2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Érkeznek az újabb Gripenek Brazíliába

Érkeznek az újabb Gripenek Brazíliába
JETfly  |  2023. 11. 30., 15:23
Érkeznek az újabb Gripenek Brazíliába

A Saab F-39 Gripen legújabb szállítmánya útnak indult Brazília felé – a két repülőgépet holland hajó fogja leszállítani rendeltetési helyére, várhatóan december közepére érkezhetnek meg.

A Brazil Légierő (FAB) 4107 és 4108 jelzésű vadászrepülőgépe a nyolcadik, illetve a kilencedik a megrendelt 40 darabos flottából (36 továbbá 4 plusz), amelyeket a dél-amerikai ország légiereje vásárolt. A MarineTraffic hajózáskövető webhely szerint a Florijngracht teherhajó múlt hétfőn (november 20.) hagyta el Norrköping kikötőjét és várhatóan december 12-én érkezik Navegantes kikötőjébe (Santa Catarina).

A repülőgépeket Navegantes kikötőjében rakják ki, majd onnan – éjszaka – a kikötői termináltól mintegy 2 kilométerre lévő Vitor Konder repülőtérre vontatják őket. A repülőtéren a gépek megkapják a katapult üléseiket, és földi teszteken esnek át, mielőtt elrepülnének az Anápolis Légibázisra.

Egyes források szerint a FAB-nak még két szállítmány F-39E-t kell fogadnia tengeren, ezt követően tizenöt repülőgépet gyártanak majd Brazíliában, az Embraer gyárában. Egyelőre nem tudni, hogy a kizárólag a FAB számára legyártandó, nyolc darab kétüléses F-39F-et tengeri úton hozzák-e az országba. 

Összesen hét Gripen van már Brazíliában. Az első repülőgép, a 4100-as jelzésű, 2020-ban érkezett meg az országba, és tesztelésre, fejlesztésre használják, tekintettel az extrém trópusi körülményekre. A fennmaradó repülőgépeket (4101, 02, 03, 04, 05 és 06) 2022 áprilisa és 2023 májusa között szállították le, a Jaguár században üzemelnek Anápolisban.

A Brazília és Svédország között 2014-ben aláírt szerződés a technológia-átadási megállapodás részeként az F-39-es Embraer üzemében történő gyártását is tartalmazza. Az országban gyártott alkatrészeken kívül a Saab már el is küldött egy készletet, amely tartalmazza a szárnyak és a törzs elemeit, illetve a gép összeszereléséhez szükséges szerszámokat. Idén májusban be is üzemelték az összeszerelő sort.

A szerződésben foglalt menetrend alapján 2027-ig sor fog kerülni az összes Gripen átadására.

Borítókép: Kaique Rurik

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.