2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 391 Ft   : 357 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Így utazzunk nyáron a budapesti légikikötőből

Így utazzunk nyáron a budapesti légikikötőből
Budapest Airport  |  2024. 06. 25., 12:11
Így utazzunk nyáron a budapesti légikikötőből

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül. Az idei menetrendbe olyan új, régóta várt úti célok is bekerültek, mint például a nyaralóparadicsom Faro, Valencia és Szkíathosz, vagy épp Kanton és Hszian, ahol nemcsak a kínai kultúrában merülhetünk el, hanem kiváló átszállási lehetőségeket is találunk Ázsia további térségei, vagy épp Új-Zéland irányába. A Budapest Airport idén is készült egy összeállítással, amelyből megtudhatjuk, hogy lehet repülőtéri tartózkodásunk gördülékenyebb, hogy a nyaralás élménye már a légikikötőben kezdetét vegye.

A járat indulása előtt legalább két és fél órával érkezzen meg a repülőtérre. Így biztosan elegendő idő jut arra, hogy feladja a poggyászát, áthaladjon a biztonsági ellenőrzésen és ráhangolódjon az utazásra a terminálon. Egy átlagos nyári napon akár hatvanezer utas is megfordulhat a repülőtér termináljain, ezért javasoljuk, hogy kísérő nélkül lépjenek be utasaink a terminálépületbe; így elkerülhetővé válnak az esetleges torlódások.

Az utasfelvételt (check-in) és a parkolóhelyfoglalást végezze el online, az otthona kényelméből - ezzel időt és pénzt is spórolhat, elkerülheti a repülőtéri sorban állást, és biztosíthatja parkolóhelyét a terminálok közelében. Az utasok a repülőtéri parkolókban biztonságban tudhatják járműveiket a nyári kikapcsolódás ideje alatt, és már a 2. Terminál és az ibis Styles Budapest Airport Hotel között található új Terminál Parkolót is igénybe vehetik, ahol az autók számára további 586 férőhellyel bővült a kapacitás, míg az új  Busz Parkolóban 8 hely áll rendelkezésre a turistabuszok számára. Az új parkolóban ügyfélszolgálati iroda is helyet kapott, ahol a Budapest Airport munkatársai készséggel segítenek bármilyen felmerülő kérdés esetén. A teljes parkolórendszer korszerűsítésének köszönhetően az utasok még kényelmesebben és gördülékenyebben használhatják a repülőtéri parkolókat. Új fizetőautomatákat telepítettek, amelyek kiépítésénél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy azok a mozgásukban korlátozott utasok számára is könnyen hozzáférhetők legyenek, továbbá mindegyik eszköz esetében elérhetővé tették a bankkártyás fizetés lehetőségét. Modern rendszámtábla-felismerő rendszert állítottak üzembe, így az utasok a jegy behelyezése nélkül, kényelmesen ki tudnak hajtani a parkolóból. A rendszer átfogó modernizálása során a vállalat 65 be-és kijárati sáv rendszerét és sorompóját, 34 fizetőautomatát és 3 kézi kasszát cserélt le.

Tovább gyorsítja a repülőtéri folyamatokat az önkiszolgáló poggyászfeladás. Ha feladott poggyásszal utazik és légitársasága lehetővé teszi, vegye igénybe a 36 kioszk egyikét. Nyomtassa ki önállóan, gyorsan és egyszerűen csomagcímkéjét, ezt követően pedig már csak fel kell helyeznie a csomagot a kijelölt poggyászszalagra. Szükség esetén a repülőtéri személyzet szívesen segít a folyamatban.

Ha csak kézipoggyásszal utazik, és előzetesen elvégezte az utasfelvételt, nincs egyéb teendője. A 100E busz megállójához közel eső főbejáraton lépjen be a terminálra és menjen közvetlenül a biztonsági ellenőrzéshez, ezzel is segítve a zsúfoltság elkerülését az indulócsarnokban. A terminálokon kihelyezett várakozás-kijelző monitoron azt is ellenőrizheti, hogy a 2A vagy a 2B oldalon haladhat át gyorsabban a biztonsági ellenőrzésen; sőt, ezt akár előzetesen, a Budapest Airport honlapján is megtekintheti. Ne feledje, a biztonsági ellenőrzés során már nem kell kivennie a táskából az elektronokai eszközeit, és a Gyorsítósáv (Fast Track Lane) használatával várakozás nélkül átjuthat az ellenőrzési folyamaton.

Annak érdekében, hogy járatát biztonsággal elérje, nem schengeni járat esetén hagyjon időt az útlevél-ellenőrzésre is, amely a biztonsági átvilágítás után, a 2B oldalon történik.

A Budapest Airport gondoskodik az indulás előtti felfrissülésről is; hozza magával saját kulacsát, amelyet a biztonsági ellenőrzést követően a 13 ivókút bármelyikénél feltölthet friss, tiszta ivóvízzel.

