2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Legyen a biztonság az első!” projekt villám kérdőívének elemzése

2021. 06. 28., 12:12

Kedves Tagtársunk! Kedves Kolléga! Köszönjük, hogy a kérdőív kitöltésével segítetted közös munkánkat a GINOP_5.3.5-18 „Legyen a biztonság az első” című projektünk keretében, melynek célja a munkabiztonság erősítése a honvédségben. Tájékoztatlak, hogy a kutatás eredményeiből készült elemzést átadtuk a minisztérium és a honvédség vezetésének.

Nehéz éven vagyunk túl, ahol sok szempontból szokatlan feladatokat kellett megoldanunk. Tagságunkból a válaszolók többsége, közel 80%-a vett részt a járványhelyzethez kapcsolódó feladatokban is. Többségük megértette a speciális feladatok terheléseit és szakmailag is elégedett volt a feladatai tartalmával és hasznosságával. Kevésbé voltak elégedettek esetenként a munka, a tevékenység szervezettségével.  Hangsúlyozottan jeleztük a vezetés felé, hogy a feladatokban résztvevők leginkább a pihentetés, ellátás feltételeit kifogásolták. Kifejezetten elégedett volt a többség a különböző egészségügyi és egyéb munkahelyek civil szakembereivel való munkakapcsolattal.  Meg kell jegyeznünk, hogy kölcsönös volt az elégedettség és az érintett lakosság is elismeréssel fogadta az irányukban tapasztalt segítőkészséget.

Nyilván személyes és szervezeti okai is voltak, hogy arra kérdésünkre, hogy az elmúlt 12 hónapra visszatekintve mivel jellemezhetné legjobban munkáját, a többség, közel 70% válaszolta, azt, hogy kimerítő nagyon fárasztó, illetve kiszámíthatatlan.  Ezekben a válaszokban valószínűleg az is benne volt, hogy kevésbé elégedettek a válaszolók a fejlesztési folyamtokhoz kapcsolódó a szemlélet (kultúra) változásával, az emberi viszonyokkal. Állománykategóriától függetlenül a hosszabb ideje szolgálók türelmetlenebbek, pesszimistábbak és várnak jelentősebb változásokat, amelyek tartalmát szöveges üzeneteikben meg is fogalmazták.

Az emberi viszonyok javításának kérdését veti fel az is, hogy a válaszolók, több, mint 40%-a jelezte, hogy érte személyes sérelem, negatív megkülönböztetés (neme, életkora, véleménye, stb. miatt) az elmúlt évben. Kértük a tárca és a honvédség parancsnoksága vezetését, szakmai szerveit, hogy sürgősen lépjenek a meghirdetett szervezeti kultúra változtatása, a kiszámíthatóbb munka és a megfelelő szolgálati feltételek érdekében. Jeleztük, hogy az állomány, a tagságunk támogatja és várja a fejlesztéseket, de ehhez nélkülözhetetlen a   kölcsönösség és az okos bizalom a vezetés részéről.

A projektről weboldalunkon tájékozódhat a https://www.hsz.hu/projektek/legyen-a-biztonsag-az-elso linken.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Spanyolország hamarosan további Eurofighter Typhoon vadászbombázókat vásárolhat. Ez a terv a közelmúltban, az olaszországi Milánóban tartott találkozón merült fel az Eurofighter programban részt vevő 4 nemzet képviselői között.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.