2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tájekoztató a decemberi teljesítmény-juttatásról

2023. 12. 20., 19:28

Számos megkeresés érkezett a teljesítmény-juttatás kifizetésével kapcsolatosan. Ezeket a kérdéseket tegnap tolmácsoltuk a Honvédelmi Minisztérium illetékeseinek, akik mára az alábbiakban csatolt tájékoztató anyagot állították össze a témában...

Tájékoztató a teljesítményjuttatás kifizetésének feltételeiről

A honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség feladatai az elmúlt évben megnövekedtek. Az orosz-ukrán, valamint az izraeli-palesztin konfliktus, és az Európát sújtó migrációs hullám is indokolttá tette a magyar katonák készenlétfokozásának fenntartását. Ezek és a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai is indokolják a katonák fokozott megbecsülését.

 Erre tekintettel, idén a honvédelmi tárca méltó módon kívánja elismerni a személyi állomány azon tagjainak (ide értve a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonákat, valamint a honvédelmi alkalmazottakat is egyaránt) egész éves áldozatos szolgálatát/munkáját, akik esetében a honvédelmi szervezetek parancsnokai a nyújtott teljesítményük alapján ilyen irányú javaslattal éltek. Az érintett állomány részére az év végi juttatás december folyamán kifizetésre került. A juttatást a HM tárca költségvetése terhére biztosítottuk, plusz kormányzati forrás bevonását nem igényelte. Ennek eredményeként az érintett állomány fejenként bruttó 400 ezer forintos egyszeri év végi juttatást kapott.

 Azok a katonák, akik részt vettek a november folyamán lezajlott nagyszabású, Adaptive Hussars 2023 (ADHU23) nemzetközi katonai gyakorlatban, kiemelt összegű év végi juttatásban részesültek (ők a bruttó 400 ezer forint helyett bruttó 750 ezer forintot kaptak).

Az intézkedés összesen mintegy 15500 fő hivatásos és szerződéses katonát, 700 fő önkéntes tartalékost, továbbá mintegy 4000 fő honvédelmi alkalmazottat érintett. Az ADHU23 nemzetközi katonai gyakorlatban mintegy 6000 fő katona vett részt.

 

 A kizáró okokról:

Az év végi juttatás megállapításához személyenként az állományilletékes parancsnokok tehettek javaslatot, melynek során az alábbi (Miniszter úr által meghatározott) szempontokat is szem előtt kellett tartaniuk:

  1. Miniszter úr döntése értelmében a juttatásban részesült az ADHU23 gyakorlatban, illetve  az év során egyéb kiemelt gyakorlatban ténylegesen részt vett (a részvétel időtartamától függetlenül):

-        hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katona;

-        honvédelmi alkalmazott és munkavállaló;

-        honvéd tisztjelölt.

  1. Az 1. pontban foglaltakon túl – a 2023. évi tevékenység elismeréséül – a juttatásban részesülhetett a honvédelmi szervezetnél 2023. november 1. napján foglalkoztatott:

-        hivatásos és szerződés katona (ide nem értve a honvéd tisztjelölt állományt);

-        honvédelmi alkalmazott;

-        az önkéntes műveleti tartalékos állomány azon tagja, aki a tárgyévben legalább 5 hónap tényleges (folyamatos) szolgálatteljesítési idővel rendelkezik.

  1. A 2. pont szerinti állományból a teljesítményjuttatásban nem részesülhetett

-        aki 2023. november 1. napján nem rendelkezett 5 hónap folyamatos jogviszonnyal/szolgálati viszonnyal azzal, hogy folyamatosnak kell tekinteni a honvédelmi szervezeteknél tárgyévben folyamatosan fennálló jogviszonyok váltását is pl. szerződéses – hivatásos, honvédelmi alkalmazott – szerződéses jogviszonyváltás (ide nem értve azon személyi állományt, akinek a honvédelmi szervezetnél 2023. november 1-én fennálló jogviszonya a tárgyévben más, nem honvédelmi szervezettől történő áthelyezés keretében, háromoldalú megállapodással jött létre);

-        aki 2023. november 1. napján nem rendelkezett a betöltött munkakörben, beosztásban ellátott 5 hónap munkavégzési, szolgálatteljesítési idővel (kieső időnek kell tekinteni pl. a szolgálati viszony szünetelését, a 30 napot meghaladó egészségügyi szabadságot, a 30 napot meghaladó illetmény nélküli szabadságot, a szülési szabadság időtartamát, a képzésnek, a külszolgálatnak, azaz a távollétek azon időtartamát, amikor az állomány tagja ténylegesen nem látott el szolgálati feladatot);

-        aki részére a juttatás megállapítását az állományilletékes parancsnok nem javasolja,

-        aki 2023. november 30. napjáig a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 131. § (1)-(3) bekezdésének hatálya alatt állt, illetve azon személy aki letartóztatásban volt, a szolgálati beosztásából/munkaköréből felfüggesztés alatt állt, továbbá, akivel szemben méltatlansági eljárást rendeltek el és az még nem fejeződött be, büntetés hatálya alatt állt, valamint fegyelmi vétséget követett el;

-        akinek a szolgálati viszonya a Honvéd Vezérkar főnöke által 2023. november 30-ig hozott előzetes döntés alapján közös megegyezéssel megszüntetésre kerül, függetlenül a szolgálati viszony megszüntetésének dátumától;

-        akinek a szolgálati viszonya vagy honvédelmi alkalmazotti jogviszonya megszűnésével, megszüntetésével kapcsolatos eljárás folyamatban van, és ezzel összefüggésben mentesült a szolgálatteljesítés vagy munkavégzés alól, valamint a szolgálati viszonya vagy honvédelmi alkalmazotti jogviszonya – a személyügyi nyilvántartás adatai szerint – 2023. december 15. napjáig megszűnik.

  1. A tartós nem fegyveres külszolgálaton lévő személyi állomány (hivatásos és szerződés katona, honvédelmi alkalmazott) tekintetében az MH Katonai Képviselő Hivatal vezetője által javasolt legfeljebb 100 fő esetében került sor a juttatás megállapításra.
  2. Juttatás nem került megállapításra a Hjt. 46. § (1) bekezdés t) pontja szerinti rendelkezési állomány – tényleges szolgálatot nem teljesítő – tagja részére.
  3. Juttatás nem került megállapításra a Hjt. 2. § 26. pontja szerinti más szervhez vezényelt személy részére, amennyiben az illetményre nem közvetlenül a HM fejezet költségvetése személyi juttatások kiemelt előirányzata terhére jogosult.

Reméljük, hogy e tájékoztató tisztázza a kérdések zömét. Amennyiben további kérdések, észrevétlek merülnek fel tagjainkban, ebben vagy bármilyen más ügyben úgy továbbra is állunk rendelkezésre és igykeszünk segíteni.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.