A repülőtér a kisgyermekes családok utazását is megkönnyíti. A Budapest Airport ingyenesen igénybe vehető babakocsikat biztosít a terminálokon, amelyeket a biztonsági ellenőrzést követően egészen a beszállásig igénybe vehet. A gyermekek ellátására öt baba-mama szoba áll rendelkezésre a tranzitterületen, pelenkázóval, fotellel és mikrohullámú sütővel. A kicsik szórakozását három megújult játszótér is garantálja: a B oldali utasmólón meseerdő témájú, a SkyCourtban gasztrokaravánok ihlette játszótér, míg az 1. mólón egy mini repülőtér várja a gyerekeket.

A Budapest Airport a kutyatulajdonosokra is gondol: kutyafuttató nyílt a 2. Terminál közelében, a City Break Parkoló mellett. A kerítéssel védett területen a házi kedvencek számára ivóvízkút is elérhető, a szórakozást pedig terepjátékok biztosítják, míg gazdáik a számukra kihelyezett kényelmes padokon élvezhetik a fel-és leszálló gépek látványát.

Azok számára, akik csendes elvonulásra vágynak, vagy épp egy megbeszélést kell lebonyolítaniuk utazás előtt, négy darab, egyenként kétfős, hangszigetelt csendes fülke áll rendelkezésre a repülőtéren.

A lelkes olvasók külön olvasósarkot is kaptak az 1. mólón és a B utasmólón, ahol kényelmes fotelek és a repülőtéren töltött időre szabadon kölcsönözhető könyvek is rendelkezésre állnak. A zenei beállítottságú utazók az ezekben a csarnokokban kihelyezett zongorákon mutathatják meg tehetségüket, vagy élvezhetik utastársaik játékát.

A repülőtéren három teraszon, a szabad levegőn is élvezheti a várakozási időt. Ezek közül a legújabb a 2B Terminálon megnyitott kilátó- és dohányzóterasz, amely indukciós töltőkkel és USB csatlakozókkal ellátott padokkal egészült ki, a környezetet pedig növényzet teszi még kellemesebbé.

A terminálinformációs munkatársak mellett most már információs totemek is segítik a repülőtéri tájékozódást, a látássérült utasok számára pedig a földi oldalon is rendelkezésre állnak taktilis sávok, a dedikált applikáció kiegészítéseként. Bővült a poggyászkocsik száma is; 300 további kocsi áll az utasok rendelkezésére, amelyeket akár a parkolókban is igénybe vehetnek.

A repülőtéri szolgáltatások további fejlesztése érdekében a Budapest Airport helyszíni elégedettségmérő rendszert telepített, amellyel az utasok értékelhetik az egyes folyamatokat és fejlesztéseket.

A légikikötőben számos egyedi kínálattal rendelkező, magas minőségű termékeket felvonultató üzlet található, ahol kedvére válogathat a szuvenírek, parfümök vagy épp divattermékek között. Térjen be a repülőtéri éttermek vagy exkluzív várók valamelyikébe, vagy igyon egy finom kávét.

Kérdése van? – Hasznos elérhetőségek

Ha kérdése van, a Budapest Airport a repülőtér több pontján elérhető terminálinformációs munkatársai szívesen segítenek, és a biztonsági ellenőrzés után, a SkyCourt központi részén kihelyezett információs pultnál is megtalálja őket.

Járattörlések és késések esetén forduljon a légitársasághoz. A légitársaságok elérhetősége:

https://www.bud.hu/utazas/jarat_es_utazasi_informaciok/jaratok/legitarsasagok

A később érkező vagy elveszett poggyászok kezelésében az adott légitársaság földi kiszolgáló partnere az illetékes. Itt megtalálja, hogy mely légitársaságnak melyik cég a földi kiszolgálója:

https://www.bud.hu/articles/show/1571

Az utasbiztonsági ellenőrzés során elhagyott tárgyakkal kapcsolatban a következő e-mail címen érdeklődhet: bud.lp@excess-baggage.com  

Parkolás

Parkolóhely-foglalás és segítség az eljutáshoz: https://www.bud.hu/utazas/parkolas

Parkoló ügyfélszolgálat: parking@bud.hu; 06 1 296 5553

Egyéb fontos elérhetőségek:

Egészségügyi segítségnyújtás: 06 1 296 6399

Általános utasinformáció (Call Center): 06 1 296 7000

Észrevételeit, tapasztalatait örömmel fogadjuk a velemeny@bud.hu címen.

Sajtóközlemény

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Elegánsak, kiemelkedően figyelmesek, munkájukat pedig mindig a legmagasabb szinten végzik. Az Emirates légiutas-kísérőiről sok mindent lehet tudni, de arról, hogy pontosan mit is tanulnak a dubaji központban, eddig csak keveset lehetett hallani.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.