2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tavaszi Küldöttgyűlés '24

2024. 05. 17., 08:58

A Honvéd Érdekképviseleti Szervezet Május 13-14-én megtartotta a küldöttgyűlését melyen elfogadták 2023 évi beszámolókat, a számviteli és pénzügyi zárszámadást, majd elfogadták az Esélyegyenlőségi Munkabizottság Ügyrendjét és végül döntések születtek személyi kérdésekről...

A rendezvényt Bazsik István elnök nyitotta meg, majd felkérte a Felügyelő Bizottságot a mandátum vizsgálatra, amely alapján kiderült, hogy a mandátum számok elegendőek az ülés lefolytatásához. Az ülés levezető elnöke Jakubik András az egyéb kötelező tisztségekre is megszavaztatta a javasolt személyket. A továbbiakban az elfogadott napirend szerint kezdődött meg az ülés.

Az első napirendi pont az Elnökség és Felügyelő Bizottság beszámolója volt. A beszámolók szóbeli kiegészítése után a kérdéseket tettek fel a küldöttek, melyre  Bazsik István elnök és dr. Hajdók Marcell alelnök válaszolt. A küldöttek a napirendi pontot elfogadták!

A második napirendi pont a Hosz 2023 évi számviteli és zárszámadási beszámolójának elfogadása volt, melyet Szendrei Zoltán alelnök szóban is kiegészített. A küldöttek határozatot elfogadták.

 

A harmadik napirendi pontban a küldöttek elfogadták az Esélyegyenlőségi munkabizottság ügyrendjét, az SZMSZ 1 számú mellékletének módosítását, a 2024 évi  tagdíj kedvezmény mértékéről szóló határozatokat.

A következő napirendi pont a tisztségviselők megválasztása volt melyet a Jelölő Bizottság elnöke Bácskai István terjesztett elő. A jelöltek elfogadták a jelöléseket, majd titkos szavazásra került sor!

Az alábbi tisztségviselők kerültek megválasztásra:

Liktor András Elnökségi tag (közigazgatás)

Markó Lajos Elnökségi tag helyettes (közigazgatás)

Szijártó Zsolt Esélyegyenlőségi bizottság elnöke

Horváth Józsefné Esélyegyenlőségi bizottság tag

Jáger Lajos Esélyegyenlőségi bizottság tag

Az egyebek napirendi pont keretében az Hjkr-ről és az ezzel kapcsolatos eddig elküldött javaslatainkról volt szó. A küldöttek véleményei és elvárásai avval kapcsolatban hangzottak el, hogy a HÉSZ elnöksége milyen irányban fogalmazzon meg nyomatékosabb elvárásokat a tagság érdekében. A legfőbb aggodalmak a szolgálati idő szabályozása, a szabadság, az illetmény megállapítás és a teljesítmény értékelés területén kerületek megfogalmazásra, ahol kiemelte minden hozzászóló, hogy objektív, kiszámítható és a szubjektivitást kizáró szabályozókra van szükség. Ehhez kapcsolódóan a maximális mértékű heti/havi/éves szolgálati idő mértékét, a szabadidő „szentségét”, a szabadság (szolgálatmentesség) korábbiakhoz hasonló mértékét, az egyre szaporodó jogkorlátozások ellentételezését várják el tagjaink. Emellett a kiszámíthatóságot mint alapelvárást is megfogalmazták, amely mellett érvként elhangzott, hogy a gyakran változó és adhoc elvárások jelentős nehézségeket okoznak a mindennapokban.

Az ellentételezés két fő csapásiránya továbbra is az illetmény különleges szolgálati jogviszonyt tükröző  mértéke, illetve az öregségi nyugdíjkorhatárhoz közeli életkorú (55-65 éves) állomány méltó módon történő támogatása a korhatár eléréséig.

Az kötelező munka előtti és utáni egyenruha viselésről szóló – az állomány körében terjedő –  meg nem erősített információkat nem fogadták jól a résztvevők és komoly vita alakult ki a kérdésben. Többek szerint teljességgel elfogadhatatlan lenne egy ilyen rendszer bevezetése, de mások szerint is szükségtelen feszültséget szül egy ilyen intézkedés esetleges bevezetése, viszont a gyakorlat bizonyítani is fogja, hogy egy ilyen rendszer fenntarthatatlan, többek között a ruházat rohamos amortizációja, illetve a hatályos szervezet-biztonsági intézkedések miatt.  Azt egyhangúlag kinyilatkoztatták a küldöttek, hogy jelen helyzetben egy újabb kötelezettségre -amely egyébként súlyos alapjogi korlátozás jelent - nincs most szüksége sem a katonáknak, sem a honvédségnek. Azonban az elképzelés indokául szolgáló társadalmi támogatottság növelését szervezetünk tagjai is fontosnak tartják és ehhez egy önkéntesen vállalt, pozitív megerősítésekkel támogatott egyenruhaviselési kampányt támogathatónak vélnek.   

Az ezzekkel kapcsolatos első hivatalos álláspontunk már korábban megküldésre került HM tárca részére!

A hivatalos ülést az elnök Úr zárta le, megköszönte a tisztségviselők és küldöttek munkáját.

A rendezvény hivatalos részét követően lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre, ahol a katonákat érintő aktualitásokat őszinte légkörben  lehetett áttekinteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-15 10:13:12
Sobri Jóska Élménypark 2024.05.26-án és 2024.06.02.-án Egésznapos felhőtlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak a Kislődi Sobri Jóska Élmény és Kalandpark...

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban a típus gyártására vonatkozóan kedvező híreket kapott az Eurofighter Typhoon gyártósora, hiszen Olaszország és Németország is vásárolna további példányokat.

  Háború Művészete magazin

Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.