2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

102 évesen repült Spitfire-rel egy brit veterán

102 évesen repült Spitfire-rel egy brit veterán
JETfly  |  2024. 02. 08., 16:19
102 évesen repült Spitfire-rel egy brit veterán

A brit hírportálok címlapon számoltak be a 102 éves brit veterán, Jack Hemmings, hétfői repüléséről, melynek során 20 percet repülhetett egy Spitfire-rel.

A Brit Királyi légierő II. világháborús veteránját, korábbi századparancsnokot, 102 éves korával a legidősebbként emlegetik, aki 2024. február 5-én repülhetett az ikonikus típussal (London, Biggin Hill repülőtere). Korábban még soha nem repülhetett Spitfire-rel, mostani repülését egy kétüléses példánnyal teljesítette Barry Hughes pilóta társaságában.

Felvetődik a kérdés, hogy ebben a korban milyen céllal ült be Hemmings a kabinba: a cél nemes volt, hiszen 80 éve társalapítója volt a Mission Aviation Fellowship névre keresztelt jótékonysági szervezetnek, mostani repülésével ehhez szeretett volna pénzt gyűjteni. A humanitárius szervezet repülőgépekkel szállít gyógyszereket és egyéb segélyszállítmányokat azokba az országokba, ahol erre a leginkább szükség van.

Hemmings 100. születésnapját műrepüléssel ünnepelte, akkori eseményével több, mint 50 000 fontot gyűjtött a szervezet javára.

A Spitfire-es repülését követően elmondta, hogy élvezte a repülést és a gép vezetését, ugyanakkor úgy érezte, hogy kicsit már döcögősen ment és "berozsdásodott" az évek során.

A pilóta, Barry Hughes szintén mesélt a közös repülésről: "Nem igényelt különösebb instrukciót, egyszerűen csak átvette a gépet, megfelelően irányította, csináltunk néhány fordulót és alap manővereket. Úgy gondolom, hogy minden pillanatát élvezte a repülésnek."

Fotók: Gareth Fuller/AP, további fotók a linkre kattintva érhetőek el!

További tartalmakért ajánljuk Olvasóink figyelmébe a JETfly folyamatosan frissülő Facebook oldalát is!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.