2024. 04. 23. kedd
Béla
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Legyen a biztonság az első!” projekt villám kérdőívének elemzése

2021. 06. 28., 12:12

Kedves Tagtársunk! Kedves Kolléga! Köszönjük, hogy a kérdőív kitöltésével segítetted közös munkánkat a GINOP_5.3.5-18 „Legyen a biztonság az első” című projektünk keretében, melynek célja a munkabiztonság erősítése a honvédségben. Tájékoztatlak, hogy a kutatás eredményeiből készült elemzést átadtuk a minisztérium és a honvédség vezetésének.

Nehéz éven vagyunk túl, ahol sok szempontból szokatlan feladatokat kellett megoldanunk. Tagságunkból a válaszolók többsége, közel 80%-a vett részt a járványhelyzethez kapcsolódó feladatokban is. Többségük megértette a speciális feladatok terheléseit és szakmailag is elégedett volt a feladatai tartalmával és hasznosságával. Kevésbé voltak elégedettek esetenként a munka, a tevékenység szervezettségével.  Hangsúlyozottan jeleztük a vezetés felé, hogy a feladatokban résztvevők leginkább a pihentetés, ellátás feltételeit kifogásolták. Kifejezetten elégedett volt a többség a különböző egészségügyi és egyéb munkahelyek civil szakembereivel való munkakapcsolattal.  Meg kell jegyeznünk, hogy kölcsönös volt az elégedettség és az érintett lakosság is elismeréssel fogadta az irányukban tapasztalt segítőkészséget.

Nyilván személyes és szervezeti okai is voltak, hogy arra kérdésünkre, hogy az elmúlt 12 hónapra visszatekintve mivel jellemezhetné legjobban munkáját, a többség, közel 70% válaszolta, azt, hogy kimerítő nagyon fárasztó, illetve kiszámíthatatlan.  Ezekben a válaszokban valószínűleg az is benne volt, hogy kevésbé elégedettek a válaszolók a fejlesztési folyamtokhoz kapcsolódó a szemlélet (kultúra) változásával, az emberi viszonyokkal. Állománykategóriától függetlenül a hosszabb ideje szolgálók türelmetlenebbek, pesszimistábbak és várnak jelentősebb változásokat, amelyek tartalmát szöveges üzeneteikben meg is fogalmazták.

Az emberi viszonyok javításának kérdését veti fel az is, hogy a válaszolók, több, mint 40%-a jelezte, hogy érte személyes sérelem, negatív megkülönböztetés (neme, életkora, véleménye, stb. miatt) az elmúlt évben. Kértük a tárca és a honvédség parancsnoksága vezetését, szakmai szerveit, hogy sürgősen lépjenek a meghirdetett szervezeti kultúra változtatása, a kiszámíthatóbb munka és a megfelelő szolgálati feltételek érdekében. Jeleztük, hogy az állomány, a tagságunk támogatja és várja a fejlesztéseket, de ehhez nélkülözhetetlen a   kölcsönösség és az okos bizalom a vezetés részéről.

A projektről weboldalunkon tájékozódhat a https://www.hsz.hu/projektek/legyen-a-biztonsag-az-elso linken.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.