tízezer forintos címletű ezüst-, illetve kétezer forintos névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki Görgei emlékére, amelyet a konferencián mutattak be. A kibocsátás apropóját a tábornok születésének kétszázadik, illetve az 1848-49-es szabadságharc kitörésének százhetvenedik évfordulója szolgáltatja, és egyben a nyitóakkordot is jelenti a jegybank 2018-as emlékérme-kibocsátási programjában. Az érmék előoldalán a második komáromi csata elevenedik meg, hátlapjára pedig Görgei Artúr arcmását gravírozták.
Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.